Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Vasario » 27

Žaliųjų lęšių ir lapinių kopūstų salotos su konservuotomis pupelėmis

Žaliųjų lęšių ir lapinių kopūstų salotos su konservuotomis pupelėmis

Aš pati savo gyvenime niekada negaminau daug lęšių patiekalu. Kažkada seniai buvau nusipirkusi keletą maišelių oranžinių lęšių, bet juos sunaudojau tik kaip svorius kepant pyragus. Lęšiai man tiesiog neatrodė skaniai, jie visai nežadino mano apetito; aš galvojau, kad jie yra visai neskanūs bei nuobodūs, ir juos visados galima (arba tiksliau - būtina) pakeisti kažkuo kitu. Kitaip patiekalas gausis niekam tikęs. Net nežinau, iš kur kilo ta didelė nemeilė.

Bet vieną dieną viename angliškame tinklapyje pamačiau salotų su lęšiais receptą. Salotos nuotraukoje atrodė tiesiog tobulai ir labai skaniai, nei iš tolo nepanašios į tas lęšių pliurzes, kurias kartais atsiųsdavo draugės, kai pasigamindavo. Lęšių žirniukai buvo visi atskiri, nei kiek nepervirti, sumaišyti su pupelėmis, plonomis lapinių kopūstų juostelėmis, ir viskas buvo užbarstyta riešutais bei apšlakstyta sūdytų citrinų padažu. Tikrai atrodė super patraukliai. Tad ir aš pati ilgai nelaukusi, nusipirkau žalių prancūziškų lęšių bei salotas išmėginau. Mano pirmasis krikštas su lęšiais pasiteisino su didžiuliu kaupu: salotos iš tiesų gavosi itin gardžios, tokios žiemiškos bei labai sočios, nuostabiai subalansuotas skonių bei tekstūrų mišinys: lęšiai buvo standūs, bet nei kiek ne per kieti; toskanietiški (arba dar kitaip vadinami lacinato) lapiniai kopūstai fantastiškai traškūs, turintys lengvo kartumo, bet tas kartumas čia itin gerai dera; tik nepatingėkite juos plonai supjaustyti. Jei nerasite lacinato, įprastiniai kale kopūstai čia irgi labai tinka. Po to į salotas suberiamos minkštos, kreminės pupelės (išverdame jas iš vakaro, arba naudojame konservuotas), užbarstoma plonai pjaustytų saldžiųjų svogūnų pusžiedžių, dėl aštrumo, dar traškių riešutų, paskui viskas užpilama fantastiškai skaniu citrininiu vinigretu. Trumpai tariant, šios salotos tikrai yra vertos Jūsų dėmesio.

Aš dabar jau spėjau prisipirkti įvairiausių rūšių lęšių, jau susiradau daugybe receptų, ir dabar imsiu eksperimentuoti, su įvairiausias patiekalais.

Ingredientai

  • žalieji lęšiai: 1 stiklinės
  • lapiniai kopūstai: 2-3 stiklinių (supjaustome plonomis juostelėmis)
  • konservuotos pupelės: 400 gramų
  • mėlynieji svogūnai: trečdalio stiklinės (supjaustome plonais pusžiedžiais)
  • skrudinti pekaniniai riešutai: trečdalio stiklinės (sukapojame)
  • švieži petražolių lapeliai: trečdalio stiklinės (smulkiai sukapojame)
  • alyvuogių aliejus: 3 šaukštų
  • sūdytos citrinos: 0,5 (išskobiame minkštimą ir smulkiai sukapojame)
  • citrinos sultys: iš 0,5 vnt.
  • druska
  • pipirai.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia žaliuosius lęšius perplauname po tekančiu šaltu vandeniu.

2. Dideliame puode užviriname vandens ir įberiame druskos.

3. Sudedame žaliuosius lęšius ir verdame apie 25 minutes, kol suminkštėja, bet nesukrenta.

4. Po to nukeliame nuo kaitros, nukošiame ir paliekame, kol atvės.

5. Tada į salotoms skirtą dubenį supilame aliejų, citrinų sultis, įberiame druskos bei pipirų, viską gerai išplakame.

6. Sudedame virtus lęšius, nusunktas ir po tekančiu šaltu vandeniu perskalautas pupeles, svogūnus, riešutus, sūdytą citriną bei petražoles.

7. Sudedame pjaustytus lapinius kopūstus.

8. Viską gerai išmaišome, kad visi ingredientai pasidengtų padažu. Patiekiame tuojau pat arba uždengiame ir laikome šaltai. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau salotų receptų rasite: Salotos.

Recepto Autorius Vaikai ir vanilė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-12-18 laikas 14:05 Receptai Cinamoninės Bandelės: Receptas ir Nauda
Cinamoninės mielinės bandelės – tai ne tik gardus desertas, bet ir sveikatai naudingas pasirinkimas, jei paruošiamos teisingai. Šiame straipsnyje aptarsime jų naudą, kalorijas, maistines medžiagas, kurias organizmas įsisavina, bei...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 13:53 Receptai Purūs Grietininiai Keksiukai su Razinomis: Slaptas Receptas ir Stebuklinga Nauda!
Ar žinojote, kad paprastas keksiukas gali būti sveikatos bomba? Šiame straipsnyje atskleisime viską apie purius grietininius keksiukus su razinomis – nuo kalorijų iki organizmo įsisavinamų medžiagų. Su virėjų paslaptimis ir užsien...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 13:29 Receptai Kūčių Virtinukai su Grybais: Stebuklinga Nauda ir Receptas!

Kūčių virtinukai su džiovintais grybais ir svogūnais – tradicinis lietuviškas patiekalas, kupinas skonio ir naudos sveikatai. Šie virtinukai ne tik sotūs, bet ir turtingi antioksidantais, kuri...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 14:18 Tarpžvaigždinė Kometa 3I/ATLAS: Šokiruojantys Metalai ir Paslaptys
Ar įsivaizduojate kometą, atskriejusią iš tolimų žvaigždžių gelmių, slepiančią metalų lobius, kurie sukelia ugnikalnių išsiveržimus kosmose? Tai ne fantazija – tai realybė, kuri kelia šiurpą ir žavesį!

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 10:04 Šokiruojantis Makaronų Virimo Mitas: Kodėl Aliejus Tik Kenkia!
Ar kada susimąstėte, kodėl jūsų makaronai nesulaiko padažo ir tampa slidūs? Daugelis namų šeimininkių daro šią klaidą – pila aliejų į virimo vandenį, manydamos, kad tai apsaugo nuo lipumo. Bet tai tik mitas, kuris gadina patiekalą!...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 09:33 Paslaptingas Triukas su Aliejumi: Amžinai Atsikratykite Burokėlių Dėmių!
Ar žinojote, kad burokėliai – ne tik sveikas maistas, bet ir tikras virtuvės košmaras dėl savo dėmių? Šiame straipsnyje atskleisime paslaptingą triuką su augaliniu aliejumi, kuris akimirksniu pašalins raudonas dėmes nuo pjaustymo lentos. Papildysime ...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 09:24
Ar kada susimąstėte, kodėl meilė vis slysta pro pirštus? Šis straipsnis atskleis paslaptį: tikra meilė prasideda ne nuo partnerio paieškos, o nuo gilaus savęs pažinimo. Su emociniais įžvalgomis, paslaptingais pratimais ir pavyzdžiais iš užsienio eksp...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 08:26 Dienos Horoskopas 2025 m. Gruodžio 18 d.

2025 m. gruodžio 18 d. horoskopas visiems zodiako ženklams lietuviškai. Venera trigone su Chironu skatina gydymą santykiuose, savivertei ir finansuose. Naujausia: trys ženklai (Avinas, Liūtas, Ožiaragis) pradeda gydymo erą dėl šio aspekto 

Skaityti daugiau