Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Kovo » 31

Plikyti Sausainiai: Klasikinis Lietuviškas Receptas su Patarimais

Įžanga: Plikyti sausainiai – tai lietuviškos virtuvės perlas, kuris sužavi puriu vidumi ir traškia išore. Šis desertas, per daugelį metų ištobulintas iki tobulybės, yra mano širdies favoritas, nes niekada nenuvilia. Puikiai tinkantis prie arbatos kasdien ar kaip šventinis skanėstas, jis gali pasirodyti sudėtingas, bet su šiuo receptu ir patarimais lengvai sukursite pagyrų vertus kepinius!

Ingredientai ir Alternatyvos

Pagrindiniai ingredientai 2 skardoms (apie 36 sausainiai):

  • Miltai: 170 g
  • Sviestas: 75 g
  • Kiaušiniai: 3 vnt.
  • Rudas cukrus: 130 g
  • Pienas: 350 ml

Galimos alternatyvos:

  • Miltai: naudokite aukščiausios rūšies kvietinius arba sumaišykite su kukurūzų krakmolu (4:1) puresniam rezultatui.
  • Sviestas: pakeiskite margarinu ar ghee sviestu lengvesniam skoniui.
  • Kiaušiniai: esant alergijai, rinkitės pakaitalus, bet tekstūra gali skirtis.
  • Rudas cukrus: tinka baltas, kokoso ar datulių cukrus kitokiam skonio profiliui.
  • Pienas: naudokite riebesnį, liesą ar augalinį (migdolų, kokosų, avižų) – riebesnis suteiks daugiau skonio.
Plikytų sausainių ingredientai
Plikytų Sausainių Ingredientų Paruošimas

Gaminimo Patarimai

Kad sausainiai būtų tobuli:

  • Laikykitės tikslios orkaitės temperatūros – per karšta sudegins, per šalta neleis iškilti.
  • Į miltus įmaišykite šiek tiek kepimo miltelių purumui.
  • Aromatizuokite tešlą vaniliniu cukrumi, cinamonu ar citrinų žievele.
  • Naudokite konditerinį maišelį vienodiems sausainiams.
  • Papuoškite cukraus pabarstukais ar riešutais prieš kepimą.

Recepto Paruošimas

Štai žingsniai, kaip pagaminti šiuos sausainius:

  1. Į puodą supilkite pieną, sudėkite sviestą ir nuolat maišydami užvirkite.
  2. Nukelkite nuo viryklės, suberkite miltus ir maišykite, kol neliks gumulėlių.
  3. Suberkite cukrų ir gerai išmaišykite.
  4. Šiek tiek atvėsinkite tešlą, po vieną muškite kiaušinius, gerai išsukite – tešla turi atšokti nuo puodo sienelių ir sušokti į gumulą.
  5. Jei tešla skystoka, trumpai pakaitinkite ant viryklės, maišydami, kol taps tinkamos konsistencijos.
  6. Perkelkite tešlą į konditerinį maišelį ir spauskite sausainius ant skardos.
  7. Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių, kol apskrus.

Išvada

Plikyti sausainiai – tai lietuviškas desertas, kuris sujungia tradicijas ir skonį. Lengvai pritaikomas ir tobulas bet kokiai progai, šis receptas taps jūsų virtuvės hitu. Norite daugiau kepinių idėjų? Prenumeruokite @gamtosgarsus arba ieškokite Paranormal.lt!

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 11:58, 2025-03-31
Norite nustebinti šeimą ar draugus tobulais plikytais sausainiais? Šis lietuviškas receptas niekada nenuvilia! Pasidalinkite savo kepimo rezultatais komentaruose – kokį skonį pridėjote?
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:54 Receptai Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi: sultinga šventinė klasika

Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi – tikra lietuviškos virtuvės klasika, neatsiejama nuo Kalėdų ir Velykų stalo. Šis patiekalas stebina sultinga mėsa, traškia auksine odele ir subtiliu saldžiarūgščiu obuo...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:44 Receptai Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais: lengvas ir baltyminis receptas (tik 180 kcal/100 g)
Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais – tikras lietuviškas komforto maistas, kuris vienu metu ir sotina, ir lepina. 100 g gatavo apkepo turi vos 180 kcal, net 15 g aukštos biologinės vertės baltymų, kalcio ir ląstelienos. Kepant p...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:53 Prancūzija: motina yra tarp gyvybės ir mirties po to, kai afrikietis migrantas La Rochelle kelis kartus dūrė jai į krūtinę ir veidą
Motina patyrė sunkius durtinius sužalojimus per afrikiečio migranto užpuolimą lapkričio 20 d. La Rochelle mieste, Mireuil rajone, rue Ernest-Meissonnier gatvėje.

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:46 Benamis migrantas iš Gvadelupos Liono tramvajaus stotyje subadė vyrą barbekiu šakute
56-erių metų auka mirė nuo sužalojimų praėjus dviem savaitėms po to, kai po užpuolimo nugriuvo ant tramvajaus bėgių

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:32 Kai marčia perima namus: tikra 62 metų moters istorija ir kaip pasielgti?

62 metų moteris pasakoja tikrą istoriją, kaip sūnaus mergina palaipsniui perėmė jos namus: keitė taisykles, išmetinėjo daiktus, sprendė, ką valgyti. Dažna situacija tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Psichologai įspėja – „rūpinimosi&ldquo...

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:20 Buvęs vyras atvedė meilužės vaiką: „Pasilik su ja“ – mano atsakymas

Po 8 metų tylos buvęs vyras atsivedė meilužės dukrą ir paprašė prižiūrėti, nes „neturi su kuo palikti“. Atsakiau griežtu „ne“. Jis išvadino mane beširde ragana ir pagrasino. Po dviejų mėnesių paskambino jo nauja žmona... Ta...

Skaityti daugiau