Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Gruodžio » 20

Gaminame namuose: Kalėdinis vyniotinis su aguonomis

Gaminame namuose: Kalėdinis vyniotinis su aguonomis

Kaip ir daugeliui, man Kalėdinis laikotarpis asocijuojasi su aguonomis. O mielinis aguonų vyniotinis yra vienas tų desertų, be kurių Kalėdos man nebūtų Kalėdomis.

Jeigu jūs iki šių dienų vis dar nesiryžote mieliniams kepiniams (pažįstu nemažai žmonių, kurie galvoja, kad mieliniai kepiniai yra itin sudėtingi pasigaminti. Galiu patikinti, kad tai nėra tiesa!), todėl toks šventinis aguonų vyniotinis gali visiems laikams pakeisti jūsų įsitikinimus!

Šio kalėdinio vyniotinio tešla nėra nei riebi, nei labai saldi. Aguonų masė pagardinama ne vien cukrumi, bet ir medumi.

Taipogi į aguonų įdarą aš dar visada dedu skaldytų riešutų ir razinų.

Receptas yra skirtas iš karto dviem vyniotiniams, nes šis kepinys pirmasis būna "nušluojamas" nuo šventinio stalo.

Beje, aguonų įdarą galite pasigaminti gerokai iš anksto, o tai labai sumažina ruošimosi šventėms rūpesčius!

Ingredientai

Tešlai:

  • šviežios mielės: 40 gramų
  • miltai: 500 gramų
  • pienas: 1 stiklinės (1 stiklinė - 250 mililitrų)
  • kiaušinių tryniai: 3
  • cukrus: 120 gramų
  • sviestas: 60 gramų
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio.

Aptepimui:

  • kiaušinių tryniai: 1
  • pienas: 1 šaukšto.

Įdarui:

  • aguonos: 500 gramų
  • pienas: 0,5 litro
  • cukrus: 200 gramų
  • medus: 3 šaukštų
  • sviestas: 60 gramų
  • kiaušinių baltymai: 2
  • blanširuoti migdolai, sukapoti gabaliukais: 30 gramų
  • razinos: 30 gramų
  • cukatos: 30 gramų (cukruoti apelsinų arba citrinų gabaliukai)
  • romas: 1 šaukštelio (arba, jeigu mėgstate - migdolų esencijos).

Recepto paruošimas

1. Pasigaminkite įdarą: Aguonas nuplaukite ir perliekite verdančiu vandeniu (nuplikykite). Gerai nusausinkite vandenį.

2. Suberkite aguonas į puodą, užpilkite pienu, užvirinkite ir virinkite ant vidutinės kaitros maždaug 15 min. Nupilkite pieną ir gerai nusausinkite (aš naudoju merlinį filtrą).

3. Aguonas sumalkite 2-3 kartus mėsmale arba sutrinkite blenderiu.

4. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą. Sudėkite maltas aguonas, medų, cukrų, riešutus, razinas bei cukatus ir viską pakepinkite maždaug 10 minučių, nuolatos maišydami.

5. Masę atvėsinkite.

6. Į šaltą masę įpilkite romą ir išmaišykite. Šitaip paruoštą įdarą šaldytuve galite laikyti iki 7 dienų.

7. Užminkykite tešlą: Kambario temperatūros mieles sutrinkite su vienu šaukštu cukraus, dviem šaukštais miltų ir trimis šaukštais drungno pieno. Gautą tyrelę pastatykite šiltai, kad pakiltų.

8. Miltus išsijokite į didelį dubenį ir įberkite druskos. Kitame dubenėlyje kiaušinių trynius iki purumo ištrinkite su likusiu cukrumi. Sviestą ištirpinkite ir pabaigoje supilkite pieną, kad sušiltų (tik neužkaitinkite per daug! Pieno temperatūra negali būti aukštesnė nei 40 laipsnių).

9. Per šį laiką mielių masė turi būti pakilusi bei suputojusi. Ją supilkite į miltų dubenį kartu su kiaušinių tryniais. Pamažu maišydami dalimis supilkite šiltą pieną su sviestu. Minkykite, kol tešla pasidarys tąsi, minkšta bei blizganti.

10. Tešlą suformuokite į rutulį ir padėkite šiltai į dubenį, pabarstykite miltais ir uždenkite maistine plėvele. Palikite šiltai tešlai pakilti.

11. Kai tešlos masė padvigubės, padalinkite ją į dvi dalis.

12. Kiekvieną iš dalių iškočiokite į keturkampį (maždaug 1-1,5 centimetro storumo), kurio ilgis toks pats, kaip jūsų kepimo formos.

13. Išplakite įdarui skirtus 2 kiaušinio baltymus šakute ir viršų padenkite šiais išplaktais baltymais.

14. Tuomet visą iškočiotą keturkampį, kurį ką tik patepėte baltymais, aptepkite aguonų įdaru (perpus abiem pyragams), palikdami po porą centimetrų iš kiekvieno krašto.

15. Susukite šitaip paruoštą tešlą į vyniotinį, užlenkdami kraštus ir dėkite į pailgą kepimo formą, išklotą pergamentiniu popieriumi.

16. Pastatykite šiltai ir uždenkite rankšluostuku, kad pyragas iškiltų.

17. Viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Dėkite apatinėje orkaitės dalyje ir kepkite maždaug 40-50 minučių, arba kol medinis pagaliukas išsitraukia sausas, o viršus būna gražiai parudęs.

18. Jeigu pageidaujate, pyrago viršų galima patepti cukraus glazūra (sumaišome cukraus pudrą su keliais šaukštais citrinos sulčių) ir papuošiame nutarkuotomis apelsino žievelėmis ir cukatais. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau vyniotinių receptų rasite: Vyniotiniai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 20:35 Aiškiaregys Kšistofas Jackovskis apie pasaulį po 10 metų ir apie darbo stovyklas Skynet
Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų, kuriuo prenumeratoriai kamuoja savo mėgstamą aiškiaregį lenką, yra klausimas apie tai, „koks bus pasaulis po 10 ir daugiau metų?”. Atsižvelgiant į tai, kas vyksta aplink mus dabar, kartais sunku pasakyti, kas...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 15:33 Lūžinėjantys ir sluoksniuojantys nagai: priežastys ir 11 patarimų, kaip juos sustiprinti natūraliai
Nagai lūžinėja, sluoksniuojasi, atsiranda dėmių ar auga labai lėtai? Tai dažna problema, kurią sukelia maistinių medžiagų (biotino, geležies, cinko) trūkumas, dažnas rankų mirkymas vandenyje ar net skydliaukės sutrikimai. Laimei, daugelį atvejų galim...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:43 Kaip Apsisaugoti nuo Pavydo ir Nužiūrėjimo: Etiški Baltosios Magijos Būdai 2025
Nužiūrėjimas ir pavydas – seniausia pasaulyje tikėjimų forma, vis dar veikianti net socialiniuose tinkluose. 2025 m. virš 5,4 mlrd. žmonių dalinasi gyvenimu internete, o tai kursto pavydą ir neigiamą energiją. Straipsnyje rasite etiškus baltosios mag...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:24 Pipirmėčių aliejus nuo pelių ir žiurkių: natūralus būdas atsikratyti graužikų 2025
Atėjus šalčiams pelės ir žiurkės masiškai veržiasi į namus. Cheminiai nuodai pavojingi ir ne visada veiksmingi – graužikai prie jų pripranta. Pipirmėčių eterinis aliejus yra natūralus, saugus ir mokslu patvirtintas repelentas: stiprus mentolio kvapas...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 15:58 Prancūzija: jauni musulmonai tampa vis radikalesni, 57 % teikia pirmenybę islamo taisyklėms, o ne Prancūzijos įstatymams
Apklausos rodo, kad konservatyvusis islamas stiprėja, integracija blogėja, mokslo koncepcijos atmetamos, o Prancūzijos įstatymai užleidžia vietą islamo įstatymams itin dideliam musulmonų skaičiui

Skaityti daugiau