Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2023 » Kovo » 01

Meškinio česnako nauda žmogaus organizmui

Meškinio česnako nauda žmogaus organizmui

Kai tik meškinis česnakas pradės žaliuoti, bus atėjęs pats metas išmesti pageltusius arba parudusius česnakus ir visas importuotas žoles. Kam gi savo virtuvėje laikyti apvytusį baziliką, kai galima pasigaminti dievišką meškinio česnako pesto iš paties prisirinktų šviežiai nuskintų meškinio česnako lapų?

Galima neabejoti, kad jų švelnus skonis ir fantastiškas aromatas paįvairins įvairiausias salotas, sriuboms suteiks itin gerą skonį, o pikantiškiems patiekalams bus nuostabus garnyras. Drąsiai valgome ne tik lapus, bet ir gražiuosius baltus žiedelius.

Kodėl laukinis česnakas idealiai tinka?

Jo antibakterinės, antibiotinės, antiseptinės ir bene visos kitos savybės tiesiog kartoja - valome kiek galima daugiau. Meškinis česnakas padeda mažinti kraujospūdį, tuo pačiu stengiasi nutolinti širdies ligas bei insultus. Žinoma, šias savybes turi ir paprastas česnakas, bet tik meškinis česnakas efektyviausiai mažina kraujo spaudimą, rašo theguardian.com

Kur jį rasti?

Meškinis česnakas gausiai, kaip ir piktžolės, auga miškuose, net miestų žaliuosiuose plotuose ir bene visada svaigina savo nepakartojamu aromatu. Kardo formos šilkiniai drėgni lapai yra itin panašūs į pakalnučių lapus, o juos patrynę pirštais, užuosime labai gerai pažįstamą česnako kvapą. Taigi, tikrai rekomenduoju savaitgalinio pasivaikščiojimo metu prisirinkti meškinio česnako, bet jo galite surasti ir ūkininkų turgelyje.

Sveikatinančios savybės

Be kitų mineralų, meškiniame česnake yra ganėtinai gausu geležies, magnio, fosforo, kalio, sieros, vario, vitaminų A (beta karotenas), B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas), B3, B9 (folio rūgštis), vitamino C (askorbino rūgštis). Vitamino C  jame yra net 10-15 kartų daugiau nei citrinose ir apelsinuose.

Pagal mikro - ir makroelementų gausą meškinis česnakas pralenkia net ropinį svogūną.

Taip pat įvairiuose tyrimuose atrasta įrodymų, kad taikant atitinkamas kiekius meškinis česnakas veiksmingai padeda mažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Taip pat šiandien pasidalinsiu vienu itin savo pamėgtu receptu su meškiniu česnaku. Skrudinami makaronai paskleidžia švelnų riešutų aromatą ir prie jo idealiai dera meškinis česnakas, kuris šiame patiekale yra naudojamas su kepintais migdolais. Jeigu vis gi savo namuose neturite meškinio česnako, pakeičiame jį keliomis skiltelėmis pjaustyto česnako ir vieną sauja pasmulkintų petražolių.

Ingredientai

  • pusiau perlaužti lingvini makaronai: 400 gramų
  • alyvuogių aliejus: 3 valgomųjų šaukštų
  • sviestas: 20 gramų
  • raudoni svogūnai: 3 didelių (nulupame ir smulkiai supjaustome)
  • baltojo vyno actas: 1 valgomojo šaukšto
  • baltas sausas vynas arba sidras: 100 mililitrų
  • meškinis česnakas be kotelių: 200 gramų (nuplauname ir susmulkiname)
  • razinos: 40 gramų (10 minučių pamirkome karštame vandenyje)
  • migdolai: 40 gramų (blanširuoti, paskrudinti ir stambiai sukapoti)
  • tarkuotas parmezano sūris: 60 gramų
  • druska
  • juodieji pipirai.

Recepto paruošimas

1. Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros.

2. Dedame lingvino makaronus ant skardos, apšlakstome šaukštu alyvuogių aliejaus ir juo įtriname makaronus. Tolygiai paskleidžiame ir kepame orkaitėje maždaug 10 minučių.

3. Skardą gerai pakratome, apsukame ir vėl 10-čiai minučių dedame atgal į orkaitę. Makaronai turi būti įgavę sodrią auksinę spalvą.

4. Likusį alyvuogių aliejų supilame į puodą, sudedame sviestą, svogūnus ir lėtai užkaitiname. Įdėję žiupsnelį druskos, uždengiame puodą dangčiu ir sumažiname kaitrą.

5. Palaukiame maždaug 10 minučių kol svogūnai suminkštės. Tuomet nuimame dangtį, padidiname kaitrą ir supilame actą bei vyną. Troškiname, kol skysčio beveik nelieka. Sumetame meškinį česnaką, uždengiame dangtį ir leidžiame dar kelias minutes česnako lapams suminkštėti.

6. Kai jau makaronai apskrunda, sumetame juos į puodą su verdančiu vandeniu maždaug 7-10 minučių, nes skrudinti makaronai verda ilgiau. Sudedame razinas, pamaišome ir paragaujame.

7. Nukošiame makaronus, sudedame į puodą ir supilame paruoštą padažą. Gerai išmaišę, sudedame migdolus.

8. Patiekę lėkštėse, ant viršaus užbarstome parmezano sūrio. Skanaujame!

9. Pastebėjimas: Taip pat prisegiau YouTube video, kuriame rasite dar daugiau įdomios informacijos apie meškinį česnaką.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-01 laikas 12:12 Receptai Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas

Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% ...

Skaityti daugiau

2025-10-26 laikas 22:46 Receptai Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka t...

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 16:45 Receptai Šilkiniai Bulvių Kukuliai su Faršo Padažu: Klasikinis Lietuviškas Patiekalas, Jo Nauda ir Receptas
Šilkiniai bulvių kukuliai su faršo padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik džiugina širdį, bet ir užburia savo minkštumu bei sodriu skoniu. Šis patiekalas dažnai primena jaukius vaikystės vakarus, kai namuose ...

Skaityti daugiau

2025-11-03 laikas 08:54 Vilnos priežiūra: patarimai megztukams tarnauti dešimtmečius
Vilna – natūralus pluoštas, kuris ne tik šildo žiemą, bet ir kvėpuoja, sugeria drėgmę bei visiškai suyra gamtoje. Remiantis Woolmark duomenimis, ji yra viena perdirbamiausių medžiagų pasaulyje. Tačiau, kad vilnoniai megztiniai tarnautų dešimtmečius, ...

Skaityti daugiau

2025-11-03 laikas 08:43 Nostradamo pranašystės 2025 pabaigai: karas, maras ir kosminė grėsmė
Nostradamo pranašystės 2025 metams kelia siaubą: Trečiasis pasaulinis karas tarp Rytų ir Vakarų, kosminis ugnies kamuolys (asteroidas ar bomba), resursų išsekimas su „odos monetomis“, maro sugrįžimas Anglijoje ir Amazonės naikinimas Brazilijoje. Ketu...

Skaityti daugiau

2025-11-03 laikas 08:31 Kodėl galvos skausmas dažniausiai užklumpa rytais? NHS specialistų paaiškinimai
NHS specialistai aiškina, kodėl galvos skausmas dažniausiai pasireiškia rytais. Pagrindinės priežastys: streso hormonų svyravimai, dehidratacija, bruksizmas, alkoholio vartojimas ir tam tikri maisto produktai. Jei skausmas kartojasi reguliariai, būti...

Skaityti daugiau

2025-11-02 laikas 22:05 Pasinerkite į rudeninį Lietuvos mišką su raminančiais ASMR garsais
Pasinerkite į rudeninį Lietuvos mišką su raminančiais ASMR garsais: stiprus vėjas, šnarantys spalvoti lapai, švelnus paukščių čiulbėjimas ir miško ramybė. Idealus miegui, meditacijai ar streso mažinimui. Filmuota 4K kokybe, 2+ val. trukmės kelionė ru...

Skaityti daugiau

2025-11-02 laikas 22:02 Rūko apgaubtas miško rytas Lietuvoje
Rūko apgaubtas miško rytas Lietuvoje. Tikri gamtos garsai: švelnus upelio čiurlenimas, paukščių čiulbėjimas, medžių ošimas. Puiku miegui, meditacijai ar atsipalaidavimui po sunkios dienos. 4K kokybė, 5 val. ramybės. 🌫️🌲 Prenumeruok daugiau lietuviško...

Skaityti daugiau