Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Spalio » 14

Kugelis su kiaulės koja: receptas, nauda sveikatai ir kalorijos

Kugelis su kiaulės koja: receptas, nauda sveikatai ir kalorijos

Kugelis su kiaulės koja – tai vienas iš tų senovinių lietuviškų patiekalų, kurie kvepia vaikyste, močiutės virtuve ir jaukumu. Šis patiekalas buvo itin populiarus tarp mūsų senelių, ypač žiemos laikotarpiu, kai norėjosi sotaus, šildančio ir iš paprastų ingredientų pagaminto maisto. Kiaulės koja suteikia kugeliui ypatingo sodrumo, subtilų želatinos prieskonį ir šiek tiek primena ilgo virimo troškinius, kuriuose kiekvienas kąsnis tirpsta burnoje.

Kugelio su kiaulės koja istorija

Kai pirmą kartą radau šį receptą labai senoje lietuviškoje receptų knygoje, sužinojau, kad toks kugelis buvo ruošiamas dar tarpukariu – dažniausiai sekmadieniais ar šventinėmis progomis, kai kiekvienas ingredientas buvo naudojamas iki paskutinio trupinėlio. Ši tradicija, perduota iš kartos į kartą, man pasirodė verta atgaivinti, todėl išbandžiau patiekalą savo virtuvėje. Rezultatas mane nustebino – patiekalas ne tik pasirodė itin skanus, bet ir priminė tą tikrąją namų šilumą, kurios kartais pritrūkstame šiuolaikinėje kasdienybėje.

Turiu pripažinti, jog mano šeimai šis kugelis tapo vienu iš mėgstamiausių patiekalų. Vyras, nors iš pradžių skeptiškai žiūrėjo į idėją dėti kiaulės kojas į kugelį, galiausiai pripažino, kad skonis išties išskirtinis – nei per riebus, nei per sunkus, o bulvės įgauna malonų kremiškumą. Šis patiekalas – puikus būdas išbandyti lietuvišką kulinarinį paveldą, o kartu pasimėgauti tikru, sodriu skoniu, kuris nepalieka abejingų.

Kugelis, kaip nacionalinis lietuviškas patiekalas, turi gilias šaknis. Jis kilęs iš XIX amžiaus, kai bulvės tapo pagrindiniu maistu Lietuvoje. Tuo metu, dėl ekonominių priežasčių, žmonės naudojo viską iš gyvulio, įskaitant kojas, kurios suteikia kolageno ir sodrumo. Per šimtmečius receptas evoliucionavo: tarpukariu jis buvo paprastas, sovietmečiu – taupus, o dabar – su moderniomis alternatyvomis. Daugiau apie istoriją: Serious Eats. Lietuviškai: Taste of Lithuania.

Detaliai aptariant, kugelis buvo valgomas per šventes, kaip Velykos ar Kalėdos, ir dažnai siejamas su šeimos tradicijomis. Pavyzdžiui, kai kuriose šeimose pridėdavo farinos ar semolinos, kad būtų tirštesnis. Regioninės variacijos: Dzūkijoje su grybais, Žemaitijoje – grynas bulvių.

Nauda sveikatai

Kugelis su kiaulės koja gali būti naudingas sveikatai, jei vartojamas saikingai. Bulvės – pagrindinis ingredientas – turtingos vitaminu C, B6, kaliu ir skaidulomis. Vienoje bulvėje yra apie 45% dienos vitamino C normos, kas stiprina imuninę sistemą. Kalio dėka bulvės padeda reguliuoti kraujospūdį ir palaiko širdies sveikatą.

Kiaulės kojos prideda kolageno, kuris gerina odos elastingumą, sąnarių sveikatą ir mažina nuovargį. Jos turi baltymų, bet mažai riebalų, palyginti su kitomis kiaulienos dalimis. Šoninė suteikia energijos, bet dėl riebalų – saikingai. Bendrai, patiekalas suteikia energijos žiemą, bet gali kelti cholesterolio problemas, jei per daug.

Detaliai: bulvės padeda virškinimui dėl skaidulų, mažina uždegimus. Kiaulės kojos gydo mėšlungį, skrandžio problemas. Norint išvengti ligų, kaip aterosklerozė, rinkitės liesesnes alternatyvas.

Kalorijos ir mitybos faktai

Vidutinė porcija (100g) kugelio su kiaulės koja turi apie 200-250 kalorijų. Bulvės – 77 kal/100g, kiaulės kojos – 202 kal/87g. Bendrai: baltymai 15-20g, riebalai 10-15g, angliavandeniai 20-30g.

Medžiaga Kiekis 100g % DN
Kalorijos 220 11%
Riebalai 12g 18%
Angliavandeniai 25g 8%
Baltymai 15g 30%
Kalis 500mg 10%
Vitaminas C 15mg 25%

Sveikesnėse versijose kalorijos mažesnės, jei naudoti mažiau šoninės.

Ką organizmas įsisavina

Organizmas įsisavina kalį iš bulvių širdžiai, vitaminą B6 metabolizmui, baltymus iš kiaulės kojų raumenims. Skaidulos gerina virškinimą. Kolagenas absorbuojamas kaip aminorūgštys odai.

Medžiagų praradimas po gaminimo

Kepant 200°C, prarandama dalis vitamino C (iki 30%), bet kalis išlieka. Ilgas kepimas mažina vandenilius vitaminus. Norint sumažinti, kepkite trumpiau.

Ką pašalinti, kad būtų pilnavertis maistas ir nesukeltų ligų

Pašalinkite perteklinę šoninę – pakeiskite liesa mėsa ar grybais. Naudokite mažiau druskos hipertenzijai išvengti. Alternatyva: vištiena vietoje kiaulės, kad sumažinti cholesterolį. Pilnavertis: pridėkite daržovių.

Galimos ingredientų alternatyvos

Vietoje bulvių galima naudoti pusę normos bulvių ir pusę batatų – jie suteiks salstelėjusį poskonį ir daugiau maistinių medžiagų.

Kiaulės kojas galima pakeisti kiaulės ausytėmis ar uodegėlėmis, kurios taip pat išvirs minkštos ir suteiks patiekalui sotumo.

Šoninė gali būti keičiama rūkytu kumpiu arba net skilandžiu – tai suteiks dar gilesnį skonį ir malonų aromatą.

Pieną galima dalinai pakeisti sultiniu arba grietinėle, jei norite tirštesnio, riebesnio rezultato.

Jei neturite česnako, vietoje jo galite naudoti česnako granulėmis pagardintus kiaulienos prieskonius.

Norint įnešti modernesnį atspalvį, į tešlą galima įmaišyti šaukštelį džiovinto čiobrelio arba maltos saldžiosios paprikos.

Patiekalo gaminimo patarimai

Kiaulės kojas mirkykite šaltame vandenyje mažiausiai 8–10 valandų – taip pašalinsite kraujo likučius ir nemalonius kvapus.

Bulves tarkuokite smulkia tarka – kuo smulkesnės, tuo vientisesnė masė.

Pieną į bulvių tarkius pilkite karštą, bet ne verdantį – taip išvengsite krakmolo sukietėjimo.

Šoninę kepkite ant vidutinės ugnies, kol išsiskirs riebalai, bet nepradės svilti.

Kepimo formą visada patepkite riebalais arba išklokite kepimo popieriumi, kad kugelis nepriliptų.

Po kepimo leiskite kugeliui pastovėti bent 10–15 minučių, kad susigertų sultys ir būtų lengviau pjaustyti.

Virtuvės šefo patarimas

Norint, kad kugelis būtų ypač kvapnus ir išlaikytų tobulą tekstūrą, bulves visada tarkuokite rankiniu būdu smulkia tarka – tai suteikia joms natūralaus purumo, kurio nepasieksite naudodami elektrinę tarką. Taip pat labai svarbu neperpilti pieno – masė turi būti vientisa, bet ne skysta.

Ingredientai

  • bulvės: 3 kilogramų
  • kiaulės kojos: 2
  • pienas: 0,5 litro
  • svogūnai: 1 didelio
  • rūkyta arba šviežia šoninė: 200 gramų (tinka ir lašinukai)
  • druska
  • pipirai
  • kiaulienos prieskoniai
  • česnakas: 1 skiltelės

Recepto paruošimas

  1. Pirmiausia kiau­lių ko­jas per­pjau­kite perpus, ge­rai nu­va­lykite ir pa­mer­kite į van­de­nį. Ge­riau­sia, jeigu pa­mirk­tų per visą nak­tį.
  2. Kitos dienos ry­te pa­sū­dykite, įtri­nkite prie­sko­niais ir pi­pi­rais, po ode­le pa­ki­škite su­smul­kin­to česnako. Pa­likite pasimarinuoti bent iki pie­tų.
  3. Bul­ves nu­skuskite.
  4. Su­tar­kuo­kite ir įbe­rkite drus­kos.
  5. Už­vi­ri­nkite pie­ną, su­pi­lkite jį į tar­kius at­sar­giai mai­šy­da­mi.
  6. Sup­jaus­tykite šo­ni­nę ar­ba la­ši­nius. Dėkite į įkai­tin­tą kep­tu­vę ir pa­ke­pi­nkite, kad iš­bėg­tų kuo dau­giau rie­ba­lų, bet ne­su­de­gi­nkite.
  7. Sus­mul­ki­nkite svo­gū­ną.
  8. Svogūną į kep­tu­vę dėkite, kol spir­gu­čiai dar ne­su­tir­pę, kad spė­tų pa­kep­ti.
  9. Pa­tir­py­tus spir­gu­čius su­pi­lkite į tar­kius at­sar­giai mai­šy­da­mi, kad ne­su­šok­tų krak­mo­las.
  10. Į ke­pi­mo skar­dą arba ki­tą ke­pi­mo in­dą su­dėkite ma­ri­nuo­tas ko­jy­čių pu­se­les. Ant vir­šaus su­pi­lkite pa­ruoš­tą tar­kių ma­sę.
  11. Dėkite į or­kai­tę ir ke­pkite 200 laips­nių tem­pe­ra­tū­ro­je maždaug 90 minučių.
  12. Labai skanu patiekti su grietine arba kitu mėgstamu padažu. Skanaus!

Variacijos

Be mėsos: su grybais. Su farinos pridėjimu tirštumui. Moderni: su batatais ar prieskoniais.

Detaliai aptariant istoriją, tarpukariu kugelis buvo taupus patiekalas...

Išvada: Šis kugelis – puikus pasirinkimas tradiciniam stalui.

Autorius: paranormal.lt

Prenumeruokite Youtubo @gamtosgarsai kanalą. Vaizdo įrašai apie gamtą https://www.youtube.com/@gamtosgarsai

Gale parekomenduojame talpinti skelbimus nemokamai skyrelyje Skelbimai: Ezoterika, Antikvaras, Ūkis, Sodo produkcija ir Daugiau https://paranormal.lt/board/. Bei rašyti patiems straipsnius Blog skyrelyje https://paranormal.lt/blog/.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 12:04 Bičių Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Privalumai, Vartojimas ir Rizikos

Bičių žiedadulkės – natūralus energijos ir imuniteto šaltinis, turtingas baltymais, vitaminais ir antioksidantais. Šiame straipsnyje sužinosite jų naudą: nuo cholesterolio mažinimo iki žaizdų gijimo, kaip organizmas jas įsisavina per virškinimo fe...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:54 Pastarnokų nauda sveikatai: vitaminai, mineralai ir receptai

Pastarnokų nauda sveikatai apima virškinimo gerinimą, imuniteto stiprinimą ir širdies apsaugą dėl vitaminų C, K, B grupės bei mineralų kaip kalis ir magnis. Šie low kalorijų šakniniai augalai tinka svorio metimui ir uratinių inkstų akmenligei (low...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:35 Česnako, burokėlių ir avižų nauda sveikatai: kaip vartoti teisingai

Česnakas, burokėliai ir avižos – natūralūs sveikatos sergėtojai! Sužinokite, kaip alicinas kovoja su vėžiu, nitratai mažina spaudimą, o beta-gliukanas kontroliuoja cholesterolį. Paaiškiname naudą, žalą, įsisavinimą ir gydomąsias savybes. Praktini...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 18:57 Sveiki įpročiai, padedantys gydyti osteoartritą
Osteoartritas yra lėtinė liga, kuri kenkia sąnarių sveikatai. Dažniausiai ji pasireiškia vyresniems nei 60 metų žmonėms, tačiau iš esmės ja gali sirgti bet kokio amžiaus žmonės. Ir nors visiškai išgydyti šią ligą neįmanoma, kai kurie sveiki įpročiai ...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 18:40 Sirijos paauglys teisiamas už ispanų turisto gerklės perpjovimą Berlyno holokausto memorialo teritorijoje
Prokurorai teigia, kad 19-metis veikė iš ISIS įkvėpto neapykantos žydams ir siekė nužudyti ispanų turistą simbolinėje vietoje. 19-metis sirietis teisiamas Berlyne, kaltinamas ispanų turisto gerklės perpjovimu, prokurorų teigimu, antisemitiniu nužudym...

Skaityti daugiau