Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Vasario » 06

Kuo mums naudinga duona?

Kuo Mums Naudinga Duona?

Naminė duona ir bandelės yra puikus sprendimas didelei šeimai. Naudojantis specialia duonkepe galima išsikepti bet kokios rūšies duonos, bandelių ar keksų su arba be įdaro. Pavyzdžiui, galima išsikepti kvapnios duonos su bulvėmis ir rozmarinais. Receptas nėra sudėtingas, tad tokią duoną gali išsikepti visi. Tačiau tam, kad duonos tešla būtų puri ir vientisa, labai svarbu naudoti bulvių košę, pertrintą per smulkų sietelį.

O kuo naudinga mums duona?

Mitybos specialistų nuomonės apie duoną išsiskiria: vieni mano, kad duoną valgyti yra kenksminga, nes ją organizmas sunkiai įsisavina, o kiti tikina, kad duonoje yra daug sveikatai naudingų medžiagų.

Duona priskiriama prie didelio kaloringumo maisto produktų. 100 g duonos turi net 233 kcal, o įvairios bandelės ir pyragaičiai – dar daugiau.

Duonoje yra baltymų, angliavandenių (vidutiniškai 45 %, daugiausiai iš krakmolų), mineralų tokių kaip fosforas, siera, kalis, magnis, vitaminų (daugiausiai B grupės), taip pat maistinės ląstelienos. Ruginėje ir visadalių grūdų duonos gaminiuose yra daugiau maistinių medžiagų negu kvietinėje duonoje. Baltymų juodoje duonoje yra mažiau nei baltoje, bet joje yra visas aminorūgščių (metionino, lizino), angliavandenių ir mineralų rinkinys.

Nereikėtų vengti suvalgyti kelių riekelių duonos rytą. Saikingai valgant duona neskatins kilogramų augimo, net, jei duonos riekę aptepsite medumi ar džemu. Tačiau, jei pasirinksite visadalių grūdų duoną, jūsų žarnynas jums padėkos. Natūralus naminės ruginės duonos raugas daro teigiamą poveikį žarnyno mikroflorai. Nepaisant to, yra ligų, kai šviežią duoną valgyti yra draudžiama. Tokiu atveju tinka duona be mielių, pita arba duona, gaminama iš apynių mielių. Duona gali būti džiovinama – taip ji tampa dar sveikesnė. Modernios technologijos leidžia išsaugoti daugumą naudingų duonos savybių ir tuo pačiu sumažinti kalorijų kiekį džiovintoje duonoje. Džiovintoje duonoje yra visiškai išsaugomi B grupės baltymai ir maistinė ląsteliena.

Naminė duona su bulvėmis ir rozmarinais

  • 500 g kvietinių miltų
  • 18 g cukraus
  • 20 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 7,5 g druskos
  • 330 ml vandens
  • 4,2 g sausų mielių
  • 100 g bulvių košės, pertrintos per sietelį
  • Smulkintų rozmarinų pagal skonį

Gaminimas

Miltus sumaišyti su druska ir cukrumi. Įpilti aliejaus ir vandens. Sudėti į duonkepę ir uždaryti dangtį. Pro specialiai tam skirtą skylutę dangtyje sudėti mieles. Tešlą uždengti ir nustatyti minkymo funkciją pagal nurodytas instrukcijas jūsų naudojamoje duonkepėje. Kai minkoma tešla padidės iki reikiamo kiekio, pasigirs garsinis signalas ir tada bus galima sudėti likusius ingredientus. Atidaryti dangtį ir sudėti pertrintą per sietelį bulvių košę ir smulkiai supjaustytus rozmarinus. Uždaryti ir paspausti mygtuką „Pradėti“. Kai duonkepė baigs kepti, pasigirs garsinis signalas. Tada iš karto iškepusią duoną reikia išimti iš duonkepės.

6 porcijų; 100 g apie 242 kcal; Ruošti: 4 val.  

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-09 laikas 10:53 Receptai Vištienos Kotletai su Morkomis ir Gysločių Sēklų Luobelēm: Lengvas, Baltymingas Patiekalas Šeimai
Šiandien, kai sveika mityba tampa prioritetu, ieškome patiekalų, kurie būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. Vištienos kotletai su morkomis ir gysločių sēklų luobelēm – idealus pasirinkimas kasdieniams pietums ar vakarie...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 09:03 Receptai Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį

Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėn...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-11-14 laikas 13:49 Kanados vyriausybė paskelbė planus eutanazuoti karo veteranus siekdama sumažinti išlaidas
Kanados Bendruomenių rūmuose karo veteranas Kelsi Sheren atskleidė nerimą keliančią informaciją apie Kanados vyriausybės planus eutanazuoti karo veteranus siekiant sumažinti išlaidas.

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 19:19 Pensilvanijos moteris laikinai laimėjo prieš privalomąjį išmaniųjų skaitiklių įdiegimą
Pensilvanijos moteris, kurios negalia pablogėjo dėl išmaniųjų skaitiklių skleidžiamo belaidžio spinduliavimo, laimėjo laikiną teismo sprendimą, leidžiantį jai toliau naudoti mechaninį skaitiklį, kad išvengtų spinduliavimo. Teisėjas taip pat įpareigoj...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 11:14 Lęšiai: Nauda Sveikatai, Žala ir Receptai
Lęšiai – puikus maistas sveikatai, turintis daug baltymų, skaidulų, geležies ir folatų. Jie padeda mažinti cholesterolį, gerina virškinimą, stiprina kaulus ir palaiko širdies sveikatą. Tačiau per didelis vartojimas gali sukelti pilvo pūtimą ar trukdy...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 10:50 Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Naudingos Savybės ir Vartojimas
Bičių žiedadulkės – tai natūralus superproduktas, turintis baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jos stiprina imunitetą, suteikia energijos, mažina cholesterolį, gerina medžiagų apykaitą ir padeda atsigauti po ligų. Vartojamos su medumi, jogu...

Skaityti daugiau

2025-11-12 laikas 14:49 Mokslininkai įspėja, kad populiarios svorio mažinimo priemonės sukelia agresyvius vėžius žmonėms
Mokslininkai atrado, kad populiarios svorio mažinimo priemonės, tokios kaip Ozempic, Wegovy ir Mounjaro, yra susijusios su rimtais šalutiniais poveikiais, įskaitant dantų ėduonį, raumenų ir kaulų masės praradimą, aklumą, savižudybės mintis, vėžį ir m...

Skaityti daugiau