Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Vasario » 22

Lietiniai blynai su varške: paprastas ir skanus receptas

Lietiniai blynai su varške – tai klasikinis patiekalas, kuris sujungia paprastumą ir nostalgišką skonį. Ploni, minkšti blynai, užpildyti kremišku varškės įdaru, puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek desertui. Šis receptas ne tik lengvai įgyvendinamas, bet ir leidžia eksperimentuoti su ingredientais bei pagardais pagal jūsų skonį. Nesvarbu, ar esate virtuvės naujokas, ar patyręs kulinaras, šie lietiniai tikrai sužavės namiškius ir svečius. Tad pasiruoškite keptuvę ir pradėkime!

Lietiniai blynai su varške: paprastas ir skanus receptas

Lietiniai blynai su varške

Lietinių tešlai reikės:

  • 4 kiaušinių;

  • 400 ml pieno (galima naudoti ir augalinį pieną, pvz., migdolų ar avižų, jei norite alternatyvos);

  • 100 ml vandens (kambario temperatūros, gazuotas vanduo gali suteikti tešlai lengvumo);

  • ~170 g miltų (rekomenduojami kvietiniai miltai, bet galima eksperimentuoti su speltos ar pilno grūdo miltais, reguliuojant kiekį);

  • 1–2 valgomųjų šaukštų cukraus (galima keisti medumi ar ruduoju cukrumi pagal skonį);

  • Žiupsnelio druskos;

  • 2 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus (pvz., saulėgrąžų ar kokosų aliejaus, taip pat tinka išlydytas sviestas).

Lietinių įdarui reikės:

  • 300 g sausesnės varškės (riebumas pagal skonį, liesesnė varškė bus lengvesnė, riebesnė – sodresnė);

  • 2 valgomųjų šaukštų su kaupu grietinės (galima keisti natūraliu jogurtu ar maskarpone);

  • 1–2 valgomųjų šaukštų cukraus (arba pagal skonį, galima pridėti vanilinio cukraus ar cinamono);

  • Žiupsnelio druskos (išryškina skonį).

Papildomai (nebūtina):

  • Saujelė razinų, smulkintų riešutų ar uogų (pvz., mėlynių, aviečių) įdarui pagardinti;

  • Sviestas arba aliejus apkepimui;

  • Grietinė, uogienė, medus ar šokoladinis kremas patiekimui.


Gaminimo eiga:

1. Pasiruošimas

Prieš gamindami lietinius, pieną ir vandenį palaikykite kambario temperatūroje – taip tešla bus tolygesnė ir mažiau lips prie keptuvės. Jei skubate, pieną galite šiek tiek pašildyti (bet ne per karštą, kad kiaušiniai nesutrauktų).

2. Lietinių tešla

  • Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska iki vientisos masės (galite naudoti šluotelę ar plakiklį).

  • Suberkite miltus ir maišykite, kol neliks gumulėlių. Miltų kiekis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo jų rūšies ar kiaušinių dydžio – tešla turi būti skysta, bet ne vandeninga, primenanti grietinėlės konsistenciją.

  • Supilkite pieną ir vandenį, gerai išmaišykite.

  • Paruoštą tešlą palikite pastovėti bent 15–20 minučių (tai padeda miltams išbrinkti ir lietiniai būna elastingesni). Jei turite laiko, galite palikti ir ilgiau, pvz., pusvalandį.

3. Lietinių įdaras

  • Varškę sutrinkite šakute arba pertrinkite per sietelį, jei norite švelnesnės tekstūros.

  • Įberkite žiupsnelį druskos, cukrų, sudėkite grietinę ir viską gerai išmaišykite.

  • Jei norite įvairesnio skonio, galite pridėti razinų (jas prieš tai pamirkius karštame vandenyje), smulkintų riešutų ar šviežių uogų.

4. Lietinių kepimas

  • Prieš kepdami į tešlą įpilkite 2 šaukštus augalinio aliejaus ir išmaišykite – tai padės lietiniams lengviau atsiskirti nuo keptuvės.

  • Įkaitinkite keptuvę (geriausia nelimpančią arba specialią blynų keptuvę) ant vidutinės ugnies ir pirmam lietiniui ją lengvai patepkite aliejumi (vėliau to gali neprireikti).

  • Samteliu pilkite tešlą į keptuvę, paskirstykite ją sukiodami keptuvę, kad susidarytų plonas sluoksnis. Perteklių galite supilti atgal į dubenį.

  • Kepkite lietinius iš abiejų pusių, kol lengvai parus (apie 1–2 min. vienai pusei). Sudėkite keptus lietinius į lėkštę.

5. Įdaro dėjimas

  • Ant kiekvieno lietinio dėkite po 1–2 šaukštus varškės įdaro (kiekis priklauso nuo lietinio dydžio).

  • Lietinį galite suvynioti vamzdeliu, lankstyti kaip vokelį arba tiesiog perlenkti per pusę – kaip jums patogiau.

6. Apkepimas ir patiekimas

  • Keptuvėje išlydykite šiek tiek sviesto ar augalinio aliejaus ir apkepkite suvyniotus lietinius iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus (tai suteikia papildomo skonio ir traškumo).

  • Patiekite šiltus su grietine, mėgstama uogiene, medumi ar net šokolado padažu. Jei norite gaivumo, galite pabarstyti šviežiomis uogomis ar mėtų lapeliais.


Patarimai:

  • Jei tešla gavosi per tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau vandens ar pieno. Jei per skysta – pridėkite miltų.

  • Norint plonesnių lietinių, naudokite mažiau tešlos vienam blynui.

  • Likusius lietinius galite užšaldyti – perkelkite juos į šaldiklį, per tarpus sudėję kepimo popieriaus, kad nesuliptų.

Skanaus!

Lietiniai blynai su varške: paprastas ir skanus receptas

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://paranormal.lt

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 09:55, 2025-02-22
Išbandėte šį receptą? Pasidalinkite savo nuomone – ar mėgstate saldžius lietinius su varške, ar renkatės kitokius įdarus? O gal turite savo kepimo triukų? Parašykite komentaruose ir įkvėpkite kitus!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 15:58 Prancūzija: jauni musulmonai tampa vis radikalesni, 57 % teikia pirmenybę islamo taisyklėms, o ne Prancūzijos įstatymams
Apklausos rodo, kad konservatyvusis islamas stiprėja, integracija blogėja, mokslo koncepcijos atmetamos, o Prancūzijos įstatymai užleidžia vietą islamo įstatymams itin dideliam musulmonų skaičiui

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 09:36 Miško Maudynės Shinrin-Yoku: 10 Patarimų, Kaip Sumažinti Stresą ir Stiprinti Sveikatą Gamtoje
Miško maudynės arba Shinrin-Yoku – tai japoniška praktika, kai lėtai ir sąmoningai būnate miške, naudodami visus pojūčius. Moksliniai tyrimai rodo, kad ji mažina stresą, kraujospūdį, stiprina imunitetą ir gerina nuotaiką. Straipsnyje rasite 10 papras...

Skaityti daugiau

2025-11-18 laikas 08:12 Vokietijoje gyvenantis Sirijos migrantas, nuteistas už santuoką su 12-mete mergaite ir jos išžaginimą, susiduria su naujais kaltinimais
24-metis Sirijos pilietis, gyvenantis Vokietijoje, anksčiau nuteistas penkeriems su puse metų nepilnamečių kalėjime už vedybų sudarymą, išprievartavimą ir smurtinį elgesį su 12-mete mergaite, grįžo į Eseno regioninį teismą, kur jam pareikšti nauji ka...

Skaityti daugiau

2025-11-18 laikas 08:05 „Barbariška“ – migrantų centro sargas, gindamas jauną moterį nuo „nusikalstamų organizacijų“, neteko piršto ir buvo sužalotas kirviu
Faysal, naktinis sargas Tulūzoje, lapkričio pradžioje parodė „neįtikėtiną drąsą“, kai susidūrė su vyrų grupe, užsipuolusia 17-metę migrantę, ir prarado pirštą bei patyrė rimtą smūgį į galvą mačete. Pasipiktinęs, jis ketina pateikti skundą departament...

Skaityti daugiau

2025-11-17 laikas 08:58 Kas antras nepilnametis kalinys Italijoje yra užsienietis
Užsieniečiai sudaro apie 9 procentus Italijos gyventojų, tačiau jie sudaro 50 procentų nepilnamečių kalinių ir 32 procentus visų kalinių.

Skaityti daugiau