Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Vasario » 20

Chala - tradicinė žydų duona

Chala - tradicinė žydų duona

Tikriausiai užėjo dar viena didžiulė manija - kepti donas. Nors turiu duonkepę, labai mėgstu įvairias duonas kepti ir be jos. O duona aš tikrai kepu ganėtinai dažnai. Ir visą duonkepės vaidmenį man kažkodėl atlieka orkaitė, o tešlą išminko rankos. Man pats procesas labai patinka.

Šį kartą išmėginau iškepti garsiąją žydų duoną - pynę, kuri vadinasi Chala. Šios duonos gali būti nuo ilgos plonos iki labai išsipūtusios ir storos.

Šabo metu pagal visas tradicijas žydai duonos nepjausto peiliu, būtent dėl šios priežasties yra kepamos pynės, kad būtų galima paprasčiau duonelės atsilaužti.

Chala, kurią aš šį kartą išsikepiau, ilga ir ne itin putli, bet labai skani bei minkšta.

Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi dvi pynės.

Ingredientai

  • speltos miltai: 150 gramų
  • kvietiniai miltai: 150 gramų
  • kokoso drožlės: 2 valgomųjų šaukštų
  • vanduo: 100 mililitrų
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • cukrus: 1 valgomojo šaukšto
  • mielės: 1 valgomojo šaukšto
  • kiaušiniai: 1
  • ištirpintas sviestas: 30 gramų
  • aguonos: 1 valgomojo šaukšto
  • sezamo sėklos: 1 valgomojo šaukšto
  • cukrus: 1 valgomojo šaukšto.

Aptepimui:

  • kiaušinių tryniai: 1
  • pienas: 2 valgomųjų šaukštų.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia mieles ištirpiname šiltame vandenyje ir įberiame vieną šaukštą cukraus.

2. Abiejų rūšių miltus sumaišome su druska.

3. Tada viduryje indo su miltais padarome duobutę bei supilame ištirpintas mieles.

4. Tuomet "apkasame" šonuose esančiais miltais ir paliekame maždaug 20 minučių.

5. Supilame lydytą sviestą, plaktą kiaušinį bei įberiame kokoso drožlių.

6. Išminkome tešlą. Minkyti reiktų tol, kol tešla nebelips prie rankų - maždaug 25 minutes.

7. Paliekame pakilti maždaug dviem valandoms, kol jos tūris padvigubės.

8. Apspaudžiame pakilusios tešlos kraštus ir dar paliekame maždaug 15 minučių.

9. Tešlą padaliname į dvi dalis.

10. Vieną dalį kol kas atidedame į šalį.

11. Kitą dalį dar padaliname į tris dalis.

12. Tuomet iš kiekvienos dalies suvoliojame maždaug 40 centimetrų volelius.

13. Tada juos standžiai supiname į kasą, galus užspaudžiame.

14. Tą patį padarome ir su atidėtu tešlos gabalu.

15. Pynes sudedame į sviestu pateptą kepimo skardą, aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu, pabarstome cukrumi, sezamo sėklomis bei aguonomis.

16. Paliekame maždaug 60 minučių pakilti.

17. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių, kol gražiai pagels. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau duonos receptų rasite: Duonos receptai.

Chala, Žydų Duona, duonos

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 16:45 Receptai Šilkiniai Bulvių Kukuliai su Faršo Padažu: Klasikinis Lietuviškas Patiekalas, Jo Nauda ir Receptas
Šilkiniai bulvių kukuliai su faršo padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik džiugina širdį, bet ir užburia savo minkštumu bei sodriu skoniu. Šis patiekalas dažnai primena jaukius vaikystės vakarus, kai namuose ...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 11:21 Vokietija: daugiakultūrinėje Berlyno mokykloje sumušami vaikai, policija nesiima jokių veiksmų dėl kaltininkų amžiaus

10-metė Emilia buvo vieną kartą suduota galva, du kartus sumušta iki kraujo, jai buvo grasinama mirtimi, o vienas mokinys jai pasakė, kad turėjo lytinių santykių su jos motina.

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 10:59 Vokietija: Afganistano prieglobsčio prašytojas, kuris Ašaffenburge nužudė mažametį vaiką ir vyrą, nebus įkalintas
Vokietijos regioninis teismas nusprendė, kad Enamullah O., afganistaniečių prieglobsčio prašytojas, kuris sausio mėnesį vaikų darželio išvykos metu mirtinai subadė dvimetį berniuką ir 41 metų vyrą, kuris bandė įsikišti, nėra baudžiamai atsakingas už ...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 10:44 Ispanija: areštuoti keturi Šiaurės Afrikos gyventojai už grupinį išžaginimą

Keturi Šiaurės Afrikos kilmės vyrai, kurių amžius yra nuo 20 iki 33 metų, buvo areštuoti Pamplonoje už jaunos universiteto studentės grupinį išžaginimą per didelį studentų vakarėlį praėjusį penktadienio vakarą.

...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 15:53 Žaltvykslė: Paslaptinga Pelkių Ugnis ir Jos Mokslinis Paaiškinimas
Žaltvykslė, žinoma kaip will-o'-the-wisp ar ignis fatuus, šimtmečius buvo siejama su dvasiomis ir fėjomis pelkėse bei kapinėse. Mokslas ją paaiškino metano degimu, bet naujausias Stanfordo ir Kinijos tyrimas atskleidžia tikrąją priežastį: mikrožaibai...

Skaityti daugiau

2025-10-31 laikas 15:15 Kodėl jaučiame svetimą žvilgsnį? Moksliniai paaiškinimai ir iliuzijos
Ar kada pajutote dilgčiojimą, tarsi kažkas jus stebėtų? Tai žvilgsnių aptikimo sistema – neuronų tinklas, evoliucionavęs kaip apsauga nuo plėšrūnų ir socialinių grėsmių. Žmonėse ji išvystyta labiausiai dėl bendravimo poreikių. Periferinis regėjimas, ...

Skaityti daugiau