Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2023 » Kovo » 1

Meškinio česnako nauda žmogaus organizmui

Meškinio česnako nauda žmogaus organizmui

Kai tik meškinis česnakas pradės žaliuoti, bus atėjęs pats metas išmesti pageltusius arba parudusius česnakus ir visas importuotas žoles. Kam gi savo virtuvėje laikyti apvytusį baziliką, kai galima pasigaminti dievišką meškinio česnako pesto iš paties prisirinktų šviežiai nuskintų meškinio česnako lapų?

Galima neabejoti, kad jų švelnus skonis ir fantastiškas aromatas paįvairins įvairiausias salotas, sriuboms suteiks itin gerą skonį, o pikantiškiems patiekalams bus nuostabus garnyras. Drąsiai valgome ne tik lapus, bet ir gražiuosius baltus žiedelius.

Kodėl laukinis česnakas idealiai tinka?

Jo antibakterinės, antibiotinės, antiseptinės ir bene visos kitos savybės tiesiog kartoja - valome kiek galima daugiau. Meškinis česnakas padeda mažinti kraujospūdį, tuo pačiu stengiasi nutolinti širdies ligas bei insultus. Žinoma, šias savybes turi ir paprastas česnakas, bet tik meškinis česnakas efektyviausiai mažina kraujo spaudimą, rašo theguardian.com

Kur jį rasti?

Meškinis česnakas gausiai, kaip ir piktžolės, auga miškuose, net miestų žaliuosiuose plotuose ir bene visada svaigina savo nepakartojamu aromatu. Kardo formos šilkiniai drėgni lapai yra itin panašūs į pakalnučių lapus, o juos patrynę pirštais, užuosime labai gerai pažįstamą česnako kvapą. Taigi, tikrai rekomenduoju savaitgalinio pasivaikščiojimo metu prisirinkti meškinio česnako, bet jo galite surasti ir ūkininkų turgelyje.

Sveikatinančios savybės

Be kitų mineralų, meškiniame česnake yra ganėtinai gausu geležies, magnio, fosforo, kalio, sieros, vario, vitaminų A (beta karotenas), B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas), B3, B9 (folio rūgštis), vitamino C (askorbino rūgštis). Vitamino C  jame yra net 10-15 kartų daugiau nei citrinose ir apelsinuose.

Pagal mikro - ir makroelementų gausą meškinis česnakas pralenkia net ropinį svogūną.

Taip pat įvairiuose tyrimuose atrasta įrodymų, kad taikant atitinkamas kiekius meškinis česnakas veiksmingai padeda mažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Taip pat šiandien pasidalinsiu vienu itin savo pamėgtu receptu su meškiniu česnaku. Skrudinami makaronai paskleidžia švelnų riešutų aromatą ir prie jo idealiai dera meškinis česnakas, kuris šiame patiekale yra naudojamas su kepintais migdolais. Jeigu vis gi savo namuose neturite meškinio česnako, pakeičiame jį keliomis skiltelėmis pjaustyto česnako ir vieną sauja pasmulkintų petražolių.

Ingredientai

  • pusiau perlaužti lingvini makaronai: 400 gramų
  • alyvuogių aliejus: 3 valgomųjų šaukštų
  • sviestas: 20 gramų
  • raudoni svogūnai: 3 didelių (nulupame ir smulkiai supjaustome)
  • baltojo vyno actas: 1 valgomojo šaukšto
  • baltas sausas vynas arba sidras: 100 mililitrų
  • meškinis česnakas be kotelių: 200 gramų (nuplauname ir susmulkiname)
  • razinos: 40 gramų (10 minučių pamirkome karštame vandenyje)
  • migdolai: 40 gramų (blanširuoti, paskrudinti ir stambiai sukapoti)
  • tarkuotas parmezano sūris: 60 gramų
  • druska
  • juodieji pipirai.

Recepto paruošimas

1. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros.

2. Dedame lingvino makaronus ant skardos, apšlakstome šaukštu alyvuogių aliejaus ir juo įtriname makaronus. Tolygiai paskleidžiame ir kepame orkaitėje maždaug 10 minučių.

3. Skardą gerai pakratome, apsukame ir vėl 10-čiai minučių dedame atgal į orkaitę. Makaronai turi būti įgavę sodrią auksinę spalvą.

4. Likusį alyvuogių aliejų supilame į puodą, sudedame sviestą, svogūnus ir lėtai užkaitiname. Įdėję žiupsnelį druskos, uždengiame puodą dangčiu ir sumažiname kaitrą.

5. Palaukiame maždaug 10 minučių kol svogūnai suminkštės. Tuomet nuimame dangtį, padidiname kaitrą ir supilame actą bei vyną. Troškiname, kol skysčio beveik nelieka. Sumetame meškinį česnaką, uždengiame dangtį ir leidžiame dar kelias minutes česnako lapams suminkštėti.

6. Kai jau makaronai apskrunda, sumetame juos į puodą su verdančiu vandeniu maždaug 7-10 minučių, nes skrudinti makaronai verda ilgiau. Sudedame razinas, pamaišome ir paragaujame.

7. Nukošiame makaronus, sudedame į puodą ir supilame paruoštą padažą. Gerai išmaišę, sudedame migdolus.

8. Patiekę lėkštėse, ant viršaus užbarstome parmezano sūrio. Skanaujame!

9. Pastebėjimas: Taip pat prisegiau YouTube video, kuriame rasite dar daugiau įdomios informacijos apie meškinį česnaką.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
20.12.2024 laikas 17:05 Receptai Kalėdų antis grilyje: skonis ir tradicija susijungia
Kalėdų šventės yra puiki proga mėgautis ypatingais patiekalais, ir antis grilyje yra vienas iš geriausių pasirinkimų. Šis receptas sujungia sultingą mėsą, aromatingą įdarą ir išskirtinius vaisių prieskonius, kurie suteikia unikalų...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 16:57 Receptai Marinuota skumbrė: skanus ir maistingas užkandis
Marinuota skumbrė yra ne tik skanūs, bet ir maistingi užkandžiai, kurie puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Ši žuvis yra kupina omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir vitaminų, todėl jos įtraukimas į mitybą gali te...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 16:49 Receptai Silkė su džiovintais grybais: tradicinis lietuviškas skonis
Silkė su džiovintais grybais ir svogūnų pagardu – tai ne tik skanus, bet ir simbolinis lietuviškos virtuvės patiekalas, apjungiantis tradicijas ir modernumą. Šis receptas ypač populiarus, kai norima paruošti lengvą, tačiau sočę už...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 21:26 Storosios žarnos valymas nuo toksinų: 1 paprastas receptas
Virškinimo sistemos problemos, tokios kaip dirgliosios žarnos sindromas ar lėtinis vidurių užkietėjimas, yra vis labiau paplitusios. Daug žmonių ieško natūralių būdų, kaip pagerinti savo savijautą ir išvalyti gaubtinę žarną. Šiame straipsnyje pristat...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 19:19 Stebuklingas svorio metimas tinginiams: imbiero mišinys
Naujausi Kinijos mokslininkų tyrimai atskleidžia revoliucingus atradimus apie litocholinę rūgštį, natūraliai gaminamą organizme. Šis junginys, kuris pasireiškia, kai organizmas patiria badavimo būseną, gali tapti raktu į senėjimo procesų sulėtėjimą i...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:40 Kaip Neužversti Artimųjų Savo Negatyvumu?

Kiekvienas iš mūsų susiduria su iššūkiais ir sunkumais gyvenime, tačiau kaip mes juos sprendžiame, gali reikšmingai paveikti mūsų santykius su artimaisiais. Pagalbos ieškojimas yra natūralus, tačiau svarbu žinoti, kada ir kaip tai daryti, kad neap...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:06 Atleidimas: Kelias į Emocinę Laisvę ir Ramybę
Atleidimas – tai galinga savybė, leidžianti mums išsilaisvinti nuo praeities skausmų ir nuoskaudų. Nors dažnai manome, kad atleidimas yra susijęs su kitais, iš tiesų jis labiausiai veikia mus pačius. Šiame straipsnyje nagrinėsime atleidimo procesą, j...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 18:37 Gyvenimas dviese: kinė 5 metus apsimetinėjo savo mirusia seserimi
Šeimos ryšiai kartais gali būti tokie sudėtingi, kad net tragiškos aplinkybės skatina mus ieškoti neįprastų sprendimų. Kinijos internetas šiuo metu mirga nuo Annie Niu pasakojimo apie tai, kaip ji penkerius metus slėpė savo sesers dvynės mirtį nuo se...

Skaityti daugiau