Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Sausio » 30

Havajų pica su ananasais, kumpiu ir sūriu

Havajų Pica Su Ananasais, Kumpiu Ir Sūriu

Aš dar labai puikiai pamenu laikus, kai patį pirmą kartą paragavau ananasų. Aišku, šviežių ananasų sovietmečio parduotuvėse nebuvo įmanoma rasti - kaip jie atrodo, mes žinojome tik iš knygų. Bet šaldytų produktų skyriuose kartais buvo įmanoma aptikti nedideliais gabalėliais supjaustytų ananasų permatomuose polietileno maišeliuose. Tokius ananasus mano mama tiesiog atitirpindavo, po to sudėdavo į dubenėlius ir mums, vaikams, duodavo valgyti vienus. Ananasus, kiek aš pamenu, visada skanaudavome žiemą, kai būdavo mažai vietinių vaisių bei daržovių. 

Kai Lietuva atkūrė nepriklausomybę, į parduotuves užplūdo iki tol nematyti ir neregėti produktai, mūsų šeima ananasus prisimindavo retai. Aš pati asmeniškai juos visai iš naujo atradau, kai laukiausi savo sūnaus. Visos besilaukiančios draugės "mirdavo" dėl raugintų kopūstų ir marinuotų agurkų, o man pačiai, įžengus į maisto prekių parduotuvę, silpna pasidarydavo, kai pamatydavau konservuotų ananasų skardinę. :)

Vienas iš pačių mano mėgstamiausių patiekalų su ananasais - Havajų pica. Kiti mano namiškiai dėl jos tikrai nėra tokie pamišę, ir daug mieliau pasigaminama sau picas su pomidorais, grybais bei alyvuogėmis. Bet kartas nuo karto aš pati vis dėlto išsikepu picą su ananasais - ir būna nerealiai gerai! 

Ar žinojote, kad Havajų pica atsirado visai ne Havajuose, o Kanadoje - rašytiniuose šaltiniuose yra teigiama, kad 1962 metais ją sugalvojo Sam Panopoulos, atsikraustęs į Ontariją iš Graikijos. Ir šiame nedideliame Chatham miestelyje, su savo broliu Nicku jis atidarė Satellite restoraną. Anais laikais Šiaurės Amerikoje picos dar buvo visiškai naujovė (New York Times amerikiečiams jas pirmą kartą pristatė tik 1944 metais!), ir niekas jų nemokėjo iškepti labai kokybiškai. Sam Panopoulos po to pasakojo, kad tikrą picą buvo valgęs vos vienintelį kartą, kai 1954 metais kelionės į Ameriką metu, stabtelėjo Neapolyje. Kaip ji turėtų būti kepama, Sam Panopoulos nutuokė tik itin miglotai. Kanadoje picerijų tuo metu išvis nebuvo - artimiausia vieta, kur galėjai paragauti picos, buvo Detroitas, nors tenykštė pica, kaip yra teigiama, idealia kokybe tikrai nepasižymėjo. Sam Panopoulos ne vieną kartą yra prisipažinęs, kad pirmąsias picas savo klientams kepdavo paprastoje namų orkaitėje, nes visiškai nieko neišmanė apie picų kokybišką tešlą. Bet, kaip yra sakoma, neklysta tik tie, kurie visiškai nieko nedaro - bandymų ir klaidų metodu Panopoulos šeima sugebėjo sukurti savo picų asortimentą ir sugebėjo išpopuliarinti tokį užkandį tarp vietos gyventojų.

Nežinau kaip jums, bet man pačiai asmeniškai, žinant patiekalo kilmę, daug lengviau suprasti jo pagaminimo principus. Pvz., faktas, kad konservuoti ananasai picos atsiradimo momentu buvo visai naujas ir madingas produktas, paaiškina, kodėl bekepant Havajų picą naudojami būtent jie, o ne švieži ananasai. Kanadietiška patiekalo kilmė iš dalies paaiškina ir tai, kodėl Havajų pica tradiciškai buvo gaminama su virtu nerūkytu kumpiu, JAV žinomu kaip Canadian bacon, tai yra Kanados kumpis. XX amžiaus viduryje Kanados provincijoje tikrai nebuvo lengva įsigyti ir mozzarellos sūrio - tampa aišku, kad tuo atveju picerijose buvo naudojamas vietinis fermentinis sūris. Štai ir visas pagrindinių Havajų picos ingredientų sąrašas vienoje pastraipoje. :) Žinoma, einant laikui atsirado daug skirtingų Havajų picos variantų - su įvairiausiomis kumpio rūšimis, su traškia šonine ir vištiena, su česnakiniu padažu bei aitriąja paprika, su pievagrybiais bei alyvuogėmis. Bet tikra klasikinė Havajų pica yra itin paprasta, ir man labai patinka aiškus, jokių papildomų pagardų neužgožiamas kontrastas tarp kumpio sūrumo ir konservuotų ananasų saldumo. Na o jūs, žinoma jeigu norite, tikrai galite susikurti savo asmeninę Havajų picą. O aš pateiksiu savo receptą. :)

Picos tešlą bei naminį pomidorų padažą rekomenduoju pasiruošti likus maždaug vienai parai iki picų kepimo.

Havajų Pica, Picos, Ananasai, Sūris, Kumpis

Ingredientai

Vienai picai, maždaug 30 centimetrų skersmens:

  • picų tešla: 1 porcijos (receptas čia)
  • pomidorų padažas picos pagrindui aptepti (rekomenduoju naminį, pagal receptą čia)
  • gerai besilydantis fermentinis sūris: ~150 gramų (arba plėšyta mocarela)
  • virtas, nerūkytas kumpis: 5-6 griežinėlių
  • konservuoti ananaso gabaliukai
  • džiovintas raudonėlis (jeigu norisi).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia gerai įkaitiname orkaitę ir kepimo skardą, kurioje kepsime picą (dar geriau būtų naudoti kepimo akmenį, ką aš ir darau, daugiau apie tai aprašiau čia, būtinai paskaitykite). Kaitindami nustatome didžiausią temperatūrą - 250 laipsnių arba daugiau.

2. Picos pagrindą plonai iškočiojame; jei norisi, dedame jį ant kepimo popieriaus (šitaip bus lengviau perkelti į įkaitintą skardą, ypač jei neturite ližės).

3. Ištepame pomidorų padažu, maždaug 1-2 centimetro pločio kraštelius paliekame neteptus.

4. Tešlą tolygiai apibarstome sūriu. Jei naudojate fermentinį sūrį, galima jį barstyti ant picos pačioje pabaigoje, tai yra išdėlioję kumpį ir ananasus, arba dalį jo pabarstyti ant pomidorų padažo, o kitą dalį - ant kumpio ir ananasų. Tokiu atveju pica gausis labiau amerikietiško, o ne europietiško stiliaus. Jeigu naudosite mocarelos sūrį, geriausia visą jį sudėti ant pomidorų padažo, po to ant viršaus išdėlioti kumpį bei ananasus.

5. Išdėliojame kumpio griežinėlius bei ananasus. Kumpio ir/arba ananasų griežinėlių galite ir nesmulkinti, bet tokiu atveju bus daug sudėtingiau tolygiai juos paskirstyti, tad rekomenduoju kumpio griežinėlius padalinti į keturias dalis, o ananasus supjaustyti gabaliukais.

6. Jei norisi, picą apibarstome trintais džiovintais raudonėliais.

7. Dedame picą į įkaitintą orkaitę, ant karštos kepimo skardos (arba kepimo akmens) ir kepame maždaug 10 minučių, kol tešlos krašteliai gražiai išsipučia, o sūris išsilydo.

8. Iškepusią pica išimame iš orkaitės.

9. Supjaustome picą gabaliukais.

10. Skanaujame nieko nelaukdami!

11. Rekomendacija: Daugiau picų receptų rasite: Picų receptai.

Recepto Autorius Su šaukštu aplink pasaulį

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:35 Išvaryta šeima iš namų: kai motina pagaliau pasakė „GANA“

Skaudi, bet išlaisvinanti tikra istorija, kaip motina po ilgų mėnesių tylos pagaliau išvarė suaugusį sūnų su šeima iš savo namų. Kada pagalba tampa išnaudojimu ir kaip išdrįsti pasirinkti save, ...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 10:18 Mirusi anyta paliko MAN visą turtą, bet su vienu draudimu, kurio niekas nesupranta

Anyta visą gyvenimą mane žemino ir niekino. Po mirties paliko man VISĄ turtą – butą, namą, automobilį ir pinigus – bet su viena sąlyga: nieko negaliu parduoti. Ar tai kerštas, ar keistas bandymas atsiprašyti? Tikra istorija, kuri sukrė...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 18:31 ✨ Nuostabi Vasaros Akimirka: 3 Valandos Tikro Tekančio Upelio ir Paukščių Čiulbėjimo
Švelnus vandens čiurlenimas ir vasariški paukščių giesmės akimirksniu nuramina, padeda geriau susikaupti ir greičiau užmigti. Tiesiog paspauskite „Play“ ir pasinerkite į visišką ramybę 🌿✨

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau