Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2023 » Birželio » 11

Tikri kaimiški tradiciniai lietuviški kiaulienos zrazai

Tikri kaimiški tradiciniai lietuviški kiaulienos zrazai

Zrazai lietuviškoje virtuvėje yra ganėtinai populiarus patiekalas, dažnokai ruošiamas per įvairiausias šventes. Nors patys zrazai panagrinėjus istoriją yra kilę iš Lenkijos, bet Lietuvoje jie itin plačiai paplitę. Tokie mėsos suktinukai gaminami ne tik iš kiaulienos, bet ir iš jautienos. Tačiau mūsų šeimoje jie būdavo gaminami tik iš kiaulienos. Suktinukų įdaras taip pat priklauso nuo šeimininkės norų, bet vėlgi, dažniausiai zrazai mūsų šeimoje būdavo įdaromi kiaulienos faršu, o tik kartais grybais, arba faršu su grybais. Šįkart aš taip pat pagaminau labai paprastą ir kaimišką tradicišką zrazų variantą - iš kiaulienos.

Zrazus galima taip pat sėkmingai troškinti puode su sultiniu ir daržovėmis, nėra būtina kepti tik orkaitėje. Taip pat suktinukus galima užpilti arba troškinti mėgstamame padaže (itin tiks grietinėlės padažas su svogūnais ir grybais). Taigi, gaminant zrazus, receptą galima prisitaikyti pagal save, ką labiau mėgstate. Taip pat galite eksperimentuoti ir vis atrasti naujus skonius.

Tikri kaimiški tradiciniai lietuviški kiaulienos zrazai

Iš nurodytų ingredientų kiekių man gavosi 11 zrazų.

Ingredientai

  • kiaulienos nugarinės pjausniai: 800 gramų (11 vnt. kiekvienas ~1 centimetro storio)
  • kiaulienos faršas: 400 gramų
  • kiaušiniai: 1
  • poras: 1 piršto ilgio gabaliuko (arba 1 nedidelio svogūno)
  • druska
  • juodieji pipirai
  • saulėgrąžų aliejus (kepimui).

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia kiekvieną kiaulienos pjausnį išmuškite su mėsos plaktuku iš abiejų pusių, kol suplonės ir pasidarys delno dydžio.

2. Tuomet iš abiejų pusių kiekvieną pjausnį šiek tiek pabarstykite druska ir pipirais.

3. Kiaulienos faršą sumaišykite su kiaušiniu, dviem trečdaliais šaukšteliu druskos ir puse arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų.

4. Porą susmulkinkite ir įmaišykite į faršą. Faršą padalinkite į 11 gabalėlių (arba tiek, kiek yra pjausnių).

5. Ant kiekvieno pjausnio dėkite po gabaliuką faršo, pjausnį susukite.

6. Keptuvėje įkaitinkite aliejų.

7. Sudėkite zrazus, kad apačioje būtų suktinuko sukimo pabaiga, kepkite ant vidutinės kaitros iš abiejų pusių.

8. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.

9. Zrazus sudėkite į kepimo indą aukštesniais kraštais.

10. Užpilkite maždaug vieną centimetrą vandens ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 35 minutes. Paskui apverskite ir kepkite dar maždaug 35 minutes, kol zrazai apskrus.

11. Patiekite su mėgstamu garnyru ir daržovėmis. Skanaukite!

12. Patarimas: Jeigu norisi, šiuos zrazus galima patiekti ir su mėgstamu padažu.

13. Rekomendacija: Daugiau zrazų receptų rasite: Zrazai.

Recepto Autorius Lithuanian in the USA

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 20:35 Aiškiaregys Kšistofas Jackovskis apie pasaulį po 10 metų ir apie darbo stovyklas Skynet
Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų, kuriuo prenumeratoriai kamuoja savo mėgstamą aiškiaregį lenką, yra klausimas apie tai, „koks bus pasaulis po 10 ir daugiau metų?”. Atsižvelgiant į tai, kas vyksta aplink mus dabar, kartais sunku pasakyti, kas...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 15:33 Lūžinėjantys ir sluoksniuojantys nagai: priežastys ir 11 patarimų, kaip juos sustiprinti natūraliai
Nagai lūžinėja, sluoksniuojasi, atsiranda dėmių ar auga labai lėtai? Tai dažna problema, kurią sukelia maistinių medžiagų (biotino, geležies, cinko) trūkumas, dažnas rankų mirkymas vandenyje ar net skydliaukės sutrikimai. Laimei, daugelį atvejų galim...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:43 Kaip Apsisaugoti nuo Pavydo ir Nužiūrėjimo: Etiški Baltosios Magijos Būdai 2025
Nužiūrėjimas ir pavydas – seniausia pasaulyje tikėjimų forma, vis dar veikianti net socialiniuose tinkluose. 2025 m. virš 5,4 mlrd. žmonių dalinasi gyvenimu internete, o tai kursto pavydą ir neigiamą energiją. Straipsnyje rasite etiškus baltosios mag...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:24 Pipirmėčių aliejus nuo pelių ir žiurkių: natūralus būdas atsikratyti graužikų 2025
Atėjus šalčiams pelės ir žiurkės masiškai veržiasi į namus. Cheminiai nuodai pavojingi ir ne visada veiksmingi – graužikai prie jų pripranta. Pipirmėčių eterinis aliejus yra natūralus, saugus ir mokslu patvirtintas repelentas: stiprus mentolio kvapas...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 15:58 Prancūzija: jauni musulmonai tampa vis radikalesni, 57 % teikia pirmenybę islamo taisyklėms, o ne Prancūzijos įstatymams
Apklausos rodo, kad konservatyvusis islamas stiprėja, integracija blogėja, mokslo koncepcijos atmetamos, o Prancūzijos įstatymai užleidžia vietą islamo įstatymams itin dideliam musulmonų skaičiui

Skaityti daugiau