Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2022 » Balandžio » 16

Vietoj pagalbos - medikų išvada „sveikas"

Vietoj pagalbos - medikų išvada „sveikas"

65 metų Vytautas (vardas pakeistas) iš Respublikinės Šiaulių ligoninės buvo pervežtas į Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centrą. Čia vyras praleis keturis mėnesius. Į ligoninę prastai pasijutusį Šiaulių rajono Lygudų kaimo gyventoją prieš kelias dienas atvežė greitosios pagalbos medikai. Tačiau tą pačią dieną ligonis paleistas namo, esą yra sveikas. O būklė vis prastėjo.

„Man pasakyta, kad jis sveikas, tik socialiai apleistas. Išeina, kad nenusiprausęs, švariais drabužiais neapsivilkęs, išgeriantis žmogus - ne žmogus, todėl pagalbos nevertas", - sakė Gruzdžių seniūnijos specialistė socialiniam darbui Kristina Stropė. Ji sako, kad taip sutinusio žmogaus, kokį balandžio 4 d. namuose rado Vytautą, dar nebuvo mačiusi.

Po ilgų dvejonių - į slaugą

Šiuo metu Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre gydomas vyras pamažu taisosi. Tiesa, būklė tebėra sudėtinga. Ligoniui reikalinga medikų pagalba. Neatslūgęs ir viso kūno tinimas. Įstaigos medikai jį stebi ir bandys išsiaiškinti, kas tiksliai sukelia tokią stiprią viso organizmo reakciją.

Kokį Vytautą rado į Lygudų kaimą šios savaitės pirmadienio rytą atvykusi Gruzdžių seniūnijos specialistė K.Stropė, sunku nupasakoti. Anot moters, visas vyro kūnas buvo sutinęs taip, kad jis negalėjo pajudėti iš lovos, tik dejavo. Veidas taip pat ištinęs neatpažįstamai - ligonis net negalėjo atmerkti akių.

„Apleistoje patalpoje, kurioje jis ir gyveno, ir dirbo - drožė iš medžio - buvo baisiai šalta. Jis tik traukė antklodę ant galvos, prašė palikti jį ramybėje", - sakė seniūnijos specialistė, ne kartą anksčiau lankiusi skurdžiai gyvenantį lygudiškį, vežusi jam Maisto banko davinių ir padėjusi susitvarkyti dokumentus senatvės pensijai gauti.

K.Stropei iškvietus greitosios medicinos pagalbos medikus, akivaizdžiai sunkios būklės ligonis į gydymo įstaigą vykti kategoriškai atsisakė, sakydamas, kad kartą jau buvo vežtas, bet išmestas iš ligoninės, nes neturi švarių drabužių.

Galiausiai seniūnijos atstovei, pažadėjus vykti kartu, lygudiškį pavyko įtikinti.

Apžiūrai Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje užtrukus ne vieną valandą, socialinė darbuotoja sužinojo medikus svarstant vyrą paleisti.

„Kadangi vis tiek nenustosit jo vežioti, gal ir norėčiau paguldyti į Vidaus ligų skyrių. Jei tik priims", - tokį atsakymą iš apžiūrėjusios gydytojos išgirdo
K.Stropė, primygtinai prašiusi ligoniui suteikti pagalbą.

Po kelių minučių gavo atsakymą: priims.

Tačiau kitos dienos, balandžio 5-osios, rytą specialistei, besiruošiančiai Vytautui į ligoninę vežti pižamą ir šliures, paskambino gydymo įstaigos socialinė darbuotoja ir pranešė, jog ligonis išrašomas, nes yra „sveikas, tik socialiai apleistas". Žinia - kaip iš giedro dangaus.

Gal gydytojai nebematė tikslo jį gydyti?

„Tokiu atveju reikalinga bent jau slauga. Namuose sąlygų sveikti jis neturi, nėra, kas jį slaugytų. Gydytojai lengva ranka ligonį norėjo išrašyti, galima daryti prielaidą, jog dėl to, kad nėra artimųjų, kurie dėl jo pakovotų, jis neturi pinigų, nėra tvarkingai apsirengęs, mėgsta išgerti, todėl niekam nerūpi. Pikta ne dėl to, kad jį norėjo paleisti, o dėl to, kad jam skauda ir reikalinga pagalba", - kartėlio neslepia Kristina.

Jai vis dėlto pavyko pasiekti, kad vienišas žmogus, jei negydomas ligoninėje, neliktų be pagalbos, o būtų pasiųstas į slaugos įstaigą.

Anot K.Stropės, nereikia būti mediku, kad pamatytum, kaip tam žmogui buvo blogai.

„Tai matė ir į namus atvykę greitosios medikai, kurie įtarė širdies funkcijų nepakankamumą, buvo sutrikęs širdies ritmas, jis duso. Į ligoninę gabeno su deguonies aparatu. Ir Šiaulių ligoninės gydytojai tokį žmogų nusprendė išrašyti į namus!" - su kartėliu sakė pašnekovė.

Ar reikia kristi ant kelių?

K.Stropės žodžiais, apmaudu, jog reikia maldauti, kristi prieš kažką ant kelių, kad ligoniui būtų padėta.

„Vytautas man yra sakęs, būtų galėjęs su mersedesu važinėti iš to, kiek yra nudrožęs medžio skulptūrų. Deja, pasirinko netinkamą gyvenimo kelią, ir nieko dėl to nekaltina. Bet tai nereiškia, kad dėl to jam neturi būti suteikta bent jau būtinoji pagalba", - sako socialinė darbuotoja.

Savo darbo patirtyje specialistė sako sukaupusi daugybę atvejų, kuomet į vienišą, varganai gyvenantį žmogų nekreipiama dėmesio, nesuskubama jam padėti.

„Esu ne kartą patyrusi, kad reikalai pajuda tik tada, kai kalba pasisuka apie viešumą. O kiek yra vienišų žmonių, kurie neturi užtarėjų. Knygą galėčiau parašyti", - sakė K.Stropė.

Įvykiai „iki"

Sodybos, kurioje jau porą metų glaudžiasi Vytautas, šeimininkas patvirtino, kad greitoji pagalba lygudiškiui buvo kviesta balandžio 1 dieną. Žmogus skundėsi dusuliu, stipriu širdies plakimu, skausmu širdies plote, buvo akivaizdžiai ištinęs.

Greitosios medikai vyrą, suteikę pirminę pagalbą ir uždėję deguonies aparatą, išgabeno į ligoninę Šiauliuose. Tą pačią dieną vyras sugrįžo namo. Kaip sugrįžo, kišenėje neturėdamas nė cento, lieka mįslė.

Balandžio 3 dieną į Lygudus vėl vyko greitoji pagalba. Ligonis skundėsi skrandžio skausmu, širdies ritmo sutrikimu, buvo dar smarkiau ištinęs. Į ligoninę vykti, anot sodybos šeimininko, atsisakė, nes kartą jau buvo nepriimtas.

Po dienos pirmadienį akyse silpstantį lygudiškį rado minėta Gruzdžių seniūnijos specialistė socialiniam darbui K.Stropė. Į ligoninę jis vėl gabentas su uždėtu kvėpavimo aparatu.

Edita AKSOMAITIENĖ

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/vietoj-pagalbos---mediku-isvada-sveikas/

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2024 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Švelnus, purus rabarbarų ir obuolių pyragas
Šis variantas toks paprastas, kad jį tikrai pagaminti net ir virtuvės naujokas. O galutinis rezultatas tikrai geras. Kiekvienas gabaliukas prie kavos susivalgo su didžiule šypsena. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

21.04.2024 laikas 11:09 Receptai – Patiekalai Žirnienė su mėsos kukuliais, kurią visi girią!

Šiandien parodysiu Jums labai paprastą, bet itin skanią žirnių sriubą (kaip mano močiutė vadindavo - žirnienę) su mėsos kukuliais, bulvėmis ir morkomis. Ilgiausia proceso dalis, tai išmirkyti žirnius per naktį, kad jie greitai ...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pilno grūdo avižinių dribsnių ir razinų sausainiai
Labai paprastai pagaminami, bet be galo gardūs sausainiai. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriems razinos galėtų išvis neegzistuoti, tada naudokite džiovintas spanguoles arba kitas džiovintas mėgstamas uogas. Avižinių dribsnių bei razinų ...

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:17 Myliu vedusį vyrą, kurio atsisakiau vardan dukros ramybės
Rašau ir suprantu, kad šį kryžių nešiu visą gyvenimą. Sumokėti už klaidas tenka akimirksniu – dabar aš pajutau, kas yra pragaras, sielos skausmas, sudaužyta širdis. Įsimylėjau, iš tikrųjų, nuoširdžiai.

Skaityti daugiau