Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2020 » Gegužės » 12

Plikyta kvietinė duona su raugu

Plikyta Kvietinė Duona Su Raugu

Norint kepti šią skanią duonelę, reikia turėti specialaus jos raugo, kurį aš gavau iš vienos tolimos giminaitės. Ji kepa įvairias skanias namines duoneles. Bet manau neturint būtent šio raugo (na, jis skiriasi tuo, kad parauginamas su miltų plikiniu), galima pradžiai pabandyti pasigaminti kvietinį ar ruginį raugą. Nors ir atrodo tas darbas labai sudėtingas, bet kai pradedi, viskas pasidaro labai aišku ir paprasta. Ir, tikrai verta.

Duona, Duona su raugu, Naminė duona, Kvietinė duona, virtuvė, receptas

Ingredientai:

  • miltai: ~2 kilogramų (reikia imti antrarūšius, rupesnius, pvz. 812 tipo)
  • cukrus: 3-4 valgomųjų šaukštų
  • vanduo: ~1,5-1,7 litro
  • turimas raugas: ~250 mililitrų
  • kmynai: 1 saujos
  • druska: 1 šaukšto
  • riebalai (skardos patepimui)
  • saldus vanduo (nebūtina)

Recepto paruošimas:

  1. Iš pradžių paimkite didelį dubenį ir jį dėkite ~10-12 valgomųjų šaukštų miltų (iš tų 2 kilogramų), taip pat cukraus 3-4 valgomuosius šaukštus, pilkite 1,5-1,7 litro verdančio vandens, išmaišykite ir palikite gerai atvėsti.
  2. Po to į šiltą, bet ne karštą plikinį (kūno temperatūros), sudėkite maždaug 250 mililitrų turimo raugo, ir išmaišiusios, palikite vienai parai (jeigu namuose labai šilta, užteks palaikyti per naktį).
  3. Po vienos paros paimkite bei atsidėkite raugo kitam kartui - maždaug 250 mililitrų, ir dėkite jį su stiklainiuku į šaldytuvą.
  4. Tuomet į plikinį sudėkite vieną saują kmynų, vieną šaukštą druskos ir likusius miltus. Gerai išminkykite tešlą. Krečiant miltus aš visados žiūriu, nesuberiu visų iškart, o maždaug matau pagal tešlos kietumą, ji turi būti labai lipni, o ne sausa. Beveik niekada 2 kilogramų neprireikia, bet čia jau reikia labai atidirbti.
  5. Rauginkite, kildinkite šiltai maždaug 6-10 valandų. Man pačiai ryte užminkius duoną, ji kyla maždaug iki 16-17 valandos pavakarės.
  6. Po to skardą patepkite riebalais bei atsargiai sukrėskite tešlą.
  7. Kepkite maždaug 40 minučių 200 laipsnių temperatūroje ir 70 min 170 laipsnių temperatūroje. Pirmas 15 minučių BŪTINAI ATIDARIUS-PRAVĖRUS orkaitės dureles.
  8. Išėmusios iškepusią duonelę patepkite saldžiu vandeniu ir suvyniokite į plėvelę arba rankšluostį. Padėkite atvėsti, geriausia per visą naktį. Taip pat galima ir netepti, jeigu norisi traškesnės plutelės.
  9. Kratais, dažnai dalį miltų aš dar pakeičiu traiškytais kviečiais, tuomet duonelė atrodo spalvingiau (nuotrauka žemiau).
  10. Kepalo dydis gaunasi itin didelis, maždaug 3 kilogramų. Kepimo skarda, kurioje kepu 28x35 centimetrų dydžio.

Recepto autorius: Jolanta

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-09 laikas 10:53 Receptai Vištienos Kotletai su Morkomis ir Gysločių Sēklų Luobelēm: Lengvas, Baltymingas Patiekalas Šeimai
Šiandien, kai sveika mityba tampa prioritetu, ieškome patiekalų, kurie būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. Vištienos kotletai su morkomis ir gysločių sēklų luobelēm – idealus pasirinkimas kasdieniams pietums ar vakarie...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 09:03 Receptai Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį

Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėn...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:58 Kas antras nepilnametis kalinys Italijoje yra užsienietis
Užsieniečiai sudaro apie 9 procentus Italijos gyventojų, tačiau jie sudaro 50 procentų nepilnamečių kalinių ir 32 procentus visų kalinių.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:53 Ukrainietė motina, Italijoje perpjovusi 9-mečio sūnaus gerklę, buvo ne kartą pranešta kaip pavojinga
9-metis berniukas, kurį anksčiau buvo užpuolusi motina, buvo rastas su perpjovta gerkle, nors tėvas buvo įspėjęs apie pavojų, tačiau į tai nebuvo atsižvelgta.

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:42 Dvynių ryšys: mistinis telepatinis ryšys ir paslaptys
Ką reiškia turėti brolį ar sesę dvynį, suprasti beveik neįmanoma, nebent patys jais esate. Šiame straipsnyje aptariame dvynių gimstamumo padidėjimą pasaulyje ir Lietuvoje, ypatingą ryšį nuo gimdos, telepatinius atvejus su realiais pavyzdžiais, tokiai...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 18:09 Kodėl Negalima Mesti Šaldytų Koldūnų Į Verdantį Vandenį: Teisingas Virimo Būdas
Daugelis žmonių mano, kad šaldytus koldūnus būtina mesti būtent į verdantį vandenį, tačiau tai klaida, galinti sugadinti patiekalą. Šiame straipsnyje paaiškinsime, kodėl taip daryti nereikėtų ir kaip teisingai išvirti koldūnus, kad jie būtų sultingi,...

Skaityti daugiau

2025-11-16 laikas 17:56 Kodėl protingi žmonės turi mažai draugų: moksliškos priežastys
Daugelis mano, kad kuo daugiau draugų, tuo geriau, tačiau protingi žmonės dažnai renkasi ribotą bendravimo ratą. Šiame straipsnyje aptariame moksliškai pagrįstas priežastis, kodėl intelektualai vertina kokybę, o ne kiekį socialiniuose ryšiuose. Sužin...

Skaityti daugiau