Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Gegužės » 18

Cepelinų Padažas su Spirgučiais: Tradicinis Lietuviškas Receptas

Cepelinų padažas su spirgučiais – tai širdį ir skrandį šildantis lietuviškos virtuvės perlas, be kurio neįsivaizduojami tradiciniai cepelinai ar kugelis. Sužinokite, kaip pasigaminti šį kreminį, traškių spirgučių kupiną padažą, ir atraskite lietuviškos maisto kultūros subtilybes!

Kodėl Cepelinų Padažas?

Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be sočių, skonių kupinų patiekalų, o cepelinų padažas su spirgučiais yra vienas iš jų. Šis padažas, pagamintas iš keptų lašinukų, svogūnų, grietinės ir pieno, puikiai papildo cepelinus, kugelį ar net paprastas virtas bulves. Jo traškus ir kreminis derinys sukuria tobulą balansą, kuris sužavi kiekvieną paragavusį.

Tradicinis cepelinų padažas su spirgučiais lėkštėje

Cepelinų Padažas su Spirgučiais

Cepelinų Padažo Receptas

Ingredientai

  • lašinukai: 200–300 g (galima keisti šonine arba rūkytu kumpiu)
  • svogūnai: 2–3 vnt. (arba raudonieji/šalotiniai svogūnai)
  • grietinė: 200–300 g (arba graikiškas jogurtas)
  • miltai: 1 valg. šaukštas (arba bulvių/kukurūzų krakmolas)
  • pienas: 1 stiklinė (arba riebus augalinis pienas)
  • druska: pagal skonį
  • juodieji pipirai: pagal skonį (arba kmynai, čiobrelis)

Paruošimas

  1. Smulkiai supjaustykite lašinukus ir kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol išsiskirs riebalai ir jie taps auksiniai.
  2. Į keptuvę sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir lengvai pagels.
  3. Perkelkite svogūnus ir lašinukus į dubenėlį, palikdami dalį riebalų keptuvėje.
  4. Į keptuvės riebalus suberkite miltus, maišykite, kol jie lengvai pagels (apie 1–2 min.).
  5. Supilkite pieną, įberkite druskos ir pipirų, maišykite, kol masė užvirs ir sutirštės.
  6. Įmaišykite grietinę, pakaitinkite (nevirinkite!) ir supilkite masę į dubenį su lašinukais bei svogūnais.
  7. Gerai išmaišykite ir patiekite šiltą su cepelinais, kugeliu ar virtomis bulvėmis.

Patarimai

  • Kepkite lašinukus lėtai, kad riebalai išsiskirtų tolygiai ir nesudegtų.
  • Miltus maišykite nuolat, kad nesusidarytų gumulėlių.
  • Grietinę įdėkite paskutinę, kad nesutrauktų.
  • Padažą galima laikyti šaldytuve iki 2 dienų, prieš patiekiant švelniai pakaitinti.

Istorinis Faktas: Cepelinų Kilmė Lietuvoje

Cepelinai, dar vadinami „didžkukuliais“, yra vienas seniausių lietuviškų patiekalų, kurio šaknys siekia XIX a. Manoma, kad jų pavadinimas kilo iš vokiško žodžio „Zeppelin“, dėl panašumo į dirižablio formą. Lietuvių valstiečiai cepelinus gamindavo iš bulvių, kurios buvo pigus ir lengvai prieinamas maistas. Šiandien cepelinai yra nacionalinis patiekalas, o padažas su spirgučiais – neatsiejama jo dalis, simbolizuojanti lietuvių meilę sočiam, naminiam maistui.

Tradicinis cepelinų padažas su spirgučiais lėkštėje

Cepelinų Padažas su Spirgučiais

Liaudies Medicina: Lašinukų Nauda

Lietuvių liaudies medicinoje lašinukai buvo vertinami ne tik kaip maistas, bet ir kaip energijos šaltinis šaltuoju metų laiku. Tradiciškai lašinukai buvo naudojami tepant ant odos kaip natūralus drėkiklis ar net gydant peršalimą, sumaišius su medumi ir česnaku. Šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad saikingai vartojami gyvūniniai riebalai, tokie kaip lašinukai, gali būti sveikos mitybos dalis, ypač turintys mononesočiųjų riebalų rūgščių.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 16:22, 2025-05-18
Ar jūsų cepelinai neįsivaizduojami be spirgučių padažo? Išbandykite šį autentišką receptą ir pasidalinkite savo patirtimi komentaruose!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 16:45 Receptai Šilkiniai Bulvių Kukuliai su Faršo Padažu: Klasikinis Lietuviškas Patiekalas, Jo Nauda ir Receptas
Šilkiniai bulvių kukuliai su faršo padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik džiugina širdį, bet ir užburia savo minkštumu bei sodriu skoniu. Šis patiekalas dažnai primena jaukius vaikystės vakarus, kai namuose ...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:58 Kodėl katė šnypščia? Supraskite kačių emocijas ir elgseną

Katės šnypštimas – ne pyktis, o baimės ir streso signalas. Sužinokite, kodėl katė šnypščia, kaip atpažinti emocijas ir teisingai reaguoti: duoti erdvės, nebausti, vengti akių kontakto. Šnypštimas dažnai sveika – tai gynybine mimika, pr...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:41 Kaip virti kiaušinius, kad lukštas niekada nesuskiltų: 7 veiksmingos gudrybės
Verdant kiaušinius lukštas dažnai trūkinėja dėl temperatūrų skirtumo, plono lukšto ar netinkamo metodo. Tačiau yra paprastų gudrybių, kurios veikia 100%! Į vandenį įpilkite acto arba druskos, pradurkite kiaušinio galą adata, dėti į šaltą vandenį ir v...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:17 Chemija ar alchemija: kodėl geismas nėra meilė santykiuose?

Daugelis klaidingai laiko geismą – stiprią fizinę trauką ir aistrą – pagrindiniu romantinių santykių veiksniu. Straipsnyje aiškinama, kodėl chemija (geismas) yra trumpalaikė ir dažnai veda prie nusivylimų, o tikroji alchemija (meilė) r...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:06 Šumerų civilizacija: natūralūs potvyniai ir irigacijos mitas

Šumerų civilizacija, viena seniausių pasaulyje, klestėjo Mesopotamijoje dėka natūralių Persijos įlankos potvynių, kurie prieš 7000 metų drėkino laukus be kanalų. Naujas tyrimas PLOS One, remiantis 25 m kerno analize iš Lagašo, atskleidžia, kad duk...

Skaityti daugiau