Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2022 » Rugpjūčio » 12

Sorų kruopų nauda tavo sveikatai, receptai

Sorų kruopų nauda tavo sveikatai, receptai

Soros laikomos vienomis iš seniausių žemės ūkio kultūrų. Jų grūdų rasta, kasinėjant IX-VIII amžiaus prieš mūsų erą gyvenvietes. Šiam laikui priskiriami ir rasti duonos, iškeptos iš sorų miltų, likučiai. Senovėje ši grūdinė kultūra buvo plačiai paplitusi Azijoje ir Europoje dėl savo nereiklumo. Klajokliams mongolams soros buvo vieninteliai duoniniai augalai. Sorų duona ir košė buvo svarbiausi Užuralės klajoklių, nogajų ir Krymo totorių, čerkesų ir kitų Kaukazo tautų maistas. Šiandien daugiausia sorų auginama Azijos ir Afrikos šalyse. Mūsų šalyje sorų kruopos taip pat yra žinomos, nors ir nelabai populiarios. Pagal baltymų ir riebalų kiekį sorų kruopos lenkia miežines, perlines, grikių kruopas, o pagal kaloringumą nenusileidžia grikių ir ryžių kruopoms. Iš sorų kruopų ruošiama košė su vandeniu ir pienu, užkepėlės, kotletai, kroketai, sriubos.

Piene virta sorų kruopų košė didina maistines ir biologines sorų savybes, gerina jų įsisavinimą.

Pagal biologinę vertę sorų baltymai gali būti lyginami su kvietinių miltų, kukurūzų, pupelių, žemės riešutų baltymais. Nepakeičiamų aminorūgščių - leucino ir metionino - juose daugiau negu kitų grūdinių kultūrų grūduose. Pagal riebalų kiekį soros nusileidžia tik avižoms, o pagal linolo rūgšties kiekį net lenkia jas. Sorose gausu fosforo, cinko, jodo, kalio, natrio, magnio, bromo, o vitaminų B1 ir B2 jose 2 kartus daugiau negu kviečiuose ir rugiuose.

Soti sriubelė

Išvirti vištienos sultinį. Nuskusti bulvę ir visą įmesti į sultinį. Perplauti sorų kruopas, supilti į sultinį. Kruopų kiekis priklauso nuo sultinio kiekio. Reikia, kad išvirus sriuba nebūtų per tiršta. Kai bulvė išverda, ją išimti, sutrinti ir sudėti atgal į sriubą. Suplakti

2 kiaušinius ir plona srovele, nuolat maišant, supilti į sultinį. Apkepti smulkiai supjaustytus lašinius ir svogūną. Pagal skonį pagardinti žalumynais.

Sorų kruopų apkepas su moliūgu

1,5 stiklinės sorų kruopų, 0,5 kg moliūgo, 3 stiklinės maltų džiūvėsėlių, 100 g sviesto, 0,5 l pieno, 2 kiaušiniai, 3 valgomieji šaukštai majonezo, druskos, cukraus.

Sorų kruopas gerai perplauti, užpilti vandeniu, kad tik padengtų, pasūdyti, dėti virti. Kai tik vanduo įsigeria, įpilti 1,5 stiklinės pieno ir ant mažos ugnies virti, kol išvirs. Į košę įdėti 1/3 sviesto ir 1-2 valgomuosius šaukštus cukraus, maišyti, kol sviestas ištirps. Kiaušinius išplakti su 1/2 stiklinės pieno ir 2 valgomaisiais šaukštais majonezo. Atsargiai sumaišyti moliūgus su koše ir kiaušinių mišiniu, stengtis nesutrinti moliūgo kubelių. Kepimo formą gausiai patepti sviestu (1 valgomasis šaukštas) ir pabarstyti 1/2 džiūvėsių. Sukrėsti košę, išlyginti, paviršių patepti plonu majonezo sluoksniu ir apibarstyti likusiais džiūvėsiais, uždėti nedidelius gabalėlius likusio sviesto. Orkaitėje kepti 20 minučių 200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus. Patiekti karštą.

Sorų paplotėliai su svogūnais ir žalumynais

200 g sorų, 6 rožinės salotų svogūnų galvutės, 1 ryšelis petražolių, 0,5 svogūnų laiškų ryšelio, 3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 kiaušiniai.

Soras išvirti ant mažos ugnies truputį pasūdytame vandenyje (vandens turi būti 2 kartus daugiau negu kruopų). Stambiai supjaustyti svogūnų laiškus ir petražoles.

Nulupti ir plonais žiedais supjaustyti svogūnų galvutes. Apkepti su šaukštu alyvuogių aliejaus, kol pasidarys skaidrūs, pagardinti druska, pipirais. Išplakti kiaušinius su petražolėmis ir svogūnais, suberti soras, pagardinti prieskoniais. Į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi įdėti metalinius serviravimo žiedus ir į vidų įpilti mišinį. Apkepti 3 minutes. Taip paruošti 8 paplotėlius. Patiekti su salotomis ir likusiais svogūnais.

paranormal.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 20:35 Aiškiaregys Kšistofas Jackovskis apie pasaulį po 10 metų ir apie darbo stovyklas Skynet
Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų, kuriuo prenumeratoriai kamuoja savo mėgstamą aiškiaregį lenką, yra klausimas apie tai, „koks bus pasaulis po 10 ir daugiau metų?”. Atsižvelgiant į tai, kas vyksta aplink mus dabar, kartais sunku pasakyti, kas...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 15:33 Lūžinėjantys ir sluoksniuojantys nagai: priežastys ir 11 patarimų, kaip juos sustiprinti natūraliai
Nagai lūžinėja, sluoksniuojasi, atsiranda dėmių ar auga labai lėtai? Tai dažna problema, kurią sukelia maistinių medžiagų (biotino, geležies, cinko) trūkumas, dažnas rankų mirkymas vandenyje ar net skydliaukės sutrikimai. Laimei, daugelį atvejų galim...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:43 Kaip Apsisaugoti nuo Pavydo ir Nužiūrėjimo: Etiški Baltosios Magijos Būdai 2025
Nužiūrėjimas ir pavydas – seniausia pasaulyje tikėjimų forma, vis dar veikianti net socialiniuose tinkluose. 2025 m. virš 5,4 mlrd. žmonių dalinasi gyvenimu internete, o tai kursto pavydą ir neigiamą energiją. Straipsnyje rasite etiškus baltosios mag...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:24 Pipirmėčių aliejus nuo pelių ir žiurkių: natūralus būdas atsikratyti graužikų 2025
Atėjus šalčiams pelės ir žiurkės masiškai veržiasi į namus. Cheminiai nuodai pavojingi ir ne visada veiksmingi – graužikai prie jų pripranta. Pipirmėčių eterinis aliejus yra natūralus, saugus ir mokslu patvirtintas repelentas: stiprus mentolio kvapas...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 15:58 Prancūzija: jauni musulmonai tampa vis radikalesni, 57 % teikia pirmenybę islamo taisyklėms, o ne Prancūzijos įstatymams
Apklausos rodo, kad konservatyvusis islamas stiprėja, integracija blogėja, mokslo koncepcijos atmetamos, o Prancūzijos įstatymai užleidžia vietą islamo įstatymams itin dideliam musulmonų skaičiui

Skaityti daugiau