- 29.12.2024
- 0.0 Reitingas
- 180 Peržiūros
- 2 komentaraos
Nors virtuvėje naudojami aliejai dažnai laikomi nekenksmingais, naujausi moksliniai tyrimai atskleidžia nerimą keliančius ryšius tarp sėklų aliejų vartojimo ir vėžio išsivystymo. Dviejuose neseniai paskelbtuose tyrimuose pabrėžiama, kad sėklų aliejai, tokie kaip saulėgrąžų ir sojų, gali turėti didelės įtakos vėžio rizikai, ypač storosios žarnos vėžio atveju. Šis straipsnis nagrinėja tyrimų rezultatus ir jų potencialią įtaką milijonams kasdien šiuos aliejus naudojančių žmonių.
PT: Įsivaizduokite, kad toks įprastas dalykas kaip virtuvėje naudojamas aliejus gali tyliai prisidėti prie vėžio. Milijonams žmonių visame pasaulyje ši nerimą kelianti galimybė iš spekuliacijos tapo mokslu. Du tyrimai, paskelbti vos kelių dienų skirtumu, griežtai nušvietė plačiai naudojamą maistą gaminantį aliejų ir parodė nerimą keliantį ryšį tarp jo vartojimo ir padidėjusios vėžio, ypač storosios žarnos, rizikos.
Šios išvados nėra tik mokslinės išnašos - tai pavojaus signalas namų ūkiuose visame pasaulyje, kur tokie sėklų aliejai kaip saulėgrąžų, sojų ir rapsų yra pagrindiniai kasdienio maisto gaminimo produktai. Mokslininkams gilinantis į šių aliejų poveikį sveikatai, jie atskleidžia paslėptą patogumo ir prieinamumo kainą. Ar aukojame ilgalaikę sveikatą dėl trumpalaikių santaupų? Jei taip, kaip apsisaugoti nuo šios nematomos rizikos?
Ką atskleidžia tyrimai: Pagrindinės išvados
Dviejuose revoliuciniuose tyrimuose, paskelbtuose vos kelių dienų skirtumu, mokslininkai atkreipė dėmesį į nerimą keliantį ryšį tarp plačiai naudojamų aliejų, skirtų maistui gaminti, ir vėžio pavojaus, konkrečiai nurodant storosios žarnos ir kitų organų navikų augimą. Šie tyrimai kelia svarbių klausimų apie sėklų aliejų, kurie yra pagrindinis maistas viso pasaulio virtuvėse, poveikį sveikatai.
Viename Kalifornijos universitete Los Andžele atliktame tyrime daugiausia dėmesio skirta tam tikrų aliejų poveikiui vėžio progresavimui. Tyrimui vadovavęs Kalifornijos universiteto Medicinos mokyklos urologijos profesorius dr: „Mūsų išvados rodo, kad toks paprastas dalykas kaip mitybos koregavimas gali sulėtinti vėžio augimą ir pailginti laiką, kol prireiks agresyvesnių intervencijų." Jo komandos atliktas tyrimas rodo, kad mitybos pokyčiai gali būti labai svarbūs valdant tokių ligų, kaip prostatos vėžys, progresavimą.
Tuo tarpu kitame tyrime buvo nagrinėjama, kaip sėklų aliejų, tokių kaip saulėgrąžų ir sojų aliejus, vartojimas gali padidinti kancerogeninių junginių kiekį organizme. Šie junginiai, įskaitant policiklinius aromatinius angliavandenilius (PAH), yra žinomi kaip sukeliantys navikų vystymąsi. Šie rezultatai paskatino toliau tirti šių aliejų ir jų perdirbimo metodų, ypač kai kepant jie yra veikiami didelio karščio, saugą.
Kartu šie tyrimai leidžia blaiviai pažvelgti į riziką, susijusią su maistui skirtais aliejais, kuriuos milijonai žmonių laiko nekenksmingais. Atkreipdami dėmesį į galimą ilgalaikį poveikį, mokslininkai siekia paskatinti platesnį pokalbį apie mitybą, gyvenimo būdą ir vėžio prevenciją.
Rizikos mokslas: kaip kepimo aliejai susiję su vėžiu
Aliejus, dažnai laikomas nekenksmingu virtuvės reikmeniu, gali slėpti paslėptus pavojus, kurie toli gražu neapsiriboja vien kalorijų kiekiu. Moksliniai duomenys rodo, kad egzistuoja nerimą keliantis ryšys tarp šių aliejų ir kancerogeninių medžiagų atsiradimo juos naudojant. Tiksliau, kaitinant tokius aliejus kaip saulėgrąžų ar sojų, išsiskiria kenksmingi junginiai, kurie yra susiję su navikų augimu.
Vienas iš pagrindinių tyrimais nustatytų kaltininkų yra policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAH) ir aldehidų susidarymas. Šios toksiškos medžiagos susidaro, kai aliejai termiškai suyra - tai procesas, vykstantis juos kaitinant aukštoje temperatūroje. Jau seniai pripažinta, kad šie junginiai gali pažeisti DNR ir sukelti ląstelių mutacijas, sudarydami prielaidas vėžio vystymuisi.
Dr. Viljamas Aronsonas pabrėžė, kad svarbu suprasti, kaip mitybos pasirinkimas daro įtaką vėžio rizikai. Jis paaiškino: „Tai svarbus žingsnis siekiant suprasti, kaip mityba gali turėti įtakos prostatos vėžio pasekmėms.“ Tyrimai pabrėžia šių junginių sukeliamo oksidacinio streso vaidmenį, kuris ne tik skatina vėžio augimą, bet ir spartina uždegimą, žinomą kaip įvairių lėtinių ligų pirmtaką.
Be to, pavojus kyla ne tik retkarčiais kepant ar gaminant maistą aukštoje temperatūroje. Net reguliariai, kasdien naudojant šiuos aliejus įprastiems maisto ruošimo būdams, pavyzdžiui, kepant maišant ar troškinant, gali išsiskirti šios pavojingos medžiagos, todėl grėsmė yra plačiai paplitusi ir plačiai paplitusi. Šių mechanizmų supratimas padeda išsiaiškinti, kodėl iš pažiūros nekenksmingi mūsų namuose esantys kepimo aliejai gali prisidėti prie didėjančios visuomenės sveikatos problemos.
Sėklų aliejai dėmesio centre: Žvilgsnis į kaltininkus
Šių nerimą keliančių tyrimų centre - sėklų aliejai, kuriems priskiriami tokie plačiai vartojami produktai kaip saulėgrąžų, sojų, rapsų ir kukurūzų aliejai. Šie aliejai, giriami dėl savo prieinamumo ir universalumo, tapo pagrindiniais namų ūkių ir komercinių virtuvių produktais visame pasaulyje. Tačiau plačiai paplitęs jų vartojimas susijęs su galimais pavojais sveikatai, apie kuriuos daugelis vartotojų nežino.
Sėklų aliejai yra ypač problemiški, nes juose gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių (PUFA), kurios, veikiamos karščio, yra nestabilios. Kepant ar kitaip gaminant maistą šie aliejai veikiami aukštos temperatūros, jie suyra ir išsiskiria kenksmingos cheminės medžiagos, pavyzdžiui, aldehidai ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai. Šie junginiai daugelio tyrimų metu buvo tiesiogiai susiję su vėžiu ir kitomis lėtinėmis ligomis.
Nerimą kelia ir tai, kad sėklų aliejus yra labai rafinuojamas ir perdirbamas, o jo gamybos metu dažnai naudojamas didelis karštis ir cheminiai tirpikliai. Dėl šio proceso aliejai ne tik netenka naudingųjų maistinių medžiagų, bet ir susidaro toksiškų šalutinių produktų dar prieš aliejams pasiekiant vartotojus.
Pasaulinę priklausomybę nuo šių aliejų daugiausia lemia jų maža kaina ir ilgas galiojimo laikas. Pavyzdžiui, saulėgrąžų ir sojų pupelių aliejai dėl jų prieinamumo ir įperkamumo dominuoja gaminant maistą tiek dideles, tiek mažas pajamas gaunančiuose regionuose. Tačiau, kaip rodo šie tyrimai, sėklų aliejų patogumas gali būti susijęs su didele ilgalaike sveikatos kaina.
Vis daugiau tyrimų verčia iš naujo įvertinti sėklų aliejų vietą šiuolaikinėje mityboje, o mokslininkai ragina elgtis atsargiai ir pasisako už saugesnes alternatyvas. Poveikis visuomenės sveikatai yra didelis, nes milijonai žmonių ir toliau naudoja šiuos aliejus kasdien gamindami maistą.
Pasaulinis poveikis: Milijonams žmonių gresia pavojus
Dėl plačiai paplitusio sėklų aliejų vartojimo milijonams žmonių kyla potenciali rizika, ypač tuose regionuose, kur šie aliejai dominuoja kulinarijoje dėl jų prieinamumo ir įperkamumo. Saulėgrąžų, sojų ir rapsų aliejai, be kita ko, dažnai laikomi pagrindiniais virtuvės produktais mažas pajamas gaunančiuose namų ūkiuose ir besivystančiose šalyse, todėl šių tyrimų poveikis sveikatai yra pasaulinio masto problema.
Pagrindinė problema yra pusiausvyra tarp kainos ir saugumo. Daugeliui žmonių šie aliejai yra ekonomiškas sprendimas, padedantis patenkinti kasdienius maisto ruošimo poreikius, tačiau jų ilgalaikės pasekmės sveikatai dažniausiai nematomos. Naujausių tyrimų išvadose pabrėžiama, kad tai, kas atrodo ekonomiškas pasirinkimas, gali kelti paslėptą pavojų - padidėjusią vėžio riziką. Tai ypač kelia nerimą bendruomenėse, kurios neturi galimybių naudotis sveikatos priežiūros ištekliais, todėl prevencija keičiant mitybą tampa dar svarbesnė.
Be to, sėklų aliejai vartojami ne tik atskiruose namų ūkiuose. Jie plačiai naudojami maisto pramonėje kepimui, kepimui ir kaip pagrindinės perdirbtų maisto produktų sudedamosios dalys. Dėl to padidėja su šiais aliejais susijusių kenksmingų junginių poveikis, nes jie dažnai vartojami kelis kartus per dieną įvairiais pavidalais.
Visuomenės sveikatai tai turi didelį poveikį. Jei šie rezultatai pasitvirtins, vyriausybėms ir sveikatos organizacijoms gali tekti peržiūrėti kepimo aliejams taikomas gaires ir skatinti švietimą apie sveikesnes alternatyvas. Didinant informuotumą apie riziką ir skatinant saugesnę maisto ruošimo praktiką, būtų galima išgelbėti daugybę gyvybių ir kartu paskatinti labai reikalingą sąmoningesnį mitybos pasirinkimą.
Pasaulyje, kuriame sėklų aliejus yra giliai įsišaknijęs kulinarinėse tradicijose ir maisto tiekimo grandinėse, kyla iššūkis, kaip spręsti šią grėsmę sveikatai, nepakenkiant įperkamumui ir prieinamumui. Todėl naujausi rezultatai yra ne tik perspėjimas, bet ir svarbus žingsnis siekiant pasaulinės mitybos reformos.
Ekspertų nuomonės: Ką sako mokslininkai ir gydytojai
Neseniai paskelbti duomenys, kuriuose maistinis aliejus siejamas su vėžio rizika, sukėlė didelį mokslininkų ir sveikatos priežiūros specialistų susirūpinimą. Ekspertai pabrėžia, kad reikia informuoti apie junginius, išsiskiriančius gaminant maistą aukštoje temperatūroje su sėklų aliejais, ir toliau juos tirti. Šie kenksmingi šalutiniai produktai, įskaitant aldehidus ir policiklinius aromatinius angliavandenilius (PAH), tiesiogiai siejami su ląstelių pažeidimais ir navikų vystymusi.
Mokslininkai taip pat iškėlė klausimų dėl šiuolaikinėje mityboje plačiai paplitusio labai apdorotų sėklų aliejų vartojimo. Perdirbimo metodai dažnai susiję su dideliu karščiu ir cheminiu apdorojimu, dėl kurių gali susidaryti toksiškų liekanų dar prieš naudojant aliejus maistui gaminti. Dėl to daugelis sveikatos specialistų rekomenduoja ieškoti alternatyvių aliejų, pasižyminčių didesniu šiluminiu stabilumu ir mažesne rizika.
Nors ne visi ekspertai sutaria dėl tiesioginių šių išvadų pasekmių, vieningai sutariama, kad mityba atlieka lemiamą vaidmenį lėtinių ligų, įskaitant vėžį, prevencijoje. Visuomenės sveikatos gynėjai ragina vartotojus atsižvelgti į šias išvadas priimant kasdienius mitybos sprendimus, pabrėždami būtinybę atlikti tolesnius tyrimus, kad būtų patvirtintos šios pirmosios išvados.
Atkreipdami dėmesį į riziką, susijusią su plačiai naudojamais aliejais, šie tyrimai yra raginimas imtis veiksmų tiek vartotojams, tiek politikos formuotojams, tiek maisto pramonei. Siekiama ne tik sumažinti galimai kenksmingų medžiagų poveikį, bet ir skatinti saugesnę ir sveikesnę maisto gaminimo praktiką pasauliniu mastu.
Ką galite padaryti: Sveikesnės alternatyvos ir atsargumo priemonės
Nors išvados apie sėklų aliejų kelia nerimą, jos taip pat suteikia galimybę imtis aktyvių veiksmų siekiant sveikesnio maisto gaminimo. Rinkdamiesi informaciją, vartotojai gali sumažinti galimai kenksmingų junginių poveikį ir su tuo susijusių sveikatos problemų riziką.
- Rinkitės saugesnius kepimo aliejus
Pakeiskite sėklų aliejų, pavyzdžiui, saulėgrąžų, sojų ir rapsų, alternatyviais aliejais, kurie pasižymi didesniu šiluminiu stabilumu ir turi mažiau kenksmingų šalutinių produktų. Tokie aliejai, kaip aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, avokadų aliejus ir kokosų aliejus, geriau tinka gaminti maistą aukštesnėje temperatūroje ir juose rečiau susidaro toksiškų junginių. Be to, šalto spaudimo aliejai yra mažiau apdoroti, juose išlieka daugiau natūralių maistinių medžiagų ir antioksidantų. - Keiskite maisto gaminimo būdus
Aliejų saugumui didelę įtaką gali turėti gaminimo būdas. Rinkitės mažos kaitros maisto ruošimo būdus, tokius kaip virimas garuose, kepimas ar lėtas virimas, kurie sumažina kancerogeninių junginių susidarymo riziką. Venkite kepimo ar ilgo kepimo aukštoje temperatūroje ir pasirūpinkite tinkamu virtuvės vėdinimu, kad sumažintumėte ore esančių toksinų poveikį. - Įtraukite šviežių ir visaverčių maisto produktų
Įvairindami savo mitybą šviežiais vaisiais, daržovėmis ir neskaldytais grūdais, galite atsverti galimą su aliejais susijusią riziką. Šiuose maisto produktuose gausu antioksidantų ir maistinių medžiagų, kurios kovoja su uždegimu ir oksidaciniu stresu - dviem pagrindiniais vėžio išsivystymo veiksniais. - Būkite informuoti ir skaitykite etiketes
Atkreipkite dėmesį į maistinių aliejų etiketes. Ieškokite kuo mažiau apdorotų produktų ir venkite produktų, kuriuose nurodyti priedai ar cheminiai stabilizatoriai. Žinodami, kaip aliejai apdorojami ir kokiomis sąlygomis jie naudojami, galite pasirinkti saugesnius produktus.
Maži pokyčiai, pavyzdžiui, aliejų keitimas ir maisto ruošimo metodų keitimas, gali turėti didelės įtakos ilgalaikei sveikatai. Imdamiesi šių atsargumo priemonių, žmonės gali sumažinti riziką ir įgyti sveikesnės ir sąmoningesnės mitybos įpročių.
Naujausi tyrimai parodė, kad sėklų aliejai, kuriuos plačiai naudoja namų ūkiuose ir maisto pramonėje, gali išskirti kancerogeninius junginius, kai yra kaitinami. Mokslininkai, atlikę tyrimus, atkreipė dėmesį į didėjančią vėžio riziką, susijusią su šių aliejų vartojimu, ir ragina visuomenę būti atsargesniais dėl savo mitybos pasirinkimų.
Remiantis: https://paranormal.lt
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau