Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Gruodžio » 20

Gaminame namuose: Kalėdinis vyniotinis su aguonomis

Gaminame namuose: Kalėdinis vyniotinis su aguonomis

Kaip ir daugeliui, man Kalėdinis laikotarpis asocijuojasi su aguonomis. O mielinis aguonų vyniotinis yra vienas tų desertų, be kurių Kalėdos man nebūtų Kalėdomis.

Jeigu jūs iki šių dienų vis dar nesiryžote mieliniams kepiniams (pažįstu nemažai žmonių, kurie galvoja, kad mieliniai kepiniai yra itin sudėtingi pasigaminti. Galiu patikinti, kad tai nėra tiesa!), todėl toks šventinis aguonų vyniotinis gali visiems laikams pakeisti jūsų įsitikinimus!

Šio kalėdinio vyniotinio tešla nėra nei riebi, nei labai saldi. Aguonų masė pagardinama ne vien cukrumi, bet ir medumi.

Taipogi į aguonų įdarą aš dar visada dedu skaldytų riešutų ir razinų.

Receptas yra skirtas iš karto dviem vyniotiniams, nes šis kepinys pirmasis būna "nušluojamas" nuo šventinio stalo.

Beje, aguonų įdarą galite pasigaminti gerokai iš anksto, o tai labai sumažina ruošimosi šventėms rūpesčius!

Ingredientai

Tešlai:

  • šviežios mielės: 40 gramų
  • miltai: 500 gramų
  • pienas: 1 stiklinės (1 stiklinė - 250 mililitrų)
  • kiaušinių tryniai: 3
  • cukrus: 120 gramų
  • sviestas: 60 gramų
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio.

Aptepimui:

  • kiaušinių tryniai: 1
  • pienas: 1 šaukšto.

Įdarui:

  • aguonos: 500 gramų
  • pienas: 0,5 litro
  • cukrus: 200 gramų
  • medus: 3 šaukštų
  • sviestas: 60 gramų
  • kiaušinių baltymai: 2
  • blanširuoti migdolai, sukapoti gabaliukais: 30 gramų
  • razinos: 30 gramų
  • cukatos: 30 gramų (cukruoti apelsinų arba citrinų gabaliukai)
  • romas: 1 šaukštelio (arba, jeigu mėgstate - migdolų esencijos).

Recepto paruošimas

1. Pasigaminkite įdarą: Aguonas nuplaukite ir perliekite verdančiu vandeniu (nuplikykite). Gerai nusausinkite vandenį.

2. Suberkite aguonas į puodą, užpilkite pienu, užvirinkite ir virinkite ant vidutinės kaitros maždaug 15 min. Nupilkite pieną ir gerai nusausinkite (aš naudoju merlinį filtrą).

3. Aguonas sumalkite 2-3 kartus mėsmale arba sutrinkite blenderiu.

4. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą. Sudėkite maltas aguonas, medų, cukrų, riešutus, razinas bei cukatus ir viską pakepinkite maždaug 10 minučių, nuolatos maišydami.

5. Masę atvėsinkite.

6. Į šaltą masę įpilkite romą ir išmaišykite. Šitaip paruoštą įdarą šaldytuve galite laikyti iki 7 dienų.

7. Užminkykite tešlą: Kambario temperatūros mieles sutrinkite su vienu šaukštu cukraus, dviem šaukštais miltų ir trimis šaukštais drungno pieno. Gautą tyrelę pastatykite šiltai, kad pakiltų.

8. Miltus išsijokite į didelį dubenį ir įberkite druskos. Kitame dubenėlyje kiaušinių trynius iki purumo ištrinkite su likusiu cukrumi. Sviestą ištirpinkite ir pabaigoje supilkite pieną, kad sušiltų (tik neužkaitinkite per daug! Pieno temperatūra negali būti aukštesnė nei 40 laipsnių).

9. Per šį laiką mielių masė turi būti pakilusi bei suputojusi. Ją supilkite į miltų dubenį kartu su kiaušinių tryniais. Pamažu maišydami dalimis supilkite šiltą pieną su sviestu. Minkykite, kol tešla pasidarys tąsi, minkšta bei blizganti.

10. Tešlą suformuokite į rutulį ir padėkite šiltai į dubenį, pabarstykite miltais ir uždenkite maistine plėvele. Palikite šiltai tešlai pakilti.

11. Kai tešlos masė padvigubės, padalinkite ją į dvi dalis.

12. Kiekvieną iš dalių iškočiokite į keturkampį (maždaug 1-1,5 centimetro storumo), kurio ilgis toks pats, kaip jūsų kepimo formos.

13. Išplakite įdarui skirtus 2 kiaušinio baltymus šakute ir viršų padenkite šiais išplaktais baltymais.

14. Tuomet visą iškočiotą keturkampį, kurį ką tik patepėte baltymais, aptepkite aguonų įdaru (perpus abiem pyragams), palikdami po porą centimetrų iš kiekvieno krašto.

15. Susukite šitaip paruoštą tešlą į vyniotinį, užlenkdami kraštus ir dėkite į pailgą kepimo formą, išklotą pergamentiniu popieriumi.

16. Pastatykite šiltai ir uždenkite rankšluostuku, kad pyragas iškiltų.

17. Viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Dėkite apatinėje orkaitės dalyje ir kepkite maždaug 40-50 minučių, arba kol medinis pagaliukas išsitraukia sausas, o viršus būna gražiai parudęs.

18. Jeigu pageidaujate, pyrago viršų galima patepti cukraus glazūra (sumaišome cukraus pudrą su keliais šaukštais citrinos sulčių) ir papuošiame nutarkuotomis apelsino žievelėmis ir cukatais. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau vyniotinių receptų rasite: Vyniotiniai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-07-04 laikas 07:53 Receptai Voveraitės su Šonine ir Grietinėle: Nostalgiškas Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės ne tik klasikiniu receptu, bet ir naujomis idėjomis, alternatyvomis bei patarimais, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti lietuviškos virtuvės ...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:43 Receptai Kepti Baravykai su Šonine ir Bulvėmis: Tradicinis Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės tradiciniu receptu, alternatyvomis, naudingais patarimais ir net keletu naujų idėjų, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti naujų skonių!...

Skaityti daugiau

2025-07-02 laikas 14:14 Receptai Grikainiai su Varške: Skanus ir Sveikas Lietuviškas Receptas
Skanus grikainių su varške receptas – sotus ir sveikas lietuviškas patiekalas vegetarams! Šie grikių kotletai su varške tapo tikru atradimu – paprasti, maistingi ir be galo skanūs! Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad jie ...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:22 Kavos Tirščių Nauda Sode ir Namuose: 10 Praktinių Būdų

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip kūrybiškai panaudoti kavos tirščius sode ir namuose, kokia jų nauda ir galimi trūkumai. Pasiruoškite atrasti ekologiškus sprendimus, kurie sutaupys pinigų ir suteiks jūsų kasdienybei natūralumo!

...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 18:24 NLO paslaptys: ar vyriausybės slepia tiesą apie ateivius?
Ar NLO yra tikra pas slapts, ar vyriausybės dezinformacija? Sužinokite apie nutekėjimus, politikų susidomėjimą ir galimas ateivių technologijas!

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:45 Vaikų auklėjimas: kaip ugdyti pasitikėjimą savimi ir savarankiškumą
Kaip ugdyti vaikų pasitikėjimą savimi? Sužinokite, kaip skatinti iniciatyvą, emocijų valdymą ir leisti vaikams būti savimi! Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsime jums suprasti, kaip ugdyti vaikų savivert...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:32 Zodiako ženklai ir mokslas: kuriems vaikams mokykloje sekasi lengviausiai?
Kuriems Zodiako ženklams mokykloje sekasi lengviausiai? Sužinokite, kaip Liūto, Mergelės, Šaulio ir Ožiaragio vaikai pasiekia akademinę sėkmę! Pasitelkdami astrologinius įžvalgas, naujus pavyzdžius ir praktinius patarimus, padėsime tėvams ir mokytoja...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:08 Meilė – tai ne kančia: griauname mitus apie santykius
Meilė nėra kančia! Šiame straipsnyje griauname mitus apie santykius, dalinamės patarimais, kaip kurti sveiką partnerystę, ir aptariame, kodėl priklausomybė nėra meilė. Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsi...

Skaityti daugiau