Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Balandžio » 11

Žemaitiški Miltiniai Kleckai su Varške ir Peletrūnu: Tradicinis Receptas

Žemaitiški miltiniai kleckai su varške, kepintais lašinukais ir peletrūnu – tai ne tik tradicinis lietuviškas patiekalas, bet ir tikras skonio šedevras. Šis receptas sujungia paprastumą ir natūralumą, o peletrūno žolelė prideda unikalaus aromato. Puikiai tinka jaukiai šeimos vakarienei ar savaitgalio pietums. Šiame straipsnyje rasite išsamų gaminimo vadovą, ingredientų alternatyvas ir naudingus patarimus, kaip sukurti tobulus kleckus.

Kodėl verta rinktis žemaitiškus kleckus?

Žemaitiški kleckai išsiskiria savo universalumu – juos galima pritaikyti pagal skonį ar turimus ingredientus. Tradiciškai gaminami su varške ir lašinukais, jie atspindi lietuviškos virtuvės šilumą ir autentiškumą. Be to, receptas lengvai modifikuojamas: galite rinktis sveikesnes alternatyvas ar net veganišką versiją. Sužinokite daugiau apie lietuvišką virtuvę ir jos tradicijas.

Ingredientai

  • Miltai: 300 g
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Varškė: 200 g
  • Vanduo: 100 ml
  • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
  • Lašinukai: 150 g
  • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio
  • Peletrūnas: 1 arbatinis šaukštelis
  • Pipirai: pagal skonį
  • Krapai: pagal skonį

Galimos ingredientų alternatyvos

Šis receptas lankstus, todėl galite eksperimentuoti:

  • Varškė: Tinka 9% riebumo varškė, liesa ar desertinė. Veganiškai versijai naudokite tofu arba augalinę varškę.
  • Lašinukai: Sveikesniam variantui rinkitės kalakutienos ar vištienos kumpelį. Veganiškai – rūkyto tofu gabalėlius.
  • Svogūnas: Pakeiskite laiškiniais ar askaloniniais svogūnais.
  • Peletrūnas: Jei neturite, naudokite čiobrelius, mairūną ar petražoles.

Pavyzdžiui, vietoj lašinukų kartą išbandžiau keptą grybų įdarą – rezultatas buvo ne mažiau skanus!

Žemaitiški miltiniai kleckai su varške ir peletrūnu
Tradiciniai žemaitiški kleckai su varške. Fotokoliažas: Paranormal.lt

Gaminimo žingsniai

  1. Paruoškite tešlą: Dubenyje sumaišykite miltus su druska. Įmuškite kiaušinius, pilkite vandenį ir minkykite apie 5 minutes, kol tešla taps elastinga.
  2. Paruoškite įdarą: Varškę sumaišykite su druska, pipirais ir smulkintais krapais. Jei varškė sausa, įpilkite šlakelį grietinėlės.
  3. Pakepinkite lašinukus: Smulkiai supjaustykite lašinukus ir svogūną, kepkite, kol taps traškūs.
  4. Formuokite kleckus: Atgnybkite tešlos gabalėlius, suformuokite rutuliukus, įspauskite duobutę ir įdėkite varškės bei lašinukų įdarą. Užspauskite kraštus.
  5. Virimas: Užvirinkite pasūdytą vandenį, sudėkite kleckus ir virkite 8–10 minučių, kol iškils į paviršių.
  6. Patiekite: Patiekite su grietine, pabarstykite krapais ir peletrūnu.

Gaminimo patarimai

  • Tešlos konsistencija: Ji turi būti minkšta, bet nelipti. Jei limpa, įberkite miltų.
  • Kleckų forma: Naudokite šlapią šaukštą, kad tešla neprisiltų.
  • Peletrūnas: Naudokite saikingai, kad neužgožtų kitų skonių.
  • Padažas: Be grietinės, puikiai tinka naminis pomidorų padažas ar sviesto ir žolelių mišinys.

Pavyzdžiui, kartą gaminau kleckus su rūkyta lašiša vietoj lašinukų – skonis buvo subtilus ir netikėtas!

Kodėl šis receptas toks populiarus?

Žemaitiški kleckai yra ne tik skanūs, bet ir atspindi lietuviškos kultūros paveldą. Jie lengvai pritaikomi šiuolaikiniam skoniui, o ingredientai – prieinami kiekvienam. Be to, gaminimo procesas gali tapti smagiu šeimos ritualu. Norite daugiau tradicinių receptų?

Išbandykite šį receptą ir atraskite lietuviškos virtuvės žavesį savo namuose!

Tikri Miško Garsai, Vėjas, Paukščiai, Medžiai. Pasidžiaukime tikrais miško garsai, vėju, paukščių čiulbėjimu, saulės spindulių žaismą, tarp medžių. Vėjas, miško ošimas suteikia jausmą, kad esame tikrame miške.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

avatar
0
1 Paranormal • 07:53, 2025-04-11
Norite jaukios vakarienės? Išbandykite žemaitiškus kleckus su varške ir peletrūnu! Pasidalykite savo gaminimo patirtimi komentaruose!
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-08 laikas 09:34 Receptai Vištienos kepsnys su pievagrybių padažu: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai

Sultingas vištienos kepsnys su pievagrybių padažu – lengvas, bet prabangus receptas šeimai. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, selenas imunui, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 450 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamo...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:41 Receptai Traškus faršo šnicelis su juoda duona: tradicinis receptas, sveikatos nauda ir mitybos patarimai

Traškus faršo šnicelis su juoda duona – klasikinis lietuviškas receptas, kupinas vaikystės prisiminimų. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 400 kcal po...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 08:19 Receptai Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu: receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai
Prabangūs lietiniai blynai su maskarpone ir baltu šokoladu – lengvas receptas, kuris džiugina skonį ir sveikatą. Sužinokite apie naudą: kalcis kaulams, energija iš baltymų. Kalorijos: 350 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiago...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau