- 2025-03-31
- 0.0 Reitingas
- 91 Peržiūr
- 1 komentaras
Įžanga: Plikyti sausainiai – tai lietuviškos virtuvės perlas, kuris sužavi puriu vidumi ir traškia išore. Šis desertas, per daugelį metų ištobulintas iki tobulybės, yra mano širdies favoritas, nes niekada nenuvilia. Puikiai tinkantis prie arbatos kasdien ar kaip šventinis skanėstas, jis gali pasirodyti sudėtingas, bet su šiuo receptu ir patarimais lengvai sukursite pagyrų vertus kepinius!
Ingredientai ir Alternatyvos
Pagrindiniai ingredientai 2 skardoms (apie 36 sausainiai):
- Miltai: 170 g
- Sviestas: 75 g
- Kiaušiniai: 3 vnt.
- Rudas cukrus: 130 g
- Pienas: 350 ml
Galimos alternatyvos:
- Miltai: naudokite aukščiausios rūšies kvietinius arba sumaišykite su kukurūzų krakmolu (4:1) puresniam rezultatui.
- Sviestas: pakeiskite margarinu ar ghee sviestu lengvesniam skoniui.
- Kiaušiniai: esant alergijai, rinkitės pakaitalus, bet tekstūra gali skirtis.
- Rudas cukrus: tinka baltas, kokoso ar datulių cukrus kitokiam skonio profiliui.
- Pienas: naudokite riebesnį, liesą ar augalinį (migdolų, kokosų, avižų) – riebesnis suteiks daugiau skonio.
Gaminimo Patarimai
Kad sausainiai būtų tobuli:
- Laikykitės tikslios orkaitės temperatūros – per karšta sudegins, per šalta neleis iškilti.
- Į miltus įmaišykite šiek tiek kepimo miltelių purumui.
- Aromatizuokite tešlą vaniliniu cukrumi, cinamonu ar citrinų žievele.
- Naudokite konditerinį maišelį vienodiems sausainiams.
- Papuoškite cukraus pabarstukais ar riešutais prieš kepimą.
Recepto Paruošimas
Štai žingsniai, kaip pagaminti šiuos sausainius:
- Į puodą supilkite pieną, sudėkite sviestą ir nuolat maišydami užvirkite.
- Nukelkite nuo viryklės, suberkite miltus ir maišykite, kol neliks gumulėlių.
- Suberkite cukrų ir gerai išmaišykite.
- Šiek tiek atvėsinkite tešlą, po vieną muškite kiaušinius, gerai išsukite – tešla turi atšokti nuo puodo sienelių ir sušokti į gumulą.
- Jei tešla skystoka, trumpai pakaitinkite ant viryklės, maišydami, kol taps tinkamos konsistencijos.
- Perkelkite tešlą į konditerinį maišelį ir spauskite sausainius ant skardos.
- Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių, kol apskrus.
Išvada
Plikyti sausainiai – tai lietuviškas desertas, kuris sujungia tradicijas ir skonį. Lengvai pritaikomas ir tobulas bet kokiai progai, šis receptas taps jūsų virtuvės hitu. Norite daugiau kepinių idėjų? Prenumeruokite @gamtosgarsus arba ieškokite Paranormal.lt!
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
Susijusios naujienos
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau