Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2022 » Gruodžio » 18

Ginčai darželiuose: „mestis“ auklyčių dovanoms ar ne

Ginčai darželiuose: „mestis“ auklyčių dovanoms ar ne

Tie, kas leidžia savo atžalas į ugdymo įstaigas, žino, kad karts nuo karto tenka susidurti su papildomomis išlaidomis ar įvairiomis rinkliavomis. Nors apie tokių rinkliavų pagrįstumą buvo ne kartą diskutuota, jos, pasak Jurbarko rajono savivaldybės tarybos nario Gintario Stoškaus, niekur neišnyko, o atsisakantys duoti pinigus tampa atstumtaisiais.

Su redakcija bendravęs G.Stoškus nurodė, kad eilinį kartą su rinkliavomis iš tėvų susidūrė artėjant šventėms.

„Jurbarke pinigų tėvai iš tėvų tikrai reikalauja darželyje-mokykloje „Ąžuoliukas". Dalis surenkamų pinigų, bent jau teoriškai, turėtų būti panaudojami dovanėlėms vaikams, tačiau nemažos sumos nukeliauja dovanų auklėtojoms ir šeimininkėms pirkimui. Dovanos joms perkamos mokytojo dienos, Šv. Kalėdų ir kitokiomis progomis.

Mano turimomis žiniomis, visam paradui vadovauja kelios supermamytės. Būtent jos diktuoja sąlygas likusiems tėvams ir visiškai nepaiso to, kad, ypač pastaruoju metu, toli gražu ne visi gali pasigirti gera finansine padėtimi", - pasakojo jurbarkietis.

Pasak jo, informavus apie tokias rinkliavas darželio direktorę Jurgitą Volbikienę, pas ją netruko apsilankyti minėtų supermamyčių delegacija.

„Jos, kaip ir buvo galima tikėtis, mano pastebėjimus pabandė paneigti, bet aš turiu įrodymus - sąskaitos, kur pervedamos rinkliavos, numeriuką, susirašinėjimą, kuriame kalbama, po kiek reikia mestis, surinktų pinigų ataskaitas, - toliau pasakojo G.Stoškus.- Kai Jurbarke lankėsi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, tiesiai jos paklausiau, kokia yra ministerijos pozicija rinkliavų ir dovanų auklėtojams bei mokytojams klausimu. Ministrė atsakė, kad institucija pasisako už nulinę toleranciją tokiems dalykams"

G.Stoškus nuomone, dar būtų galima suprasti,, jeigu dovanos būtų simbolinės, siekiant parodyti dėmesį ar auklėtojos sunkiau verstųsi, bet dabartinė situacija stebina.

„Laikai sudėtingi, viskas pabrango, ne visi žmonės turi darbus, tačiau, nepaisant to, iš tėvų už kiekvieną vaiką reikalaujama po 25 eurus, iš kurių net 15 atiteks dovanėlėms personalui. Ir tai vyksta nepaisant to, kad „Ąžuoliuko" darželyje per dvejus metus auklėtojų atlyginimai išaugo 600 eurų ir „ant popieriaus" dabar siekia 1751 eurą, - realijas įvardino G.Stoškus. - Be to, pagal įstatymą visos brangios dovanos turi būti deklaruojamos, tačiau ar kas nors matė auklėtojų dovanų deklaraciją?"

Baigdamas pokalbį jis patikslino, kad analogiška situacija yra ne tik Jurbarke. Politiko turimomis žiniomis, rinkliavų mada išplitusi ir Vilniaus „Gilužio" lopšelyje-darželyje, kuriam vadovauja Seimo nario konservatoriaus Stasio Šedbaro sutuoktinė.

Jurbarko „Ąžuoliuko" mokyklos-darželio direktorė Jurgita Volbikienė patikino, kad minėta situacija įstaigai yra žinoma.

„Su situacija asmeniškai supažindino įstaigą lankančių dviejų vaikų tėvelis bei jų senelis. Po pokalbio su jais buvo kalbama su auklėtojomis ir auklėtojų padėjėjomis. Išreikšta pozicija - nulinė tolerancija dovanoms.

Auklėtojos kalbėjosi su grupių tėveliais, išreikšdamos poziciją, kad gauna atlygį už savo atliktą darbą ir dovanų nepriims. Taip pat buvo atėję vienos grupės tėvų komitetas, kuris paaiškino, kad tėvelis ir senelis neteisingai suprato renkamo iždo paskirtį. Jie detalizavo, kad grupės fondas yra renkamas ne dovanoms, o vaikų reikmėms: atvykstantiems spektakliams, edukaciniams užsiėmimams.

Noriu pabrėžti, kad nei įstaigos vadovas, nei auklėtojos „rinkliavų" nevykdė ir nevykdo.

Įstaigoje taip pat veikia Korupcijos prevencijos programa. Esame principingi šiuo klausimu. Laikomės pedagogo etikos kodekso, taip pat etikos viešajame sektoriuje nuostatų. Griežtai nusistatę prieš rinkliavas ir dovanas", - pabrėžė J.Volbikienė.

Pasiteiravus lopšelio-darželio „Gilužis", ar jo vadovybė žino apie pinigų iš darželinukų tėvų rinkimą ir kaip tai vertina, klausimas buvo persiųstas Vilniaus savivaldybei. Ji adekvataus atsakymo į užduotą klausimą pateikti nesugebėjo.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kuriai vadovauja Jurgita Šiugždinienė, nepritaria jokių priverstinių rinkliavų rinkimui švietimo įstaigose. Tėvai gali paaukoti pinigų darželio reikmėms tiktai savanoriškai - kalbama apie dalies pajamų mokesčio skyrimą arba kitas rėmėjų aukas į darželio ar mokyklos fondą ugdymo reikmėms, jei ta ugdymo įstaiga turi paramos gavėjo statusą.

Ikimokyklinis ugdymas yra savarankiškoji savivaldybių funkcija. Dėl to vaikų tėvai apie renkamus pinigus auklėtojoms gali informuoti savivaldybės administracijos švietimo padalinį.

Vidmantas MISEVIČIUS

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
21.04.2024 laikas 11:58 Receptai – Patiekalai Švelnus, purus rabarbarų ir obuolių pyragas
Šis variantas toks paprastas, kad jį tikrai pagaminti net ir virtuvės naujokas. O galutinis rezultatas tikrai geras. Kiekvienas gabaliukas prie kavos susivalgo su didžiule šypsena. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

21.04.2024 laikas 11:09 Receptai – Patiekalai Žirnienė su mėsos kukuliais, kurią visi girią!

Šiandien parodysiu Jums labai paprastą, bet itin skanią žirnių sriubą (kaip mano močiutė vadindavo - žirnienę) su mėsos kukuliais, bulvėmis ir morkomis. Ilgiausia proceso dalis, tai išmirkyti žirnius per naktį, kad jie greitai ...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Pilno grūdo avižinių dribsnių ir razinų sausainiai
Labai paprastai pagaminami, bet be galo gardūs sausainiai. Jeigu Jūs esate iš tų, kuriems razinos galėtų išvis neegzistuoti, tada naudokite džiovintas spanguoles arba kitas džiovintas mėgstamas uogas. Avižinių dribsnių bei razinų ...

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau