Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2020 » Gegužės » 12

Plikyta kvietinė duona su raugu

Plikyta Kvietinė Duona Su Raugu

Norint kepti šią skanią duonelę, reikia turėti specialaus jos raugo, kurį aš gavau iš vienos tolimos giminaitės. Ji kepa įvairias skanias namines duoneles. Bet manau neturint būtent šio raugo (na, jis skiriasi tuo, kad parauginamas su miltų plikiniu), galima pradžiai pabandyti pasigaminti kvietinį ar ruginį raugą. Nors ir atrodo tas darbas labai sudėtingas, bet kai pradedi, viskas pasidaro labai aišku ir paprasta. Ir, tikrai verta.

Duona, Duona su raugu, Naminė duona, Kvietinė duona, virtuvė, receptas

Ingredientai:

  • miltai: ~2 kilogramų (reikia imti antrarūšius, rupesnius, pvz. 812 tipo)
  • cukrus: 3-4 valgomųjų šaukštų
  • vanduo: ~1,5-1,7 litro
  • turimas raugas: ~250 mililitrų
  • kmynai: 1 saujos
  • druska: 1 šaukšto
  • riebalai (skardos patepimui)
  • saldus vanduo (nebūtina)

Recepto paruošimas:

  1. Iš pradžių paimkite didelį dubenį ir jį dėkite ~10-12 valgomųjų šaukštų miltų (iš tų 2 kilogramų), taip pat cukraus 3-4 valgomuosius šaukštus, pilkite 1,5-1,7 litro verdančio vandens, išmaišykite ir palikite gerai atvėsti.
  2. Po to į šiltą, bet ne karštą plikinį (kūno temperatūros), sudėkite maždaug 250 mililitrų turimo raugo, ir išmaišiusios, palikite vienai parai (jeigu namuose labai šilta, užteks palaikyti per naktį).
  3. Po vienos paros paimkite bei atsidėkite raugo kitam kartui - maždaug 250 mililitrų, ir dėkite jį su stiklainiuku į šaldytuvą.
  4. Tuomet į plikinį sudėkite vieną saują kmynų, vieną šaukštą druskos ir likusius miltus. Gerai išminkykite tešlą. Krečiant miltus aš visados žiūriu, nesuberiu visų iškart, o maždaug matau pagal tešlos kietumą, ji turi būti labai lipni, o ne sausa. Beveik niekada 2 kilogramų neprireikia, bet čia jau reikia labai atidirbti.
  5. Rauginkite, kildinkite šiltai maždaug 6-10 valandų. Man pačiai ryte užminkius duoną, ji kyla maždaug iki 16-17 valandos pavakarės.
  6. Po to skardą patepkite riebalais bei atsargiai sukrėskite tešlą.
  7. Kepkite maždaug 40 minučių 200 laipsnių temperatūroje ir 70 min 170 laipsnių temperatūroje. Pirmas 15 minučių BŪTINAI ATIDARIUS-PRAVĖRUS orkaitės dureles.
  8. Išėmusios iškepusią duonelę patepkite saldžiu vandeniu ir suvyniokite į plėvelę arba rankšluostį. Padėkite atvėsti, geriausia per visą naktį. Taip pat galima ir netepti, jeigu norisi traškesnės plutelės.
  9. Kratais, dažnai dalį miltų aš dar pakeičiu traiškytais kviečiais, tuomet duonelė atrodo spalvingiau (nuotrauka žemiau).
  10. Kepalo dydis gaunasi itin didelis, maždaug 3 kilogramų. Kepimo skarda, kurioje kepu 28x35 centimetrų dydžio.

Recepto autorius: Jolanta

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
17.01.2025 laikas 20:06 Receptai Skanių cepelinų su varške receptas: tradicija ant stalo
Cepelinai – tai ne tik nacionalinis Lietuvos patiekalas, bet ir vienas iš mylimiausių komforto maisto pasirinkimų, kuris sušildo kasdienybę. Su šiuo paprastu ir skaniu receptu išmoksite, kaip pasigaminti purius cepelinus su varške...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 19:41 Receptai Paprasti blynai su kefyru – skanus ir greitas receptas
Ar ieškote greito ir skanaus recepto pusryčiams ar užkandžiams? Paprasti blynai su kefyru yra puikus pasirinkimas! Šis receptas leidžia greitai paruošti purius blynus, kurie tiks visai šeimai. Sužinokite, kaip juos pasigaminti nam...

Skaityti daugiau

16.01.2025 laikas 20:55 Receptai Skanūs kiaulienos šonkauliukai su česnaku ir daržovėmis
Ar ieškote paprasto ir skanaus recepto, kuris sužavėtų jūsų šeimą ir draugus? Kiaulienos šonkauliukai su česnaku ir daržovėmis yra puikus pasirinkimas! Šis receptas ne tik lengvai paruošiamas, bet ir suteikia nuostabų skonį, kuris...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 22:09 Draugystė ir meilė: Ar verta dirbti dėl santykių?
Draugystė ir meilė – tai dviejų skirtingų, tačiau labai artimų santykių formų junginys. Dažnai susiduriame su klausimu: ar verta pastangų, kai santykiai atrodo nebe tokie, kokie turėtų būti? Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip elgesys, abipusis palai...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 21:47 10 ženklų, kad vyras nori rimtų santykių su jumis
Santykiai gali būti sudėtingi ir kupini niuansų, tačiau yra tam tikri ženklai, kurie gali padėti jums suprasti, ar vyras rimtai žiūri į jus. Šiame straipsnyje aptarsime 10 požymių, kurie rodo, kad jis nori ne tik praleisti laiką kartu, bet ir plėtoti...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 08:24 Senųjų civilizacijų paslaptis: ar protingos rūšys galėjo egzistuoti anksčiau nei žmonės?
Klausimas, ar Žemėje egzistavo aukštai išsivysčiusios civilizacijos dar prieš žmonių atsiradimą, jau seniai intriguoja mokslininkus ir mokslo mėgėjus. Šiame straipsnyje analizuojame Kembridžo universiteto tyrėjų keliamą hipotezę apie „silūriečius“ — ...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 07:49 Šaltalankio uogos: natūralus vitaminų šaltinis sveikatai
Šaltalankio uogos, savo ryškia oranžine spalva ir sultingu rūgštoku skoniu, ne tik džiugina akis, bet ir yra puikus sveikatos palydovas. Šios uogos, gausios vitaminų ir antioksidantų, turi ilgą istoriją kaip natūrali gydomoji priemonė. Šiame straipsn...

Skaityti daugiau

17.01.2025 laikas 07:34 Kaip ilgiau išlaikyti gėlių šviežumą: patarimai ir triukai
Gėlės namuose ne tik suteikia džiaugsmo, bet ir puošia interjerą. Norint, kad šios grožybės ilgiau išliktų šviežios ir žavios, reikia žinoti kelis paprastus priežiūros triukus. Šiame straipsnyje dalinamės svarbiausiais patarimais, kurie padės jūsų gė...

Skaityti daugiau