Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2022 » Rugpjūčio » 5

Gintaras FURMANAVIČIUS: Apie šeimą

Gintaras FURMANAVIČIUS: Apie šeimą

Viską, ką jau toli į antrą pusę persiritusio savo gyvenimo pradžioje gavau geriausio, man davė mano šeima. Ne gatvė ar mokykla, o tėvai kantriai aiškino man gyvenimo tiesas, kurios tuo metu labai dažnai ir smarkiai skyrėsi nuo tų, kurias man kaldavo į galvą mano mokytojai, dauguma kurių tai darydavo labai akivaizdžiai parodydami, jog netiki tuo, ką privalo mums pasakoti. To buvo neįmanoma nematyti.

Būnant šią vasarą pajūryje, daug laiko teko praleisti gamtoje. Kai atvažiavau, buvo pati vasaros pradžia. Tai metas, kai antys mokina plaukti savo ančiukus, kirai, keldami baisų triukšmą, mokina skraidyti savo kiriukus, o gandralizdžiuose jau vos sutelpa visa gandrų šeimyna. Įdomu stebėti, kaip gamtoje viskas tobulai surėdyta ir kaip metai iš metų jos gyventojai tvarkingai, lyg vykdydami kažkokių aukštesnių jėgų valią, suka ir suka gyvenimo ciklo ratą: poruojasi, veda vaikus, juos augina, moko gyvenimo paslapčių ir paleidžia į savarankišką gyvenimą tam, kad jie tęstų tai, ką darė jų tėvai.

Argi tai nepanašu į žmonių gyvenimus? Panašu. Buvo, kol naujieji pasaulio viešpačiai nenusprendė, kad šeima yra blogis. Man sunku pasakyti, kada prasidėjo šis šeimų ir jų tradicijų griovimo procesas. Tačiau pastaraisiais metais mes jį pamatėme visu gražumu. Mes jau n kartų kalbėjome apie pseudopandemijos metu pasirodžiusius stendus su užrašais „Geri vaikai nelanko savo tėvų" ir panašias neokomunistines nesąmones, lyg skėriai užplūdusias Lietuvą iš Tauragėje gimusio nevykėlio valdomos sostinės. Kalbėjome, kalbame ir dar daug kartų kalbėsime apie nuožmius vaikų darželio auklėtinių partijos norą pervadinti šeimą į kažkokią civilinę sąjungą ar jų vyresniųjų brolių, buvusių uolių komunistų, tapusių tokiais pat uoliais konservatoriais, sugalvotos pandemijos metu sugalvotą naujadarą „Namų ūkis", kuris prigijo tikriausiai tik sostinės šviesuomenės su vis dar iš kišenių kyšančiomis plūgo rankenomis ir mano taip vadinamų „pedikiūristų" tarpe.

Vasarą man tenka daug keliauti po Lietuvą tiek darbo reikalais, tiek lankant toliau gyvenančius artimuosius ir draugus. Ir tada aš su dideliu džiaugsmu suvokiu, kad gyvenimas toje normalių žmonių Lietuvoje, ačiū Dievui, gerokai skiriasi nuo to, ką mes stebime, gyvendami sostinėje ir girdime bei matome per jau seniai nuo didelių pinigų priklausančią, bet vis dar „nepriklausoma" save mėgstančią vadinti žiniasklaidą. Lietuva visada pasižymėjo tuo, kad nors ir tylėdama, visada mokėjo atskirti pelus nuo grūdų.

Net aukštomis kainomis garsėjančioje Palangoje daug kartų teko matyti atostogaujančius kelių kartų tos pačios šeimos narius, kurie susirinkdavo vakarieniauti prie bendro stalo, prie kurio tilpdavo trys, o kartais ir keturios kartos. Tas vaizdas, kai jau tvirtai gyvenime ant kojų atsistoję vidutinio amžiaus žmonės atostogauti važiuoja ne tik su savo vaikais, bet ir pasikviečia savo pagyvenusius tėvus tikrai maloniai džiugino.

Šviesuomenė kiekviena pasitaikiusia proga randa poreikį pasityčioti iš daugiau nei prieš metus vykusio Šeimų gynimo maršo, kuris ne juokais išgąsdino sostinės „elitą". Manau kad dar labiau nemalonu jiems buvo matyti apklausų skaičius po šio renginio, kurie liudijo, kad tradicines šeimas palaiko trys ketvirtadaliai Lietuvos gyventojų, o LRT ir į juos panašių informacinio triukšmo skleidėjų purvas, pilamas ant tradicinių šeimų šalininkų veikia lyg trąšos ir nuosekliai didina šeimos palaikytojų skaičių.

Jei mūsų valstybė nori išlikti dar ne vienerius metus, mes privalome išsaugoti tradicinę šeimą ir jos vertybes. Tik tokioje šeimoje gali augti pilnavertis mūsų valstybės pilietis. Kitu atveju mes būsime asimiliuoti (prisimenate brandaus socializmo laikų terminą „tautų asimiliacija"?) su pabėgėliais, begaliniu srautu plūstančiais į Europą. Išankstiniais Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šių metų sausio 1 dieną Lietuvoje gyveno 2, 795 milijono nuolatinių gyventojų - 15,8 tūkstančių mažiau, negu prieš metus. 2021 metais gimė 24,6 tūkstančio kūdikių, o tai 2 procentais mažiau, negu 2020 metais. 2021 metais 1 tūkstančiui gyventojų teko 8,8 gimusiojo (2020 metais - 9,0). Taip pat mažiau mūsų gimė, negu mirė. O kur dar emigracija, kurios mastai yra milžiniški tokiai mažai šaliai, kaip Lietuva. Kokia mūsų ateitis, pagalvojote?

Dabartinės valdžios sumindžiotoje Konstitucijoje yra labai aiškiai ir nedviprasmiškai pasakyta, kad:

„Šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas.

Valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę.

Santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

Valstybė registruoja santuoką, gimimą ir mirtį.

Valstybė pripažįsta ir bažnytinę santuokos registraciją.

Sutuoktinių teisės šeimoje lygios.

Tėvų teisė ir pareiga - auklėti savo vaikus dorais žmonėmis ir ištikimais piliečiais, iki pilnametystės juos išlaikyti.

Vaikų pareiga - gerbti tėvus, globoti juos senatvėje ir tausoti jų palikimą."

Ir viskas. Nieko nereikia nei pridėti, nei atimti. Ir dviračio išradinėti nereikia, nes mes jau žinome, kad yra mokančių Konstitucijoje aptikti dvasias ir leisti joms aiškinti Pagrindinį valstybės įstatymą. Taip, mes turime būti budrūs. Neokomunistai nesirengia pasiduoti. Seime tyliai buvo priimtos Lygių galimybių įstatymo pataisos, kurias Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nedelsiant interpretavo savaip. Jų interneto puslapyje pasirodė tokio turinio tekstas:

„Lygių galimybių įstatymo pakeitimai, pradėsiantys galioti nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d.

Kas naujo?

Draudžiama diskriminuoti dėl šeimyninės padėties. Ka tai keičia? Pavyzdžiui, diskriminacija bus laikomas parkavimo vietų skirstymas, pirmenybę teikiant tik asmenims, turintiems vaikų."

Įrenginėjant šias vietas, tuometis sostinės SĮ "Susisiekimo paslaugos" Viešųjų ryšių ir komunikacijos specialistas Tomas Šiuškus sakė, kad „šeimoms skirtos vietos kur kas platesnės. Tai yra ne tik patogu, norint išsiimti vežimėlį, perdėti kėdutę, paimti vaiką ant rankų, bet ir saugiau mažamečiams, nes yra prie pat įėjimo į parduotuvę, nereikia eiti per važiuojamąją dalį". Ar dabar tai jau nebegalioja vien todėl, kad ta pati Lygių galimybių kontrolierė dėl suprantamų ir visiems žinomų priežasčių keičia šeimos sampratą?

O štai tuo metu, kai pas mus šviesuoliai kaip įmanydami kerta šeimos šaką, kaimyninės Lenkijos prezidentas A. Duda savo šalies piliečiams teigia, kad „šeima yra bet kurios valstybės egzistencijos pamatas, nes šeima yra pagrindinė struktūrinė visuomenės grandis. O juk be visuomenės valstybė negali egzistuoti".

Negi ir Lenkijos prezidentas nešioja kroksus ir vairuoja šaraną?

Gintaras FURMANAVIČIUS, publicistas, politinis veikėjas

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://www.respublika.lt/lt/naujienos/nuomones_ir_komentarai/bus_isklausyta/gintaras-furmanavicius-apie-seima/

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
10.04.2024 laikas 20:02 Receptai – Patiekalai Bananų sausainių pyragas: skanus ir greitas desertas be kepimo receptas
Jei mėgstate saldumynus, bet neturite pakankamai laiko gaminti, rekomenduojame labai greito ir lengvo deserto receptą. Jums nereikės vargti su tešla ir įjungti orkaitės. Pakanka po ranka turėti krekerių, bananų, šiek tiek cukraus ...

Skaityti daugiau

08.04.2024 laikas 15:22 Receptai – Patiekalai Vištienos krūtinėlė su malonia citrinos rūgštele. Skanus užkandis iš to, ką turite šaldytuve

Greitai, lengvai ir nebrangiai! Puikus skonis ir aromatas, kurį mėgsta ir suaugusieji, ir vaikai. Būtinai išbandykite - rekomenduoju.

Skaityti daugiau

03.04.2024 laikas 20:23 Receptai – Patiekalai Blyneliai (sklindžiai) su obuoliais (receptas)
Mano vyras turi labai aiškią nuomonę kai kuriais klausimais. Ir jis kartais savo tiesa būna taip įsitikinęs, kad neįmanoma jį perkalbėti. Tačiau, kartais aš jį pergudrauju. Kad ir su šiais sklindžiais. Jis visada sako, kad keptų o...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau