Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Balandžio » 18

Magnio trūkumas ir kaulų lūžių rizika

Kaulų lūžiai yra viena pagrindinių negalios priežasčių vyresnio amžiaus žmonėms. Kad sustiprinti kaulus bei sumažinti kaulų lūžių riziką daugelis rekomenduoja naudoti kalcį bei vitaminą D, bet kiti nemažiau svarbūs elementai kaip vitaminas K2, bei magnis dažnai yra užmirštami. Nesenai buvo atliktas tyrimas su Anglijos bei Suomijos vidutinio amžiaus vyrais (42-61) (2245). Tyrimas vyko virš 20 metų. Tyrimo pradžioje buvo paimtas kraujas ir nustatytas magnio kiekis, po to visi tyrimo dalyviai buvo sekami 20 metų ir registruojama patirti kaulų lūžiai. Per visa tyrimo laikotarpį nei vienas iš 22-jų vyrų, kurių magnio kiekis buvo virš 2.3 mg/dl nepatyrė nei vieno kaulo lūžio. Palyginus tyrimo dalyvius su aukščiausiu magnio lygiu kraujyje (viršutinis ketvirtis) (>2.08mg/dl) su tais kurių magnio lygis buvo žemiau 1.88 mg/dl (apatinis ketvirtis), kaulų lūžių rizika buvo sumažinta 44% (26 prieš 46 kaulų lūžius).

Skirtingai nuo kalcio, magnio lygis kraujyje nėra griežtai kontroliuojamas (norma yra 1.7-2.2 mg/dl, tos normos gali truputi skirtis priklausomai nuo laboratorijos) ir magnio trūkumo simptomai pasireiškia magniui nukritus labai žemai (<1.2mg/dl). Taip pat reikia pažymėti, kad dauguma magnio yra ne kraujyje, bet ląstelių viduje, tad kraujo magnio lygis nebūtinai atspindi magnio lygį ląstelių viduje, kur trūkumas gali būti dar žymesnis.

Magnio trūkumas ir kaulų lūžių rizika

Taip pat buvo nustatyta, kad su maistu gaunamas magnis neturėjo įtakos nei magnio kiekiui kraujyje, nei kaulų lūžių skaičiui. Tai paaiškinama tuo, kad kai kurie žmonės dėl vienų ar kitų priežasčių blogiau pasisavina magnį iš maisto arba praranda daugiau per inkstus. Bet čia taip pat reikia pažymėti, kad magnio sunaudojimas iš maisto dažnai būna nustatomas netiksliai, nes dažniausiai tyrimo pradžioje tiesiog paklausia žmonių ką jie tą dieną valgė, arba tiesiog tyrimo duodama užpildyti anketą kaip dažnai jie vartoja vieną ar kitą maisto produktą. Magnio pasisavinimą taip pat sumažina kai kurie vaistai, kaip pvz. skrandžio rūgštingumą mažinantys vaistai.

Tyrimo tyrimo autoriai mano, kad išvengiant žemo kraujo magnio lygio būtų galima sumažinti kaulų lūžių riziką, bet tam patvirtinti reikia tolimesnių tyrimų.

Kaip pakelti magni kraujyje?

Jei pas žmogų virškinimo sistema yra geroje būklėje ir nenaudojama vaistų kurie mažina magnio pasisavinimą, tai geriausias būdas yra valgyti maisto produktų, kurie turi daug magnio. Tokie produktai yra chia sėklos (salvia hispanica), moliūgų sėklos, kai kurie riešutai (migdolai, anakardžių, braziliški), kakavos pupelės ar milteliai (tik reikia naudoti geros kokybės be cukraus ir kitų priedų), žalios spalvos lapinės daržovės (salotos), bananai ir kai kurie kiti.

Dar vienas geras būdas pakelti magnio lygį kraujyje yra naudoti magnio aliejų (magnesium oil). Jį reikia tepti ant odos ir po to patrinti.  Taip pat galima naudoti papildus, bet reiktų vengti pigių ir prastai pasisavinamų formų kaip magnio oksidas, nes jų pagrindinė funkcija yra laisvinti vidurius. Dar galima gerti daug magnio turinčio mineralinio vandens, bet vėlgi, pasisavinimas gali būti prastas.

Magnio trūkumo pasekmės

Žemas magnio kiekis taip pat gali įtakoti žemą vitamino D lygį, bei prieskydinės liaukos (parathyroid) hormono gamybą. Šis hormonas kontroliuoja kalcio lygį kraujyje ir organizmas jį pradeda gaminti nukritus kalcio kiekiui kraujyje. Prieskydžio liaukos hormonas stimuliuoja aktyvios vitamino D formos gamybą (kalcitriol, kuris paverčiamas iš neaktyvios vitamino D formos - kalcidiol), kuris padidina kalcio pasisavinimą iš virškinamojo trakto/maisto, tuo sumažina kalcio pašalinimą per inkstus, stimuliuoja kalcio atlaisvinimą iš kaulų, kad jis greitai pateiktų į kraują, bei tuo pačių signalizuoja sumažinti prieskydžio liaukos hormono gamybą (savikontrolės mechanizmas). Iš tyrimų su gyvūnais buvo pastebėta, kad esant magnio trūkumui sutrinka prieskydinės liaukos hormono gamybą, bei kalcio metabolizmas ir tai tęsiantis ilgą laiką gali nusilpninti kaulus. Dar buvo nustatyta, kad esant magnio trūkumui padidėja osteoklastų veikla (ardo kaulus) bei sumažėja osteoblastų veikla (formuoja naują kaulinį audinį).

Magnis svarbus ne tik kaulas, bet taip pat reikalingas virš trijų šimtų organizme vykstančių reakcijų. Jis taip pat įtakoja diabeto II, širdies ir kraujagyslių ligų riziką, padeda atpalaiduoti kraujagysles esant aukštam kraujo spaudimui.

Straipsnis parengtas pagal:

Science daily, Magnesium could prevent fractures, say researchers

Kunutsor, et al. Low serum magnesium levels are associated with increased risk of fractures: a long-term prospective cohort study. European Journal of Epidemiology, 2017.

Autorius: Andrius, BSc Nutrition, MSc, working towards PhD Šaltinis: sveikatossaltinis.blogas.lt

Tai yra asmeninė autoriaus nuomonė, už straipsnio turinį ir kalbą Paranormal.lt portalas neatsako.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
20.09.2018 laikas 07:52 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai celiulito gydymui

Celiulitas liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai celiulito gydymui, celiulitas, celiulito gydymas, receptai, vaistažolės, receptai celiulitui, vaistažolės celiulitui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradici...

Skaityti daugiau

09.11.2019 laikas 15:11 Receptai – Patiekalai Karka Aluje. Čekų Receptas Su Medumi Ir Garstyčiomis

Gaminti karką galima tamsiame arba šviesiame aluje. Bet tamsiame ji gaunasi aštresnio „vyriško“ skonio, o baltame – švelnesnė. Ir būtinai reikia kepti karką iki charakteringos rusvos plutelės. O patiekti tokią...

Skaityti daugiau

15.09.2018 laikas 06:51 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo kosulio

Kosulys liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo kosulio, kosulys, kosulio gydymas, receptai kosuliui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau