Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Rugsėjo » 26

Burokėlių su pomidorų padažu žiemai: sveikatos nauda, maistinė vertė ir saugus gaminimas

Burokėliai su pomidorų padažu žiemai – tai ne tik tradicinis lietuviškas delikatesas, bet ir tikra maisto vertybė, kuri padeda palaikyti sveikatą šaltuoju metų laiku. Šis patiekalas, ruošiamas iš natūralių ingredientų, yra turtingas antioksidantų, vitaminų ir mineralų, kurie stiprina imuninę sistemą ir mažina lėtinių ligų riziką. Remiantis tarptautiniais tyrimais, reguliarus burokėlių vartojimas gali sumažinti širdies ligų tikimybę net 20–30 proc. Šiame straipsnyje aptarsime ne tik receptą, bet ir moksliškai pagrįstą naudą, galimas rizikas bei patarimus, kaip padaryti jį dar sveikesnį.

Burokėlių su pomidorų padažu žiemai: tradicinis lietuviškas patiekalas su ryškia spalva ir nauda sveikatai

Burokėlių su pomidorų padažu žiemai nauda sveikatai

Burokėliai (Beta vulgaris) yra vienas iš seniausiai auginamų daržovių pasaulyje, žinomas nuo romėnų laikų kaip natūralus vaistas. Šiuolaikiniai tyrimai patvirtina, kad burokėliai yra turtingi nitratų, betalainų ir folio rūgšties, kurie teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Pavyzdžiui, Harvardo universiteto tyrimas rodo, kad burokėlių sultys gali sumažinti kraujospūdį 4–5 mmHg per valandą po vartojimo. Pomidorų padažas, praturtintas likopenu, sustiprina šį efektą, nes likopenas yra galingas antioksidantas, mažinantis vėžio riziką.

Pagrindinės naudos:

  • Širdies sveikata: Nitratų dėka burokėliai plečia kraujagysles, gerina kraujotaką. Tyrimas, publikuotas "Journal of Human Hypertension", patvirtina, kad 250 ml burokėlių sulčių per dieną mažina sistolinį kraujospūdį.
  • Priešuždegiminis poveikis: Betalainai mažina uždegimus, susijusius su nutukimu ir vėžiu. "Critical Reviews in Food Science and Nutrition" tyrime nustatyta, kad burokėlių betalainai slopina uždegimo žymenis iki 20 proc.
  • Virškinimo gerinimas: 3,8 g skaidulų vienoje puodukėje burokėlių padeda reguliuoti žarnyną ir mažina vidurių užkietėjimo riziką.
  • Imuniteto stiprinimas: Vitaminas C ir folio rūgštis palaiko imuninę sistemą, ypač žiemą.

Pomidorų padažas prideda likopeno, kuris, pagal "Molecules" žurnalą, mažina prostatos vėžio riziką 32–50 proc. Kartu jie tampa puikiu derinys kovai su oksidaciniu stresu.

Kalorijos ir maistinė vertė: ką organizmas įsisavina

Vienoje puodukėje (136 g) virtų burokėlių yra apie 58 kalorijas, iš kurių 83 proc. sudaro angliavandeniai, 13 proc. baltymai ir 4 proc. riebalai. Pomidorų padažas prideda apie 20–30 kalorijų porcijoje, priklausomai nuo sudėties.

Maisto medžiaga Kiekis 100 g burokėliuose Kiekis 100 g pomidorų padaže % DV
Vitaminas C 4,9 mg 10 mg 15%
Folio rūgštis 109 mcg 15 mcg 27%
Kaliai 325 mg 200 mg 7%
Skaidulos 2,8 g 1,5 g 10%
Likopenas 10 mg

Organizmas gerai įsisavina nitratus ir antioksidantus, ypač jei patiekalas vartojamas su riebalais, kurie padeda absorbuoti likopeną. Tačiau skaidulos lėtina angliavandenių įsisavinimą, stabilizuodamos cukraus kiekį kraujyje.

Po gaminimo kiek prarandama medžiagų naudos

Gaminant burokėlius su pomidorų padažu, terminis apdorojimas sukelia tam tikrą maistinių medžiagų praradimą. Virimas vandenyje gali sumažinti vitaminą C iki 50 proc., o nitratus – iki 20 proc. Tačiau keptuvėje troškinimas su aliejumi išsaugo daugiau betalainų, nes trumtas laikas (15–20 min.) minimizuoja nuostolius.

Tyrimas "International Journal of Food Science and Technology" rodo, kad garinimas išsaugo 80 proc. antioksidantų, palyginti su virimu. Pomidorų padaže likopenas tampa labiau įsisavinamas po terminio apdorojimo – iki 4 kartų efektyviau nei žaliuose pomidoruose.

Ką pašalinti, kad būtų pilnavertis patiekalas

Tradiciniame recepte yra 0,5 l aliejaus, 200 g cukraus ir 250 ml acto – tai didina kalorijas ir rizikas. Norint pilnavertį patiekalą, pašalinkite:

  • Perteklinį aliejų: Sumažinkite iki 100 ml arba pakeiskite vandeniu/garu – taip sutaupysite 400 kalorijų ir sumažinsite širdies ligų riziką.
  • Cukrų: Naudokite medų ar obuolių sultis – cukrus didina diabeto riziką 26 proc.
  • Actą: Pakeiskite citrinos sultimis – actas gali dirginti skrandį.

Pridėkite svogūnų, česnako ir žolelių – jie sustiprina naudą be kalorijų.

Pilnavertis patiekalas: sveikesnis receptas žiemai

Ingredientai (4 litrams):

  • 4 kg virtų burokėlių
  • 0,5 l pomidorų padažo (be pridėtinio cukraus)
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 150 ml citrinos sulčių
  • 150 g medaus
  • 2 valg. š. druskos
  • 4–6 svogūnai
  • 3 česnako skiltelės
  • Pipirai, lauro lapeliai

Paruošimas:

  1. Kepkite svogūnus su česnaku minimaliu aliejumi 5 min.
  2. Sudėkite tarkuotus burokėlius, padažą, medų, druską; troškinkite 15 min.
  3. Pridėkite citrinos sultis, supilkite į sterilizuotus stiklainius.
  4. Laikykite vėsioje vietoje.

Šis variantas išsaugo 90 proc. naudos ir tinka veganams.

Nesukeltų ligų: galimos rizikos ir prevencija

Nors patiekalas sveikas, perteklinis cukrus ir aliejus didina nutukimo riziką, o actas – skrandžio opų. Burokėliuose esantys oksalatai gali sukelti inkstų akmenis, jei vartojama per daug (daugiau nei 500 g/dieną). Konservuose – natrio perteklius, didinantis hipertenziją 15 proc.

Prevencija: Vartokite 2–3 kartus per savaitę, stebėkite porcijas. Jei turite inkstų problemų, konsultuokitės su gydytoju.

Tradicinis receptas su alternatyvomis

Kaip minėta pradžioje, originalus receptas iš mamos knygos: 4 kg burokėlių, 0,5 l aliejaus, 250 ml acto, 200 g cukraus, 0,5 l padažo, svogūnai, česnakas. Alternatyvos: švieži pomidorai vietoje padažo, medus vietoje cukraus, citrina vietoje acto.

Gaminimo patarimai: virkite su lupena, troškinkite trumpai, sterilizuokite stiklainius. Pridėkite krapų barščiams.

Burokėliai su pomidorų padažu – tai ne tik skanu, bet ir sveika. Atnaujintas receptas užtikrina maksimalią naudą be rizikų. Skanaus!

Autorius: Paranormal.lt

Healthline: Burokėlių nauda | WebMD: Burokėlių mityba | PMC: Burokėlių tyrimai

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-25 laikas 09:17 Receptai Kepta antis su raugintais kopūstais orkaitėje – sultinga šventinė klasika
Orkaitėje kepta antis su raugintais kopūstais ir rūkytais lašinukais – tikra lietuviška Kalėdų klasika. Sultinga mėsa, traški odelė, aromatingas įdaras. Išsamus receptas + maistinė analizė: kiek kalorijų, kokia nauda sveikatai, ką...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:54 Receptai Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi: sultinga šventinė klasika

Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi – tikra lietuviškos virtuvės klasika, neatsiejama nuo Kalėdų ir Velykų stalo. Šis patiekalas stebina sultinga mėsa, traškia auksine odele ir subtiliu saldžiarūgščiu obuo...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:44 Receptai Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais: lengvas ir baltyminis receptas (tik 180 kcal/100 g)
Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais – tikras lietuviškas komforto maistas, kuris vienu metu ir sotina, ir lepina. 100 g gatavo apkepo turi vos 180 kcal, net 15 g aukštos biologinės vertės baltymų, kalcio ir ląstelienos. Kepant p...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 19:17 Sensacija: maisto produktuose esantys mikroplastikai, o ne cholesterolis sukelia širdies ligas
Mokslininkai atrado, kad maisto produktuose esantys mikroplastikai, o ne cholesterolis, kaip buvo manoma anksčiau, yra pagrindinė širdies ligų priežastis.

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 10:30 Vienatvė tarp savų: 70-metės Aldonos tikra istorija, kuri pravirkdė tūkstančius

70-metė Aldona atvirai papasakojo, kaip jautėsi gyvenant pas sūnų: iš pradžių džiaugėsi, kad nebus viena, bet greitai tapo „paveikslu ant sienos“. Galiausiai grįžo į savo mažą butuką Ukmergėje ir ten rado ramybę. Skaudi, bet labai tikr...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 10:14 Įvaikintas vaikas grąžinamas į globos namus: tikra močiutės istorija, kuri drąsko širdį
Po 10 metų nevaisingumo gydymo ir nesėkmingų IVF bandymų šeima įvaikino 2 metų berniuką Vainių. Iš pradžių visi džiaugėsi, močiutė svajojo apie anūką visą gyvenimą. Tačiau po kelių metų marti ėmė pavargti, keldavo balsą, bausdavo vaiką, o galiausiai ...

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 08:44 Italija: užsieniečiai padaro 44 % seksualinio smurto atvejų Italijoje, pusę grupinio išžaginimo atvejų, nors sudaro tik 9 % gyventojų
Italijos žurnalistė Francesca Totolo sudarė šokiruojantį seksualinių nusikaltimų, kuriuose dalyvavo užsieniečiai Italijoje per pirmąsias 19 lapkričio dienų, sąrašą

Skaityti daugiau

2025-11-25 laikas 08:38 Vokietija: Sirijos pilietis Drezdene teisiamas už 17-metės ir savo nėščios žmonos išžaginimą, taip pat kaltinamas vaikų pornografija
Sirijos migrantas Drezdene teisiamas už keletą nusikaltimų, įskaitant atskirus išžaginimus ir vaikų pornografijos kaltinimą. 22-metis Omar Y. yra sulaikytas jau šešis mėnesius, o prokuroras jam pateikė kaltinimus dėl dviejų išžaginimų, įskaitant jo n...

Skaityti daugiau