Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2016 » Gruodžio » 2

Vitaminą D gamintis skatina netgi vaizduotės pratimai

Tamsiuoju metų sezonu, kai trūksta saulės, žmonės puola vartoti vitaminą D, bet jo perteklius gali daryti ir neigiamą poveikį, LRT RADIJUI sako gydytoja Jūratė Dobrovolskienė. Kad, norėdami jaustis geriau, nepadarytume organizmui žalos, Mykolo Romerio universiteto profesorė Jūratė Sondaitė pataria išbandyti vaizduotės pratimus, kurie taip pat skatina organizmą gaminti vitaminą D.

Vaistininkai pastebi, kad šis ruduo išskirtinis vertinant tai, kiek daug žmonės perka vitamino D papildų. Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė sako, kad yra žmonių, kuriems reikia atkreipti dėmesį ir pasitikrinti, ar organizme vitamino D pakanka, – tai svarbu kūdikiams nuo pusės metų, nutukusiems arba senyviems žmonėms.

Vitaminą D gamintis skatina netgi vaizduotės pratimai

©belashed.org

Vitamino D, primena gydytoja dietologė, gali pritrūkti, nes su omega-3 riebalų rūgštimis jo gauname tik 20 proc., o dėl saulės įtakos organizmas pats pasigamina 70–80 proc.

„Pirmiausia raginu išsitirti vitamino D kiekį kraujyje, nes tik tada galima rekomenduoti jį gerti. Jeigu jo užtenka, gerti papildomai netgi pavojinga – šis vitaminas kaupiasi kepenyse ir jo perteklius organizmą veikia neigiamai, galimas net apsinuodijimas“, – pabrėžia J. Dobrovolskienė.

Be to, primena medikė, vitamino D galima gauti ir iš žuvų (menkių) ar gyvulių kepenų, kiaušinio trynio ir pan. Tad papildyti organizmą šiuo vitaminu galima natūraliai maistu.

J. Dobrovolskienės teigimu, vitaminas D ypač svarbus kūdikiams, nes iki pusės metų jie jo gauna su mamos pienu, o paskui jo lašiukų skiriama rachito profilaktikai. Be to, sako ji, visai neseniai ištirta, kad šis vitaminas labai didelę įtaką turi kardiologinei sistemai, skeleto formavimosi ir palaikymo funkcijoms.

Mykolo Romerio universiteto profesorė Jūratė Sondaitė sako, kad, prasidėjus tamsiajam sezonui, svarbu daug vaikščioti šviesiu paros metu, jei yra galimybė, lauke pasimankštinti. Taip pat, pataria ji, padėtų su atsipalaidavimo pratimais derinami vaizduotės pratimai: galima įsivaizduoti, kad gulime prie jūros saulėje.

„Tokie pratimai tikrai padeda mūsų protui. Psichikai nėra tokio didelio skirtumo, ar mes iš tikrųjų esame ten, ar tik įsivaizduojame. Vien įsivaizduodami galime paskatinti reikiamų medžiagų išsiskyrimą organizme“, – tikina psichologė.

Pasak jos, kai kurie žmonės tikrai aštriau išgyvena sezoninę depresiją, kai trūksta saulės: jie praranda aktyvumą, motyvaciją kažką veikti. Tokiems žmonėms kad ir trumpas išvažiavimas į saulėtą kraštą tikrai gali labai pagelbėti, bet reikia turėti omenyje, kad grįžus vėl reikės adaptuotis.

„Kad būtų lengviau adaptuotis, iškart nusiteikite, kad išvažiuojate trumpam. Be to, grįžus padės tie patys vaizduotės pratimai: galima žiūrint nuotraukas prisiminti matytus vaizdus ir patirtus pojūčius. Tai sukelia fiziologines reakcijas ir reikiamų medžiagų, kurios pakelia nuotaiką, išsiskyrimą“, – aiškina J. Sondaitė.

 LRT RADIJO laida „Ryto garsai“

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
31.08.2019 laikas 14:51 Receptai – Patiekalai Mano mama kepenėles gamindavo tik taip - sultingas, krakmolingas ir traškias

Sultingos, skanios ir ekonomiškos! Marinuojame kepenėles kiaušinio, krakmolo, druskos ir pipirų mišinyje, mažiausiai 40 minučių, geriausia 1-1,5 valandos. Tada kepkite kepenėles karštame aliejuje. Kaip pasigaminti, žiūrėkite va...

Skaityti daugiau

31.01.2018 laikas 11:26 Receptai – Patiekalai Morkų kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Morka

Skaityti daugiau

22.08.2018 laikas 09:35 Receptai – Patiekalai Vaistažolės vočių, furunkulų, šunvočių gydymui

Vočių, furunkulų gydymas liaudies medicinoje, Vaistažolės vočių, furunkulų, šunvočių gydymui, receptai votims gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.03.2024 laikas 08:48 Kaip pagaląsti tarką: ji bus kaip nauja

Tačiau laikui bėgant tarka pradeda blogiau tarkuoti, jos ašmenys nusitrina. Tačiau neskubėkite tarkos išmesti. Iš tikrųjų virtuvės įrankius galite galąsti patys. Šiam tikslui pravers priemonės, kurias turi kiekviena namų šeimininkė.

...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:29 Senovės ateiviai: žmonių ir "dievų" maišymas

Visuose pasaulio religiniuose tekstuose randame keletą bendrų dalykų, susijusių su senovės būtybių iš dangaus apsilankymais. Graikų ir romėnų imperijų mitologijoje skaitome apie titanus, milžinus, kurie buvo "dievų" ir jų žmogiškų žmonų ...

Skaityti daugiau

19.03.2024 laikas 08:19 100 dienų po vandeniu mokslininką atjaunino 20 metų

Į pensiją išėjęs karinio jūrų laivyno naras Džozefas Dituri pateko į laikraščių antraštes, kai 2023 m. kovo 1 d. ėmėsi novatoriško eksperimento. Dituri apskaičiavo, kad 100 dienų, praleistų Atlanto vandenyne maždaug 9 metrų gylyje po vandeniu, gal...

Skaityti daugiau