Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai – Patiekalai » 2021 » Vasario » 20

Chala - tradicinė žydų duona

Chala - tradicinė žydų duona

Tikriausiai užėjo dar viena didžiulė manija - kepti donas. Nors turiu duonkepę, labai mėgstu įvairias duonas kepti ir be jos. O duona aš tikrai kepu ganėtinai dažnai. Ir visą duonkepės vaidmenį man kažkodėl atlieka orkaitė, o tešlą išminko rankos. Man pats procesas labai patinka.

Šį kartą išmėginau iškepti garsiąją žydų duoną - pynę, kuri vadinasi Chala. Šios duonos gali būti nuo ilgos plonos iki labai išsipūtusios ir storos.

Šabo metu pagal visas tradicijas žydai duonos nepjausto peiliu, būtent dėl šios priežasties yra kepamos pynės, kad būtų galima paprasčiau duonelės atsilaužti.

Chala, kurią aš šį kartą išsikepiau, ilga ir ne itin putli, bet labai skani bei minkšta.

Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi dvi pynės.

Ingredientai

  • speltos miltai: 150 gramų
  • kvietiniai miltai: 150 gramų
  • kokoso drožlės: 2 valgomųjų šaukštų
  • vanduo: 100 mililitrų
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • cukrus: 1 valgomojo šaukšto
  • mielės: 1 valgomojo šaukšto
  • kiaušiniai: 1
  • ištirpintas sviestas: 30 gramų
  • aguonos: 1 valgomojo šaukšto
  • sezamo sėklos: 1 valgomojo šaukšto
  • cukrus: 1 valgomojo šaukšto.

Aptepimui:

  • kiaušinių tryniai: 1
  • pienas: 2 valgomųjų šaukštų.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia mieles ištirpiname šiltame vandenyje ir įberiame vieną šaukštą cukraus.

2. Abiejų rūšių miltus sumaišome su druska.

3. Tada viduryje indo su miltais padarome duobutę bei supilame ištirpintas mieles.

4. Tuomet "apkasame" šonuose esančiais miltais ir paliekame maždaug 20 minučių.

5. Supilame lydytą sviestą, plaktą kiaušinį bei įberiame kokoso drožlių.

6. Išminkome tešlą. Minkyti reiktų tol, kol tešla nebelips prie rankų - maždaug 25 minutes.

7. Paliekame pakilti maždaug dviem valandoms, kol jos tūris padvigubės.

8. Apspaudžiame pakilusios tešlos kraštus ir dar paliekame maždaug 15 minučių.

9. Tešlą padaliname į dvi dalis.

10. Vieną dalį kol kas atidedame į šalį.

11. Kitą dalį dar padaliname į tris dalis.

12. Tuomet iš kiekvienos dalies suvoliojame maždaug 40 centimetrų volelius.

13. Tada juos standžiai supiname į kasą, galus užspaudžiame.

14. Tą patį padarome ir su atidėtu tešlos gabalu.

15. Pynes sudedame į sviestu pateptą kepimo skardą, aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu, pabarstome cukrumi, sezamo sėklomis bei aguonomis.

16. Paliekame maždaug 60 minučių pakilti.

17. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių, kol gražiai pagels. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau duonos receptų rasite: Duonos receptai.

Chala, Žydų Duona, duonos

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2024 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Švelnus, purus rabarbarų ir obuolių pyragas
Šis variantas toks paprastas, kad jį tikrai pagaminti net ir virtuvės naujokas. O galutinis rezultatas tikrai geras. Kiekvienas gabaliukas prie kavos susivalgo su didžiule šypsena. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

21.04.2024 laikas 11:09 Receptai – Patiekalai Žirnienė su mėsos kukuliais, kurią visi girią!

Šiandien parodysiu Jums labai paprastą, bet itin skanią žirnių sriubą (kaip mano močiutė vadindavo - žirnienę) su mėsos kukuliais, bulvėmis ir morkomis. Ilgiausia proceso dalis, tai išmirkyti žirnius per naktį, kad jie greitai ...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pilno grūdo avižinių dribsnių ir razinų sausainiai
Labai paprastai pagaminami, bet be galo gardūs sausainiai. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriems razinos galėtų išvis neegzistuoti, tada naudokite džiovintas spanguoles arba kitas džiovintas mėgstamas uogas. Avižinių dribsnių bei razinų ...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau