Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas

Agurkas lietuviams – antroji bulvė

Ūkininkas Rolandas Andrulis iš Pėdžių kaimo (Kėdainių r.) per 30 metų patyrė, kad polietileno šiltnamiuose agurkus racionaliausia auginti durpėse, mat atpuola ligų problema – ir ne tik. Pamėgtų trumpavaisių veislių agurkėliai, nepaisant vasaros iššūkių – kaitros ir vėtrų, užauga sveiki, skanūs, tiesūs ir gražūs.

Agurkas lietuviams – antroji bulvė

Kad nenubyrėtų agurkų žiedai ir tiesioginiai saulės spinduliai nepridarytų daug žalos, balinami šiltnamių šonai ir stogai.

Lepūs, reiklūs, nenuspėjami

„Su agurkais draugauju nuo to laiko, kai dar trylikametis juos prižiūrėdavau kolektyviniame sode, į kurį su tėvais važiuodavome iš Kėdainių, – prisimena ūkininkas R. Andrulis. – Tokia lepi ir daug darbo reikalaujanti daržovė kaip agurkas niekada negali būti nuspėjama, niekas iš anksto negali garantuoti gero derliaus. Dėl nugeltusių lapų gali būti keliasdešimt priežasčių. Kaip sakoma: kuo gilyn į mišką, tuo daugiau malkų…“

Visuose  75 šio ūkio aruose, tradiciniuose nešildomuose polietileno šiltnamiuose, trumpavaisiai paprastieji agurkai auga ir dera durpių substrate. „Žemėje agurkų tyko ligų ir kenkėjų pavojai, o durpės – gera išeitis, nes galima išvengti pašaknio ligų, – atkreipia dėmesį pašnekovas. – Augalų apsaugai nereikia jokių chemikalų.“

Pastarosios karštos vasaros – nelengvas išbandymas agurkams, sunkiai toleruojantiems kaitrą, staigius temperatūros svyravimus ir ypač – skersvėjus. Teko patobulinti šiltnamių vėdinimo sistemą per viršų ir galus.

„Kadangi durpės greitai džiūsta, per sausrą kartais laistyti tenka 4–5 kartus per dieną. Tai būtų neįmanoma be laistymo sistemos. Suprantama, vien vandeniu agurkų neišmaitintume: naudingų medžiagų suteikiama specialiomis agurkams skirtomis trąšomis“, – pasakoja ūkininkas.

agurkai, agurkai šiltnamyje, agurkai lauke, agurkų veislės

Durpių substrate agurkai auga kaip ant mielių.

Kaip neprasilenkti su reikalavimais?

Kad agurkai nekeptų šiltnamiuose, gal paprasčiau juos auginti lauke? R. Andrulis, seniai apgalvojęs visus „už“ ir „prieš“, mano kitaip: lauke sunkiau užauginti gražios prekinės išvaizdos agurkų, mat viena agurko dalis dažnai lieka šviesesnė, nugulėta žemėje. Skynimo procesas dideliame plote atimtų daugiau laiko.

Dabar šiltnamyje derliaus įkarštyje agurkai skinami rytais ir vakarais, kad neperaugtų. 12–15 cm agurkėlių paklausa didžiausia. Prekybos tinklai, kavinės reikalauja ne tik skanių, bet ir tam tikro dydžio, tiesių ir lygių agurkų, be to – tamsesnių. Tad dauguma kreivų agurkėlių ūkyje tiesiog išmetami, mat šeimos poreikiams tiek, kiek lieka nestandartinių, paprasčiausiai nesuvartojama.

Pirmojo derliaus agurkai (sėjami balandį) noksta gegužės antroje pusėje ir birželį, o antrojo derliaus (sėjami liepą) – skinami rugpjūtį. Dera iki rugsėjo vidurio.

agurkai, agurkai šiltnamyje, agurkai lauke, agurkų veislės, ‘Ekol H’

‘Ekol H’.

agurkai, agurkai šiltnamyje, agurkai lauke, agurkų veislės, ‘Ekol H’

‘Pasalimo H’.

Daigai užauginami tame pačiame ūkyje. Balandį sėjami į šildomą daigyklą, į trąšomis papildytą agurkams skirtą specialų substratą, po sėklytę atskirai į indelį, mat agurkai netoleruoja dažnų persodinimų. Palaikant 18–20 °C temperatūrą, daigai sparčiai užauga. Kad būtų tvirti, tenka papildomai apšviesti.

Patikimiausi – trumpavaisiai hibridai

Metams bėgant, ūkyje teko išbandyti daugybę veislių, bet nešildomuose poli­etileno šiltnamiuose labiausiai pasiteisino šios: atsparūs ligoms trumpavaisiai paprastieji hibridai ‘Mirabelle H’, ‘Pasalimo H’, ‘Ekol H’.

‘Mirabelle H’ – dėl gero skonio šie agurkai yra ūkininko R. Andrulio favoritai, mat saldesni už daugelį kitų veislių, neapkarsta. Vaisiai gražios žalios spalvos, cilindro formos, stambiai karpuoti (su stambiais kauburėliais), sėklytės nedidelės. Šie labai ankstyvi, sparčiai augantys savidulkiai hibridai tinkami auginti ne tik polietileniniuose ir stikliniuose šiltnamiuose, bet ir lauke. Tinka marinuoti, raugti, patogūs transportuoti. Tiesa, juos tenka daug genėti.

agurkai, agurkai šiltnamyje, agurkai lauke, Mirabelle H

‘Mirabelle H’.

‘Pasalimo H’ – labiau standartinio skonio, tamsiai žali, cilindriniai agurkai. Ankstyva ir itin derlinga, greitai auganti savidulkė veislė, orientuota auginti šilt­namiuose. Gana atsparūs temperatūros pokyčiams, rauplėms, tikrajai miltligei, mozaikiniam virusui. Šie agurkai, skanūs ir  švieži, ir raugti ar konservuoti, yra viena populiariausių veislių tarp Lietuvos ir Lenkijos augintojų.

‘Ekol H’, pasak ūkininko, kiek saldesniu skoniu lygiuojasi į ‘Mirabelle H’. Neleidžia daug atžalų, kauburėlių ant žievės nedaug, vaisiai nelinkę peraugti. Ankstyvas hibridas sparčiai auga. Gausiai derantys agurkai atsparūs nepalankioms oro sąlygoms ir ligoms. Tinka auginti plėveliniuose šiltnamiuose, populiarūs tarp konservų pramonės gamintojų.

Rolando Andrulio nuotraukos

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ, ukininkopatarejas.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
31.03.2019 laikas 12:09 Nerafinuotas kokosų riešutų aliejus
Kokosų aliejuje dominuojančios laurino sočiosios riebalų rūgšties dėka, aliejus ir yra baltos spalvos, tvirtos konsistencijos ir turi antibakterinių, antivirusinių, uždegimą malšinančių savybių. Aliejus ypač minkština ir drėkina odą, apsaugodamas nuo išdžiūvimo. Sudėtyje esantis vitaminas E , užkirs...

Skaityti daugiau

17.08.2020 laikas 14:54 Mėlynės. Liaudies Receptai Ir Patarimai
Dėl mėlynėse esančių antioksidantų mėlynės priskiriamos prie tų augalų, kurie padeda pailginti gyvenimą ir atjauninti organizmą. Naudingos ne tik mėlynių uogos, bet ir jų lapai. Iki žydėjimo ir žydėjimo metu nuskintuose lapuose vitamino C yra net penkis kartus daugiau nei uogose....

Skaityti daugiau

06.10.2020 laikas 11:07 Bolivinių Balandų (Kynva) Savybės (Chenopodium guinoa)

Andų kalnuose auga dar palyginti mažai žinomas, tačiau vis labiau populiarėjantis ir sveikatai naudingas augalas - bolivinė balanda. Indėnai nuo seno vartoja bolivines balandas, kurios jiems suteikia jėgų ir energijos. Inkai bolivines balandas vadina „auksiniais grūdais“ ir taip pabrė...

Skaityti daugiau

17.10.2021 laikas 13:30 Rabarbarai – sodinimas, auginimas ir priežiūra
Rabarbarų lapkočiai vartojami marmeladui, kompotui, uogienei ir vynui gaminti. Juose yra daug obuolių ir nemažai oksalo rūgšties bei vitamino B ir C.

Skaityti daugiau

30.05.2020 laikas 11:45 Juodauogis šeivamedis (Sambucus nigra) ir Šeivamedžio nauda

Legendose buvo teigiama, kad šeivamedis yra augalas, galintis pagydyti nuo visų ligų, kurios žmogų gali užpulti per visą jo gyvenimą. Dėl šios priežasties buvo manoma, kad šeivamedis gali užtikrinti ilgaamžiškumą. Vartojimas - nuo sąnarių, raumenų ligų padeda šeivamedžio žiedų ir ramunėlių kompre...

Skaityti daugiau