Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Stichinės Nelaimės » 2015 » Lapkričio » 17

Prieš 8150 metų Europą nušlavė cunamis

Tai buvo paskutinio ledynmečio laikai, kuomet akmens amžiaus medžiotojai plito po šiaurinę Europą bei Britaniją. Tačiau tuo pačiu metu, kai šios mezolitinės gentys po truputį įsikūrinėjo naujai atrastose teritorijose, milžiniškas cunamis, sukeltas povandeninio nuošliaužos įvykusios ties Norvegijos krantais, nusiaubė didžiają dalį Europos, rašo dailymail.co.uk.

Tikima kad bangos, kurių aukštis siekė daugiau nei 20 metrų, smogė Islandijai, Grenlandijai, Norvegijai,  Škotijai ir šiaurinei Anglijos daliai.

Viską atskleidė nuosėdos

Dabar mokslininkai skelbia atradę įrodymus apie tai, kokios galingos bangos tuo metu siaubė žemyną ir kokią milžinišką žalą jos padarė. Viso to įrodymu tapo nuosėdos, kurios buvo rastos pietvakarinėje Danijos pakrantėje. Jos rodo, kad tuo metu bangos išplito per Norvegijos jūrą ir prasiskverbė į Šiaurės jūrą.
Bangos, siekusios 2 metrų aukštį būtų buvusios tokios galingos, kad būtų lengvai iš kojų išvertusios bet kurį žmogų, jo paties nelaimei stovėjusį jūros pakrantėje, Danijoje.

Moksliniame žurnale „Geologija“, daktaras Mikkel Freurgaard, Kopenhagos universiteto geologas drauge su kolegomis, rašė: „Mūsų tyrimo rezultatai demonstruoja, kad cunamis „Storegga“  išplito į 900-1000 kilometrų plotą, seklioje Šiaurės jūros dalyje. Tai perša išvadą, kad „Storegga“, ko gero, paveikė visą pietrytinę Šiaurės jūros pakrantę.“

Cunamio priežastis - milžiniška povandeninė nuošliauža

Manoma, kad šį cunamį galėjo sukelti beveik 200 kilometrų ilgio nuosėdų nuošliauža, ledynmečiu atitrūkusi nuo Norvegijos pakrantės.

Milžiniška povandeninė nuošliauža, dar vadinama „Storegga nuošliauža“, į visas puses išsiuntė bangas, kurios ir sukėlė stiprų cunamį pasiekusį Norvegijos ir Islandijos krantus. Bangos pasiekė ir pietines Farerų salas, Orknio salyną ir didžiają Britanijos salų dalį.

Anksčiau atlikti tyrimai pateikė nuomonę, kad seklus Šiaurės jūros dugnas būtų slopinęs cunamio sukauptą energiją, dėl to mažai tikėtina, kad cunamis būtų pridaręs žalos piečiau esančioms Europos žemėms.

Tuo tarpu, naujausio tyrimo rezultatai, kurie yra skelbiami žurnale „Geologija, teigia, kad vakarinėje Danijos Romo saloje aptiktos nuosėdos, savyje turi medžiagų, kurias atnešė būtent minėto cunamio bangos. Tuo metu jūros lygis būtų buvęs 20 metrų žemiau, negu yra dabar, o teritoriją dengė didelis ežeras.

Daktaras Freurgaard „Science Nordic“ sakė: „Kažkuriuo momentu įvyko didelis potvynis, kuomet teritoriją apsėmė jūros vanduo su savimi atnešęs didelį kiekį jūros smėlio.“

Nicolai Kliem, Danijos meteorologijos instituto jūrų ir ledynų sekcijos vadovas, neprisidėjęs prie šio tyrimo, sakė:  „Faktas, kad cunamis pasiekė Daniją, įrodo, kad jis buvo labai stiprus.“

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.07.2019 laikas 22:28 Receptai – Patiekalai Varškės desertas be kepimo! Labai skanūs varškės zefyrai.

Turbūt gana sunku rasti tokį, kuriam nepatiktų zefyrai. O vyresnė karta dar ir ilgesingai dūsauja: „Va seniau tai buvo zefyrai, o šiandien tai gryna chemija“. Iš dalies jie teisūs.

Skaityti daugiau

25.09.2018 laikas 08:06 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai gerinantys apetitą
Apetitą gerinantys liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai gerinantys apetitą, apetitas, apetito pagerinimas, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis,...

Skaityti daugiau

04.01.2018 laikas 10:18 Receptai – Patiekalai Baltymų kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: riebios veido odos. Ingredientai: Baltymas, Citrinų sulčių.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau