Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Vasario » 02

Gardusis dzūkiškas šimtalapis su traškia plutele ir aguonomis

Pyragai, pyragų receptai, šimtalapis, desertai, saldumynai

Tai labai gardus dzūkiškas šimtalapis, pagal Loretos receptą, kuris gaunasi su nuostabia traškia plutele ir daug aguonų.

Gaminant jį naudosime gana daug sviesto, kuris čia yra svarbiausias ingredientas ir suteikia tobulumo jausmą!

Ingredientai

Tešlai:
  • miltai: ~350 gramų
  • žalios mielės: 15 gramų
  • šiltas pienas: 160 mililitrų
  • druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • cukrus: 20 gramų.
Įdarui:
  • aguonos: 150 gramų
  • sviestas: 300 gramų
  • cukrus: 280 gramų
  • vanilinis cukrus: 20 gramų.

Recepto paruošimas

1. Pirmiausia mieles išsukame su šaukštu pieno, miltų ir cukrumi.

2. Tada suberiame visus likusius produktus ir minkome, kol tešla tampa labai elastinga ir tampri. Miltų dedame tik tiek kol tešla nebekimba prie rankų.

3. Minkome maždaug 20-30 minučių. Kuo geriau išminkyta bus šimtalapio tešla, tuo lengviau po to bus plonai iškočioti lakštus.

4. Tešlą paliekame pakilti.

5. Įdarui aguonas nuplikome verdančiu vandeniu ir nuvarviname sietelyje. Tada permalame mėsmale. Aš pasmulkinau su rankiniu maisto trintuvu.

6. Sviestą išlydome ant labai silpnos kaitros ir leidžiame pravėsti.

7. Pakilusią tešlą padaliname į šešis kamuoliukus, pridengus paliekame maždaug 20 minučių šiltai pastovėti.

8. Po to ant miltuoto paviršiaus tešlą plonai iškočiojame.

9. Tešla privalo būti tokia plona, kad per ją matytųsi stalviršis. Pakėlus lakštą dar patampome.

10. Lakštą užtepame gausiai sviestu, apiberiame dalimi cukraus. Sviesto ir cukraus privalo užtekti visiems 6 lapams.

11. Kočiojame sekantį lakštą, klojame ant pirmojo ir vėl aptepame sviestu ir beriame cukrų.

12. Ant paskutiniojo lakšto sutepame sviestą (pasiliekame šlakelį aptepti paviršiui), suberiame likusį cukrų, vanilinį cukrų ir sudedame aguonas.

13. Susukame į vyniotinį ir perkeliame į kepimo formą. Leidžiame maždaug 20 minučių pastovėti šiltai.

14. Po to aptepame paviršių sviestu.

15. Kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje valandą. Kai paviršius apskrunda, uždengiame kepimo popieriaus lakštu. Man apskrudo ganėtinai greitai, po 10 minučių jau turėjau pridengti.

16. Iškepto šimtalapio neišimame iš kepimo formos, o paliekame joje visiškai atvėsti, idealiausia per visą naktį.

17. Galiausiai patiekiame supjaustę nedideliais gabaliukais. Lepinamės!

18. Rekomendacija: Daugiau šimtalapių receptų rasite: Šimtalapių receptai.

Recepto Autorius Skanūs kąsneliai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-08 laikas 09:34 Receptai Vištienos kepsnys su pievagrybių padažu: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai

Sultingas vištienos kepsnys su pievagrybių padažu – lengvas, bet prabangus receptas šeimai. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, selenas imunui, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 450 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamo...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:41 Receptai Traškus faršo šnicelis su juoda duona: tradicinis receptas, sveikatos nauda ir mitybos patarimai

Traškus faršo šnicelis su juoda duona – klasikinis lietuviškas receptas, kupinas vaikystės prisiminimų. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 400 kcal po...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:19 Receptai Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu: receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai
Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – lengvas receptas, kuris džiugina skonį ir sveikatą. Sužinokite apie naudą: kalcis kaulams, energija iš baltymų. Kalorijos: 350 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiago...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau