Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Vasario » 20

Chala - tradicinė žydų duona

Chala - tradicinė žydų duona

Tikriausiai užėjo dar viena didžiulė manija - kepti donas. Nors turiu duonkepę, labai mėgstu įvairias duonas kepti ir be jos. O duona aš tikrai kepu ganėtinai dažnai. Ir visą duonkepės vaidmenį man kažkodėl atlieka orkaitė, o tešlą išminko rankos. Man pats procesas labai patinka.

Šį kartą išmėginau iškepti garsiąją žydų duoną - pynę, kuri vadinasi Chala. Šios duonos gali būti nuo ilgos plonos iki labai išsipūtusios ir storos.

Šabo metu pagal visas tradicijas žydai duonos nepjausto peiliu, būtent dėl šios priežasties yra kepamos pynės, kad būtų galima paprasčiau duonelės atsilaužti.

Chala, kurią aš šį kartą išsikepiau, ilga ir ne itin putli, bet labai skani bei minkšta.

Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi dvi pynės.

Ingredientai

  • speltos miltai: 150 gramų
  • kvietiniai miltai: 150 gramų
  • kokoso drožlės: 2 valgomųjų šaukštų
  • vanduo: 100 mililitrų
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • cukrus: 1 valgomojo šaukšto
  • mielės: 1 valgomojo šaukšto
  • kiaušiniai: 1
  • ištirpintas sviestas: 30 gramų
  • aguonos: 1 valgomojo šaukšto
  • sezamo sėklos: 1 valgomojo šaukšto
  • cukrus: 1 valgomojo šaukšto.

Aptepimui:

  • kiaušinių tryniai: 1
  • pienas: 2 valgomųjų šaukštų.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia mieles ištirpiname šiltame vandenyje ir įberiame vieną šaukštą cukraus.

2. Abiejų rūšių miltus sumaišome su druska.

3. Tada viduryje indo su miltais padarome duobutę bei supilame ištirpintas mieles.

4. Tuomet "apkasame" šonuose esančiais miltais ir paliekame maždaug 20 minučių.

5. Supilame lydytą sviestą, plaktą kiaušinį bei įberiame kokoso drožlių.

6. Išminkome tešlą. Minkyti reiktų tol, kol tešla nebelips prie rankų - maždaug 25 minutes.

7. Paliekame pakilti maždaug dviem valandoms, kol jos tūris padvigubės.

8. Apspaudžiame pakilusios tešlos kraštus ir dar paliekame maždaug 15 minučių.

9. Tešlą padaliname į dvi dalis.

10. Vieną dalį kol kas atidedame į šalį.

11. Kitą dalį dar padaliname į tris dalis.

12. Tuomet iš kiekvienos dalies suvoliojame maždaug 40 centimetrų volelius.

13. Tada juos standžiai supiname į kasą, galus užspaudžiame.

14. Tą patį padarome ir su atidėtu tešlos gabalu.

15. Pynes sudedame į sviestu pateptą kepimo skardą, aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu, pabarstome cukrumi, sezamo sėklomis bei aguonomis.

16. Paliekame maždaug 60 minučių pakilti.

17. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių, kol gražiai pagels. Skanaujame!

Rekomendacija: Daugiau duonos receptų rasite: Duonos receptai.

Chala, Žydų Duona, duonos

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:35 Išvaryta šeima iš namų: kai motina pagaliau pasakė „GANA“

Skaudi, bet išlaisvinanti tikra istorija, kaip motina po ilgų mėnesių tylos pagaliau išvarė suaugusį sūnų su šeima iš savo namų. Kada pagalba tampa išnaudojimu ir kaip išdrįsti pasirinkti save, ...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:18 Mirusi anyta paliko MAN visą turtą, bet su vienu draudimu, kurio niekas nesupranta

Anyta visą gyvenimą mane žemino ir niekino. Po mirties paliko man VISĄ turtą – butą, namą, automobilį ir pinigus – bet su viena sąlyga: nieko negaliu parduoti. Ar tai kerštas, ar keistas bandymas atsiprašyti? Tikra istorija, kuri sukrė...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 18:31 ✨ Nuostabi Vasaros Akimirka: 3 Valandos Tikro Tekančio Upelio ir Paukščių Čiulbėjimo
Švelnus vandens čiurlenimas ir vasariški paukščių giesmės akimirksniu nuramina, padeda geriau susikaupti ir greičiau užmigti. Tiesiog paspauskite „Play“ ir pasinerkite į visišką ramybę 🌿✨

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau