Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2021 » Vasario » 20

Chala - tradicinė žydų duona

Chala - tradicinė žydų duona

Tikriausiai užėjo dar viena didžiulė manija - kepti donas. Nors turiu duonkepę, labai mėgstu įvairias duonas kepti ir be jos. O duona aš tikrai kepu ganėtinai dažnai. Ir visą duonkepės vaidmenį man kažkodėl atlieka orkaitė, o tešlą išminko rankos. Man pats procesas labai patinka.

Šį kartą išmėginau iškepti garsiąją žydų duoną - pynę, kuri vadinasi Chala. Šios duonos gali būti nuo ilgos plonos iki labai išsipūtusios ir storos.

Šabo metu pagal visas tradicijas žydai duonos nepjausto peiliu, būtent dėl šios priežasties yra kepamos pynės, kad būtų galima paprasčiau duonelės atsilaužti.

Chala, kurią aš šį kartą išsikepiau, ilga ir ne itin putli, bet labai skani bei minkšta.

Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi dvi pynės.

Ingredientai

  • speltos miltai: 150 gramų
  • kvietiniai miltai: 150 gramų
  • kokoso drožlės: 2 valgomųjų šaukštų
  • vanduo: 100 mililitrų
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • cukrus: 1 valgomojo šaukšto
  • mielės: 1 valgomojo šaukšto
  • kiaušiniai: 1
  • ištirpintas sviestas: 30 gramų
  • aguonos: 1 valgomojo šaukšto
  • sezamo sėklos: 1 valgomojo šaukšto
  • cukrus: 1 valgomojo šaukšto.

Aptepimui:

  • kiaušinių tryniai: 1
  • pienas: 2 valgomųjų šaukštų.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia mieles ištirpiname šiltame vandenyje ir įberiame vieną šaukštą cukraus.

2. Abiejų rūšių miltus sumaišome su druska.

3. Tada viduryje indo su miltais padarome duobutę bei supilame ištirpintas mieles.

4. Tuomet "apkasame" šonuose esančiais miltais ir paliekame maždaug 20 minučių.

5. Supilame lydytą sviestą, plaktą kiaušinį bei įberiame kokoso drožlių.

6. Išminkome tešlą. Minkyti reiktų tol, kol tešla nebelips prie rankų - maždaug 25 minutes.

7. Paliekame pakilti maždaug dviem valandoms, kol jos tūris padvigubės.

8. Apspaudžiame pakilusios tešlos kraštus ir dar paliekame maždaug 15 minučių.

9. Tešlą padaliname į dvi dalis.

10. Vieną dalį kol kas atidedame į šalį.

11. Kitą dalį dar padaliname į tris dalis.

12. Tuomet iš kiekvienos dalies suvoliojame maždaug 40 centimetrų volelius.

13. Tada juos standžiai supiname į kasą, galus užspaudžiame.

14. Tą patį padarome ir su atidėtu tešlos gabalu.

15. Pynes sudedame į sviestu pateptą kepimo skardą, aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu, pabarstome cukrumi, sezamo sėklomis bei aguonomis.

16. Paliekame maždaug 60 minučių pakilti.

17. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių, kol gražiai pagels. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau duonos receptų rasite: Duonos receptai.

Chala, Žydų Duona, duonos

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
03.09.2024 laikas 12:59 Receptai Skanus obuolių džemas: lengvas receptas, praturtintas cinamonu
Obuolių džemas yra puikus būdas išsaugoti šviežių obuolių skonį visiems metams. Šis receptas ne tik lengvas, bet ir leidžia eksperimentuoti su skirtingais prieskoniais, kad kiekvienas puodelis būtų unikalus. Pasinerkite į obuolių ...

Skaityti daugiau

03.09.2024 laikas 12:48 Receptai Skanus obuolių pyragas: lengvas receptas šeimos susibūrimams
Obuolių pyragas yra tradicinis desertas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams, tiek ypatingiems renginiams. Šis receptas, paremtas šviežių obuolių skoniu ir aromatingais priedais, yra lengvai paruošiamas, tad net ir pradedantieji ...

Skaityti daugiau

02.09.2024 laikas 19:50 Receptai Kaip sėkmingai konservuoti pomidorus: paprastas receptas ir patarimai
Pomidorai – tai ne tik skanūs, bet ir maistingi vaisiai, kurie puikiai tinka įvairiems patiekalams. Konservavimas leidžia išsaugoti jų skonį ir naudingas savybes ilgam. Šiame straipsnyje pasidalinsime paprastu, bet efektyviu recep...

Skaityti daugiau

07.09.2024 laikas 14:18 Thich Nhat Hanh Principai Ramiai Gyvenimo Harmonijai
Thich Nhat Hanh, žinomas budizmo meistras, siūlo gilius ir praktiškus principus, kurie gali transformuoti mūsų gyvenimą. Jo mokymai apie sąmoningumą ir emocijų valdymą ne tik padeda sumažinti stresą, bet ir skatina gilesnius ryšius su savimi ir kitai...

Skaityti daugiau

07.09.2024 laikas 13:26 Kodėl protingi žmonės renkasi vienatvę? Psichologų įžvalgos
Šiuolaikiniame pasaulyje, kur socialinė sąveika dažnai laikoma normatyvu, protingi žmonės vis dažniau renkasi vienatvę. Tai ne tik asmeninis pasirinkimas, bet ir gili psichologinė strategija, leidžianti geriau pažinti save, plėtoti kūrybiškumą ir sie...

Skaityti daugiau

07.09.2024 laikas 13:12 Kodėl vaikai neturėtų būti verčiami dalintis žaislais?
Ar kada nors susimąstėte, kaip priverstinis dalijimasis žaislais gali paveikti vaiko emocinę raidą? Šiame straipsnyje nagrinėsime, kodėl tai, kas atrodo kaip dosnumo ugdymas, iš tikrųjų gali sukelti didelių emocinių randų ir neigiamų pasekmių vaiko g...

Skaityti daugiau