Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2023 » Kovo » 01

Meškinio česnako nauda žmogaus organizmui

Meškinio česnako nauda žmogaus organizmui

Kai tik meškinis česnakas pradės žaliuoti, bus atėjęs pats metas išmesti pageltusius arba parudusius česnakus ir visas importuotas žoles. Kam gi savo virtuvėje laikyti apvytusį baziliką, kai galima pasigaminti dievišką meškinio česnako pesto iš paties prisirinktų šviežiai nuskintų meškinio česnako lapų?

Galima neabejoti, kad jų švelnus skonis ir fantastiškas aromatas paįvairins įvairiausias salotas, sriuboms suteiks itin gerą skonį, o pikantiškiems patiekalams bus nuostabus garnyras. Drąsiai valgome ne tik lapus, bet ir gražiuosius baltus žiedelius.

Kodėl laukinis česnakas idealiai tinka?

Jo antibakterinės, antibiotinės, antiseptinės ir bene visos kitos savybės tiesiog kartoja - valome kiek galima daugiau. Meškinis česnakas padeda mažinti kraujospūdį, tuo pačiu stengiasi nutolinti širdies ligas bei insultus. Žinoma, šias savybes turi ir paprastas česnakas, bet tik meškinis česnakas efektyviausiai mažina kraujo spaudimą, rašo theguardian.com

Kur jį rasti?

Meškinis česnakas gausiai, kaip ir piktžolės, auga miškuose, net miestų žaliuosiuose plotuose ir bene visada svaigina savo nepakartojamu aromatu. Kardo formos šilkiniai drėgni lapai yra itin panašūs į pakalnučių lapus, o juos patrynę pirštais, užuosime labai gerai pažįstamą česnako kvapą. Taigi, tikrai rekomenduoju savaitgalinio pasivaikščiojimo metu prisirinkti meškinio česnako, bet jo galite surasti ir ūkininkų turgelyje.

Sveikatinančios savybės

Be kitų mineralų, meškiniame česnake yra ganėtinai gausu geležies, magnio, fosforo, kalio, sieros, vario, vitaminų A (beta karotenas), B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas), B3, B9 (folio rūgštis), vitamino C (askorbino rūgštis). Vitamino C  jame yra net 10-15 kartų daugiau nei citrinose ir apelsinuose.

Pagal mikro - ir makroelementų gausą meškinis česnakas pralenkia net ropinį svogūną.

Taip pat įvairiuose tyrimuose atrasta įrodymų, kad taikant atitinkamas kiekius meškinis česnakas veiksmingai padeda mažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Taip pat šiandien pasidalinsiu vienu itin savo pamėgtu receptu su meškiniu česnaku. Skrudinami makaronai paskleidžia švelnų riešutų aromatą ir prie jo idealiai dera meškinis česnakas, kuris šiame patiekale yra naudojamas su kepintais migdolais. Jeigu vis gi savo namuose neturite meškinio česnako, pakeičiame jį keliomis skiltelėmis pjaustyto česnako ir vieną sauja pasmulkintų petražolių.

Ingredientai

  • pusiau perlaužti lingvini makaronai: 400 gramų
  • alyvuogių aliejus: 3 valgomųjų šaukštų
  • sviestas: 20 gramų
  • raudoni svogūnai: 3 didelių (nulupame ir smulkiai supjaustome)
  • baltojo vyno actas: 1 valgomojo šaukšto
  • baltas sausas vynas arba sidras: 100 mililitrų
  • meškinis česnakas be kotelių: 200 gramų (nuplauname ir susmulkiname)
  • razinos: 40 gramų (10 minučių pamirkome karštame vandenyje)
  • migdolai: 40 gramų (blanširuoti, paskrudinti ir stambiai sukapoti)
  • tarkuotas parmezano sūris: 60 gramų
  • druska
  • juodieji pipirai.

Recepto paruošimas

1. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros.

2. Dedame lingvino makaronus ant skardos, apšlakstome šaukštu alyvuogių aliejaus ir juo įtriname makaronus. Tolygiai paskleidžiame ir kepame orkaitėje maždaug 10 minučių.

3. Skardą gerai pakratome, apsukame ir vėl 10-čiai minučių dedame atgal į orkaitę. Makaronai turi būti įgavę sodrią auksinę spalvą.

4. Likusį alyvuogių aliejų supilame į puodą, sudedame sviestą, svogūnus ir lėtai užkaitiname. Įdėję žiupsnelį druskos, uždengiame puodą dangčiu ir sumažiname kaitrą.

5. Palaukiame maždaug 10 minučių kol svogūnai suminkštės. Tuomet nuimame dangtį, padidiname kaitrą ir supilame actą bei vyną. Troškiname, kol skysčio beveik nelieka. Sumetame meškinį česnaką, uždengiame dangtį ir leidžiame dar kelias minutes česnako lapams suminkštėti.

6. Kai jau makaronai apskrunda, sumetame juos į puodą su verdančiu vandeniu maždaug 7-10 minučių, nes skrudinti makaronai verda ilgiau. Sudedame razinas, pamaišome ir paragaujame.

7. Nukošiame makaronus, sudedame į puodą ir supilame paruoštą padažą. Gerai išmaišę, sudedame migdolus.

8. Patiekę lėkštėse, ant viršaus užbarstome parmezano sūrio. Skanaujame!

9. Pastebėjimas: Taip pat prisegiau YouTube video, kuriame rasite dar daugiau įdomios informacijos apie meškinį česnaką.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-08-04 laikas 07:57 Receptai Voveraitės: Maistinė Vertė, Sveikas Gaminimas ir Onkologijos Prevencija
Voveraitės – skanus ir maistingas grybas. Sužinokite jų maistinę vertę, kaip gaminti sveikai ir kaip jos gali padėti apsisaugoti nuo ligų. Šiame straipsnyje nagrinėjame voveraičių maistinę vertę, kalorijas, ką organizmas įsisavina...

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 07:47 Receptai Voveruškų Maistinė Vertė ir Sveikas Gaminimas: Kaip Išsaugoti Naudą?
Voveruškos – maistingas ir skanus grybas. Sužinokite jų maistinę vertę, kaip gaminti sveikai ir kaip jos gali padėti apsisaugoti nuo ligų. Šiame straipsnyje nagrinėjame voveruškų maistinę vertę, kalorijas, kaip organizmas įsisavin...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 13:39 Receptai Vanilinis Biskvitas: Nauda Sveikatai, Kalorijos ir Gaminimo Patarimai
Vanilinis biskvitas – skanus ir sveikas desertas, turtingas maistinėmis medžiagomis. Atraskite receptą! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime vanilinio biskvito naudą, maistinę vertę, kalorijas, gaminimo poveikį maistinėms medžiago...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 09:03 Žemė pasvirusi 31,5 colio. Tai neturėtų atsitikti
Vanduo turi galią. Tiesą sakant, tokia didelė galia, kad pumpuojant Žemės gruntinį vandenį galima pakeisti planetos pasvirimą ir sukimąsi. Tai taip pat gali turėti įtakos jūros lygio kilimui ir kitoms klimato kaitos pasekmėms....

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 08:42 Mokslininkai atrado būdą, kaip atgręžti laiką ir galbūt ištrinti klaidas
Kvantinės fizikos subatominėje visatoje galima pasiekti dalykų, kurie mūsų fizinėje pasaulyje laikomi neįmanomais. Tokie dalykai kaip superpozicija, susipynimas ir net teleportacija atrodo įmanomi, kai viskas tampa kvantinė. Dabar Austrijos mokslų ak...

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 20:41 Tyrimai atskleidžia chemoterapijos pavojus: pagreitėjęs senėjimas ir antriniai vėžiai
Naujausi tyrimai atskleidė nerimą keliančius chemoterapijos šalutinius poveikius. Gydymas gali negrįžtamai pažeisti sveikas ląsteles, pagreitinti senėjimą ir padidinti antrinių vėžio formų riziką.

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 20:24 Ataskaita patvirtina, kad chemtrailai buvo panaudoti 1952 m. Lynmouth potvynio katastrofai sukelti
1952 m. rugpjūčio 15 d. Jungtinę Karalystę sukrėtė viena didžiausių potvynio katastrofų per pastaruosius 300 metų. Lynmouth kaimas Devone buvo nusiaubtas, kai 90 milijonų tonų vandens ir tūkstančiai tonų uolienų nušlavė namus, tiltus ir gyvenimus, nu...

Skaityti daugiau

2025-08-04 laikas 07:33 Kaip Laikyti Obuolius Namuose, Kad Jie Ilgiau Išsilaikytų? Ekspertų Patarimai ir Moksliniai Paaiškinimai
Kaip laikyti obuolius, kad jie išliktų švieži? Sužinokite ekspertų patarimus ir mokslinius paaiškinimus, kaip išsaugoti obuolius šaldytuve ar rūsyje. Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais paaiškinimais ir ekspertų patarimais, atskleisime, kaip ti...

Skaityti daugiau