Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai | Patiekalai » 2021 » Vasario » 20

Chala - tradicinė žydų duona

Chala - tradicinė žydų duona
  • 20.02.2021
  • 0.0 Reitingas
  • 871 Peržiūr
  • Aptarti

Tikriausiai užėjo dar viena didžiulė manija - kepti donas. Nors turiu duonkepę, labai mėgstu įvairias duonas kepti ir be jos. O duona aš tikrai kepu ganėtinai dažnai. Ir visą duonkepės vaidmenį man kažkodėl atlieka orkaitė, o tešlą išminko rankos. Man pats procesas labai patinka.

Šį kartą išmėginau iškepti garsiąją žydų duoną - pynę, kuri vadinasi Chala. Šios duonos gali būti nuo ilgos plonos iki labai išsipūtusios ir storos.

Šabo metu pagal visas tradicijas žydai duonos nepjausto peiliu, būtent dėl šios priežasties yra kepamos pynės, kad būtų galima paprasčiau duonelės atsilaužti.

Chala, kurią aš šį kartą išsikepiau, ilga ir ne itin putli, bet labai skani bei minkšta.

Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi dvi pynės.

Ingredientai

  • speltos miltai: 150 gramų
  • kvietiniai miltai: 150 gramų
  • kokoso drožlės: 2 valgomųjų šaukštų
  • vanduo: 100 mililitrų
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • cukrus: 1 valgomojo šaukšto
  • mielės: 1 valgomojo šaukšto
  • kiaušiniai: 1
  • ištirpintas sviestas: 30 gramų
  • aguonos: 1 valgomojo šaukšto
  • sezamo sėklos: 1 valgomojo šaukšto
  • cukrus: 1 valgomojo šaukšto.

Aptepimui:

  • kiaušinių tryniai: 1
  • pienas: 2 valgomųjų šaukštų.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia mieles ištirpiname šiltame vandenyje ir įberiame vieną šaukštą cukraus.

2. Abiejų rūšių miltus sumaišome su druska.

3. Tada viduryje indo su miltais padarome duobutę bei supilame ištirpintas mieles.

4. Tuomet "apkasame" šonuose esančiais miltais ir paliekame maždaug 20 minučių.

5. Supilame lydytą sviestą, plaktą kiaušinį bei įberiame kokoso drožlių.

6. Išminkome tešlą. Minkyti reiktų tol, kol tešla nebelips prie rankų - maždaug 25 minutes.

7. Paliekame pakilti maždaug dviem valandoms, kol jos tūris padvigubės.

8. Apspaudžiame pakilusios tešlos kraštus ir dar paliekame maždaug 15 minučių.

9. Tešlą padaliname į dvi dalis.

10. Vieną dalį kol kas atidedame į šalį.

11. Kitą dalį dar padaliname į tris dalis.

12. Tuomet iš kiekvienos dalies suvoliojame maždaug 40 centimetrų volelius.

13. Tada juos standžiai supiname į kasą, galus užspaudžiame.

14. Tą patį padarome ir su atidėtu tešlos gabalu.

15. Pynes sudedame į sviestu pateptą kepimo skardą, aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu, pabarstome cukrumi, sezamo sėklomis bei aguonomis.

16. Paliekame maždaug 60 minučių pakilti.

17. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių, kol gražiai pagels. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau duonos receptų rasite: Duonos receptai.

Chala, Žydų Duona, duonos

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. X(twitter) kanale.

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
23.02.2024 laikas 15:29 Receptai | Patiekalai Skaniausi Mieliniai blynai. Ar žinai šį receptą?
Tikros Užgavėnės turi būti su mieliniais blynais. Betgi, galima pasigaminti juos savaitgalį su grietine, uogine. Argi neskanu?

Skaityti daugiau

22.02.2024 laikas 21:28 Receptai | Patiekalai Porketa, itališkas šonines suktinis (receptas)
Turiu keletą receptų kurie lieka vis nepaskelbti. Nežinau, kas sutrukdo tai padaryti, bet tarsi tie labai geri receptai patys pasislepia arba dažnesniu atveju neturi geros nuotraukos. Ir šis atvejis ne išimtis, kai karštą porketą ...

Skaityti daugiau

22.02.2024 laikas 15:23 Receptai | Patiekalai Naminiai raguoliai su uogiene
Ar pamenate, kaip vaikystėje džiaugdavotės mamos ar močiutės iškeptais pyragais? Skanūs naminiai raguoliai sušildydavo rankas ir pripildydavo virtuvę maloniu aromatu.

Skaityti daugiau

23.02.2024 laikas 21:41 Kaip turėti švarų šaldytuvą, jo neplaunant?
Visi, kas gyveno tarybiniais laikais, susidūrė su šaldytuvais, kurie tuomet buvo gaminami. Aš irgi turėjau tarybinį agregatą, besivadinantį Snaigę. Dirbo šaldytuvas garsiai, šaldymo kameroje prišaldavo ledas, viduje visada būdavo kažkoks nemalonus kv...

Skaityti daugiau

23.02.2024 laikas 21:27 Istorija apie žmogaus išdavystę ir šuns ištikimybę

Ankstyvą šeštadienio rytą su vyru važiavome į sodą ir iškart už miesto pamatėme šunį, pririštą prie atitvaro. Vyras net pristabdė – kas gi tai?! Bet paskui pagalvojome – gal šeimininkas nuėjo į krūmus, o šunį paliko, kad nepasimestų.

Skaityti daugiau

23.02.2024 laikas 15:38 Ką apie jus pasako laikysena, kuria miegate?
Miegas mūsų gyvenime atlieka labai svarbią funkciją. Jis suteikia mūsų kūnui ir protui galimybę atsigauti ir atgauti jėgas kitai dienai. Miegas gali atrodyti paprasta veikla, tačiau tai, kaip miegame, gali daug pasakyti apie mūsų asmenybę....

Skaityti daugiau