Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2023 » Sausio » 3

Lietuva: Bankų gobšumas bado akis

Bankų gobšumas bado akis

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas Algirdas Butkevičius pažadėjo inicijuoti parlamentinę kontrolę ir aiškintis, kodėl kredito įstaigos iš klientų už paskolas lupa milžiniškas iki 4 proc. siekiančias palūkanas, o palūkanas už indėlius moka net ir 20 kartų mažesnius. „Tai - nesveika", - „Vakaro žinioms" sakė A.Butkevičius.

„Vakaro žinios" pernai gruodžio viduryje skelbė, kad Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai, reaguodami į Europos Centrinio banko veiksmus, vos ne iki 4 proc. padidino palūkanas ne tik besiskolinantiems, bet ir esamiems skolininkams. Užtat padidinti indėlių palūkanas daugelis „pamiršo" arba padidino simboliškai. Todėl dabar kai kuriuose bankuose indėlių ir paskolų palūkanos skiriasi net ne procentais, o kartais - net ir 20 ar daugiau kartų. „Vakaro žinios" apklausė visus bankus, kodėl taip elgiamasi, atsakymo negauta tik iš SEB. O labiausiai nustebino „Swedbank" atstovo spaudai Sauliaus Abraškevičiaus komentaras: „Nuo šių metų spalio 6 d. klientams, kurie sudaro indėlių sutartis vienų metų ar ilgesniam laikotarpiui, siūlome 0,2 proc. metines palūkanas. Toliau stebime ir analizuojame situaciją, tačiau artimiausiu metu pokyčių neplanuojame", - pernai gruodį pareiškė S.Abraškevičius.

Kuo nustebino? Tuo, kad bankas taiko mažiausias palūkanų normas indėliams, nors paskoloms, kaip skelbiama jų tinkalapyje, taiko apie 4,5 proc. (priklausomai nuo maržos, dėl kurios su kiekvienu klientu susiderama atskirai). Tad indėlių palūkanos už paskolos palūkanas yra maždaug 23 kartus mažesnės!

Europos Centrinis bankas pernai keturis kartus kėlė palūkanų normas - būsto paskolos žmonėms brango iki 4 proc. Tačiau už terminuotus indėlius metams ir ilgiau siūlomos keliskart mažesnės palūkanos. Tai stebina ir komercinius bankus prižiūrintį Lietuvos banką.

„Deja, Lietuvoje indėlių palūkanų normos... Norėtųsi matyti spartesnį augimą. Didesnėse rinkos dalyvėse indėlių palūkanų normos atsilieka", - LRT sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

„Bankai kol kas dar palaiko didėjantį atotrūkį tarp palūkanų pajamų ir išlaidų, t.y. palūkanos už indėlius auga gerokai lėčiau nei palūkanos už paskolas. Matydamas sparčiai augantį bankų veiklos pelningumą ir aukštą metinę infliaciją, neigiamai veikiančią vartotojus, ypač socialiai pažeidžiamas grupes, Lietuvos bankas kreipėsi į komercinius bankus, ragindamas juos būti socialiai atsakingomis finansų institucijomis - siekti, kad nė viena finansinių paslaugų vartotojų grupė nebūtų atribota nuo svarbiausių finansinių paslaugų, būtų nuolat didinamas jų prieinamumas. Taip pat siūloma mažinti finansinių paslaugų (ypač būtiniausių) įkainius", - rašoma Lietuvos banko pranešime.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos" seniūno pavaduotojas A.Butkevičius laikosi dar griežtesnės pozicijos. Anot jo, kredito įstaigos elgiasi grobuoniškai, todėl jis imsis organizuoti parlamentinę kontrolę - kredito įstaigų atstovai bus kviečiami į komitetą pasiaiškinti. Aišku, jei iniciatyvai pritars naujasis komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė. Anot A.Butkevičiaus, jei komitetui ir toliau vadovautų konservatorių iš pirmininko posto išspirtas Mykolas Majauskas, būtų daug lengviau, nes M.Majauskas esą parlamentinei kontrolei skirdavo itin daug dėmesio.

„Toks komercinių bankų elgesys yra nepadorus, grobuoniškas. Juo labiau, kad pernai, kiek žinau, bankai dirbo itin pelningai", - „Vakaro žinioms" sakė A.Butkevičius.

Lietuvos bankas paskelbė, kad pernai per pirmus tris metų ketvirčius Lietuvoje veikiantys bankai uždirbo net 343,4 mln. eurų bendro grynojo pelno - 38,9 proc. daugiau negu pernai tuo pat laiku. Anot Lietuvos banko, šį rezultatą iš esmės lėmė didėjusios grynųjų palūkanų pajamos. Centrinio banko vertinimu, trečiąjį ketvirtį bankai toliau aktyviai skolino verslui ir gyventojams, todėl iš šios veiklos uždirbo daugiausiai pajamų. Gyventojų indėlių toliau gausėjo, tačiau metinis augimo tempas sumažėjo.

A.Butkevičius apgailestauja, kad nėra jokių patvirtintų taisyklių, kaip bankai turėtų skaičiuoti palūkanas, viskas palikta jų nuožiūrai.

„Jei indėlių palūkanos būtų mažesnės 2-3 kartus, dar būtų lyg ir nieko. Tačiau kai skiriasi 20 kartų, yra nesveika", - reziumavo A.Butkevičius.

Rašo Danas Nagelė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/verslas/banku-gobsumas-bado-akis/

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
10.04.2024 laikas 20:02 Receptai – Patiekalai Bananų sausainių pyragas: skanus ir greitas desertas be kepimo receptas
Jei mėgstate saldumynus, bet neturite pakankamai laiko gaminti, rekomenduojame labai greito ir lengvo deserto receptą. Jums nereikės vargti su tešla ir įjungti orkaitės. Pakanka po ranka turėti krekerių, bananų, šiek tiek cukraus ...

Skaityti daugiau

08.04.2024 laikas 15:22 Receptai – Patiekalai Vištienos krūtinėlė su malonia citrinos rūgštele. Skanus užkandis iš to, ką turite šaldytuve

Greitai, lengvai ir nebrangiai! Puikus skonis ir aromatas, kurį mėgsta ir suaugusieji, ir vaikai. Būtinai išbandykite - rekomenduoju.

Skaityti daugiau

03.04.2024 laikas 20:23 Receptai – Patiekalai Blyneliai (sklindžiai) su obuoliais (receptas)
Mano vyras turi labai aiškią nuomonę kai kuriais klausimais. Ir jis kartais savo tiesa būna taip įsitikinęs, kad neįmanoma jį perkalbėti. Tačiau, kartais aš jį pergudrauju. Kad ir su šiais sklindžiais. Jis visada sako, kad keptų o...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau