Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2022 » Birželio » 5

Prof. Libertas Klimka: Tėvo dienai - „vaivorykštinių“ fiesta

Prof. Libertas Klimka: Tėvo dienai - „vaivorykštinių“ fiesta

Rubrikoje „Mini interviu" kalbamės su etnologu Prof. Libertu Klimka

- Tėvo diena. Kiek ji mums svarbi nuo seno? Ar tiesiog pasiskolinta?

- Ši diena išties pasiskolinta. Nes mūsų tradicijose šeima buvo patriarchalinio pobūdžio - tėvo autoritetas šeimoje buvo absoliutus. Tėvo žodis visada įtaigus, visi jo klausydavosi, nes ir jo išmintis kalba, ir patirtis, ir pagaliau - visas ūkis ant tėvo pečių laikydavosi. Mama tvarkydavosi namuose, o tėvas buvo pagrindinis šeimos maitintojas. Pagarba tėvui ir jo autoritetas buvo visada, todėl nereikėjo kažkokios specialios dienos, kuri tą pagarbą diegtų.

Tėvo diena atsirado nusižiūrėjus į kitas šalis tada, kai mūsų tradicinis kaimas ėmė byrėti. Tai buvo prieškario metai, kada vaikai iš kaimo išsikėlė į miestus mokytis, paskui ir dirbti. Ir šeima, ta patriarchalinė, tradicinė šeima, kai kartu gyveno vaikai, tėvai ir seneliai, kai kasdien pagarbiai buvo kreipiamasi tiek į senelius, tiek į tėvelius, faktiškai subyrėjo. Tada ir prireikė Tėvo dienos, kad būtų galima priminti, kad tėvas gyvybę dovanojo, kad išaugino.

- Sekmadienį švęsime Tėvo dieną. Ar tai, jog LGBT savo eitynes „Baltic Pride" organizuoja būtent Tėvo dienos savaitgalį, nepanašu į tyčinį, provokacinį veiksmą?

- Tai yra pasityčiojimas iš mūsų tradicijų, iš mūsų moralės ir dorovės normų. Mano nuomonė dėl to labai kategoriška, nors šiaip esu gana tolerantiškas žmogus, ir tie gėjai, jei jie gyvena savo gyvenimą ir nelenda kitiems akis, man netrukdo. Bet kai jie įžūliai braunasi į mokyklą, kai paneigiamos mūsų dorovės ir moralės normos, man darosi liūdna ir nesmagu. Nes mūsų mažai tautai, kuri yra mirštanti tauta, visokie neoliberalų išsidirbinėjimai su tariama tolerancija ir panašiai yra pražūtingi.

Visų jų paradų tikslas labai aiškus - patraukti jaunimą į savo pusę. Antra, gauti iš užsienio LGBT organizacijų finansinę paramą barams atidaryti, leidiniams leisti, tai yra po truputį žudyti lietuvių tautą, ardant jos krikščioniškas vertybes. Mūsų tautai tragedija - tai dar labiau sumažins gimstamumą ir normalias šeimas. Nes asmenybė normaliai auga tik tėvo ir mamos šeimoje. Neigti tai ir bandyti pakeisti - labai amoralus elgesys ir bjauri politika.

- Ar negąsdina tai, kad visuomenėje klostosi situacija, kai arba privalai sutikti su viskuo, ką sako „liberaliosios" minties šalininkai, arba iš karto tampi homofobu, rasistu?

- Be abejo, tai yra baltais siūlais siūta politika. Apkaltinti, apjuodinti kitus, kad nedrįstų reikšti savo nuomonės.

- Ar pastebite, kad etikečių klijavimas prasideda jau Seime?

- Apie Seimą nesinori kalbėti. Kaip apie mirusį - arba gerai, arba nieko. Nes tai, kas jame vyksta, yra žemiau kritikos. Tarytum mes neturėtume kitų problemų. Pažiūrėkite, kiek yra ekonominių, švietimo, kiek sveikatos apsaugos problemų. Lyginant su kitais kraštais, mes pagal daugelį parametrų esame Europos Sąjungos dugne. Va, tuo reikėtų susirūpinti ir daryti išvadas. Bet ne, svarbiausia - LGBT teisės, kurių niekas iš jų neatiminėja. Visuomenė kiršinama dėl tokių dalykų. Tai yra absoliutus išsidirbinėjimas. Ir pikta valia, turbūt. Visa tai mūsų tautai labai skausminga ir pražūtinga.

Irena BABKAUSKIENĖ

P komentaras: O, tuo tarpu... Jaučiate, vertybes? kultūrą? paveldo saugojimą.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/prof-libertas-klimka-tevo-dienai---vaivorykstiniu-fiesta/

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
26.03.2024 laikas 11:01 Receptai – Patiekalai Jautienos liežuvis su krienų ir majonezo padažu
Besiartinant šventėmis vis dažniau sugrįžtu į lietuvišką virtuvę. Prisiminimai apie Kalėdas padeda prisiminti tai ką gamindavo šioms šventėms mano mama, ką gaminau prieš keletą metų pati. Yra patiekalų kurie ruošiami ne taip ir da...

Skaityti daugiau

25.03.2024 laikas 16:56 Receptai – Patiekalai "Sugaišau 10 minučių, o svečiai liko sužavėti": obuolių desertas arbatai (greitai ir nebrangiai)
Paruošti šį desertą man prireikė tiesiog 10 minučių, o mano svečiai manė, kad tam sugaišau pusę dienos! Nuostabus obuolių desertas, pagamintas iš pačių pigiausių produktų. Labai rekomenduoju visiems jį išbandyti! Dalinuosi receptu...

Skaityti daugiau

22.03.2024 laikas 21:32 Receptai – Patiekalai Stulbinamai skanūs sausainiai su įdaru (nebrangus receptas)
Dievinu naminį kepimą ir dažnai eksperimentuoju virtuvėje! Šiandien siūlau pasigaminti minkštų, skanių ir gražių sausainių.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau