Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Vasario » 06

Kuo mums naudinga duona?

Kuo Mums Naudinga Duona?

Naminė duona ir bandelės yra puikus sprendimas didelei šeimai. Naudojantis specialia duonkepe galima išsikepti bet kokios rūšies duonos, bandelių ar keksų su arba be įdaro. Pavyzdžiui, galima išsikepti kvapnios duonos su bulvėmis ir rozmarinais. Receptas nėra sudėtingas, tad tokią duoną gali išsikepti visi. Tačiau tam, kad duonos tešla būtų puri ir vientisa, labai svarbu naudoti bulvių košę, pertrintą per smulkų sietelį.

O kuo naudinga mums duona?

Mitybos specialistų nuomonės apie duoną išsiskiria: vieni mano, kad duoną valgyti yra kenksminga, nes ją organizmas sunkiai įsisavina, o kiti tikina, kad duonoje yra daug sveikatai naudingų medžiagų.

Duona priskiriama prie didelio kaloringumo maisto produktų. 100 g duonos turi net 233 kcal, o įvairios bandelės ir pyragaičiai – dar daugiau.

Duonoje yra baltymų, angliavandenių (vidutiniškai 45 %, daugiausiai iš krakmolų), mineralų tokių kaip fosforas, siera, kalis, magnis, vitaminų (daugiausiai B grupės), taip pat maistinės ląstelienos. Ruginėje ir visadalių grūdų duonos gaminiuose yra daugiau maistinių medžiagų negu kvietinėje duonoje. Baltymų juodoje duonoje yra mažiau nei baltoje, bet joje yra visas aminorūgščių (metionino, lizino), angliavandenių ir mineralų rinkinys.

Nereikėtų vengti suvalgyti kelių riekelių duonos rytą. Saikingai valgant duona neskatins kilogramų augimo, net, jei duonos riekę aptepsite medumi ar džemu. Tačiau, jei pasirinksite visadalių grūdų duoną, jūsų žarnynas jums padėkos. Natūralus naminės ruginės duonos raugas daro teigiamą poveikį žarnyno mikroflorai. Nepaisant to, yra ligų, kai šviežią duoną valgyti yra draudžiama. Tokiu atveju tinka duona be mielių, pita arba duona, gaminama iš apynių mielių. Duona gali būti džiovinama – taip ji tampa dar sveikesnė. Modernios technologijos leidžia išsaugoti daugumą naudingų duonos savybių ir tuo pačiu sumažinti kalorijų kiekį džiovintoje duonoje. Džiovintoje duonoje yra visiškai išsaugomi B grupės baltymai ir maistinė ląsteliena.

Naminė duona su bulvėmis ir rozmarinais

  • 500 g kvietinių miltų
  • 18 g cukraus
  • 20 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 7,5 g druskos
  • 330 ml vandens
  • 4,2 g sausų mielių
  • 100 g bulvių košės, pertrintos per sietelį
  • Smulkintų rozmarinų pagal skonį

Gaminimas

Miltus sumaišyti su druska ir cukrumi. Įpilti aliejaus ir vandens. Sudėti į duonkepę ir uždaryti dangtį. Pro specialiai tam skirtą skylutę dangtyje sudėti mieles. Tešlą uždengti ir nustatyti minkymo funkciją pagal nurodytas instrukcijas jūsų naudojamoje duonkepėje. Kai minkoma tešla padidės iki reikiamo kiekio, pasigirs garsinis signalas ir tada bus galima sudėti likusius ingredientus. Atidaryti dangtį ir sudėti pertrintą per sietelį bulvių košę ir smulkiai supjaustytus rozmarinus. Uždaryti ir paspausti mygtuką „Pradėti“. Kai duonkepė baigs kepti, pasigirs garsinis signalas. Tada iš karto iškepusią duoną reikia išimti iš duonkepės.

6 porcijų; 100 g apie 242 kcal; Ruošti: 4 val.  

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-07-06 laikas 21:51 Receptai Obuolių spurgos sluoksniuotoje tešloje: sveikas ir traškus desertas
Ruduo Lietuvoje – obuolių metas, kai virtuvės prisipildo šilto cinamono kvapo ir jaukių desertų. Obuolių spurgos sluoksniuotoje tešloje, keptos karšto oro gruzdintuvėje, yra tobulas modernios lietuviškos virtuvės pavyzdys, sujungi...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:53 Receptai Voveraitės su Šonine ir Grietinėle: Nostalgiškas Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės ne tik klasikiniu receptu, bet ir naujomis idėjomis, alternatyvomis bei patarimais, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti lietuviškos virtuvės ...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:43 Receptai Kepti Baravykai su Šonine ir Bulvėmis: Tradicinis Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės tradiciniu receptu, alternatyvomis, naudingais patarimais ir net keletu naujų idėjų, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti naujų skonių!...

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 21:16 Kaip Išvalyti Termosą nuo Pelėsio Kvapo: 5 Veiksmingi Būdai
Kaip pašalinti pelėsio kvapą iš termoso? 5 paprasti ir veiksmingi namų būdai su soda, actu ir citrina! Šiame straipsnyje dalinamės penkiais moksliniais principais pagrįstais būdais, kaip pašalinti pelėsio kvapą iš termoso, naudojant paprastas namų pr...

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 20:54 Vyrų ir Moterų Skirtumai: Kaip Elgiamės Skirtingai Kasdienėse Situacijose
Vyrų ir moterų elgesio skirtumai kasdienėse situacijose – nuo miego iki sąskaitos dalinimosi. Sužinokite, kaip priimti šiuos skirtumus!

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 20:41 Kaip Priimti Kitą Žmogų ir Kurti Harmoningus Santykius
Praktiniai patarimai, kaip priimti kitą žmogų ir kurti harmoningus santykius, gerbiant asmenines ribas ir ugdant empatiją.

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 07:50 Pienas su medumi: nauda ir žala žmogaus organizmui

Pienas su medumi – natūralus būdas gerinti miegą ir kaulų sveikatą, tačiau gali sukelti alergijas ar svorio priaugimą. Sužinokite mokslinius faktus! Sužinokite, kaip šis gėrimas gali pagerinti jūsų miegą, stiprinti kaulus ar net padėti širdi...

Skaityti daugiau

2025-07-15 laikas 07:31 Vakarų žemės ūkio verslo įmonės kolonizuoja Ukrainą, teigia Vengrijos naujienų portalas
„Šių gigantų pagrindinis interesas yra, kad Ukraina kuo greičiau taptų ES nare, kad ne tik sustiprintų savo nuosavybės teises, bet ir gautų prieigą prie didžiulės neapmokestinamos rinkos savo produktams“, rašo Mandiner...

Skaityti daugiau