Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Gruodžio » 20

Gaminame namuose: Kalėdinis vyniotinis su aguonomis

Gaminame namuose: Kalėdinis vyniotinis su aguonomis

Kaip ir daugeliui, man Kalėdinis laikotarpis asocijuojasi su aguonomis. O mielinis aguonų vyniotinis yra vienas tų desertų, be kurių Kalėdos man nebūtų Kalėdomis.

Jeigu jūs iki šių dienų vis dar nesiryžote mieliniams kepiniams (pažįstu nemažai žmonių, kurie galvoja, kad mieliniai kepiniai yra itin sudėtingi pasigaminti. Galiu patikinti, kad tai nėra tiesa!), todėl toks šventinis aguonų vyniotinis gali visiems laikams pakeisti jūsų įsitikinimus!

Šio kalėdinio vyniotinio tešla nėra nei riebi, nei labai saldi. Aguonų masė pagardinama ne vien cukrumi, bet ir medumi.

Taipogi į aguonų įdarą aš dar visada dedu skaldytų riešutų ir razinų.

Receptas yra skirtas iš karto dviem vyniotiniams, nes šis kepinys pirmasis būna "nušluojamas" nuo šventinio stalo.

Beje, aguonų įdarą galite pasigaminti gerokai iš anksto, o tai labai sumažina ruošimosi šventėms rūpesčius!

Ingredientai

Tešlai:

  • šviežios mielės: 40 gramų
  • miltai: 500 gramų
  • pienas: 1 stiklinės (1 stiklinė - 250 mililitrų)
  • kiaušinių tryniai: 3
  • cukrus: 120 gramų
  • sviestas: 60 gramų
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio.

Aptepimui:

  • kiaušinių tryniai: 1
  • pienas: 1 šaukšto.

Įdarui:

  • aguonos: 500 gramų
  • pienas: 0,5 litro
  • cukrus: 200 gramų
  • medus: 3 šaukštų
  • sviestas: 60 gramų
  • kiaušinių baltymai: 2
  • blanširuoti migdolai, sukapoti gabaliukais: 30 gramų
  • razinos: 30 gramų
  • cukatos: 30 gramų (cukruoti apelsinų arba citrinų gabaliukai)
  • romas: 1 šaukštelio (arba, jeigu mėgstate - migdolų esencijos).

Recepto paruošimas

1. Pasigaminkite įdarą: Aguonas nuplaukite ir perliekite verdančiu vandeniu (nuplikykite). Gerai nusausinkite vandenį.

2. Suberkite aguonas į puodą, užpilkite pienu, užvirinkite ir virinkite ant vidutinės kaitros maždaug 15 min. Nupilkite pieną ir gerai nusausinkite (aš naudoju merlinį filtrą).

3. Aguonas sumalkite 2-3 kartus mėsmale arba sutrinkite blenderiu.

4. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą. Sudėkite maltas aguonas, medų, cukrų, riešutus, razinas bei cukatus ir viską pakepinkite maždaug 10 minučių, nuolatos maišydami.

5. Masę atvėsinkite.

6. Į šaltą masę įpilkite romą ir išmaišykite. Šitaip paruoštą įdarą šaldytuve galite laikyti iki 7 dienų.

7. Užminkykite tešlą: Kambario temperatūros mieles sutrinkite su vienu šaukštu cukraus, dviem šaukštais miltų ir trimis šaukštais drungno pieno. Gautą tyrelę pastatykite šiltai, kad pakiltų.

8. Miltus išsijokite į didelį dubenį ir įberkite druskos. Kitame dubenėlyje kiaušinių trynius iki purumo ištrinkite su likusiu cukrumi. Sviestą ištirpinkite ir pabaigoje supilkite pieną, kad sušiltų (tik neužkaitinkite per daug! Pieno temperatūra negali būti aukštesnė nei 40 laipsnių).

9. Per šį laiką mielių masė turi būti pakilusi bei suputojusi. Ją supilkite į miltų dubenį kartu su kiaušinių tryniais. Pamažu maišydami dalimis supilkite šiltą pieną su sviestu. Minkykite, kol tešla pasidarys tąsi, minkšta bei blizganti.

10. Tešlą suformuokite į rutulį ir padėkite šiltai į dubenį, pabarstykite miltais ir uždenkite maistine plėvele. Palikite šiltai tešlai pakilti.

11. Kai tešlos masė padvigubės, padalinkite ją į dvi dalis.

12. Kiekvieną iš dalių iškočiokite į keturkampį (maždaug 1-1,5 centimetro storumo), kurio ilgis toks pats, kaip jūsų kepimo formos.

13. Išplakite įdarui skirtus 2 kiaušinio baltymus šakute ir viršų padenkite šiais išplaktais baltymais.

14. Tuomet visą iškočiotą keturkampį, kurį ką tik patepėte baltymais, aptepkite aguonų įdaru (perpus abiem pyragams), palikdami po porą centimetrų iš kiekvieno krašto.

15. Susukite šitaip paruoštą tešlą į vyniotinį, užlenkdami kraštus ir dėkite į pailgą kepimo formą, išklotą pergamentiniu popieriumi.

16. Pastatykite šiltai ir uždenkite rankšluostuku, kad pyragas iškiltų.

17. Viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Dėkite apatinėje orkaitės dalyje ir kepkite maždaug 40-50 minučių, arba kol medinis pagaliukas išsitraukia sausas, o viršus būna gražiai parudęs.

18. Jeigu pageidaujate, pyrago viršų galima patepti cukraus glazūra (sumaišome cukraus pudrą su keliais šaukštais citrinos sulčių) ir papuošiame nutarkuotomis apelsino žievelėmis ir cukatais. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau vyniotinių receptų rasite: Vyniotiniai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-05 laikas 09:03 Receptai Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį

Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėn...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 18:03 RFK Jr. reikalauja visame pasaulyje uždrausti gyvsidabrio naudojimą vakcinose
JAV sveikatos sekretorius Robertas F. Kennedy Jr. pareikalavo visame pasaulyje uždrausti gyvsidabrio naudojimą vakcinose. Kalboje, paskelbtoje X, Kennedy kreipėsi į Minamatos konvenciją dėl gyvsidabrio, kuri „gimė iš bendro moralinio įsitikinimo, kad...

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 11:13 Medaus Kompresas Nuo Kosulio: Nauda, Receptai Ir Patarimai Natūraliam Gydymui

Šaltuoju metų laiku susirgti peršalimo ligomis labai paprasta, o kosulys – vienas iš nemaloniausių simptomų, kurie gali varginti tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Nepriklausomai nuo to, ar tai sausas, dirginantis kosulys, ar drėgnas su skrep...

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 09:44 Pienligė (Makšties Kandidozė) 2025: Simptomai, Priežastys, Efektyvus Gydymas Natūraliomis Priemonėmis ir Prevencija
Pienligė moterims: simptomai, priežastys, efektyvus gydymas natūraliomis priemonėmis kaip probiotikai, kokosų aliejus, arbatmedžio aliejus. Sužinokite, kaip išvengti pasikartojimo ir gydyti namuose.

Skaityti daugiau

2025-11-07 laikas 09:04 Geriausios Vaistažolės Moterų Sveikatai: Nauda, Receptai ir Patarimai
Moterų sveikata – tai ne tik fizinė būklė, bet ir emocinė pusiausvyra, kuri dažnai kinta per menstruacijas, nėštumą ar menopauzę. Vaistažolės, tokios kaip dirvinis asiūklis, didžioji dilgėlė ar jonažolė, seniai žinomos liaudies medicinoje kaip saugūs...

Skaityti daugiau

2025-11-06 laikas 20:23 Kaip Atsikratyti Neigiamos Energijos Namuose 2026 Metais
Namai turėtų būti ramybės oazė, bet neigiama energija sukelia stresą, konfliktus ir netvarką. Sužinokite požymius: užgniaužimas, nuolatiniai skundai. Atsikratykite jos tvarkydami, valydami citrinų-acto tirpalu, degindami šalavijus (indėnų technika) a...

Skaityti daugiau