Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Balandžio » 13

Kuo marginti kiaušinius, kad nepakenktume sau ir artimiesiems?

Savaitės gale lankysime giminaičius ir džiaugsimės spalvingais Velykiniais margučiais. Kiaušinių dažymo būdų yra pačių įvairiausių, bet populiariausi yra du – tradicinis svogūnų lukštais ir parduotuvių lentynose esančiais ryškiaspalviais sintetiniais kiaušinių dažais.

O ar žinome kas pastarųjų dažų sudėtyje ir kas slepiasi jų etiketėje?

Peržvelgus parduotuvių lentynas kiaušinių dažų pasirinkimas ne toks ir menkas, tačiau galima išskirti dvi dažų grupes – maistinių dažų pagrindu ir anilininius dažus medvilnei, kuriuos, anot etiketės, galima naudoti ir kiaušinių lukštams dažyti. Apie juos vėliau, o dabar apie pirmuosius.

Kuo marginti kiaušinius, kad nepakenktume sau ir artimiesiems?

Maistiniai dažai

Taigi, kas užrašyta ant kiaušinių pakuotės etiketės ir ką tai reiškia? Dažniausiai rasite užrašyta – maisto dažai (tatrazinas E102, saulėlydžio geltonasis FCF E110, azorubinas E122, briliantinis mėlis FCF E133, titano dioksidas E171), ant kai kurių pakuočių sudėtyje dar bus nurodytas vanduo, citrinos rūgštis E330, natrio benzoatas E211 ar kalio sorbatas E202. Panagrinėkime, ką reiškia tie įmantrūs pavadinimai.

Tatrazinas (E102), saulėlydžio geltonasis FCF (E110), azorubinas (E122) ir briliantinis mėlis FCF (E133) yra cheminės medžiagos, priklausančios azo dažų grupei.

Šie dažai išgaunami kaip šalutinis produktas perdirbant akmens anglies degutą ir atsiradimo pradžioje labai plačiai naudoti tekstilės pramonėje. Šiuos dažus maišant tarpusavyje išgaunama nenusakoma įvairovė spalvų. O dar įvertinus jų pigumą, azo dažai – tikras pramonininkų „išsigelbėjimas“.

„Vėliau ši medžiaga pradėta naudoti ir maisto pramonėje, net ir neįvertinus realaus jų poveikio sveikatai. Tad nenuostabu, kad pastaraisiais metais vis labiau kalbama ir yra pateikiami įrodymai, kad azo dažai sukelia alergines reakcijas, dilgėlinę, astmos priepuolius, migreną, gali sukelti kancerogeninius susirgimus, skatina vaikų hiperaktyvumą. Norvegijoje, Austrijoje dėl įrodyto neigiamo poveikio uždrausta maisto pramonėje naudoti tatraziną. Azorubinas yra uždraustas JAV ir Kanadoje. Kiti dažikliai taip pat ribojami įvairiose šalyse“, – pasakojo Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų ekspertė Sigita Židonienė.

Titano dioksidas (E171) – baltos spalvos dažiklis. Nustatyta, kad titano dioksidas neigiamai veikia žarnyno ląstelių struktūrą (trikdo kai kurių medžiagų įsisavinimo procesą), virškinimo sistemą.

Titano dioksido pritaikomumas labai platus: jis naudojamas plastikui, popieriui balinti, vaistams, dantų pastoms, kosmetikoje, taip pat juo dažomas pienas. Nors titano dioksidas yra mineralinės kilmės, tačiau taip pat yra siejamas su kancerogeniniais susirgimais ir yra vengtinas.

Kalio sorbatas (E202) ir natrio benzoatas (E211) yra konservantai, neleidžiantys daugintis pelėsiui ir kitiems grybeliams maiste. Dėl kalio sorbato neigiamo poveikio sveikatai dar diskutuojama, o štai natrio benzoatas yra siejamas su vėžiniais susirgimais, alerginėmis reakcijomis, genetiniais susirgimais.

Medvilnės dažai

Dabar apie anilininius medvilnės dažus, kuriuos iš seno papročio gan plačiai moterys naudoja kiaušiniams dažyti. Anilinas yra labai toksiška, kancerogeninė ir mutageninė cheminė medžiaga, galinti sukelti genetinius pakitimus. Europos Sąjungoje pagamintuose anilininiuose dažuose pačio anilino neturėtų būti, o išlikęs tik jų pavadinimas, pati pavojinga medžiaga pakeista saugesnėmis alternatyvomis.

Deja, rastų anilininių dažų pakuotė neatskleidžia pačių dažų sudėties. Tad reikėtų prisiminti, kad verdant nemaistinius dažus išsiskiria garų, kurie gali dirginti bei alergizuoti, todėl būtina gerai vėdinti patalpas, vengti, kad šalia būtų jautresnį organizmą turinčių žmonių (vaikų, nėščiųjų, lėtinėmis ligomis sergančių asmenų).

„Medžiagų aprašas gali išgąsdinti ir kelti klausimą, kodėl šie priedai naudojami? Mums irgi kyla šis klausimas. Oficialių institucijų atstovai atsakytų, kad tai yra maistiniai dažai, o maisto priedai ir jų kiekiai yra griežtai reglamentuojami ir nustatytos normos, kurios nesukelia neigiamo poveikio sveikatai. Tačiau niekas nekalba apie šių medžiagų ir dar milijono E mišinį, kuris neaišku kaip suveiks mūsų organizme. Žinome, kiaušinių dažai yra skirti lukštams dažyti, kurių niekas nevalgo, tačiau kaip dažnai pasitaiko atvejų, kai dažai „perkanda“ lukštą?“ – perspėja S. Židonienė.

Baltijos aplinkos forumo specialistai pataria:

• jei naudojate sintetinius kiaušinių dažus – laikykitės nurodytų naudojimo instrukcijų, nevirkite pačių kiaušinių dažuose;

• nevalgykite kiaušinių, kurių lukštas suskilęs, o/ir vidus (baltymas) yra nusidažęs;

• naudokite natūralius kiaušinių dažus.

Kiaušinius dažome natūraliai - 8 marginimo receptai be jokios chemijos

Žemiau pateikiame variantus, kokie maisto produktai padės išgauti kokią spalvą jais dažant baltus kiaušinius (skliaustuose užrašėme, kokia spalva bus dažant rudus), o po jais rasite tikslų receptą, kaip iš šių produktų paruošti natūralius kiaušinių dažus bei kaip šiais dažais gražiai nudažyti margučius.

1. Mėlyna spalva: 1 stiklinės smulkinto mėlynojo kopūsto 1 stiklinei vandens (šiais dažais dažant rudus kiaušinius išgausite žalią spalvą).

2. Violetinė spalva: 1 stiklinės raudonojo svogūno lukštų 1 stiklinei vandens (šiais dažais dažant rudus kiaušinius išgausite raudoną spalvą).

3. Oranžinė spalva: 1 stiklinės geltonojo svogūno lukštų 1 stiklinei vandens (šiais dažais dažant rudus kiaušinius išgausite tamsiai rudą, rūdžių spalvą).

4. Rausva spalva: 1 stiklinė sutarkuotų burokėlių 1 stiklinei vandens (šiais dažais dažant rudus kiaušinius išgausite avietinę spalvą).

5. Geltona spalva: 2 šaukštų ciberžolės 1 stiklinei vandens (šiais dažais dažant rudus kiaušinius išgausite oranžinę, rudą spalvą).

6. Levandų spalva: 1 pakelio kinrožių arbatos 1 stiklinei vandens (šiais dažais dažant rudus kiaušinius išgausite sodriai violetinę, mėlyną spalvą).

7. Žalia spalva. 2 stiklinių špinatų 1 stiklinei vandens (šiais dažais dažant rudus kiaušinius išgausite žalsviai rudą spalvą)

8. Juoda spalva. 2 šaukštų kokybiškų juodosios arbatos arbatžolių 1 stiklinei vandens (norint išgauti juodą spalvą būtina mirkyti pernakt).

Kiaušinius dažome natūraliai - 8 marginimo receptai be jokios chemijos

Dažų paruošimas. Pasirinktas natūraliai dažančias medžiagas sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite 15-30 min., priklausomai nuo to, kokio ryškumo dažų pageidaujate - kuo ilgiau virsite, tuo tamsesnio ir ryškesnio atspalvio dažus turėsite (tačiau jų bus mažiau, kadangi ilgai verdant skystis nugaruos). Dažo spalva turėtų būti šiek tiek tamsesnė negu kad pageidaujama margučių spalva. Paruoštus dažus palikite atvėsti, o tuomet perkoškite į indą. Į perkoštus dažus įmaišykite acto (vienam puodeliui dažančio skysčio reikės vieno šaukšto acto).

Kiaušinių dažymas. Inde vienu sluoksniu išdėliokite kietai virtus kiaušinius ir juos užpilkite atvėsusiais paruoštais dažais taip, kad jie būtų visiškai apsemti. Indą statykite į šaldytuvą. 

Kiaušinius dažuose laikykite tol, kol jie įgaus jums patinkančią spalvą. Palaikius porą valandų turėsite švelnių, subtilių, pastelinių atspalvių margučius, o dažuose juos palaikius pernakt galėsite džiaugtis ryškiomis spalvomis.

Margučių blizginimas. Išmargintus kiaušinius išimkite iš dažų, apdžiovinkite popieriniais rankšluostėliais ir į juos įtrinkite truputį aliejaus - tuomet margučiai dailiai blizgės, o jų spalva bus dar intensyvesnė.

Iš tiesų kiaušinius galima marginti bet kokiais dažančiais augalais, vaisiais, daržovėmis, prieskoniais, gėlėmis - mėlynėmis, avietėmis, paprikos milteliais, petražolėmis, morkų lapeliais, svogūnų laiškais, žibučių žiedeliais, ramunėlėmis, ąžuolo arba juodalksnio žievės nuoviru, apelsinų žievelėmis, įvairia arbata, kava, sultimis. Tad erdvės naujiems eksperimentams čia bus sočiai.

Norėdami sukurti raštus, išvirtus kiaušinius, prieš merkiant juos į dažus, padenkite vašku, apsukite siūlu ar apdėliokite žolynais ir įvyniokite į audinio skiautelę.

Linkime kūrybingų ir spalvingų Velykų!

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.07.2019 laikas 11:08 Receptai – Patiekalai Prikėlė legendinio varškės pyrago receptą: sugrįšite atgal į vaikystę

Jei mama nekepdavo ko nors skanaus namuose, tuomet parnešdavo iš parduotuvės pyrago “Draugystė“. Ir tikrai, šis pyragas iki dabar yra idealus desertas prie kavos ar arbatos. Ne per drėgnas, ir ne per sausas, ne per ...

Skaityti daugiau

23.08.2018 laikas 19:43 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai užkimus
Užkimus liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai užkimus, receptai nuo užkimimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vaisiais...

Skaityti daugiau

28.08.2019 laikas 20:40 Receptai – Patiekalai Pusryčiai tinginiams – nerealiai skanu

Kvapnus ir sotus patiekalas, kuriuo galite maitinti visą šeimą! Receptas tinginiams, specialiai savaitgaliui! Per kelias minutes paruošite skanų patiekalą.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
08.05.2024 laikas 13:29 AstraZeneca visame pasaulyje atšaukia Covid vakciną

Bendrovė „AstraZeneca“ visame pasaulyje atšaukia savo „Covid“ vakciną, praėjus keliems mėnesiams po to, kai pripažino, kad ji gali sukelti gyvybei pavojingus sužalojimus.

Skaityti daugiau

08.05.2024 laikas 09:30 Italijoje atkastas prestižinis geležies amžiaus nekropolis
Italijoje Kasertos ir Benevento provincijų Archeologijos, vaizduojamojo meno ir kraštovaizdžio direktorato misija atkasė geležies amžiaus nekropolio liekanas, kurios mokslininkus nustebino savo dydžiu ir prabanga....

Skaityti daugiau

08.05.2024 laikas 09:20 Nustatyti dinozaurus pakeitę gyvūnai
Tarptautinė paleontologų komanda atrado ir aprašė iki šiol nežinomos žinduolių rūšies, gyvenusios Žemėje maždaug prieš 65,5 mln. metų, suakmenėjusias liekanas. Šie padarai gyveno praėjus vos 610 000 metų po dinozaurų išnykimo...

Skaityti daugiau