Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2015 » Balandžio » 14

Paracetamolis: gali negrįžtamai pakenkti

Paracetamolis netinka nugaros skausmui ir osteoartritui gydyti, nors ir yra rekomenduojamas kaip veiksmingas vaistas, išsiaiškino Australijos mokslininkai, skelbia BBC.

Mokslininkai peržiūrėjo 13 klinikinių tyrimų išvadas, kurios buvo skelbiamos „British Medical Journal“, ir nusprendė, kad šis vaistas nepadeda kovoti su minėtosiomis ligomis ir nepagerina pacientų gyvenimo kokybės. Maža to, paracetamolis, kaip perspėja mokslininkai, padidina kepenų sutrikimų riziką.

Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) specialistai pažadėjo pasidomėti mokslininkų darbo rezultatais. Specialistai teigia, kad pacientai, prieš pakeisdami vaistus, turėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Nugaros skausmas – viena iš labiausiai paplitusių sveikatos problemų. Vien Jungtinėje Karalystėje šis negalavimas sutrikdo daugiau nei 26 mln. žmonių gyvenimą.

Nacionalinis sveikatos ir priežiūros institutas (NICE), paisantis NHS rekomendacijų, šiuo metu paracetamolį įvardija kaip tinkamą vaistą nuo apatinės nugaros dalies skausmų ir osteoartrito. Australijos mokslininkai pabandė išsiaiškinti, kodėl specialistai priėmė tokį sprendimą.

Sidnėjaus universiteto mokslininkai analizavo 13 klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 5 tūkst. pacientų, išvadas. Specialistai išsiaiškino, kad, malšinant nugaros skausmą, paracetamolis yra „neveiksmingas“ vaistas.

Kalbant apie klubo ar kelio sąnario osteoartritą, mokslininkai pastebėjo nedidelę paracetamolio naudą, tačiau ji pernelyg menka, kad būtų įvardyta kaip „kliniškai svarbi“.

Vienas iš tyrimo autorių Gustavo Machado tvirtina: „Paracetamolis vartojamas kaip vaistas nuo įvairių raumenų ir sąnarių ligų, todėl, gavus naujų įrodymų, derėtų kuo skubiau peržiūrėti gydymo rekomendacijas.

„Tyrimo metu pastebėjome, kad paracetamolis, skiriamas gydyti nugaros skausmą ir osteoartritą, taip pat siejamas su kepenų problemomis. Atlikome tyrimą, kuris atskleidė – pacientai, vartoję paracemolį, net keturis kartus labiau rizikuoja sutrikdyti kepenų veiklą nei tie, kurie gėrė placebą“, – pabrėžia G. Machado.

Mankštos svarba

Keele universiteto mokslų daktaras Christianas Mallenas teigia, kad, gydant minėtąsias ligas, svarbiausias dėmesys turėtų būti skiriamas ne vaistams, o kitoms galimybėms. „Nors, kalbant apie nugaros skausmus ir osteoartritą, seniai žinoma mankštos nauda, šiuo patarimu naudojamasi vangiai“.

Jungtinėje Karalystėje už vaistus, kuriuos galima įsigyti be recepto, yra atsakinga vaistų sauga besirūpinanti institucija.

NICE teigimu, prieš atlikdami savą vertinimą, jie laukė specialistų tyrimo rezultatų.

NICE atstovas teigia: „Reikia atlikti visų skausmą malšinančių vaistų analizę, o ne vieno. Tik tada galėsime pateikti rekomendacijų, koks jų vaidmuo kovoje su osteoartritu“.

Jungtinės Karalystės artrito tyrimų organizacija teigia: „Žinojome, kad paracetamolis padeda ne visiems, dėl artrito kenčiantiems smarkų skausmą, tačiau yra ir tokių, kuriems šis vaistas padeda ir leidžia išsimiegoti ir užsiimti kita veikla, nejaučiant diskomforto. Nepaisant to, fizinis aktyvumas gali būti geresnis ir veiksmingesnis būdas suvaldyti artrito ir sąnarių skausmą nei tie patys nuskausminamieji“.

Karališkosios farmacininkų asociacijos profesorius Rogeris Knaggsas teigia: „Yra ir kitų vaistų, pavyzdžiui, nesteroidiniai vaistai, slopinantys uždegimą, kurie galbūt ir veiksmingai mažina skausmą, tačiau siejami su įvairiais nemaloniais šalutiniais poveikiais. Visi, kurie nerimauja, ar vartoti paracetamolį saugu, turėtų apie tai pasikalbėti su savo gydytoju ar vaistininku“.
 

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: https://delfi.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
01.09.2019 laikas 13:33 Receptai – Patiekalai Nuostabūs sekmadienio pusryčiai - sotūs paplotėliai!

Lengvi ir skanūs! Dubenyje sumaišykite visus sausus produktus: cukrų, druską, miltus ir sodą. Atskirai suplakite kiaušinį su pienu mikseriu ir augaliniu aliejumi iki purių putų. Mišinio kiekis turėtų padidėti.

...

Skaityti daugiau

04.07.2019 laikas 22:01 Receptai – Patiekalai Sluoksniuotos salotos su obuoliu ir vištiena
Sluoksniuotos salotos receptas. Lengvos, sočios su pikantiška rūgštele – štai tokios salotos gaunasi galutiniame rezultate. Skanaus!

Skaityti daugiau

20.06.2019 laikas 06:02 Receptai – Patiekalai Baklažanai su česnaku

Baklažanai ne visada gali būti skanūs, net galima pasakyti, kad jie tik mėgėjams. Tačiau viskas slypi teisingame jų paruošime. Mes skubame pasidalyti su jumis tokios įdomios daržovės paruošimo receptu, kad ji gali būti tokia sk...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
08.05.2024 laikas 20:37 Kaip Volstrito finansininkas tapo šimtmečio sukčiumi: sėkmingiausio istorijoje vagies Bernio Madoffo istorija
Bernis Madoffas - amerikiečių finansininkas, sukūręs didžiausią istorijoje finansinę piramidę. Per 40 darbo metų jo bendrovė apgavo apie 3 mln. žmonių - ir labai turtingų, ir viduriniosios klasės atstovų. Bendra apgautų indėlininkų finansinių nuostol...

Skaityti daugiau

08.05.2024 laikas 13:29 AstraZeneca visame pasaulyje atšaukia Covid vakciną

Bendrovė „AstraZeneca“ visame pasaulyje atšaukia savo „Covid“ vakciną, praėjus keliems mėnesiams po to, kai pripažino, kad ji gali sukelti gyvybei pavojingus sužalojimus.

Skaityti daugiau

08.05.2024 laikas 09:30 Italijoje atkastas prestižinis geležies amžiaus nekropolis
Italijoje Kasertos ir Benevento provincijų Archeologijos, vaizduojamojo meno ir kraštovaizdžio direktorato misija atkasė geležies amžiaus nekropolio liekanas, kurios mokslininkus nustebino savo dydžiu ir prabanga....

Skaityti daugiau