Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2024 » Gegužės » 6

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės

Pavasaris ir vasara - tinkamas laikas rinkti ir ruošti vaistinius augalus, kuriuos galėsite naudingai panaudoti ištisus metus. Ir ne vien tik ruošdami gydomuosius preparatus, bet ir gamindami salotas, ragu ir kitus patiekalus bei arbatas. 

Dėl vitamino K gausos dilgėlės efektyviai stabdo kraujavimą. 

Ant kraujuojančių žaizdų tereikia užberti pirštais sutrintų jaunų dilgėlių lapų. Visgi tiems, kurių kraujyje yra padidėjęs hemoglobino lygis ir tiems, kurie yra linkę į trombozę, dilgėlių reikia vartoti labai atsargiai, nes gausūs vitamino K kiekiai padidina trombų susidarymo galimybę. 

Dilgėlių preparatų taip pat nepatariama vartoti sergantiems hipertenzija. 

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės

KAIP PANAUDOTI? 

Dilgėlių preparatais patariama gydyti anemiją, aterosklerozę, inkstų, šlapimo pūslės ir kepenų ligas, malšinti skrandžio ir sąnarių skausmus. 

Dilgėlėmis taip pat patariama gydyti bronchitą, stabdyti spartų plaukų slinkimą, naikinti pleiskanas ir brendimo metu atsiradusius spuogus. 

• 3 valgomuosius šaukštus susmulkintų dilgėlių lapų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, leiskite nusistovėti 15-20 minučių, nukoškite. 

Malšindami sąnarių skausmus šio antpilo vartokite po 1/2 stiklinės 4 kartus per dieną. 

• 3 valgomuosius šaukštus susmulkintų džiovintų dilgėlių lapų užpilkite litru verdančio vandens, leiskite nusistovėti valandą laiko, nukoškite. 

Taip paruoštu antpilu, skatinant spartesnį plaukų augimą, naudinga skalauti plaukus. 

• Odos nudegimus patariama gydyti dilgėlių antpile suvilgytais kompresais. 

Ruošdami antpilą, 2 valgomuosius šaukštus susmulkintų dilgėlių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, leiskite nusistovėti pusę valandos, nukoškite. 

• Ilgalaikį kosulį padeda gydyti dilgėlių žiedų arbata. Žiupsnelį dilgėlių žiedų užpilkite 800 ml verdančio vandens, leiskite nusistovėti, nukoškite. 

• Spuogus padeda naikinti dilgėlių šaknų nuoviras. Tai - sena, liaudiška gydymo priemonė. 

100 g dilgėlių šaknų išvirkite 250 ml vandens, nukoškite, taip paruoštu nuoviru šluostykite spuogais išbertą odą. 

• Į cukraus sirupą (1 litre vandens ištirpinkite 250 g cukraus) suberkite 150 g susmulkintų dilgėlių šaknų, virinkite pusę valandos, nukoškite, sirupą ilgalaikiam laikymui supilstykite į butelius, užkimškite. Gydydami peršalimo ligas, šio sirupo vartokite po 1 valgomąjį šaukštą 2-3 kartus per dieną.

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės

Dilgėlės kulinarijoje

Dilgėlių sriuba

• 300 g dilgėlių lapų; 
• 1 svogūno galvutės; 
• 1 morkos; 
• saliero stiebo; 
• petražolių šaknies; 
• 10 svogūnų laiškų; 
• 2 kiaušinių; 
• pagal skonį grietinės. 

Išvirkite mėsos sultinį. Sultinyje išvirkite smulkiai supjaustytas daržoves ir svogūnus. Kai produktai suminkštės, suberkite dilgėles, virkite 5 minutes, įmuškite kiaušinius. Dilgėlių sriubą galima patiekti ir su smulkiai supjaustytais kietai virtais kiaušiniais bei grietine. 

Visiems pasiekiamos vaistingosios piktžolės - dilgėlės

Makaronai su dilgėlėmis

• 100 g dilgėlių; 
• 4 kiaušinių; 
• 30 ml alyvuogių aliejaus; 
• 450 g miltų. 

Padažui paruošti reikia

• 400 g moliūgų; 
• 200 ml moliūgų sulčių; 
• 200 ml morkų sulčių; 
• 100 ml baltojo vyno; 
• 30 g arachių (žemės riešutų) sviesto; 
• 10 g garstyčių sėklų; 
• druskos. 

Su kapotomis dilgėlėmis sumaišykite visus produktus. Tešlą iškočiokite 5 mm storiu, supjaustykite plonomis juostelėmis. Kubeliais supjaustykite moliūgus ir troškinkite palaipsniui supildami vyną ir kitus produktus. Ruošiamą padažą pertrinkite per sietą. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, išgriebkite kiaurasamčiu, užpilkite padažu. 

Plovas su dilgėlėmis

• 100 g dilgėlių lapų; 
• 400 g ryžių; 
• 400 g morkų; 
• 200 g razinų; 
• 2 svogūnų galvučių; 
• druskos. 

Aliejuje apkepkite šiaudeliais supjaustytas morkas ir svogūnus. 

Į indą suberkite išmirkytus ryžius, perrinktas ir perplautas razinas, supjaustytus dilgėlių lapus, visus produktus užpilkite karštu vandeniu ir išvirkite dangčiu uždengtame puode. 

KAIP PANAUDOTI VAISTINIŲ AUGALŲ ŽALIAVĄ?

Vaistinių augalų antpilai

Vakare 1-2 valgomuosius šaukštus paruoštos žaliavos suberkite į termosą, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, leiskite nusistovėti per naktį. Ryte antpilą nukoškite, vartokite recepte nurodytais kiekiais. 

Spiritiniai vaistinių augalų antpilai

Į stiklainį subertus susmulkintus vaistinius augalus užpilkite reikiamu kiekiu degtinės ar spirito, sandariame inde tamsioje, bet šiltoje patalpoje išlaikykite 7-10 parų, nukoškite, vaistinius augalus nuspauskite. 

Gydomieji tepalai

Ruošdami gydomąjį tepalą, susmulkintus šviežius ar džiovintus vaistinius augalus kruopščiai sutrinkite su vazelinu, riebalais ar aliejumi. 
Ruošiant gydomuosius tepalus, vaistiniai augalai ir riebalai dažniausiai panaudojami santykiu 1:4, t. y. 1 dalis (pagal svorį) vaistinių augalų ir 4 dalys riebalinių medžiagų. 

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: https://paranormal.lt/

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
22.06.2019 laikas 15:27 Receptai – Patiekalai Tarkuotų bulvių apkepas su sūriu ir česnaku

Vieną kartą atsitiktinai radau tarkuotų bulvių pyrago-apkepo receptą, dažnai jį kepu, o dabar noriu pasidalinti ir su jumis.

Skaityti daugiau

20.10.2019 laikas 17:27 Receptai – Patiekalai Moliūgų Ir Sutirštinto Pieno Pyragas
Pyragas su moliūgų ir sutirštinto pieno įdaru . Į namus ir sandėliukus jau parkeliavo šio derliaus moliūgai. Vieni iš jų verda sriubas ar troškinius, kiti kepa blynus ar ruošia džemą.

Skaityti daugiau

26.06.2019 laikas 08:26 Receptai – Patiekalai Varškės apkepas su razinomis

Tobulas varškės apkepas su razinomis. Manų kruopas užpilame pienu ir palaikome 30-45 min. Razinas užmerkiame vandenyje. Sviestą laikome kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Varškės apkepas kepamas 35-40 minučių&nb...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.05.2024 laikas 09:54 Buvęs CDC direktorius sako, kad pats laikas pripažinti "reikšmingą šalutinį COVID-19 vakcinų poveikį'
Dr. Robertas Redfildas (Robert Redfield), buvęs Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) direktorius, ketvirtadienį pareiškė, kad daugelis pareigūnų, bandžiusių įspėti visuomenę apie galimas COVID-19 vakcinų problemas, buvo spaudžiami tylėti ir kad...

Skaityti daugiau

17.05.2024 laikas 20:53 Atrastas seniausias uždaras baseinas
Albanijoje, Durreso mieste, archeologai kasinėdami aptiko 1600 metų senumo uždarą plaukimo baseiną - pirmąjį tokio tipo baseiną. Jis buvo prabangios romėnų vilos dalis.

Skaityti daugiau

17.05.2024 laikas 20:39 Atskleista viena pagrindinių Egipto piramidžių paslapčių
Mokslininkų grupė iš Egipto, JAV ir Australijos pristatė revoliucinį tyrimą. Jis įrodo, kad daugiau kaip 30 Gizos piramidžių ir šalia esančių statinių statybos vietos buvo parinktos neatsitiktinai.

Skaityti daugiau