D. Britanijos tyrimų duomenis, kas dešimtai moteriai sekso malonumą mažina alergija spermai. Ši alergijos forma pasitaiko retai, bet kelia realią grėsmę.

Gydytojai alergiją vyro spermai dažnai supainioja su dermatitu ar kitomis lytiškai plintančiomis ligomis, kurios pasižymi panašiais simptomais. Moterys nuo 20 iki 30 metų patenka į padidintos rizikos grupę: alerginės organizmo reakcijos įvyksta iš karto po lytinio akto arba praėjus valandai. Alergijos reakcijos skirtingiems žmonėms gali pasireikšti nevienodai.

Australų mokslininkai mano, kad alergija spermai gali būti susijusi su organizmą sekinančia moteriška liga – endometrioze, kuri sukelia gausias ir skausmingas menstruacijas. Jungtinėje karalystėje ši liga kamuoja maždaug kas dešimtą dailiosios lyties vaisingo amžiaus atstovę.

Moteriai sekso malonumą mažina alergija spermai Sergant endometrioze vidinės gimdos sienelės dalies ląstelės išplinta iki kiaušidžių ir išveši nuo iki pilvo ertmės ir makšties viršutinės dalies. Endometriozė taip pat siejama su nevaisingumu. Beveik pusė nevaisingų moterų serga šia liga, nors tikslios priežastys, kodėl jos negali pastoti nėra žinomos.

Adelaidės universiteto genetikos ir reprodukcijos tyrėjas dr. Jonathanas McGuane atliko tyrimą ir nustatė, kad pelės turėjo mažesnę riziką sirgti endometriozę, jei gimdavo turėdamos geną, dėl kurio sumažėdavo transformuojančio augimo faktoriaus (TGF-1) baltymo lygis gimdoje.

Vyro spermoje yra daug TGF-1. Siekdamas išsiaiškinti, ar jis skatina endometriozės išsivystymą, dr. McGuane transplantavo moters gimdos audinį į specialiai išveistų, sterilių pelių organizmą ir leido jį veikti spermos skysčiui. Per dvi savaites persodintas gimdos audinys išvešėjo ir prasidėjo kažkas panašaus į endometriozę. Normaliomis sąlygomis sperma pakeičia gimdą, kad būtų lengviau pastoti, tačiau retkarčiais tai sukelia daug sveikatos problemų.

Tačiau endometriozė nėra vienintelė priežastis, galinti sukelti alergiją. Kartais savo pačių spermai gali būti alergiški ir vyrai. Jiems gali kilti simptomų, panašių į gripą: skausmas, paraudimas, diskomfortas galvos, akių, nosies, gerklės ir raumenų srityse, gali kamuoti didelis nuovargis ir kilti dėmesio koncentracijos problemų. Labai dažnai alergijos spermai priežastys, yra neaiškios.

Pastebėta, kad moterys alergiškos spermai, taip buvo alergiškos šunims ir kitiems naminiams gyvūnams. Alergijos keliamą diskomfortą dar labiau sustiprina kai kurių lubrikantų, ypač jei jų sudėtyje yra methylisothiazolinono, naudojimas. Alergija spermai gali būti imuninės sistemos reakcija ne tik į spermą, bet ir į kitus alergenus.

Alergija spermai gali pasireikšti ne tik makštyje. Deginimo jausmas ir niežulys gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, kuri turėjo kontaktą su sperma. Alergija gali kilti staiga taip pat, kaip ir alergija maisto produktams.

Nepageidaujamas alergines reakcijas gali šiek tiek slopinti antihistamininiai vaistai, kuriuos vartoti reikėtų valandą prieš lytinį aktą. Alergija spermai yra mistifikuojama, nes nėra tiksliai žinoma, kokios jos sudedamosios dalys galėtų sukelti nemalonius pojūčius. Manoma, kad ją sukelia kelių tipų baltymai. Tačiau, norint tai išsiaiškinti, reikia atlikti nuodugnesnius tyrimus.

Prie kavos su paranormal.lt