Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2022 » Vasario » 9

Išsiskyrę tėvai nesutaria dėl vaiko skiepijimo. Ką daryti?

Išsiskyrę tėvai nesutaria dėl vaiko skiepijimo. Ką daryti?

„Vakaro žinios" jau rašė apie tai, kad nepilnamečių vakcinacija be jų tėvų ar globėjų žinios išeina už teisėtumo ribos. Gerokai sudėtingesne situacija tampa, kuomet išsiskiria vienodas teises ir pareigas turinčių vaiko tėvų požiūris į skiepijimą. Vaikų gerovę turinčios užtikrinti institucijos tėveliams rekomenduoja pamėginti rasti abiems pusėms priimtiną sprendimą. Nors abejotina, ar į tokias rekomendacijas, nesant numatytoms jokioms atsakomybėms, kas nors atsižvelgs.

Skiepijo mamai nežinant

Į redakciją kreipėsi pajūrio gyventoja Giedrė, kuri atvirai, nieko neslėpdama, pasidalijo savo rūpesčiais.

„Mūsų situacija tokia - su buvusiu vyru turime 6 metų sūnų. Mudu su vaiku gyvename Palangoje. Buvęs vyras, gyvenantis Aukštadvaryje, vaiko visai neaugino. Jam teismas nustatė lankymo grafiką kas antrą savaitgalį, tad visi kasdieniai rūpesčiai ir vaiko sveikatos klausimai teko man.

Nepaisant to, kad nuolatinis rūpinimasis mudviejų vaiku gulė ant mano pečių, buvęs sutuoktinis ne tik nuolat keldavo konfliktines situacijas, bet ir užsiėmė saviveikla. Per šv. Kalėdas be mano žinios ir pritarimo, pasinaudodamas tuo, jog vaikas svečiavosi pas jį, nuvežė jį paskiepyti. Po šito dar nurodė sūnui nieko man nepasakoti, nes esą tuomet „mama žliumbs".

Aš apie vaiko gautą skiepą sužinojau tik prisijungusi prie e.sveikatos. Pamačiusi įrašą, kreipiausi į teisininkus ir į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą. Teisininkai tesugebėjo atsakyti, kad abiejų tėvų teisės yra vienodos, Tarnyba perspėjo tėtį, kad tokius klausimus privalu derinti su mama.

Deja, atvykęs pasiimti sūnaus po švenčių, jis iškart nuskubėjo į skiepijimo punktą. Šį apsilankymą jis ne tik nuo manęs nuslėpė, bet ir liepė sūnui meluoti Klaipėdos jūrininkų ligoninės personalui, kad esą su mama skiepas suderintas. Vėliau paklaustas bandė tą neigti, bet visi įrašai e.sveikatoje yra.

Neslėpsiu, man ši situacija labai nemaloni - aš vaiką auginu, juo rūpinuosi, slaugau, kai serga, o čia porai dienų apsireiškęs tėvelis pradeda savivaliauti. Ir, kas dar liūdniau, jam už tai nėra numatyta jokia atsakomybė.

Mano atveju jau nieko pakeisti nepavyks, bet labai norėčiau, kad paviešintumėt mano istoriją. Tikiu, kad yra ir daugiau mamų, kurios gali susidurti su tokia situacija, tad gal bent joms pasiseks geriau...".

Kadangi, kaip buvo minėta, tėvų ne tik pareigos, bet ir teisės yra vienodos, o šiuo atveju galima įžvelgti vaiką auginančios mamos teisių pažeidimą, buvo paprašyta atsakingų institucijų komentaro.

Žadama reaguoti, bet savaip

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Alina Žilinaitė pabrėžė, kad vaiko skiepijimo klausimą tėveliai turėtų spręsti bendrai.

„Šį sprendimą tėvai turėtų priimti išklausę vaiką, įvertinę jo sveikatos būklę, galimą kontaktavimą su kitais žmonėmis ir užsikrėtimo bei viruso platinimo riziką. Nerandant bendro sprendimo vertėtų pasitarti su šeimos gydytoju, kuris padės priimti konkrečiam vaikui tinkamiausią sprendimą", - galimą krizinės komunikacijos variantą pasiūlė tarnybos atstovė. Tik mažai tikėtina, kad nesutariantys tėvai šiuo patarimu pasinaudos, nes, ką patvirtino ir A.Žilinaitė, norint vaiką paskiepyti užtenka vieno iš tėvų sutikimo.

Taip pat abstrakčiai buvo pažadėta, kad į galimus vaikų teisių pažeidimus bus reaguojama.

„Jeigu bus gautas pranešimas, kad tėvai pažeidė vaiko teisę į gydymą ir ligų prevenciją, į jį bus reaguojama nustatyta tvarka. Bus vykstama į šeimą, kalbamasi su tėvais, išklausoma vaiko nuomonė.

Jeigu nutiktų taip, kad vaiko sveikata sutriktų, kreiptis galima į Pacientų sveikatai padarytos žalos atlyginimo komisiją. Ji įvertintų visas aplinkybes ir priimtų sprendimą, ar paciento sveikatai buvo padaryta žala", - nurodė tarnybos atstovė.

Galiausiai atsakyme buvo pateikta ir oficialiosios valdžios pozicija, kad esą „vakcinacija yra viena iš priemonių, skirtų pandemijai suvaldyti bei užtikrinti visų piliečių teisę į sveikatą". Įvertinus pastarąją aplinkybę, tikėtina prielaida, jog tėvų konflikto atveju, vaiko gerove turinčios rūpintis institucijos atstovai stos į skiepytojo pusę.

Autorius: Vidmantas MISEVIČIUS

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/issiskyre-tevai-nesutaria-del-vaiko-skiepijimo-ka-daryti/

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2024 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Švelnus, purus rabarbarų ir obuolių pyragas
Šis variantas toks paprastas, kad jį tikrai pagaminti net ir virtuvės naujokas. O galutinis rezultatas tikrai geras. Kiekvienas gabaliukas prie kavos susivalgo su didžiule šypsena. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

21.04.2024 laikas 11:09 Receptai – Patiekalai Žirnienė su mėsos kukuliais, kurią visi girią!

Šiandien parodysiu Jums labai paprastą, bet itin skanią žirnių sriubą (kaip mano močiutė vadindavo - žirnienę) su mėsos kukuliais, bulvėmis ir morkomis. Ilgiausia proceso dalis, tai išmirkyti žirnius per naktį, kad jie greitai ...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pilno grūdo avižinių dribsnių ir razinų sausainiai
Labai paprastai pagaminami, bet be galo gardūs sausainiai. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriems razinos galėtų išvis neegzistuoti, tada naudokite džiovintas spanguoles arba kitas džiovintas mėgstamas uogas. Avižinių dribsnių bei razinų ...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau