Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Balandžio » 11

Žemaitiški Miltiniai Kleckai su Varške ir Peletrūnu: Tradicinis Receptas

Žemaitiški miltiniai kleckai su varške, kepintais lašinukais ir peletrūnu – tai ne tik tradicinis lietuviškas patiekalas, bet ir tikras skonio šedevras. Šis receptas sujungia paprastumą ir natūralumą, o peletrūno žolelė prideda unikalaus aromato. Puikiai tinka jaukiai šeimos vakarienei ar savaitgalio pietums. Šiame straipsnyje rasite išsamų gaminimo vadovą, ingredientų alternatyvas ir naudingus patarimus, kaip sukurti tobulus kleckus.

Kodėl verta rinktis žemaitiškus kleckus?

Žemaitiški kleckai išsiskiria savo universalumu – juos galima pritaikyti pagal skonį ar turimus ingredientus. Tradiciškai gaminami su varške ir lašinukais, jie atspindi lietuviškos virtuvės šilumą ir autentiškumą. Be to, receptas lengvai modifikuojamas: galite rinktis sveikesnes alternatyvas ar net veganišką versiją. Sužinokite daugiau apie lietuvišką virtuvę ir jos tradicijas.

Ingredientai

  • Miltai: 300 g
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Varškė: 200 g
  • Vanduo: 100 ml
  • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
  • Lašinukai: 150 g
  • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio
  • Peletrūnas: 1 arbatinis šaukštelis
  • Pipirai: pagal skonį
  • Krapai: pagal skonį

Galimos ingredientų alternatyvos

Šis receptas lankstus, todėl galite eksperimentuoti:

  • Varškė: Tinka 9% riebumo varškė, liesa ar desertinė. Veganiškai versijai naudokite tofu arba augalinę varškę.
  • Lašinukai: Sveikesniam variantui rinkitės kalakutienos ar vištienos kumpelį. Veganiškai – rūkyto tofu gabalėlius.
  • Svogūnas: Pakeiskite laiškiniais ar askaloniniais svogūnais.
  • Peletrūnas: Jei neturite, naudokite čiobrelius, mairūną ar petražoles.

Pavyzdžiui, vietoj lašinukų kartą išbandžiau keptą grybų įdarą – rezultatas buvo ne mažiau skanus!

Žemaitiški miltiniai kleckai su varške ir peletrūnu
Tradiciniai žemaitiški kleckai su varške. Fotokoliažas: Paranormal.lt

Gaminimo žingsniai

  1. Paruoškite tešlą: Dubenyje sumaišykite miltus su druska. Įmuškite kiaušinius, pilkite vandenį ir minkykite apie 5 minutes, kol tešla taps elastinga.
  2. Paruoškite įdarą: Varškę sumaišykite su druska, pipirais ir smulkintais krapais. Jei varškė sausa, įpilkite šlakelį grietinėlės.
  3. Pakepinkite lašinukus: Smulkiai supjaustykite lašinukus ir svogūną, kepkite, kol taps traškūs.
  4. Formuokite kleckus: Atgnybkite tešlos gabalėlius, suformuokite rutuliukus, įspauskite duobutę ir įdėkite varškės bei lašinukų įdarą. Užspauskite kraštus.
  5. Virimas: Užvirinkite pasūdytą vandenį, sudėkite kleckus ir virkite 8–10 minučių, kol iškils į paviršių.
  6. Patiekite: Patiekite su grietine, pabarstykite krapais ir peletrūnu.

Gaminimo patarimai

  • Tešlos konsistencija: Ji turi būti minkšta, bet nelipti. Jei limpa, įberkite miltų.
  • Kleckų forma: Naudokite šlapią šaukštą, kad tešla neprisiltų.
  • Peletrūnas: Naudokite saikingai, kad neužgožtų kitų skonių.
  • Padažas: Be grietinės, puikiai tinka naminis pomidorų padažas ar sviesto ir žolelių mišinys.

Pavyzdžiui, kartą gaminau kleckus su rūkyta lašiša vietoj lašinukų – skonis buvo subtilus ir netikėtas!

Kodėl šis receptas toks populiarus?

Žemaitiški kleckai yra ne tik skanūs, bet ir atspindi lietuviškos kultūros paveldą. Jie lengvai pritaikomi šiuolaikiniam skoniui, o ingredientai – prieinami kiekvienam. Be to, gaminimo procesas gali tapti smagiu šeimos ritualu. Norite daugiau tradicinių receptų?

Išbandykite šį receptą ir atraskite lietuviškos virtuvės žavesį savo namuose!

Tikri Miško Garsai, Vėjas, Paukščiai, Medžiai. Pasidžiaukime tikrais miško garsai, vėju, paukščių čiulbėjimu, saulės spindulių žaismą, tarp medžių. Vėjas, miško ošimas suteikia jausmą, kad esame tikrame miške.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 07:53, 2025-04-11
Norite jaukios vakarienės? Išbandykite žemaitiškus kleckus su varške ir peletrūnu! Pasidalykite savo gaminimo patirtimi komentaruose!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-09 laikas 10:53 Receptai Vištienos Kotletai su Morkomis ir Gysločių Sēklų Luobelēm: Lengvas, Baltymingas Patiekalas Šeimai
Šiandien, kai sveika mityba tampa prioritetu, ieškome patiekalų, kurie būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. Vištienos kotletai su morkomis ir gysločių sēklų luobelēm – idealus pasirinkimas kasdieniams pietums ar vakarie...

Skaityti daugiau

2025-11-05 laikas 09:03 Receptai Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį

Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėn...

Skaityti daugiau

2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 11:14 Lęšiai: Nauda Sveikatai, Žala ir Receptai
Lęšiai – puikus maistas sveikatai, turintis daug baltymų, skaidulų, geležies ir folatų. Jie padeda mažinti cholesterolį, gerina virškinimą, stiprina kaulus ir palaiko širdies sveikatą. Tačiau per didelis vartojimas gali sukelti pilvo pūtimą ar trukdy...

Skaityti daugiau

2025-11-13 laikas 10:50 Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Naudingos Savybės ir Vartojimas
Bičių žiedadulkės – tai natūralus superproduktas, turintis baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jos stiprina imunitetą, suteikia energijos, mažina cholesterolį, gerina medžiagų apykaitą ir padeda atsigauti po ligų. Vartojamos su medumi, jogu...

Skaityti daugiau

2025-11-12 laikas 14:49 Mokslininkai įspėja, kad populiarios svorio mažinimo priemonės sukelia agresyvius vėžius žmonėms
Mokslininkai atrado, kad populiarios svorio mažinimo priemonės, tokios kaip Ozempic, Wegovy ir Mounjaro, yra susijusios su rimtais šalutiniais poveikiais, įskaitant dantų ėduonį, raumenų ir kaulų masės praradimą, aklumą, savižudybės mintis, vėžį ir m...

Skaityti daugiau

2025-11-12 laikas 14:40 Europa uždraudžia mokėjimus grynaisiais prieš privalomo ‘skaitmeninio euro’ įvedimą
ES paskelbė planus kriminalizuoti visus mokėjimus grynaisiais, numatydama įvesti naują „skaitmeninį eurą“, kuris bus privalomas visiems piliečiams, norintiems dalyvauti visuomenės gyvenime.

Skaityti daugiau

2025-11-12 laikas 13:10 Tyrimas: COVID-19 ‘spyglio baltymas’ iš tiesų buvo HERV-K

Mokslininkai atrado, kad COVID-19 „spyglio baltymas“ iš tiesų nebuvo virusinis, o buvo spike formos HERV-K – senovinis endogeninis retrovirusinis baltymas, užkoduotas žmogaus DNR ir žinomas kaip aktyvuojantis uždegimo ir str...

Skaityti daugiau