Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2023 » Sausio » 23

Moliūgų duona su medumi ir razinomis

Moliūgų duona su medumi ir razinomis

Kai tik ateina pats moliūgų sezonas, visiems labai rekomenduoju iškepti ryškiaspalvę moliūgų duoną. Saldesnę nei įprasta duona, su kvapiuoju moliūgu, razinomis ir natūraliu duonos raugu. Skaniems bei jaukiems pusryčiams, itin valgyti derančią su medumi, Nutella arba moliūgų, o gal slyvų džemu. O jeigu esate kontrastų mėgėjai (kaip ir aš) - su vytintu kumpiu ir gabaliuko kepto moliūgo arba marinuota paprika... Skonis nepakartojamas! Tad nieko nelaukiame, baigiame daugžodžiauti ir einame pasigaminti tobulos duonos, kuris tikrai nenuvils!

Ingredientai

  • kvapusis moliūgas: 400 gramų (su oda, bet be sėklų)
  • aktyvus ruginis raugas: 280 gramų
  • drungnas vanduo: 150 mililitrų
  • medus: 1 valgomojo šaukšto
  • šviežios mielės: 1 arbatinio šaukštelio (~9 gramų)
  • stiprūs kvietiniai duonos miltai: 530 gramų
  • geltonosios razinos: 300 gramų
  • druska: 2 nubrauktų arbatinių šaukštelių.

kepiniai, naminė duona, moliūgų duona, duonos

Recepto paruošimas

1. Moliūgo paruošimas: Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Moliūgą supjaustome vidutinio dydžio gabaliukais ir sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.

3. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame maždaug 60 minučių arba tol, kol lengvai bus galima sutrinti šakute.

4. Atvėsiname, nulupame odą ir sutriname iki vientisos tyrės.

5. Patarimas: Jeigu jūsų turimas moliūgas vandeningas (tuo pasižymi kitokios moliūgų rūšys nei kvapusis), tyrę sukrečiame į sietą, išklotą drobe ir paliekame per visą naktį, kad nuvarvėtų. Šiai duonai reikia vientisos, tirštos, nevandeningos moliūgų tyrės.

6. Moliūgų duona: Dubenyje sumaišome moliūgų tyrę, ruginį raugą, drungną vandenį, medų ir šviežias mieles. Maišome iki vienalytės, ryškiai oranžinės spalvos masės.

7. Suberiame miltus ir suminkome minkštą, lipnią tešlą. Paliekame maždaug 20 minučių, kad pailsėtų.

8. Suberiame razinas, druską ir gerai išminkome. Suformuojame rutulį, suvilgome aliejumi ir įdedame į aliejumi pateptą dubenį, kuriame kildinsime.

9. Pridengiame maistine plėvele ir paliekame šiltoje vietoje maždaug minučių.

10. Tešlą dar kartą suminkykite, keletą kartų visaip lankstydami ir sudėję į dubenį, vėl pastatome šiltai dar maždaug 20 minučių.

11. Padaliname į dvi dalis, suformuojame kepaliukus ir sudedame į miltais pabarstytas stačiakampes duonos kepimo formeles.

12. Viršų pridengiame švariu sausu audiniu ir paliekame šiltoje vietoje, kol pakyla dvigubai (2-4 valandoms, priklausomai nuo aplinkos temperatūros ir raugo aktyvumo).

13. Orkaitę įkaitiname iki 220 laipsnių temperatūros. Į apatinę jos dalį įstatome skardą, pripiltą vandens.

14. Dedame kepti duoną. Kepame maždaug 40-50 minučių, kol abiejų kepaliukų paviršius pasidengia traškia pluta.

15. Atvėsiname ant grotelių.

16. Laikome sausoje vietoje ir suvalgome per 2 savaites. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau duonos receptų rasite: Duonos receptai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 16:45 Receptai Šilkiniai Bulvių Kukuliai su Faršo Padažu: Klasikinis Lietuviškas Patiekalas, Jo Nauda ir Receptas
Šilkiniai bulvių kukuliai su faršo padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik džiugina širdį, bet ir užburia savo minkštumu bei sodriu skoniu. Šis patiekalas dažnai primena jaukius vaikystės vakarus, kai namuose ...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:58 Kodėl katė šnypščia? Supraskite kačių emocijas ir elgseną

Katės šnypštimas – ne pyktis, o baimės ir streso signalas. Sužinokite, kodėl katė šnypščia, kaip atpažinti emocijas ir teisingai reaguoti: duoti erdvės, nebausti, vengti akių kontakto. Šnypštimas dažnai sveika – tai gynybine mimika, pr...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:41 Kaip virti kiaušinius, kad lukštas niekada nesuskiltų: 7 veiksmingos gudrybės
Verdant kiaušinius lukštas dažnai trūkinėja dėl temperatūrų skirtumo, plono lukšto ar netinkamo metodo. Tačiau yra paprastų gudrybių, kurios veikia 100%! Į vandenį įpilkite acto arba druskos, pradurkite kiaušinio galą adata, dėti į šaltą vandenį ir v...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:17 Chemija ar alchemija: kodėl geismas nėra meilė santykiuose?

Daugelis klaidingai laiko geismą – stiprią fizinę trauką ir aistrą – pagrindiniu romantinių santykių veiksniu. Straipsnyje aiškinama, kodėl chemija (geismas) yra trumpalaikė ir dažnai veda prie nusivylimų, o tikroji alchemija (meilė) r...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:06 Šumerų civilizacija: natūralūs potvyniai ir irigacijos mitas

Šumerų civilizacija, viena seniausių pasaulyje, klestėjo Mesopotamijoje dėka natūralių Persijos įlankos potvynių, kurie prieš 7000 metų drėkino laukus be kanalų. Naujas tyrimas PLOS One, remiantis 25 m kerno analize iš Lagašo, atskleidžia, kad duk...

Skaityti daugiau