Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Spalio » 08

Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu: receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai

Kodėl šis desertas turi tapti jūsų virtuvės hitu?

Lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – tai ne tik skanėstas, bet ir tikras malonumas, kuris sujungia tradicinę lietuvišką virtuvę su itališkomis subtilybėmis. Įsivaizduokite: švelnūs, purūs blynai, įdaryti aksomine maskarponės ir tirpstančio baltojo šokolado kremu. Šis patiekalas yra idealus pasirinkimas savaitgalio pusryčiams, šventiniam stalui ar net romantiškai vakarienei. Bet ar žinojote, kad už šio gardumo slypi ir sveikatos privalumai? Šiame straipsnyje ne tik pasidalinsiu išsamiausiu receptu, bet ir aptarsiu maisto naudą, kalorijų kiekį, ką organizmas įsisavina, kiek medžiagų prarandama gaminant, kaip padaryti patiekalą pilnavertį ir saugų nuo galimų ligų. Remdamiesi moksliniais šaltiniais ir praktiniais patarimais, padėsime jums sukurti ne tik skanų, bet ir sveiką desertą.

Lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – prabangus desertas

Šis receptas kilo iš mano šeimos tradicijų – mama jį parodė man dar paauglystėje, kai pirmą kartą bandžiau kepti blynus. Nuo tada jis evoliucionavo: pridėjau itališką maskarponę (Maskarponė, italų sūris, pagamintas iš kreminės pieno masės) ir baltąjį šokoladą, kad suteikčiau jam prabangos. Bet šiandien kalbėsime ne tik apie skonį – apie sveikatą. Ieškodami daugiau receptų.

Šio maisto nauda sveikatai: kodėl verta valgyti lietinius blynus su maskarpone?

Lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu nėra tik tuščias kalorijų šaltinis – jie slepia daugybę naudingų medžiagų. Pradėkime nuo pagrindinių ingredientų. Maskarponė, šis itališkas kremiškas sūris, yra turtingas kalcio šaltinis, kuris stiprina kaulus ir dantis. Vienoje porcijoje (28 g) rasite apie 56 mg kalcio – tai 6% rekomenduojamos dienos normos. Be to, ji turi baltymų (apie 2 g porcijoje), kurie padeda raumenims ir imuninei sistemai. Tyrimai rodo, kad maskarponėje yra konjuguotos linolo rūgšties (CLA), kuri gali padėti reguliuoti svorį ir mažinti uždegimus.

Baltasis šokoladas, nors ir saldžias, suteikia greitos energijos dėl natūralių cukrų ir riebalų. Jis turi kalcio (apie 143 mg 100 g), kuris palaiko kaulų sveikatą, ir šiek tiek vitamino A, gerinančio regėjimą. Tačiau svarbu saikingai – jis nėra toks antioksidantinis kaip juodasis šokoladas, bet vis tiek prideda malonumo, kuris mažina stresą. Gazuotas mineralinis vanduo tešloje ne tik daro blynus purius dėl CO2 burbuliukų, bet ir įneša mineralų kaip magnio ir kalio, kurie gerina virškinimą.

Visas patiekalas gali būti naudingas širdžiai, jei vartojamas saikingai – pieno produktai suteikia probiotikų, o šokoladas – flavonoidų. Tyrimai iš JAV rodo, kad pieno produktai mažina hipertenzijos riziką. Lietuviškoje virtuvėje tokie blynai primena tradicinius blinus, bet su moderniu posūkiu. Daugiau apie mineralinį vandenį, skaitykite šį straipsnį.

Kalorijos ir mitybos vertė: kiek energijos gaunate iš vieno blyno?

Vienas lietinis blynas su įdaru (apie 100 g) turi maždaug 350–400 kalorijų. Tešla iš miltų, pieno ir kiaušinių suteikia apie 150 kcal, o maskarponės ir šokolado įdaras – dar 200–250 kcal. Iš jų: 14 g riebalų (daugiausia iš sūrio ir šokolado), 5 g baltymų, 40 g angliavandenių (cukrų ir miltų). Tai 20% dienos kalorijų normos vidutiniam suaugusiam (2000 kcal/d.).

Detalizuojant: maskarponė 100 g – 435 kcal, daugiausia iš riebalų (44 g). Baltasis šokoladas 100 g – 539 kcal, su 32 g riebalų ir 59 g cukrų. Bet tai ne blogai – riebalai suteikia sotumo. Palyginimui, paprasti blynai be įdaro turi tik 200 kcal. Norint tiksliai apskaičiuoti, naudokite šį įrankį.

Ingredientas Kalorijos (100 g) Baltymai (g) Riebalai (g) Angliavandeniai (g)
Maskarponė 435 6 44 3
Baltas šokoladas 539 6 32 59
Lietinio tešla 200 8 5 30

Ką organizmas įsisavina iš šio patiekalo: biocheminiai procesai

Organizmas puikiai įsisavina kalcį iš maskarponės – iki 30% per žarnyną, ypač su vitaminu D iš kiaušinių. Baltymai skyla į aminorūgštis, suteikiančias energiją raumenims. Iš šokolado – riebalai ir cukrūs greitai patenka į kraują, suteikdami greitą boost'ą, bet lėčiau nei iš juodojo dėl mažesnio kofeino. Mineralai iš vandens (magnis) gerina nervų sistemą. Tačiau laktozė iš pieno gali būti problema laktozės netoleruojantiems – tada rinkitės be laktozės alternatyvas.

Tyrimai rodo, kad pieno baltymai blokuoja šiek tiek antioksidantų iš šokolado, bet ne visiškai – iki 30% sumažėja flavonoidų įsisavinimas. Vis tiek, tai sotus patiekalas, kuris palaiko mikrobiomą dėl probiotikų sūryje. Daugiau apie įsisavinimą skaitykite čia.

Po gaminimo kiek prarandama medžiagų naudos: kepimo įtaka

Kepant blynus ant vidutinės ugnies, prarandama mažai – iki 10–20% vandenyje tirpių vitaminų kaip B grupės, nes procesas greitas (2–3 min.). Tirpstant šokoladui vandens vonelėje, išsaugoma 90% antioksidantų. Tačiau keptuvėje pridėjus aliejaus, kalorijos padidėja 50 kcal porcijoje, bet riebalai išsaugo vitaminą E.

Praradimai minimalūs palyginti su virimu – kepimas išsaugo baltymus. Jei perkepate, prarandate iki 30% švelnių riebalų. Patarimas: kepkite ant silikoninės keptuvės, kad sumažintumėte aliejaus poreikį. Detaliai apie praradimus – straipsnis.

Ką pašalinti ar pakeisti, kad patiekalas taptų pilnavertis maistas ir nesukeltų ligų?

Kad šis desertas taptų pilnaverčiu pusryčiu, pašalinkite perteklinį cukrų pudrą – pakeiskite medumi ar vaisiais, sumažindami diabeto riziką. Pridėkite avižų miltų vietoj baltų (pilno grūdo – daugiau skaidulų, mažiau gliukozės šuolių). Įdarą praturtinkite uogomis – braškėmis ar mėlynėmis, pridėdamos vitaminą C, kuris stiprina imuną ir mažina vėžio riziką.

Norint vengti širdies ligų, naudokite mažariebę maskarponę ar jogurtą – sumažinsite sočiųjų riebalų iki 50%. Venkite perteklinio aliejaus keptuvėje, rinkitės kokosų aliejų. Tokie pakeitimai daro patiekalą subalansuotu: 30% baltymų, 40% angliavandenių, 30% riebalų. Tyrimai rodo, kad sveiki blynai su vaisiais mažina nutukimo riziką. Alternatyvos: sveiki receptai.

Galimos ingredientų alternatyvos: pritaikykite receptą savo poreikiams

Vietoje maskarponės – Philadelphia sūris (Filadelfija, JAV sūris) ar rikota, lengvesnė. Baltą šokoladą keiskite tamsiu – daugiau antioksidantų. Gazuotą vandenį – su kepimo milteliais. Grietinėlę – jogurtu gaivesniam skoniui. Cukraus pudrą – medumi. Šie pakeitimai sumažina kalorijas 20% ir prideda skaidulų.

Istorija: Maskarponė kilusi iš Lombardijos, Italija, XV a., naudota tiramisu. Lietuviški blynai – nuo senovės slavų tradicijų. Kombinuojant, gaunate globalų hitą. Daugiau istorijos – čia.

Patiekalo gaminimo patarimai: profesionalūs triukai

Tešlą laikykite 30 min. – miltai išbrinks. Šokoladą tirpinkite vandens vonelėje. Pirmas blynas – testas. Laikykite šiltus folijoje. Įdarą ruoškite iš anksto. Pridėkite vanilės – aromatas kaip iš kavinių. Kepkite ant vidutinės ugnies – tolygi spalva.

Virtuvės šefo patarimas: kaip padaryti dar purenesnį

Įmaišykite plaktos grietinėlės į įdarą. Vanilės ekstraktas tešloje. Kepkite ant šiek tiek įkaitintos keptuvės. Italų šefas Masimilianas Alajmo (Maximiliano Alajmo, italų virtuvės meistras) pataria: "Kremas turi būti aksominis kaip debesis."

Ingredientai: tikslūs kiekiai 10 blynų

  • Tešlai: Miltai 125 g, Pienas 150 ml, Kiaušiniai 3 vnt., Mineralinis vanduo 120 ml, Druska žiupsnelis, Aliejus 2 šaukštai
  • Įdarui: Maskarponė 250 g, Baltas šokoladas 80 g, Cukraus pudra 50 g, Grietinėlė 100 ml

Recepto paruošimas: žingsnis po žingsnio

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kiaušinius, pieną ir vandenį – be gumuliukų.

2. Pridėkite aliejaus ir druskos.

3. Kepkite ant įkaitintos keptuvės.

4. Tirpinkite šokoladą vonelėje.

5. Sumaišykite maskarponę su pudra ir grietinėle.

6. Įmaišykite šokoladą.

7. Įdarykite blynus, susukite.

8. Apkepkite. Laikas: 45 min.

Variacijos: nuo vegan iki glituten free

Vegan: kokosinis pienas, aguonų miltai. Glituten free: ryžių miltai. Su vaisiais: bananais viduje. Šokoladinis variantas: kakava tešloje. Kiekvienas prideda unikalumo – vegan versija mažina cholesterolį.

Istorija ir kultūra: blynai pasaulyje

Lietuviški lietiniai – ploni kaip prancūziški crêpes. Italai naudoja maskarponę nuo Renesanso. Amerikoje – pancakes su šokoladu nuo 1800 m. Šis receptas jungia kultūras. Daugiau – BBC.

Moksliniai faktai: tyrimai apie desertus ir sveikatą

Tyrimas iš PMC rodo, kad šokoladas mažina stresą. Pieno produktai stiprina kaulus. Bet perteklius – rizika. Balansuokite.

Kaip patiekti: idėjos stalui

Su uogomis, ledais prie kavos. Šventėms – sluoksniais, kaip tortas. Romantiškai – su rožėmis.

Kodėl šis receptas taps jūsų favoritu

Šie blynai – skonis ir sveikata viename. Eksperimentuokite, dalinkitės. Ieškokite daugiau receptų čia.

Rekomenduojame: Talpinkite skelbimus nemokamai skyrelyje Skelbimai: Ezoterika, Antikvaras, Ūkis, Sodo produkcija ir Daugiau. Rašykite straipsnius Blog skyrelyje.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 15:33 Lūžinėjantys ir sluoksniuojantys nagai: priežastys ir 11 patarimų, kaip juos sustiprinti natūraliai
Nagai lūžinėja, sluoksniuojasi, atsiranda dėmių ar auga labai lėtai? Tai dažna problema, kurią sukelia maistinių medžiagų (biotino, geležies, cinko) trūkumas, dažnas rankų mirkymas vandenyje ar net skydliaukės sutrikimai. Laimei, daugelį atvejų galim...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:43 Kaip Apsisaugoti nuo Pavydo ir Nužiūrėjimo: Etiški Baltosios Magijos Būdai 2025
Nužiūrėjimas ir pavydas – seniausia pasaulyje tikėjimų forma, vis dar veikianti net socialiniuose tinkluose. 2025 m. virš 5,4 mlrd. žmonių dalinasi gyvenimu internete, o tai kursto pavydą ir neigiamą energiją. Straipsnyje rasite etiškus baltosios mag...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:24 Pipirmėčių aliejus nuo pelių ir žiurkių: natūralus būdas atsikratyti graužikų 2025
Atėjus šalčiams pelės ir žiurkės masiškai veržiasi į namus. Cheminiai nuodai pavojingi ir ne visada veiksmingi – graužikai prie jų pripranta. Pipirmėčių eterinis aliejus yra natūralus, saugus ir mokslu patvirtintas repelentas: stiprus mentolio kvapas...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 15:58 Prancūzija: jauni musulmonai tampa vis radikalesni, 57 % teikia pirmenybę islamo taisyklėms, o ne Prancūzijos įstatymams
Apklausos rodo, kad konservatyvusis islamas stiprėja, integracija blogėja, mokslo koncepcijos atmetamos, o Prancūzijos įstatymai užleidžia vietą islamo įstatymams itin dideliam musulmonų skaičiui

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 09:36 Miško Maudynės Shinrin-Yoku: 10 Patarimų, Kaip Sumažinti Stresą ir Stiprinti Sveikatą Gamtoje
Miško maudynės arba Shinrin-Yoku – tai japoniška praktika, kai lėtai ir sąmoningai būnate miške, naudodami visus pojūčius. Moksliniai tyrimai rodo, kad ji mažina stresą, kraujospūdį, stiprina imunitetą ir gerina nuotaiką. Straipsnyje rasite 10 papras...

Skaityti daugiau