Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Gruodžio » 20

Gaminame namuose: Kalėdinis vyniotinis su aguonomis

Gaminame namuose: Kalėdinis vyniotinis su aguonomis

Kaip ir daugeliui, man Kalėdinis laikotarpis asocijuojasi su aguonomis. O mielinis aguonų vyniotinis yra vienas tų desertų, be kurių Kalėdos man nebūtų Kalėdomis.

Jeigu jūs iki šių dienų vis dar nesiryžote mieliniams kepiniams (pažįstu nemažai žmonių, kurie galvoja, kad mieliniai kepiniai yra itin sudėtingi pasigaminti. Galiu patikinti, kad tai nėra tiesa!), todėl toks šventinis aguonų vyniotinis gali visiems laikams pakeisti jūsų įsitikinimus!

Šio kalėdinio vyniotinio tešla nėra nei riebi, nei labai saldi. Aguonų masė pagardinama ne vien cukrumi, bet ir medumi.

Taipogi į aguonų įdarą aš dar visada dedu skaldytų riešutų ir razinų.

Receptas yra skirtas iš karto dviem vyniotiniams, nes šis kepinys pirmasis būna "nušluojamas" nuo šventinio stalo.

Beje, aguonų įdarą galite pasigaminti gerokai iš anksto, o tai labai sumažina ruošimosi šventėms rūpesčius!

Ingredientai

Tešlai:

  • šviežios mielės: 40 gramų
  • miltai: 500 gramų
  • pienas: 1 stiklinės (1 stiklinė - 250 mililitrų)
  • kiaušinių tryniai: 3
  • cukrus: 120 gramų
  • sviestas: 60 gramų
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio.

Aptepimui:

  • kiaušinių tryniai: 1
  • pienas: 1 šaukšto.

Įdarui:

  • aguonos: 500 gramų
  • pienas: 0,5 litro
  • cukrus: 200 gramų
  • medus: 3 šaukštų
  • sviestas: 60 gramų
  • kiaušinių baltymai: 2
  • blanširuoti migdolai, sukapoti gabaliukais: 30 gramų
  • razinos: 30 gramų
  • cukatos: 30 gramų (cukruoti apelsinų arba citrinų gabaliukai)
  • romas: 1 šaukštelio (arba, jeigu mėgstate - migdolų esencijos).

Recepto paruošimas

1. Pasigaminkite įdarą: Aguonas nuplaukite ir perliekite verdančiu vandeniu (nuplikykite). Gerai nusausinkite vandenį.

2. Suberkite aguonas į puodą, užpilkite pienu, užvirinkite ir virinkite ant vidutinės kaitros maždaug 15 min. Nupilkite pieną ir gerai nusausinkite (aš naudoju merlinį filtrą).

3. Aguonas sumalkite 2-3 kartus mėsmale arba sutrinkite blenderiu.

4. Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą. Sudėkite maltas aguonas, medų, cukrų, riešutus, razinas bei cukatus ir viską pakepinkite maždaug 10 minučių, nuolatos maišydami.

5. Masę atvėsinkite.

6. Į šaltą masę įpilkite romą ir išmaišykite. Šitaip paruoštą įdarą šaldytuve galite laikyti iki 7 dienų.

7. Užminkykite tešlą: Kambario temperatūros mieles sutrinkite su vienu šaukštu cukraus, dviem šaukštais miltų ir trimis šaukštais drungno pieno. Gautą tyrelę pastatykite šiltai, kad pakiltų.

8. Miltus išsijokite į didelį dubenį ir įberkite druskos. Kitame dubenėlyje kiaušinių trynius iki purumo ištrinkite su likusiu cukrumi. Sviestą ištirpinkite ir pabaigoje supilkite pieną, kad sušiltų (tik neužkaitinkite per daug! Pieno temperatūra negali būti aukštesnė nei 40 laipsnių).

9. Per šį laiką mielių masė turi būti pakilusi bei suputojusi. Ją supilkite į miltų dubenį kartu su kiaušinių tryniais. Pamažu maišydami dalimis supilkite šiltą pieną su sviestu. Minkykite, kol tešla pasidarys tąsi, minkšta bei blizganti.

10. Tešlą suformuokite į rutulį ir padėkite šiltai į dubenį, pabarstykite miltais ir uždenkite maistine plėvele. Palikite šiltai tešlai pakilti.

11. Kai tešlos masė padvigubės, padalinkite ją į dvi dalis.

12. Kiekvieną iš dalių iškočiokite į keturkampį (maždaug 1-1,5 centimetro storumo), kurio ilgis toks pats, kaip jūsų kepimo formos.

13. Išplakite įdarui skirtus 2 kiaušinio baltymus šakute ir viršų padenkite šiais išplaktais baltymais.

14. Tuomet visą iškočiotą keturkampį, kurį ką tik patepėte baltymais, aptepkite aguonų įdaru (perpus abiem pyragams), palikdami po porą centimetrų iš kiekvieno krašto.

15. Susukite šitaip paruoštą tešlą į vyniotinį, užlenkdami kraštus ir dėkite į pailgą kepimo formą, išklotą pergamentiniu popieriumi.

16. Pastatykite šiltai ir uždenkite rankšluostuku, kad pyragas iškiltų.

17. Viršų patepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Dėkite apatinėje orkaitės dalyje ir kepkite maždaug 40-50 minučių, arba kol medinis pagaliukas išsitraukia sausas, o viršus būna gražiai parudęs.

18. Jeigu pageidaujate, pyrago viršų galima patepti cukraus glazūra (sumaišome cukraus pudrą su keliais šaukštais citrinos sulčių) ir papuošiame nutarkuotomis apelsino žievelėmis ir cukatais. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau vyniotinių receptų rasite: Vyniotiniai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-03 laikas 14:18 Receptai Agurkinė sriuba su raugintais agurkais ir perlinėmis kruopomis: atnaujintas receptas, sveikatos nauda, kalorijos ir rizikos 2025 m.

Atnaujintas 2025 m. agurkinės sriubos vadovas: tradicinis lietuviškas receptas su raugintais agurkais ir perlinėmis kruopomis. Sužinokite apie 290 kcal porciją, naudą – skaidulos širdžiai, pro...

Skaityti daugiau

2025-09-29 laikas 20:51 Receptai Kepti vištienos sparneliai orkaitėje su bulvėmis: nauda sveikatai, kalorijos ir sveiki receptai

Kepti vištienos sparneliai orkaitėje su bulvėmis – gardus ir sveikas patiekalas, pilnas baltymų, vitaminų C, B6 ir kalio. Sužinokite kalorijas (86–164 kcal porcijoje), įsisavinimą, praradimus kepant (iki 20% vitamin...

Skaityti daugiau

2025-09-29 laikas 07:49 Receptai Tobula Raugintų Kopūstų Sriuba su Šonkauliukais: Receptas, Nauda Sveikatai ir Patarimai
Raugintų kopūstų sriuba su šonkauliukais yra tradicinis lietuviškas patiekalas, turtingas probiotikais ir vitaminais. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, alternatyvas, gaminimo patarimus, sveikatos naudą (pvz., virškinimo ger...

Skaityti daugiau

2025-10-05 laikas 12:35 VAERS duomenys rodo, kad nuo mRNA vakcinos įvedimo skaičius pranešimų apie gaubtinės žarnos vėžį išaugo 8300 %
JAV vyriausybės duomenys atskleidė stulbinantį naują signalą: gaubtinės žarnos vėžio atvejų skaičius išaugo 8300 %, o tai sutampa su COVID-19 mRNA vakcinos įvedimu.

Skaityti daugiau

2025-10-04 laikas 20:31 NASA tyliai perklasifikuota į žvalgybos agentūrą, dabar ji atleista nuo informacijos laisvės reikalavimų
Prezidentas Donaldas Trumpas ką tik NASA pavertė žvalgybos agentūra. 2025 m. rugpjūčio 28 d. jis pasirašė vykdomąjį įsakymą, kuriuo NASA – kartu su NOAA ir kitomis mokslo įstaigomis – perklasifikavo į organizacijas, kurių pagrindinė funkcija yra „žva...

Skaityti daugiau

2025-10-04 laikas 20:03 Neįtikėtinos mažiau žinomos NSO avarijos
NSO istorijos metraščiai ir apskritai NSO sritis yra pilni tariamų šių aparatų avarijų atvejų. Dėl kokių nors priežasčių, nepaisant jų neįtikėtinai stulbinančios technologijos, šie aparatai kartais tiesiog nukrinta, ir tai visada sukelia sensacingus ...

Skaityti daugiau

2025-10-04 laikas 19:52 Biblijos sąmokslai: slaptieji kodai ir paslėpta istorija
Yra daug konspiracijų, kurios šimtmečius sukosi aplink Bibliją – tiek Senąjį, tiek Naująjį Testamentą. Kaip galime įsivaizduoti, XXI amžiuje, kai buvo padaryta daug atradimų, įrodančių Biblijos istorijos netikslumą, ir kai informacija internete plint...

Skaityti daugiau

2025-10-04 laikas 09:58 Nutekėję vyriausybės dokumentai atskleidžia Erikos Kirk ryšius su VIP vaikų 'labdara'

Erikos Kirk triušio urvas tapo dar gilesnis. Šokiruojantys jos praeities atskleidimai kelia vaikų prekybos kaltinimus į dangų. Ir kol pagrindinės žiniasklaidos priemonės stengiasi klaidinti ir nukreipti visuomenės dėmesį, mes turime dokumentus... ...

Skaityti daugiau