Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Rugsėjo » 27

«Candida albicans» grybelių gyvena ir burnoje. Sunaikink jas...

Maždaug kas antro sveiko žmogaus burnoje galima aptikti mieliagrybių genties (Candida albicans) grybelių, kurie gali ilgą laiką gyventi burnoje, nesukeldami jokių pažeidimų, o susidarius palankioms sąlygoms virsta ligos - burnos kandidomikozės - sukėlėjais. Tai siejama su organizmo imunine sistema - imunitetui nusilpus ligos sukėlėjai staiga suaktyvėja.

burnos kandidomikozė

O kas gi sutrikdo imunitetą ir burnoje esančių mikrobų balansą?

Anot gydytojos stomatologės Rasos Šaferienės, tai nulemia bendri organizmo susirgimai (imuninės ar endokrinologinės ligos, kraujo sistemos veiklos sutrikimai, navikai, alerginiai susirgimai); organizmo išsekimas (kai neracionaliai maitinamasi, maistas nepilnavertis, trūksta vitaminų, kai esti netinkama darbo aplinka, taip pat kai asmuo vartoja narkotikus ir kt.); kai tam tikrais gyvenimo laikotarpiais (brendimo ar nėštumo metu, menopauzėje) sutrinka hormonų balansas; kai ilgai vartojami kai kurie medikamentai (imunitetą silpnina plataus veikimo spektro antibiotikai, gliukokortikosteroidai, narkotinės medžiagos, kontraceptiniai preparatai). Be paminėtų dalykų, burnos kandidomikozės išsivystymui turi reikšmės ir bloga burnos higiena, burną dirginantys išimamieji protezai (kai žmogus miega su išimamaisiais protezais, sudaro palankias sąlygas mikrobams daugintis), taip pat burnos sausumas, sugedę dantys ir t. t.

Kokie yra pagrindiniai burnos kandidomikozės simptomai? Gydytojos stomatologės teigimu, reikėtų susirūpinti, jei burnoje jaučiate perštėjimą, tarsi svetimkūnio jausmą, jei paraudusi burnos gleivinė, jei ant jos matyti baltų apnašų.

Tos gleivinę padengiančios apnašos lengvai nusibraukia, o drauge su grybelio "kolonijomis" nusilupa ir dalis gleivinės. Dėl to gleivinė parausta (bet nekraujuoja). Pasitaiko, kai apnašos prie gleivinės yra prikibusios gan stipriai, nuo jos nenusigramdo.

Kartais matyti raudonų, be spenelių dėmių ant gleivinės - tarsi būtų "nuplikytas" liežuvis.

Yra išskiriamos kelių rūšių burnos kandidomikozės, kurios atskiriamos pagal tik tos rūšies ligai būdingus požymius.

Ligos eiga, gydytojos stomatologės žodžiais, esti skirtinga. Tai priklauso nuo ligos stadijos, formos, individualių organizmo savybių, ypatumų. Pacientas gali skųstis tik vienu iš paminėtų negalavimų, tačiau jį gali kamuoti ir visi aprašytieji iš karto.

Žinoma, lengviausiai pastebimas ir atpažįstamas simptomas yra baltos apnašos ant gleivinės ir liežuvio. Pastebėję, kad tokių apnašų turite, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Mat negydant tos apnašos plinta žiočių, lūpų link ir ilgainiui gali įgauti lėtinę (sisteminę) formą - gali prasidėti ir nagų, odos raukšlių, tarpupirščių ar genitalijų kandidomikozė.

Kaip nustatoma, kad pacientas serga burnos kandidomikoze? Atliekamas bakteriologinis ir mikrobiologinis burnos tepinėlių tyrimas. Jei tepinėlyje randama grybelių, diagnozuojama kandidomikozė.

O kaip ši liga gydoma? Anot gydytojos stomatologės, labai svarbu burnoje sudaryti nepalankią grybeliams daugintis terpę - pakeisti ar pakoreguoti protezus, pašalinti burnos sausumą sukeliančius veiksnius, stengtis sumažinti burnos terpės rūgštingumą. Taip pat pacientui rekomenduojama dieta - siūloma vartoti nerūgštų, neaštrų maistą, mažinti saldumynų kiekį. Visuomet patariama mesti rūkyti. Nustačius burnos kandidomikozę drauge ištiriama, ar žmogus neserga kitomis šios ligos eigą spartinančiomis ligomis. Būtina stiprinti organizmo imunitetą. Jei vartojami vaistai, kurie galėjo sukelti burnos kandidomikozę ir skatinti jos vystymąsi, tokių medikamentų vartojimą būtina nutraukti.

Žinoma, neapsieinama ir be medikamentų. Burnos gleivinė tepama specialiais tepaliukais (nistatinas, diflukanas), vartojamos burnoje tirpios pastilės (nistatinas, amfotericinas). Jei nepadeda vietinis gydymas, priešgrybeliniai preparatai gali būti skirti gerti, leidžiami į veną.

Reikėtų atminti, kad burnos kandidomikozė pradedama gydyti silpnesniais preparatais, atsižvelgiant į paciento amžių, bendrą būklę. Jokiu būdu negalima priešgrybelinių vaistų skirti neatlikus bakteriologinio, mikrobiologinio burnos tepinėlių tyrimų, patvirtinančių apie grybelio buvimą. Be to, drauge su priešgrybeliniais vaistais paprastai skiriama ir preparatų, kurie padeda atsistatyti ir palaiko organizmo mikrofloros pusiausvyrą (tai bifidumbakterinas, laktobakterinas ir kt.).

Profilaktika

1. Gydyti bendruosius organizmo sutrikimus.

2. Stiprinti imunitetą.

3. Racionaliai maitintis.

4. Atsisakyti žalingų įpročių.

5. Laikytis tinkamos burnos higienos.

6. Vengti stresų ir kitų organizmo išsekimą skatinančių veiksnių.

Kaip sustiprinti organizmą?

1. Norėdami pašalinti iš organizmo nereikalingas medžiagas ir atstatyti visų organų darbą, naudokite seną, bet efektyvų gydymo būdą - čiulpkite aliejų. Aliejų reikia naudoti tol, kol sugrįš jėgos, žvalumas, kol vėl ramiai miegosite (atsibudus žmogui negali ko nors skaudėti, jis turi jaustis puikiai pailsėjęs).

Tiesa, reikia atminti, jog gydantis šiuo metodu galimas laikinas ligų, kuriomis žmogus serga, paūmėjimas. Tai reiškia, kad pradėjo irti tų ligų židiniai. Paūmėjimo metu nereikia nutraukti gydymo.

O gydomasi štai kaip: 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus (saulėgrąžų, arachisų) supilamas į burną ir čiulpiamas kaip saldainis. Čiulpiama apie 15-20 minučių. Iš pradžių aliejus pasidaro tirštas, vėliau suskystėja, konsistencija tampa panašus į vandenį. Tada aliejų reikia išspjauti. Išspjautas skystis turi būti baltas kaip pienas. Būtina išspjauti į klozetą (nes skystis užkrečiamas), jokiu būdu nepraryti!

2. Išsekusį ligonį greitai sustiprina avižinių kruopų nuoviras su medumi, žemuogių lapų ir uogų arbata (ji tinka ir nuo padidėjusio kraujo spaudimo), česnakas (kasdien reikia suvalgyti po 2-3 skilteles).

3. Nuovargis greičiau praeis, vėl atgausite jėgas, jei išsimaudysite sūraus vandens vonioje (kelios saujos druskos įberiamos į pilną vonią vandens).

4. Organizmą labai stiprina ir erškėtrožė su medumi. Paimamas valgomasis šaukštas džiovintų erškėtuogių, sutrinama emaliuotame puode, užpilama 250 g verdančio vandens ir kaitinama 10 minučių ant silpnos ugnies. Po to puodas (suvyniotas į šiltą antklodę) laikomas 24 valandas. Tada iškošiama, įdedama vienas kupinas šaukštas medaus. Geriama po 1 valgomąjį šaukštą du kartus per dieną.

5. Jaučiantieji organizmo nusilpimą turi valgyti žuvienę (ypač iš lydekos), mat žuvyje yra daug kalio druskų, natrio, fosforo, magnio, labai reikalingų organizmo gyvybinėms funkcijoms užtikrinti. Specialistai pataria žuvies produktų valgyti mažiausiai du kartus per savaitę.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
30.08.2019 laikas 21:18 Receptai – Patiekalai Mano vyro mėgstamiausias maistas. Sluoksniuoti paplotėliai ant vandens!

Tu juos įsimylėsi! Nors gamink kiekvieną dieną, neatsibos. Tiesiog šedevras! Aš darau trečia dieną iš eilės ir suvalgoma labai greitai. Tokie sluoksniuoti paplotėliai keptuvėje yra maistingi ir kvapnūs. Trapus ir subtilus skoni...

Skaityti daugiau

07.02.2018 laikas 11:13 Receptai – Patiekalai Kaip ruošiamos arbatos
Vaistažolių arbatas geriausia ruošti tik tam skirtuose emaliuotuose neįskilusiuose induose. Nerūdijančio plieno visiškai netinka, nes turi kenksmingų priedų. Nenaudokite aliumininių indų, nes iš jų į arbatą patenka metalo jonų....

Skaityti daugiau

04.07.2019 laikas 18:12 Receptai – Patiekalai Kiaulienos kotletai su grikiais
Gaminame. Kiaulienos kotletai su grikiais. Kotletai patiekiami su bulvių koše arba virtomis bulvėmis ir mėgstamomis salotomis. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
17.05.2024 laikas 20:53 Atrastas seniausias uždaras baseinas
Albanijoje, Durreso mieste, archeologai kasinėdami aptiko 1600 metų senumo uždarą plaukimo baseiną - pirmąjį tokio tipo baseiną. Jis buvo prabangios romėnų vilos dalis.

Skaityti daugiau

17.05.2024 laikas 20:39 Atskleista viena pagrindinių Egipto piramidžių paslapčių
Mokslininkų grupė iš Egipto, JAV ir Australijos pristatė revoliucinį tyrimą. Jis įrodo, kad daugiau kaip 30 Gizos piramidžių ir šalia esančių statinių statybos vietos buvo parinktos neatsitiktinai.

Skaityti daugiau

17.05.2024 laikas 20:27 "Hubble" teleskopas atrado sistemą su trimis saulėmis
Kosminio teleskopo "Hubble" misijos komanda paskelbė stulbinančią trijų žvaigždžių sistemos, pavadintos HP Tau, nuotrauką.

Skaityti daugiau