Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Gegužės » 18

Cepelinų Padažas su Spirgučiais: Tradicinis Lietuviškas Receptas

Cepelinų padažas su spirgučiais – tai širdį ir skrandį šildantis lietuviškos virtuvės perlas, be kurio neįsivaizduojami tradiciniai cepelinai ar kugelis. Sužinokite, kaip pasigaminti šį kreminį, traškių spirgučių kupiną padažą, ir atraskite lietuviškos maisto kultūros subtilybes!

Kodėl Cepelinų Padažas?

Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be sočių, skonių kupinų patiekalų, o cepelinų padažas su spirgučiais yra vienas iš jų. Šis padažas, pagamintas iš keptų lašinukų, svogūnų, grietinės ir pieno, puikiai papildo cepelinus, kugelį ar net paprastas virtas bulves. Jo traškus ir kreminis derinys sukuria tobulą balansą, kuris sužavi kiekvieną paragavusį.

Tradicinis cepelinų padažas su spirgučiais lėkštėje

Cepelinų Padažas su Spirgučiais

Cepelinų Padažo Receptas

Ingredientai

  • lašinukai: 200–300 g (galima keisti šonine arba rūkytu kumpiu)
  • svogūnai: 2–3 vnt. (arba raudonieji/šalotiniai svogūnai)
  • grietinė: 200–300 g (arba graikiškas jogurtas)
  • miltai: 1 valg. šaukštas (arba bulvių/kukurūzų krakmolas)
  • pienas: 1 stiklinė (arba riebus augalinis pienas)
  • druska: pagal skonį
  • juodieji pipirai: pagal skonį (arba kmynai, čiobrelis)

Paruošimas

  1. Smulkiai supjaustykite lašinukus ir kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol išsiskirs riebalai ir jie taps auksiniai.
  2. Į keptuvę sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir lengvai pagels.
  3. Perkelkite svogūnus ir lašinukus į dubenėlį, palikdami dalį riebalų keptuvėje.
  4. Į keptuvės riebalus suberkite miltus, maišykite, kol jie lengvai pagels (apie 1–2 min.).
  5. Supilkite pieną, įberkite druskos ir pipirų, maišykite, kol masė užvirs ir sutirštės.
  6. Įmaišykite grietinę, pakaitinkite (nevirinkite!) ir supilkite masę į dubenį su lašinukais bei svogūnais.
  7. Gerai išmaišykite ir patiekite šiltą su cepelinais, kugeliu ar virtomis bulvėmis.

Patarimai

  • Kepkite lašinukus lėtai, kad riebalai išsiskirtų tolygiai ir nesudegtų.
  • Miltus maišykite nuolat, kad nesusidarytų gumulėlių.
  • Grietinę įdėkite paskutinę, kad nesutrauktų.
  • Padažą galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų, prieš patiekiant švelniai pakaitinti.

Istorinis Faktas: Cepelinų Kilmė Lietuvoje

Cepelinai, dar vadinami „didžkukuliais“, yra vienas seniausių lietuviškų patiekalų, kurio šaknys siekia XIX a. Manoma, kad jų pavadinimas kilo iš vokiško žodžio „Zeppelin“, dėl panašumo į dirižablio formą. Lietuvių valstiečiai cepelinus gamindavo iš bulvių, kurios buvo pigus ir lengvai prieinamas maistas. Šiandien cepelinai yra nacionalinis patiekalas, o padažas su spirgučiais – neatsiejama jo dalis, simbolizuojanti lietuvių meilę sočiam, naminiam maistui.

Tradicinis cepelinų padažas su spirgučiais lėkštėje

Cepelinų Padažas su Spirgučiais

Liaudies Medicina: Lašinukų Nauda

Lietuvių liaudies medicinoje lašinukai buvo vertinami ne tik kaip maistas, bet ir kaip energijos šaltinis šaltuoju metų laiku. Tradiciškai lašinukai buvo naudojami tepant ant odos kaip natūralus drėkiklis ar net gydant peršalimą, sumaišius su medumi ir česnaku. Šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad saikingai vartojami gyvūniniai riebalai, tokie kaip lašinukai, gali būti sveikos mitybos dalis, ypač turintys mononesočiųjų riebalų rūgščių.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 16:22, 2025-05-18
Ar jūsų cepelinai neįsivaizduojami be spirgučių padažo? Išbandykite šį autentišką receptą ir pasidalinkite savo patirtimi komentaruose!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-14 laikas 09:14 Receptai Drėgnas Meduolių Keksas su Grietine: Nauda, Kalorijos ir Pilnavertis Patiekalas
Drėgnas meduolių keksas su grietine yra puikus šventinis desertas, kuris ne tik gardus, bet ir turi sveikatos naudą dėl ingredientų kaip sviestas, kiaušiniai ir prieskoniai. Šiame straipsnyje aptariama jo kalorijos (apie 300 porci...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 08:53 Receptai Kugelis su kiaulės koja: receptas, nauda sveikatai ir kalorijos

Kugelis su kiaulės koja – tradicinis lietuviškas patiekalas, sujungiantis bulvių ir mėsos skonius. Šiame straipsnyje rasite pilną receptą, ingredientų alternatyvas, gaminimo patarimus, sveikatos naudą (kalio, kolageno šal...

Skaityti daugiau

2025-10-14 laikas 08:38 Receptai Marmurinis keksas su bananais: receptas, nauda sveikatai ir kalorijos
Marmurinis keksas su bananais – klasikinis desertas, sujungiantis šokolado ir bananų skonius. Šiame straipsnyje rasite pilną receptą, ingredientų alternatyvas, gaminimo patarimus, sveikatos naudą (kalio, vitaminų šaltinis), kalori...

Skaityti daugiau

2025-10-15 laikas 17:50 Visatos plėtimasis: į ką plečiasi begalinė Visata?
Visata nuolat plečiasi, bet į ką ji plečiasi ir iš kur? Šis straipsnis nagrinėja Didžiojo sprogimo teoriją, Visatos plėtimosi mechanizmus ir klausimą, ar Visata yra begalinė. Remiantis astrofizikų, tokių kaip Paulas Sutteris (angl. Paul Sutter), įžva...

Skaityti daugiau

2025-10-15 laikas 09:13 Paslaptingas Tarpžvaigždinis Objektas 3I/ATLAS: Ar Tai Kometa, ar Ateivių Technologija?

Paslaptingas tarpžvaigždinis objektas 3I/ATLAS, atrastas 2025 m. liepos 1 d. ATLAS teleskopu Čilėje, kelia didelį susidomėjimą mokslo bendruomenėje. Tai trečiasis patvirtintas tarpžvaigždinis lankytojas Saulės sistemoje po 1I/ʻOumuamua ir 2I/Boris...

Skaityti daugiau

2025-10-15 laikas 08:47 Kaip Tinkamai Prižiūrėti Vilnos ir Kašmyro Megztinius: Išsamus Vadovas
Atėjus rudeniui, vilnos ir kašmyro megztiniai tampa būtina aprangos dalimi dėl jaukumo ir elegancijos. Tačiau jie reikalauja ypatingos priežiūros, kad nesusitrauktų ar neišsitampytų. Šiame straipsnyje aptariame, kada ir kaip skalbti šiuos audinius, r...

Skaityti daugiau

2025-10-15 laikas 07:37 Prancūzijos Ministras Pirmininkas Sébastienas Lecornu Sustabdo Pensijų Reformą Iki 2027 Metų

Prancūzijos vyriausybė, vadovaujama ministro pirmininko Sébastieno Lecornu, nusprendė sustabdyti 2023 m. pensijų reformą iki 2027 m. prezidento rinkimų, siekdama išvengti nepasitikėjimo balsavimo. Šis sprendimas atėjo po socialistų grasinimų ir ma...

Skaityti daugiau

2025-10-15 laikas 07:26 Ifo tyrimas įspėja, kad blogiausiu atveju tik 3 % ukrainiečių pabėgėlių gali grįžti
Dauguma Europoje gyvenančių ukrainiečių pabėgėlių, kurie po karo svarstytų grįžti į tėvynę, nori saugumo garantijų, pavyzdžiui, narystės NATO, taip pat teritorijos grąžinimo, korupcijos problemos sprendimo ir ekonominio stabilumo....

Skaityti daugiau