- 2025-10-14
- 0.0 Reitingas
- 16 Peržiūrų
- Aptarti

Marmurinis keksas su bananais yra vienas iš tų desertų, kurie sujungia nostalgišką vaikystės skonį su šiuolaikiniais mitybos poreikiais. Šiame straipsnyje aptarsime ne tik paprastą receptą, bet ir jo naudą sveikatai, kalorijas, ką organizmas įsisavina, kiek medžiagų prarandama gaminimo metu, ką pašalinti, kad maistas būtų pilnavertis, bei įvairius patiekimo būdus.
Marmurinio kekso su bananais istorija
Marmurinis keksas su bananais, dar žinomas kaip banana marble bread, turi turtingą istoriją, prasidėjusią JAV XX amžiaus pradžioje. Bananai į Šiaurės Ameriką atkeliavo XIX amžiuje, tačiau jų transportavimas buvo sudėtingas dėl greito nokimo. Tik XX amžiaus pradžioje, atsiradus šaldymo technologijoms, bananai tapo plačiai prieinami. Didžiosios depresijos metu, 1930-aisiais, namų šeimininkės ieškojo būdų panaudoti prinokusius bananus, kad nieko neišmestų. Tuo metu masiškai pradėta gaminti kepimo miltelius ir sodą, kas leido kurti greitus kepinius be mielų.
Pirmieji receptai pasirodė tokiuose leidiniuose kaip "Better Homes and Gardens" ir Pillsbury kompanijos knygose. Per dešimtmečius receptai evoliucionavo: 1940-aisiais, Antrojo pasaulinio karo metu, jie buvo paprasti ir taupūs dėl racionavimo; 1950-aisiais – didesni ir patogesni didelėms šeimoms; 1960-1970-aisiais – su natūraliais ingredientais, kaip kavos ar sezamų sėklomis; 1980-aisiais – su pilno grūdo miltais; 1990-aisiais – su prieskoniais; o šiuolaikiniai – orientuoti į sveikatą, su mažesniu cukraus kiekiu.
Šiandien marmurinis keksas su bananais yra populiarus visame pasaulyje, su variacijomis nuo Azijos garintų versijų iki Europos gurmaniškų su šokoladu. Daugiau apie istoriją galite skaityti čia.
Nauda sveikatai
Marmurinis keksas su bananais gali būti ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai, ypač jei paruoštas su natūraliais ingredientais. Bananai yra pagrindinis komponentas, turintis daug kalio (8% dienos normos viename banane), vitamino B6 (14% DN), vitamino C, magnio ir skaidulų. Kalio dėka bananai padeda reguliuoti kraujospūdį, palaiko širdies sveikatą ir raumenų funkciją. Vitaminas B6 svarbus metabolizmui ir imuninei sistemai.
Šokoladinė dalis su kakava prideda antioksidantų, kaip flavonoidai, kurie gerina kraujotaką ir mažina uždegimus. Grietinė ar jogurtas prideda probiotikų, gerinančių virškinimą. Tačiau tradicinis receptas turi daug cukraus ir riebalų, tad sveikatai naudingesnis variantas – su pilno grūdo miltais, kurie prideda skaidulų (iki 5g porcijoje), baltymų ir mineralų.
Organizmas iš kekso įsisavina angliavandenius greitai energijai, bet skaidulos iš bananų lėtina šį procesą, stabilizuodamos cukraus lygį kraujyje. Daugiau apie bananų naudą: Healthline. Lietuviškai apie bananinius keksus: Sveikata.lt.
Detaliai aptariant, bananai padeda kovoti su anemija dėl geležies, gerina nuotaiką dėl triptofano, kuris virsta serotoninu. Kepinyje jie išlaiko daugumą šių savybių, nors dalis vitamino C prarandama kepant. Kakava prideda magnio, kuris mažina stresą. Bendrai, šis keksas gali būti dalis subalansuotos mitybos, jei vartojamas saikingai.
Kalorijos ir mitybos faktai
Vidutinė porcija (1 gabalėlis, apie 60g) marmurinio kekso su bananais turi apie 250-300 kalorijų, priklausomai nuo recepto. Pavyzdžiui, pagal vieną šaltinį: 276 kalorijos, 13g riebalų, 39g angliavandenių, 22g cukraus, 1g skaidulų, 4g baltymų. Kitas variantas: 303 kalorijos, 39g angliavandenių, 5g baltymų.
Palyginti su tradicinia bananų duona, kuri turi 421 kalorijas 100g, šis keksas gali būti lengvesnis, jei naudoti mažiau cukraus. Sveikesnėse versijose, su medumi ar datulėmis, kalorijos sumažėja iki 351 100g, su daugiau skaidulų (5.3g) ir baltymų (8.8g).
Medžiaga | Kiekis porcijoje (60g) | % DN |
---|---|---|
Kalorijos | 276 | 14% |
Riebalai | 13g | 20% |
Angliavandeniai | 39g | 13% |
Cukrus | 22g | - |
Skaidulos | 1g | 4% |
Baltymai | 4g | 8% |
Kalis | ~200mg | 4% |
Detaliau, kalorijos daugiausia iš angliavandenių ir riebalų. Norint sumažinti, pakeiskite sviestą obuolių tyrėmis.
Ką organizmas įsisavina
Iš marmurinio kekso organizmas įsisavina angliavandenius energijai, kalį širdžiai, vitaminą B6 metabolizmui. Bananai suteikia skaidulų, kurios gerina virškinimą ir padeda absorbuoti maistines medžiagas. Jei naudoti praturtintus miltus, įsisavinama geležis, B vitaminai. Kakava prideda flavonoidų, kurie absorbuojami žarnyne ir gerina kraujotaką.
Prinokę bananai turi daugiau lengvai virškinamų angliavandenių, o žalesni – rezistentiško krakmolo, kuris veikia kaip prebiotikas. Kepant, dalis skaidulų išlieka, padėdamos stabilizuoti cukraus absorbciją.
Medžiagų praradimas po gaminimo
Kepant 190°C, prarandama dalis vitamino C iš bananų (iki 50%), bet kalis ir skaidulos išlieka. Vitaminas B6 atsparus karščiui. Kakavos antioksidantai taip pat išlieka. Bendrai, praradimas minimalus, jei neperkepama. Naudojant sodą, gali prarasti dalį B vitaminų, bet tai nedidelis kiekis. Norint sumažinti praradimus, kepkite trumpiau ar žemesnėje temperatūroje.
Ką pašalinti, kad būtų pilnavertis maistas
Kad keksas taptų pilnaverčiu, pašalinkite baltą cukrų – pakeiskite medumi ar datulėmis. Sumažinkite sviestą, naudokite kokosų aliejų ar obuolių tyrę. Pakeiskite baltus miltus pilno grūdo ar avižų miltais. Pašalinkite perteklinę druską. Sveikesnė versija: su graikišku jogurtu vietoje grietinės, rudu cukrumi, speltų miltais. Be cukraus variantai: su datulėmis ir bananais.
Ingredientai ir alternatyvos
- Bananai: 4 vnt. (prinokę, su taškeliais – daugiau saldumo).
- Sviestas: 110 g. Alternatyva: kokosų aliejus tropiniam aromatui.
- Kiaušiniai: 3 vnt.
- Cukrus: 270 g. Pakeiskite rudu cukrumi ar medumi (20% mažiau).
- Vanilės ekstraktas: 1,5 a. š. Arba vanilinis cukrus.
- Miltai: 280 g. Iki 30% pakeiskite pilno grūdo.
- Kakava: 4 v. š. Intensyvesniam – lydytas šokoladas.
- Kepimo milteliai: 1 a. š.
- Soda: 1 a. š.
- Druska: žiupsnelis.
- Grietinė: 200 g. Pakeiskite jogurtu.
Recepto paruošimas
- Sviestą išsukite (suplakite) su cukrumi iki purios masės.
- Įmuškite kiaušinius po vieną 3vnt..
- Įberkite vanilę.
- Sutrinkite bananus ir įmaišykite.
- Sumaišykite miltus su sausais ingredientais, įmaišykite pusę, tada su grietinę, likusius miltus.
- Atskirkite dalį tešlos, įmaišykite kakavą.
- Formą patepkite, sluoksniuokite tešlas.
- Perbraukite šakute marmuriniam raštui.
- Kepkite 190°C 50 min.
- Atvėsinkite.
Patiekalo gaminimo patarimai
Naudokite kambario temperatūros ingredientus. Nepermaišykite tešlos. Kepkite prinokusius bananus kepant svieste karamelizacijai. Pridėkite romo esencijos aromatui.
Variacijos
Be glitimo: su avižų ar migdolų miltais. Be cukraus: su datulėmis. Su riešutais ar nutella. Veganiška: pakeiskite kiaušinius linų sėklomis, sviestą aliejumi.
Senasis receptas
Ingredientai:
- Bananai: 4 vnt.
- Sviestas: 110 g.
- Kiaušiniai: 3 vnt.
- Cukrus: 270 g.
- Vanilės ekstraktas: 1,5 a. š.
- Miltai: 280 g.
- Kakava: 4 v. š.
- Kepimo milteliai: 1 a. š.
- Soda: 1 a. š.
- Druska: žiupsnelis.
- Grietinė: 200 g.
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia sviestą išsukite su cukrumi iki purios, baltos konsistencijos. Tuomet po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart kruopščiai išmaišydama, kol masė taps vientisa ir blizgi.
2. Įpilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą lengvai permaišykite, kad kvapas tolygiai pasiskirstytų.
3. Bananus sutrinkite šakute iki vientisos tyrės ir įmaišykite juos į sviesto bei kiaušinių mišinį.
4. Kitame inde sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir sodą. Pusę šio mišinio suberkite į bananų masę.
5. Įpilkite grietinę, išmaišykite ir tuomet sudėkite likusius miltus – maišykite tik tiek, kad viskas susijungtų.
6. Maždaug 1,5 puodelio tešlos atskirkite į kitą dubenį ir įmaišykite kakavą – tai bus šokoladinė tešlos dalis.
7. Kepimo formą (apie 22–24 cm skersmens) patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
8. Dėkite trečdalį šviesios tešlos, ant jos – šokoladinės tešlos sluoksnį, ir taip kartokite, kol sudėsite visą masę.
9. Galiausiai šakute švelniai perbraukite per tešlą spiraliniu judesiu, kad susidarytų marmurinis raštas.
10. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių, kol keksas iškils ir paviršius taps auksinis.
11. Patikrinkite pagaliuku – jei jis sausas, keksas iškepęs. Leiskite jam atvėsti formoje apie 15 minučių, tada išimkite ant grotelių visiškai atvėsti.
12. Kai keksas visiškai atvės, pjaustykite ir mėgaukitės jo kvapu, skoniu bei nepakartojamu marmuriniu raštu.
Išvada: Šis keksas – puikus pasirinkimas šeimai. Rinkites pagal savo norą ir galimybę.
Autorius: paranormal.lt
Prenumeruokite Youtubo @gamtosgarsai kanalą. Vaizdo įrašai apie gamtą https://www.youtube.com/@gamtosgarsai
Gale parekomenduojame talpinti skelbimus nemokamai skyrelyje Skelbimai: Ezoterika, Antikvaras, Ūkis, Sodo produkcija ir Daugiau https://paranormal.lt/board/. Bei rašyti patiems straipsnius Blog skyrelyje https://paranormal.lt/blog/.
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
Susijusios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau