Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Balandžio » 11

Žemaitiški Miltiniai Kleckai su Varške ir Peletrūnu: Tradicinis Receptas

Žemaitiški miltiniai kleckai su varške, kepintais lašinukais ir peletrūnu – tai ne tik tradicinis lietuviškas patiekalas, bet ir tikras skonio šedevras. Šis receptas sujungia paprastumą ir natūralumą, o peletrūno žolelė prideda unikalaus aromato. Puikiai tinka jaukiai šeimos vakarienei ar savaitgalio pietums. Šiame straipsnyje rasite išsamų gaminimo vadovą, ingredientų alternatyvas ir naudingus patarimus, kaip sukurti tobulus kleckus.

Kodėl verta rinktis žemaitiškus kleckus?

Žemaitiški kleckai išsiskiria savo universalumu – juos galima pritaikyti pagal skonį ar turimus ingredientus. Tradiciškai gaminami su varške ir lašinukais, jie atspindi lietuviškos virtuvės šilumą ir autentiškumą. Be to, receptas lengvai modifikuojamas: galite rinktis sveikesnes alternatyvas ar net veganišką versiją. Sužinokite daugiau apie lietuvišką virtuvę ir jos tradicijas.

Ingredientai

  • Miltai: 300 g
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Varškė: 200 g
  • Vanduo: 100 ml
  • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
  • Lašinukai: 150 g
  • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio
  • Peletrūnas: 1 arbatinis šaukštelis
  • Pipirai: pagal skonį
  • Krapai: pagal skonį

Galimos ingredientų alternatyvos

Šis receptas lankstus, todėl galite eksperimentuoti:

  • Varškė: Tinka 9% riebumo varškė, liesa ar desertinė. Veganiškai versijai naudokite tofu arba augalinę varškę.
  • Lašinukai: Sveikesniam variantui rinkitės kalakutienos ar vištienos kumpelį. Veganiškai – rūkyto tofu gabalėlius.
  • Svogūnas: Pakeiskite laiškiniais ar askaloniniais svogūnais.
  • Peletrūnas: Jei neturite, naudokite čiobrelius, mairūną ar petražoles.

Pavyzdžiui, vietoj lašinukų kartą išbandžiau keptą grybų įdarą – rezultatas buvo ne mažiau skanus!

Žemaitiški miltiniai kleckai su varške ir peletrūnu
Tradiciniai žemaitiški kleckai su varške. Fotokoliažas: Paranormal.lt

Gaminimo žingsniai

  1. Paruoškite tešlą: Dubenyje sumaišykite miltus su druska. Įmuškite kiaušinius, pilkite vandenį ir minkykite apie 5 minutes, kol tešla taps elastinga.
  2. Paruoškite įdarą: Varškę sumaišykite su druska, pipirais ir smulkintais krapais. Jei varškė sausa, įpilkite šlakelį grietinėlės.
  3. Pakepinkite lašinukus: Smulkiai supjaustykite lašinukus ir svogūną, kepkite, kol taps traškūs.
  4. Formuokite kleckus: Atgnybkite tešlos gabalėlius, suformuokite rutuliukus, įspauskite duobutę ir įdėkite varškės bei lašinukų įdarą. Užspauskite kraštus.
  5. Virimas: Užvirinkite pasūdytą vandenį, sudėkite kleckus ir virkite 8–10 minučių, kol iškils į paviršių.
  6. Patiekite: Patiekite su grietine, pabarstykite krapais ir peletrūnu.

Gaminimo patarimai

  • Tešlos konsistencija: Ji turi būti minkšta, bet nelipti. Jei limpa, įberkite miltų.
  • Kleckų forma: Naudokite šlapią šaukštą, kad tešla neprisiltų.
  • Peletrūnas: Naudokite saikingai, kad neužgožtų kitų skonių.
  • Padažas: Be grietinės, puikiai tinka naminis pomidorų padažas ar sviesto ir žolelių mišinys.

Pavyzdžiui, kartą gaminau kleckus su rūkyta lašiša vietoj lašinukų – skonis buvo subtilus ir netikėtas!

Kodėl šis receptas toks populiarus?

Žemaitiški kleckai yra ne tik skanūs, bet ir atspindi lietuviškos kultūros paveldą. Jie lengvai pritaikomi šiuolaikiniam skoniui, o ingredientai – prieinami kiekvienam. Be to, gaminimo procesas gali tapti smagiu šeimos ritualu. Norite daugiau tradicinių receptų?

Išbandykite šį receptą ir atraskite lietuviškos virtuvės žavesį savo namuose!

Tikri Miško Garsai, Vėjas, Paukščiai, Medžiai. Pasidžiaukime tikrais miško garsai, vėju, paukščių čiulbėjimu, saulės spindulių žaismą, tarp medžių. Vėjas, miško ošimas suteikia jausmą, kad esame tikrame miške.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 07:53, 2025-04-11
Norite jaukios vakarienės? Išbandykite žemaitiškus kleckus su varške ir peletrūnu! Pasidalykite savo gaminimo patirtimi komentaruose!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 11:23 Receptai Orkaitėje kepta višta su obuoliais ir bulvėmis: sultingas receptas, maistinė vertė ir nauda sveikatai
Orkaitėje kepta višta su obuoliais, bulvėmis ir kvapniu žolelių sviestu yra vienas iš tų klasikinių lietuviškų patiekalų, kurie visada sugrąžina į namų šilumą ir tikrą, lėtą virtuvės malonumą. Tai tradicinis šeimos sekmadienio sta...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 10:03 Receptai Kiaulienos Sprandinės Kepsniai Orkaitėje su Bulvėmis, Morkomis, Svogūnais ir Sūriu – Tikras Kalėdinis Hit'as Šeimoje

Šis sotus ir kvapnus kiaulienos sprandinės kepsnių receptas su daržovėmis ir lydytu sūriu yra mūsų šeimos kalėdinė tradicija jau kelias kartas. Mėsa kepa lėtai orkaitėje, tampa nepaprastai minkšta, prisigeria daržovių saldumo, ...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 12:04 Bičių Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Privalumai, Vartojimas ir Rizikos

Bičių žiedadulkės – natūralus energijos ir imuniteto šaltinis, turtingas baltymais, vitaminais ir antioksidantais. Šiame straipsnyje sužinosite jų naudą: nuo cholesterolio mažinimo iki žaizdų gijimo, kaip organizmas jas įsisavina per virškinimo fe...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:54 Pastarnokų nauda sveikatai: vitaminai, mineralai ir receptai

Pastarnokų nauda sveikatai apima virškinimo gerinimą, imuniteto stiprinimą ir širdies apsaugą dėl vitaminų C, K, B grupės bei mineralų kaip kalis ir magnis. Šie low kalorijų šakniniai augalai tinka svorio metimui ir uratinių inkstų akmenligei (low...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:35 Česnako, burokėlių ir avižų nauda sveikatai: kaip vartoti teisingai

Česnakas, burokėliai ir avižos – natūralūs sveikatos sergėtojai! Sužinokite, kaip alicinas kovoja su vėžiu, nitratai mažina spaudimą, o beta-gliukanas kontroliuoja cholesterolį. Paaiškiname naudą, žalą, įsisavinimą ir gydomąsias savybes. Praktini...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 18:57 Sveiki įpročiai, padedantys gydyti osteoartritą
Osteoartritas yra lėtinė liga, kuri kenkia sąnarių sveikatai. Dažniausiai ji pasireiškia vyresniems nei 60 metų žmonėms, tačiau iš esmės ja gali sirgti bet kokio amžiaus žmonės. Ir nors visiškai išgydyti šią ligą neįmanoma, kai kurie sveiki įpročiai ...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 18:40 Sirijos paauglys teisiamas už ispanų turisto gerklės perpjovimą Berlyno holokausto memorialo teritorijoje
Prokurorai teigia, kad 19-metis veikė iš ISIS įkvėpto neapykantos žydams ir siekė nužudyti ispanų turistą simbolinėje vietoje. 19-metis sirietis teisiamas Berlyne, kaltinamas ispanų turisto gerklės perpjovimu, prokurorų teigimu, antisemitiniu nužudym...

Skaityti daugiau