Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Vasario » 27

Žaliųjų lęšių ir lapinių kopūstų salotos su konservuotomis pupelėmis

Žaliųjų lęšių ir lapinių kopūstų salotos su konservuotomis pupelėmis

Aš pati savo gyvenime niekada negaminau daug lęšių patiekalu. Kažkada seniai buvau nusipirkusi keletą maišelių oranžinių lęšių, bet juos sunaudojau tik kaip svorius kepant pyragus. Lęšiai man tiesiog neatrodė skaniai, jie visai nežadino mano apetito; aš galvojau, kad jie yra visai neskanūs bei nuobodūs, ir juos visados galima (arba tiksliau - būtina) pakeisti kažkuo kitu. Kitaip patiekalas gausis niekam tikęs. Net nežinau, iš kur kilo ta didelė nemeilė.

Bet vieną dieną viename angliškame tinklapyje pamačiau salotų su lęšiais receptą. Salotos nuotraukoje atrodė tiesiog tobulai ir labai skaniai, nei iš tolo nepanašios į tas lęšių pliurzes, kurias kartais atsiųsdavo draugės, kai pasigamindavo. Lęšių žirniukai buvo visi atskiri, nei kiek nepervirti, sumaišyti su pupelėmis, plonomis lapinių kopūstų juostelėmis, ir viskas buvo užbarstyta riešutais bei apšlakstyta sūdytų citrinų padažu. Tikrai atrodė super patraukliai. Tad ir aš pati ilgai nelaukusi, nusipirkau žalių prancūziškų lęšių bei salotas išmėginau. Mano pirmasis krikštas su lęšiais pasiteisino su didžiuliu kaupu: salotos iš tiesų gavosi itin gardžios, tokios žiemiškos bei labai sočios, nuostabiai subalansuotas skonių bei tekstūrų mišinys: lęšiai buvo standūs, bet nei kiek ne per kieti; toskanietiški (arba dar kitaip vadinami lacinato) lapiniai kopūstai fantastiškai traškūs, turintys lengvo kartumo, bet tas kartumas čia itin gerai dera; tik nepatingėkite juos plonai supjaustyti. Jei nerasite lacinato, įprastiniai kale kopūstai čia irgi labai tinka. Po to į salotas suberiamos minkštos, kreminės pupelės (išverdame jas iš vakaro, arba naudojame konservuotas), užbarstoma plonai pjaustytų saldžiųjų svogūnų pusžiedžių, dėl aštrumo, dar traškių riešutų, paskui viskas užpilama fantastiškai skaniu citrininiu vinigretu. Trumpai tariant, šios salotos tikrai yra vertos Jūsų dėmesio.

Aš dabar jau spėjau prisipirkti įvairiausių rūšių lęšių, jau susiradau daugybe receptų, ir dabar imsiu eksperimentuoti, su įvairiausias patiekalais.

Ingredientai

  • žalieji lęšiai: 1 stiklinės
  • lapiniai kopūstai: 2-3 stiklinių (supjaustome plonomis juostelėmis)
  • konservuotos pupelės: 400 gramų
  • mėlynieji svogūnai: trečdalio stiklinės (supjaustome plonais pusžiedžiais)
  • skrudinti pekaniniai riešutai: trečdalio stiklinės (sukapojame)
  • švieži petražolių lapeliai: trečdalio stiklinės (smulkiai sukapojame)
  • alyvuogių aliejus: 3 šaukštų
  • sūdytos citrinos: 0,5 (išskobiame minkštimą ir smulkiai sukapojame)
  • citrinos sultys: iš 0,5 vnt.
  • druska
  • pipirai.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia žaliuosius lęšius perplauname po tekančiu šaltu vandeniu.

2. Dideliame puode užviriname vandens ir įberiame druskos.

3. Sudedame žaliuosius lęšius ir verdame apie 25 minutes, kol suminkštėja, bet nesukrenta.

4. Po to nukeliame nuo kaitros, nukošiame ir paliekame, kol atvės.

5. Tada į salotoms skirtą dubenį supilame aliejų, citrinų sultis, įberiame druskos bei pipirų, viską gerai išplakame.

6. Sudedame virtus lęšius, nusunktas ir po tekančiu šaltu vandeniu perskalautas pupeles, svogūnus, riešutus, sūdytą citriną bei petražoles.

7. Sudedame pjaustytus lapinius kopūstus.

8. Viską gerai išmaišome, kad visi ingredientai pasidengtų padažu. Patiekiame tuojau pat arba uždengiame ir laikome šaltai. Skanaus!

Rekomendacija: Daugiau salotų receptų rasite: Salotos.

Recepto Autorius Vaikai ir vanilė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-07-06 laikas 21:51 Receptai Obuolių spurgos sluoksniuotoje tešloje: sveikas ir traškus desertas
Ruduo Lietuvoje – obuolių metas, kai virtuvės prisipildo šilto cinamono kvapo ir jaukių desertų. Obuolių spurgos sluoksniuotoje tešloje, keptos karšto oro gruzdintuvėje, yra tobulas modernios lietuviškos virtuvės pavyzdys, sujungi...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:53 Receptai Voveraitės su Šonine ir Grietinėle: Nostalgiškas Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės ne tik klasikiniu receptu, bet ir naujomis idėjomis, alternatyvomis bei patarimais, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti lietuviškos virtuvės ...

Skaityti daugiau

2025-07-04 laikas 07:43 Receptai Kepti Baravykai su Šonine ir Bulvėmis: Tradicinis Lietuviškas Receptas
Šiame straipsnyje dalinamės tradiciniu receptu, alternatyvomis, naudingais patarimais ir net keletu naujų idėjų, kaip šį patiekalą paversti dar įsimintinesniu. Pasiruoškite sužavėti savo artimuosius ir atrasti naujų skonių!...

Skaityti daugiau

2025-07-13 laikas 08:56 Česnakų stiebai: Cheminė sudėtis, nauda sveikatai ir kaip juos paruošti
Šiame straipsnyje atskleisime česnakų stiebų cheminę sudėtį, jų naudą ir galimą žalą organizmui, biologinį poveikį bei pateiksime skanių receptų, kaip juos panaudoti virtuvėje. Pasinerkite į šią kvapnią kelionę ir sužinokite, kodėl česnakų stiebai tu...

Skaityti daugiau

2025-07-13 laikas 08:24 Mėlynojo ryklio odos paslaptys: Kaip nanostruktūros keičia spalvą
Naujausi moksliniai tyrimai atskleidžia, kaip guanino kristalai ir melaninas sukuria šį unikalų efektą, o šios žinios gali revoliucionizuoti technologijas – nuo medicinos iki povandeninių technologijų. Šiame straipsnyje gilinsimės į šio fenomeno moks...

Skaityti daugiau

2025-07-13 laikas 08:04 Ahnenerbe: Paslaptys, mokslas ir nacistinės ideologijos šešėlis
Ši paslaptinga organizacija, veikusį Trečiajame Reiche, iki šiol kelia diskusijas. Nuo arijų rasės šlovinimo iki žiaurių eksperimentų koncentracijos stovyklose – kas iš tiesų slypi už „Protėvių paveldo“ draugijos veiklos? Šiame straipsnyje atskleisim...

Skaityti daugiau

2025-07-12 laikas 20:43 Pranašiški Sapnai ir Zodiako Ženklai: Mistinis Ryšys su Visata
Šiame straipsnyje atskleisime, kurie ženklai pasižymi pranašiškų sapnų dovana, kaip jie gali ją panaudoti ir kokios mokslinės bei ezoterinės priežastys slypi už šio fenomeno. Pasinerkite į mistikos ir astrologijos pasaulį!...

Skaityti daugiau

2025-07-11 laikas 19:08 Psichologiniai Teigiamų Santykių Požymiai: Kaip Atpažinti Tikrąją Meilę
Atraskite psichologinius požymius, rodančius stiprius santykius, ir sužinokite, kaip kurti harmoningą ryšį su mylimu žmogumi. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius teigiamų santykių požymius, remdamiesi psichologijos principais, ir pateiksime prak...

Skaityti daugiau