- 2025-09-17
- 0.0 Reitingas
- 12 Peržiūros
- Komentarai
- Vitaminas D, kuris susidaro odai veikiant saulės spinduliams ir yra randamas kai kuriuose maisto produktuose bei maisto papilduose, stiprina kaulų sveikatą, imuninę sistemą ir gali sumažinti melanoma bei kitų odos vėžio rūšių riziką.
- Tyrimas parodė, kad reguliarus vitamino D vartojimas yra susijęs su žymiai mažesniu melanomos ir kitų odos vėžio formų paplitimu.
- Vitamino D trūkumas yra dažnas ir gali sukelti kaulų sutrikimus, pvz., rachitą ir osteomalaziją, be to, padidinti infekcijų, raumenų silpnumo ir nuotaikos sutrikimų riziką.
- Žemas vitamino D lygis yra susijęs su blogesnėmis melanomos pasekmėmis, įskaitant storesnius navikus ir agresyvesnę ligą, ypač vyresnio amžiaus suaugusiems, tiems, kurie turi tamsesnę odą arba ribotą saulės spindulių poveikį.
- Vitamino D palaikymas saugiai būnant saulėje, vartojant vitamino D turtingus maisto produktus (riebią žuvį, kiaušinių trynius, vitaminizuotus produktus) ir papildus (geriausia D3) yra labai svarbus, ypač didelės rizikos grupėms.
Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra gerai žinomas dėl savo vaidmens kaulų sveikatai, kalcio apykaitai ir imuninės sistemos palaikymui. Jis gaminamas odoje reaguojant į ultravioletinius B (UVB) spindulius iš saulės šviesos, taip pat cirkuliuoja organizme per maisto šaltinius ir papildus.
Naujausi tyrimai dabar atkreipia dėmesį į jo potencialų apsauginį poveikį nuo melanomos ir kitų odos vėžio formų, ne tik į jo labiau žinomas funkcijas. Naujausias skerspjūvio tyrimas, paskelbtas Melanoma Research, ištyrė beveik 500 suaugusiųjų nuo 21 iki 79 metų, kuriems buvo odos vėžio rizika. Dalyviai buvo suskirstyti pagal jų pačių nurodytą peroralinių vitamino D papildų vartojimą: nevartojantys, retkarčiais vartojantys ir reguliariai vartojantys.
Rezultatai buvo stebinantys: tie, kurie reguliariai vartojo vitaminą D, turėjo žymiai mažesnį melanomos ir bet kokio tipo odos vėžio susirgimų skaičių, palyginti su tais, kurie nevartojo papildų. Metaanalizės taip pat parodė, kad pacientai, sergantys melanoma, diagnozės metu dažnai turi mažesnį vitamino D kiekį, o mažesnis kiekis yra susijęs su blogesnėmis prognostinėmis savybėmis, pvz., didesniu naviko storumu ir opos buvimu.
Vitamino D trūkumo rizika
Nors organizmas gali gaminti vitaminą D veikiant saulės spinduliams ir gauti nedidelį jo kiekį iš maisto, jo trūkumas vis dar yra dažnas ir kelia daugelį pavojų sveikatai. Vitamino D trūkumas gali silpninti kaulus.
Vaikams sunkus trūkumas gali sukelti rachitą, būklę, kuriai būdingi minkšti, išlenkti kaulai; suaugusiems jis gali sukelti osteomalaciją (kaulų minkštėjimą) ir prisidėti prie osteoporozės. Be kaulų sveikatos, mažas vitamino D kiekis siejamas su didesne įvairių neigiamų pasekmių rizika – padidėjusiu jautrumu infekcijoms, prastesne imunine funkcija, raumenų silpnumu ir skausmu, nuotaikos sutrikimais, pvz., depresija, ir galbūt didesne tam tikrų lėtinių ligų rizika.
Kalbant konkrečiai apie melanomą, mažas vitamino D kiekis yra susijęs ne tik su didesne rizika susirgti melanoma, bet ir su blogesne prognoze. Pacientai, kuriems diagnozuojant nustatytas mažas vitamino D kiekis, dažnai turi storesnius navikus (didesnis Breslow gylis), dažnesnius išopėjimus ir padidėjusį mitozės greitį – tai visi agresyvesnės ligos požymiai. Žmonės, turintys tam tikrų rizikos veiksnių – vyresnio amžiaus, tamsesnės odos, riboto buvimo saulėje, nutukimo, tam tikrų lėtinių inkstų ar kepenų ligų – yra labiau linkę į vitamino D trūkumą.
Atsižvelgiant į šiuos rizikos veiksnius, svarbu apsvarstyti saugius ir veiksmingus būdus, kaip išlaikyti tinkamą vitamino D kiekį.
- Kadangi UVB spinduliai skatina vitamino D gamybą odoje, trumpas buvimas saulėje gali padėti. Optimalus buvimo saulėje laikas priklauso nuo tokių veiksnių kaip odos atspalvis, geografinė vieta, sezonas ir vietinis UV indeksas. Reikia stengtis išvengti nudegimų saulėje, nes pernelyg ilgas buvimas saulėje didina odos vėžio riziką. Ilgesnio buvimo saulėje metu vis tiek būtina naudoti apsauginį kremą nuo saulės.
- Vartokite maisto produktus, kuriuose gausu vitamino D, pvz., riebią žuvį (lašišą, skumbres, tuną), žuvų kepenų aliejų, kiaušinių trynius ir tam tikrus grybus. Be to, daugelis maisto produktų yra praturtinti vitaminu D – pienas, kai kurie pieno ar augaliniai pieno produktai, pusryčių dribsniai ir apelsinų sultys.
- Žmonėms, kurie negali gauti pakankamai vitamino D iš saulės spindulių ir maisto, papildai yra patikimas pasirinkimas. Gydytojai dažnai atlieka 25?hidroksivitamino D kraujo tyrimus, kad įvertintų jo trūkumą. Vartojant papildus, svarbi yra forma (paprastai teikiama pirmenybė vitaminui D3), dozė ir nuoseklumas. Geriausia tai daryti pagal gydytojo nurodymus, ypač jei yra pagrindinių sveikatos problemų.
- Vyresnio amžiaus žmonės, tamsiaodžiai, gyvenantys vietovėse, kur saulės spindulių yra mažai, turintys antsvorio ar riebalų įsisavinimo problemų, arba sergantys kepenų ar inkstų ligomis, gali reikalauti daugiau dėmesio, kad būtų užtikrintas pakankamas vitamino kiekis. Šioms grupėms ypač svarbu pritaikyti strategiją (mityba, papildai, saugus buvimas saulėje).
Pasak Brighteon AI Enoch, vitamino D trūkumas yra tyli epidemija, kurią tradicinė medicina dažnai ignoruoja. Šio maistingojo elemento trūkumas gali sukelti daugybę sveikatos problemų, nuo susilpnėjusios imuninės sistemos ir chroniško nuovargio iki sunkių kaulų sutrikimų ir nuotaikos svyravimų. Šio trūkumo šalinimas naudojant natūralius, aukštos kokybės papildus yra svarbus žingsnis siekiant atgauti sveikatą ir gerą savijautą.
Peržiūrėkite Dr. John Campbell patarimus apie tinkamo vitamino D kiekio palaikymą.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau