Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Rugpjūčio » 21

Sveikas Bulvių Plokštainis su Vištiena: Maistingas ir Gardus Receptas

Ar ieškote patiekalo, kuris sujungia vaikystės skonius su šiuolaikine sveika mityba? Šis bulvių plokštainis su vištiena – tai ne tik gardus, bet ir maistingas pasirinkimas, kuris puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventėms. Sužinokite, kaip paruošti šį patiekalą, kokia jo maistinė vertė ir kaip sumažinti kenksmingų medžiagų, kad jis būtų sveikas ir pilnavertis!

Sveikas bulvių plokštainis su vištiena lėkštėje

Sveikas bulvių plokštainis su vištiena – gardus ir maistingas pasirinkimas.

Įvadas: Kodėl verta rinktis bulvių plokštainį?

Bulvių plokštainis – tai lietuviškos virtuvės klasika, kurią lengva pritaikyti šiuolaikiniams mitybos poreikiams. Šis receptas, praturtintas rūkyta vištiena, ne tik sužadina vaikystės prisiminimus, bet ir yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori sveiko, maistingo ir lengvai paruošiamo patiekalo. Šiame straipsnyje aptarsime bulvių plokštainio maistinę vertę, kaip organizmas įsisavina jo maistines medžiagas, kaip gaminimo metu išsaugoti naudingas medžiagas ir ką pašalinti, kad patiekalas būtų sveikesnis ir net prisidėtų prie onkologijos prevencijos.

Maistinė vertė ir kalorijos

Bulvės, pagrindinis šio patiekalo ingredientas, yra puikus angliavandenių, skaidulų, vitaminų (C, B6) ir mineralų (kalio, magnio) šaltinis. Vienoje vidutinio dydžio bulvėje (apie 150 g) yra maždaug 130 kalorijų, 4 g skaidulų ir 30 g angliavandenių Healthline. Rūkyta vištiena prideda baltymų (apie 25 g 100 g porcijoje) ir šiek tiek riebalų, o šoninė – intensyvaus skonio, tačiau taip pat ir papildomų kalorijų (apie 541 kcal 100 g).

Vidutinė bulvių plokštainio porcija (apie 200 g) turi maždaug 300–350 kcal, priklausomai nuo ingredientų proporcijų. Baltymai sudaro apie 15–20 g, riebalai – 10–15 g, o angliavandeniai – 30–40 g. Šios proporcijos daro patiekalą subalansuotu, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į riebalų kiekį, ypač jei naudojama šoninė.

Kaip organizmas įsisavina maistines medžiagas?

Organizmas lengvai įsisavina bulvių angliavandenius, kurie suteikia energijos, o skaidulos padeda palaikyti sveiką virškinimą. Vištienos baltymai yra lengvai virškinami ir būtini raumenų atsistatymui bei imuninei sistemai. Tačiau šoninės riebalai, ypač transriebalai, gali būti sunkiau įsisavinami ir ilgainiui prisidėti prie cholesterolio kaupimosi Apollo Hospitals. Norint sumažinti šią riziką, rekomenduojama naudoti liesesnę mėsą arba visiškai atsisakyti šoninės.

Ką prarandame gaminimo metu?

Gaminant bulvių plokštainį aukštoje temperatūroje, dalis maistinių medžiagų, ypač vandenyje tirpūs vitaminai (pvz., vitaminas C), gali būti prarasti. Kepant 210 °C temperatūroje, bulvės praranda apie 20–30 % vitamino C NCBI. Taip pat riebalai, esantys šoninėje, kepant gali išskirti kancerogenines medžiagas, tokias kaip heterocikliniai aminai (HCA) ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAH), kurios siejamos su padidėjusia onkologinių ligų rizika.

Norint sumažinti šių medžiagų susidarymą, rekomenduojama:

  • Kepimo temperatūrą sumažinti iki 180–190 °C.
  • Rinktis liesesnę mėsą, pvz., keptą vištieną ar kalakutieną, vietoj šoninės.
  • Pridėti antioksidantų turinčių prieskonių, pvz., rozmariną ar čiobrelį, kurie gali sumažinti HCA susidarymą.

Kaip padaryti plokštainį pilnavidurį ir sveikesnį?

Norint, kad bulvių plokštainis būtų kuo maistingesnis ir prisidėtų prie sveikatos, verta atkreipti dėmesį į ingredientų pasirinkimą ir gaminimo būdą. Štai keletas patarimų:

  • Mažinkite transriebalus: Atsisakykite šoninės arba pakeiskite ją liesa mėsa, pvz., kepta vištiena ar kalakutiena. Lietuvoje transriebalų kiekis maisto produktuose ribojamas iki 2 g / 100 g riebalų SAM.
  • Pridėkite daržovių: Į tarkių masę įmaišykite tarkuotų morkų, cukinijų ar burokėlių. Tai ne tik sumažins kalorijų kiekį, bet ir praturtins patiekalą skaidulomis bei vitaminais.
  • Rinkitės sveikus riebalus: Vietoj sviesto kepimo formai patepti naudokite alyvuogių aliejų, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų, naudingų širdžiai.
  • Valgykite su daržovėmis: Patiekite plokštainį su šviežiomis salotomis ar raugintais kopūstais, kurie padeda subalansuoti patiekalo riebumą ir prideda probiotikų.

Patiekalo poveikis sveikatai ir onkologijos prevencija

Sveikai paruoštas bulvių plokštainis gali būti ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai. Bulvėse esantis kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, o skaidulos gerina žarnyno veiklą, kas siejama su mažesne storosios žarnos vėžio rizika. Vištienos baltymai stiprina imuninę sistemą, o antioksidantai iš prieskonių, tokių kaip krapai ar čiobreliai, neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie gali sukelti ląstelių pažeidimus.

Norint sumažinti onkologinių ligų riziką, svarbu vengti perdirbtų mėsos produktų, tokių kaip šoninė, kurie, remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, yra priskiriami kancerogenų grupei WHO. Vietoj to rinkitės šviežią arba minimaliai apdorotą mėsą.

Atnaujintas receptas: Sveikesnis bulvių plokštainis

Štai atnaujintas bulvių plokštainio receptas, pritaikytas sveikesniam gyvenimo būdui:

Ingredientai (4 porcijoms):

  • Bulvės: 10 vnt. (apie 1,5 kg)
  • Cukinija: 1 vnt. (apie 200 g)
  • Svogūnai: 2 vnt.
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Pienas (arba augalinis pienas): 150 ml
  • Kepta vištiena (arba kalakutiena): 300 g
  • Alyvuogių aliejus: 2 valg. š.
  • Druska: pagal skonį
  • Malti juodieji pipirai: pagal skonį
  • Švieži krapai arba rozmarinas: 1 valg. š.

Paruošimas:

  1. Sutarkuokite bulves ir cukiniją smulkia tarka. Skysčio neišpilkite – jis suteikia patiekalui minkštumo.
  2. Smulkiai sutarkuokite vieną svogūną ir įmaišykite į tarkių masę kartu su kiaušiniais, druska, pipirais ir krapais.
  3. Užvirinkite pieną ir užpilkite ant tarkių masės. Gerai išmaišykite.
  4. Keptą vištieną supjaustykite smulkiais gabalėliais ir įmaišykite į masę.
  5. Kepimo formą patepkite alyvuogių aliejumi, supilkite masę ir išlyginkite paviršių.
  6. Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 60–70 min., kol paviršius taps auksinis.
  7. Keptuvėje lengvai apkepkite antrą svogūną alyvuogių aliejuje iki skaidrumo.
  8. Leiskite plokštainiui pastovėti 10 min., supjaustykite ir patiekite su svogūnais bei šviežiomis salotomis.

Patiekimo pasiūlymai

Patiekite plokštainį su graikišku jogurtu, sumaišytu su česnaku ir krapais, arba šviežiomis daržovėmis, kad patiekalas būtų lengvesnis ir maistingesnis. Taip pat puikiai tinka raugintos daržovės, kurios prideda probiotikų ir gerina virškinimą.

Kodėl šis patiekalas toks populiarus?

Bulvių plokštainis yra ne tik skanus, bet ir emocionaliai artimas daugeliui lietuvių. Jo kvapas ir skonis primena vaikystę, močiutės virtuvę ir šeimos susibūrimus. Šis receptas, praturtintas sveikesniais ingredientais, leidžia mėgautis tradicijomis be kaltės jausmo. Be to, jis lengvai pritaikomas – galite eksperimentuoti su daržovėmis, prieskoniais ar net veganiniais ingredientais, pvz., pakeisdami vištieną tofu ar pupelėmis.

***

Bulvių plokštainis su vištiena – tai patiekalas, kuris sujungia tradicijas ir šiuolaikinę sveiką mitybą. Rinkdamiesi liesesnę mėsą, pridėdami daržovių ir vengdami perdirbtų riebalų, galite sukurti ne tik gardų, bet ir sveiką patiekalą, kuris prisideda prie geros savijautos ir net onkologijos prevencijos. Išbandykite šį receptą ir pasidalinkite savo įspūdžiais!

Ką manote apie šią temą? Pasidalinkite savo nuomone komentaruose!

Autorius: Paranormal.lt

Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai ir atraskite vaizdo įrašus apie gamtą!

Susidomėjote sveika mityba ar norite pasidalinti savo receptais? Skelbkite nemokamai mūsų skelbimų skyrelyje: Ezoterika, Antikvaras, Ūkis, Sodo produkcija ir daugiau. Taip pat kviečiame rašyti straipsnius mūsų Blog skyrelyje.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-09-29 laikas 20:51 Receptai Kepti vištienos sparneliai orkaitėje su bulvėmis: nauda sveikatai, kalorijos ir sveiki receptai

Kepti vištienos sparneliai orkaitėje su bulvėmis – gardus ir sveikas patiekalas, pilnas baltymų, vitaminų C, B6 ir kalio. Sužinokite kalorijas (86–164 kcal porcijoje), įsisavinimą, praradimus kepant (iki 20% vitamin...

Skaityti daugiau

2025-09-29 laikas 07:49 Receptai Tobula Raugintų Kopūstų Sriuba su Šonkauliukais: Receptas, Nauda Sveikatai ir Patarimai
Raugintų kopūstų sriuba su šonkauliukais yra tradicinis lietuviškas patiekalas, turtingas probiotikais ir vitaminais. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, alternatyvas, gaminimo patarimus, sveikatos naudą (pvz., virškinimo ger...

Skaityti daugiau

2025-09-26 laikas 19:19 Receptai Burokėlių su pomidorų padažu žiemai: sveikatos nauda, maistinė vertė ir saugus gaminimas
Burokėlių su pomidorų padažu žiemai receptas: tradicinis lietuviškas patiekalas su moksliškai pagrįsta nauda. Mažai kalorijų (apie 60/100g), turtingi antioksidantais, mažina kraujospūdį ir vėžio riziką. Sveikesnės alternatyvos be ...

Skaityti daugiau

2025-10-01 laikas 12:29 Migracijos krizė Europoje: Vokietijos ir JK pamokos Lietuvai – ar laukia nevaldomas procesas 2025?

Ar migracija padarys Lietuvą nesaugia kaip Vokietiją ar JK 2025 m.? Analizė: Vokietijoje +5,5% nusikaltimų, migrantai 8,5% įtariamųjų; JK 12,4% kalėjimų migrantai, prievartavimų debatai. Kodėl Lenkija pratęsė apribojimus, Vengrija stato tvoras? Pr...

Skaityti daugiau

2025-10-01 laikas 08:59 Moliūgų sėklos prieš miegą: nauda, patarimai ir tiesa apie geresnį miegą

Moliūgų sėklos – puikus užkandis prieš miegą, turtingas magnio ir triptofano, kurie ramina nervus ir skatina melatoniną. Šiame straipsnyje patikrinome tiesą, paaiškinome naudas, rizikas ir receptus. Sužinokite, kaip įsisavina organizmas ir k...

Skaityti daugiau

2025-10-01 laikas 08:33 Vyresnio Amžiaus Žmonių Apgailestavimai: 5 Dažniausi Dalykai, Kurių Gailisi Senjorai Gyvenimo Pabaigoje
Vyresnio amžiaus žmonių apgailestavimai atskleidžia, ką mes dažnai praleidžiame: per daug darbo, neišsakytos emocijos, sveikatos nepaisymas, rizikos vengimas ir prarasti ryšiai. Remdamiesi tyrimais iš Kvinslando universiteto, Karlo Pilmerio „Legacy P...

Skaityti daugiau

2025-10-01 laikas 08:09 Žmogaus kiaušialąstės iš odos ląstelių: Proveržis IVF 2025 m. – Viltis nevaisingiems tėvams
2025 m. OHSU mokslininkai sukūrė kiaušialąstes iš odos ląstelių, apvaisino jas ir gavo embrionus. IVG technologija žada revoliuciją nevaisingumo gydyme: vyresnėms moterims, LGBTQ+ poroms – genetiškai susiję vaikai. Etiniai klausimai ir ateities persp...

Skaityti daugiau

2025-09-30 laikas 19:31 ES paskelbė, kad JAV piliečiai, atsisakantys biometrinės skaitmeninės tapatybės kortelės, bus neįleidžiami į Europą

Nuo 2025 m. spalio 12 d. prasideda nauja era JAV piliečiams, keliaujantiems į Europą: beveik 30 šalių, daugiausia ES narių, reikalauja privalomų biometrinių duomenų – pirštų atspaudų, veido skenų ir asmeninės informacijos. Tradiciniai pasų a...

Skaityti daugiau