Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Gegužės » 12

Plikyta kvietinė duona su raugu

Plikyta Kvietinė Duona Su Raugu

Norint kepti šią skanią duonelę, reikia turėti specialaus jos raugo, kurį aš gavau iš vienos tolimos giminaitės. Ji kepa įvairias skanias namines duoneles. Bet manau neturint būtent šio raugo (na, jis skiriasi tuo, kad parauginamas su miltų plikiniu), galima pradžiai pabandyti pasigaminti kvietinį ar ruginį raugą. Nors ir atrodo tas darbas labai sudėtingas, bet kai pradedi, viskas pasidaro labai aišku ir paprasta. Ir, tikrai verta.

Duona, Duona su raugu, Naminė duona, Kvietinė duona, virtuvė, receptas

Ingredientai:

  • miltai: ~2 kilogramų (reikia imti antrarūšius, rupesnius, pvz. 812 tipo)
  • cukrus: 3-4 valgomųjų šaukštų
  • vanduo: ~1,5-1,7 litro
  • turimas raugas: ~250 mililitrų
  • kmynai: 1 saujos
  • druska: 1 šaukšto
  • riebalai (skardos patepimui)
  • saldus vanduo (nebūtina)

Recepto paruošimas:

  1. Iš pradžių paimkite didelį dubenį ir jį dėkite ~10-12 valgomųjų šaukštų miltų (iš tų 2 kilogramų), taip pat cukraus 3-4 valgomuosius šaukštus, pilkite 1,5-1,7 litro verdančio vandens, išmaišykite ir palikite gerai atvėsti.
  2. Po to į šiltą, bet ne karštą plikinį (kūno temperatūros), sudėkite maždaug 250 mililitrų turimo raugo, ir išmaišiusios, palikite vienai parai (jeigu namuose labai šilta, užteks palaikyti per naktį).
  3. Po vienos paros paimkite bei atsidėkite raugo kitam kartui - maždaug 250 mililitrų, ir dėkite jį su stiklainiuku į šaldytuvą.
  4. Tuomet į plikinį sudėkite vieną saują kmynų, vieną šaukštą druskos ir likusius miltus. Gerai išminkykite tešlą. Krečiant miltus aš visados žiūriu, nesuberiu visų iškart, o maždaug matau pagal tešlos kietumą, ji turi būti labai lipni, o ne sausa. Beveik niekada 2 kilogramų neprireikia, bet čia jau reikia labai atidirbti.
  5. Rauginkite, kildinkite šiltai maždaug 6-10 valandų. Man pačiai ryte užminkius duoną, ji kyla maždaug iki 16-17 valandos pavakarės.
  6. Po to skardą patepkite riebalais bei atsargiai sukrėskite tešlą.
  7. Kepkite maždaug 40 minučių 200 laipsnių temperatūroje ir 70 min 170 laipsnių temperatūroje. Pirmas 15 minučių BŪTINAI ATIDARIUS-PRAVĖRUS orkaitės dureles.
  8. Išėmusios iškepusią duonelę patepkite saldžiu vandeniu ir suvyniokite į plėvelę arba rankšluostį. Padėkite atvėsti, geriausia per visą naktį. Taip pat galima ir netepti, jeigu norisi traškesnės plutelės.
  9. Kratais, dažnai dalį miltų aš dar pakeičiu traiškytais kviečiais, tuomet duonelė atrodo spalvingiau (nuotrauka žemiau).
  10. Kepalo dydis gaunasi itin didelis, maždaug 3 kilogramų. Kepimo skarda, kurioje kepu 28x35 centimetrų dydžio.

Recepto autorius: Jolanta

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 20:35 Aiškiaregys Kšistofas Jackovskis apie pasaulį po 10 metų ir apie darbo stovyklas Skynet
Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų, kuriuo prenumeratoriai kamuoja savo mėgstamą aiškiaregį lenką, yra klausimas apie tai, „koks bus pasaulis po 10 ir daugiau metų?”. Atsižvelgiant į tai, kas vyksta aplink mus dabar, kartais sunku pasakyti, kas...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 15:33 Lūžinėjantys ir sluoksniuojantys nagai: priežastys ir 11 patarimų, kaip juos sustiprinti natūraliai
Nagai lūžinėja, sluoksniuojasi, atsiranda dėmių ar auga labai lėtai? Tai dažna problema, kurią sukelia maistinių medžiagų (biotino, geležies, cinko) trūkumas, dažnas rankų mirkymas vandenyje ar net skydliaukės sutrikimai. Laimei, daugelį atvejų galim...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:43 Kaip Apsisaugoti nuo Pavydo ir Nužiūrėjimo: Etiški Baltosios Magijos Būdai 2025
Nužiūrėjimas ir pavydas – seniausia pasaulyje tikėjimų forma, vis dar veikianti net socialiniuose tinkluose. 2025 m. virš 5,4 mlrd. žmonių dalinasi gyvenimu internete, o tai kursto pavydą ir neigiamą energiją. Straipsnyje rasite etiškus baltosios mag...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:24 Pipirmėčių aliejus nuo pelių ir žiurkių: natūralus būdas atsikratyti graužikų 2025
Atėjus šalčiams pelės ir žiurkės masiškai veržiasi į namus. Cheminiai nuodai pavojingi ir ne visada veiksmingi – graužikai prie jų pripranta. Pipirmėčių eterinis aliejus yra natūralus, saugus ir mokslu patvirtintas repelentas: stiprus mentolio kvapas...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 15:58 Prancūzija: jauni musulmonai tampa vis radikalesni, 57 % teikia pirmenybę islamo taisyklėms, o ne Prancūzijos įstatymams
Apklausos rodo, kad konservatyvusis islamas stiprėja, integracija blogėja, mokslo koncepcijos atmetamos, o Prancūzijos įstatymai užleidžia vietą islamo įstatymams itin dideliam musulmonų skaičiui

Skaityti daugiau