Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2023 » Sausio » 8

Senovės augalai gamino medžiagas, apsaugančias nuo saulės

Tarptautinė Kinijos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės mokslininkų komanda įrodė, kad senovės augalai gamino medžiagas, kurios saugojo juos nuo saulės. Tai įvyko prieš 250 milijonų metų, per masinį permo periodo išnykimą. Tyrimas paskelbtas žurnale "Science Advances".

Permo išmirimas yra didžiausias iš penkių masinių išmirimų. Tuomet per palyginti trumpą laikotarpį, maždaug prieš 250 mln. metų, išnyko apie 80 % jūrų ir sausumos rūšių. Katastrofos priežastis - suaktyvėjęs ugnikalnių aktyvumas Sibire. Dėl to Žemės atmosferoje buvo per daug anglies dioksido, o tai lėmė spartų visuotinį atšilimą. Mokslininkai mano, kad dėl to net buvo pažeistas ozono sluoksnis. Apie tai byloja gausybė neišsivysčiusių augalų sporų ir žiedadulkių dalelių tarp fosilijų dėl mutageninio ultravioletinių spindulių poveikio, nuo kurio nebeapsaugo ozono sluoksnis.

Mokslininkai ištyrė Pietų Tibete surinktas iškastines žiedadulkių daleles. Naudodami specialų metodą mokslininkai juose užfiksavo didelę fenolinių junginių koncentraciją. Šie fenoliniai junginiai apsaugo nuo saulės, UV-B spinduliuotės. Taip augalai buvo apsaugoti nuo mutageninio UV-B poveikio, kad būtų užtikrintas normalus dauginimasis. Polifenolinių junginių kiekio padidėjimas žiedadulkėse sutapo su Permo periodo masiniu išmirimu, o tai patvirtina hipotezę, kad tuo metu buvo susilpnėjęs ozono sluoksnis.

Šiame darbe tirtos Alisporites tenuicorpus žiedadulkės

Šiame darbe tirtos Alisporites tenuicorpus žiedadulkės (kaip matyti iš mastelio, žiedadulkės yra maždaug pusės žmogaus plauko storio)
Šaltinis: Liu Feng/Nandzingo geologijos ir paleontologijos institutas 

ultravioletinių spindulių poveikis visai Žemės ekosistemai tuo metu galėjo būti katastrofiškas. Pavyzdžiui, dėl jo sumažėjo augalų biomasės, todėl dar labiau sustiprėjo visuotinis atšilimas. Dėl to nukentėjo ir žolėdžiai gyvūnai, nes sumažėjo jų maisto pasiūla.
 

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:
Temos

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
27.08.2018 laikas 07:32 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai strazdanų gydymui
Strazdanos liaudies medicinoje, Strazdanos, receptai nuo strazdanų, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

22.10.2019 laikas 21:23 Receptai – Patiekalai Magišką Desertas Jorkšyro Keksas. Receptas

Šį magišką desertą verta pradėti gaminti jau iš vakaro. Pradžiai dėk arbatžoles į gilų indą ir užpilk verdančiu vandeniu. Palaikyk 20 min, paskui perkošk ir palik tik skystį. Paskui įpilk viskio, uždenk maistine plėvele ir pali...

Skaityti daugiau

01.08.2019 laikas 08:07 Receptai – Patiekalai Mielinės tešlos receptas keptiems pyragėliams
Jei jūs seniai susiruošėte pagaminti pyragėlius – šis straipsnis specialiai tau! Pyragėliai pagal šį receptą pavyksta visada ir visiems! Net jei jūs tik vakar pradėjote gaminti!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
17.05.2024 laikas 20:53 Atrastas seniausias uždaras baseinas
Albanijoje, Durreso mieste, archeologai kasinėdami aptiko 1600 metų senumo uždarą plaukimo baseiną - pirmąjį tokio tipo baseiną. Jis buvo prabangios romėnų vilos dalis.

Skaityti daugiau

17.05.2024 laikas 20:39 Atskleista viena pagrindinių Egipto piramidžių paslapčių
Mokslininkų grupė iš Egipto, JAV ir Australijos pristatė revoliucinį tyrimą. Jis įrodo, kad daugiau kaip 30 Gizos piramidžių ir šalia esančių statinių statybos vietos buvo parinktos neatsitiktinai.

Skaityti daugiau

17.05.2024 laikas 20:27 "Hubble" teleskopas atrado sistemą su trimis saulėmis
Kosminio teleskopo "Hubble" misijos komanda paskelbė stulbinančią trijų žvaigždžių sistemos, pavadintos HP Tau, nuotrauką.

Skaityti daugiau