Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2023 » Balandžio » 13

Kaip marinuoti česnakus?

Kaip marinuoti česnakus?

Rezultatas - pikantiškas užkandis, turintis maloniai aštrų skonį ir daugybę maistingųjų medžiagų.

Niekas neabejoja česnako nauda, tačiau ne visi jį vartoja maistui dėl specifinio kvapo. Marinuotas česnakas gali būti išeitis iš šios situacijos - jis skanus, kvapnus ir ne toks "protu nesuvokiamas" kaip šviežias česnakas. Jo dedama į sriubas ir konservus, naudojamas salotoms ir padažams, dedamas į mėsos marinatus.

Ši daržovė pasižymi pikantišku skoniu ir bet kokį patiekalą padaro apetitiškesnį ir puošnesnį. Šviežius česnakus ne visada lengva laikyti, ypač jei turite gerą derlių. Daugelis šeimininkių žino dešimtis receptų, kaip česnako galvutes ir skilteles marinuoti žiemai. Rezultatas - malonaus aštraus skonio ir daugybės maistingųjų medžiagų turintis užkandis.

Teigiamas česnakų poveikis organizmui

Ši daržovė žinoma nuo seniausių laikų. Dažniausiai ji buvo valgoma šviežia arba džiovinta. Vėliau česnakų galvutės buvo marinuojamos - taip jos tapdavo minkštesnės ir neutralizuodavo specifinį kvapą. Net ir termiškai apdorotas česnakas išlaiko biologiškai aktyvias medžiagas ir vertingus mikroelementus. Tai tikras vitaminų ir mikroelementų lobynas, padedantis stiprinti imuninę sistemą.

Visi nuo vaikystės žino, kad česnakų valgymas padeda sustiprinti organizmo gynybines funkcijas prieš virusus ir infekcijas. Jame yra natūralių fitoncidų ir daugiau kaip šimtas įvairių sulfidų, pasižyminčių stipriu baktericidiniu poveikiu.

Naudingosios česnako savybės yra neįkainojamos. Per pietus suvalgius gabalėlį šviežio arba marinuoto česnako, prisideda:

  • papildyti askorbo rūgšties atsargas;
  • sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje;
  • sumažinti insulto ir infarkto riziką dėl didelio kalio kiekio;
  • normalizuoti virškinimą ir tulžies išsiskyrimą;
  • mažina kraujospūdį;
  • patogeninės mikrofloros pašalinimas;
  • ląstelinio senėjimo proceso sulėtinimas.

Česnakuose yra daug jodo, todėl jie rekomenduojami tiems, kurie turi skydliaukės problemų arba gyvena regionuose, kuriuose yra nepalankios aplinkos sąlygos. Ši daržovė taip pat užkerta kelią senatvinės demencijos vystymuisi.

Marinavimo būdai

Česnakų konservavimo procesas niekuo nesiskiria nuo kitų daržovių konservavimo žiemai. Jį galima marinuoti skiltelėmis arba nesmulkintomis česnako galvutėmis. Marinato pagrindą sudaro vanduo, 9 % stalo actas, valgomoji druska ir baltasis kristalinis cukrus. Aštriam kvapui panaikinti reikėtų pridėti prieskonių ir žolelių, prieskoninių žolelių ir pipirų. Paruoštas produktas sudedamas į sterilizuotus stiklainius ir užpilamas verdančiu sūrymu. Tada stiklainiai uždaromi geležiniais dangteliais arba sandariais kaproniniais stiklainiais.

Paprasčiausias česnakų marinavimo receptas

Kaip marinuoti česnako skilteles ir galvutes? Jos kruopščiai nulupamos ir nuvalomos nuo viršutinės luobelės, kruopščiai nuplaunamos ir 24 valandas mirkomos vėsiame vandenyje. Tuomet vanduo pakeičiamas ir vėl paliekamas mirkti skystyje 24 valandas. Česnakai mirkomi 4 dienas, kad pašalintų kartumą ir neutralizuotų kvapą.

Sudedamosios dalys:

  • 1 kg česnakų;
  • 200 ml vandens;
  • 150 ml 9 % stalo acto;
  • 60 g cukraus;
  • rozmarino ir cinamono - 1 šaukštelis;
  • 1 maža aitrioji paprika;
  • 30 g druskos;
  • lauro lapas.

Gaminimas

  1. Česnaką sudėkite į dubenį.
  2. Aitriąją papriką supjaustykite plonais žiedais;
  3. Puode užvirinkite vandenį, supilkite actą, visus prieskonius ir druską.
  4. Užvirus virkite 1-2 minutes.
  5. Česnakus užpilkite verdančiu sūrymu.
  6. Uždenkite ir palikite vėsioje vietoje 3 dienas.
  7. Kvapnus užkandis paruoštas! Patiekite su bulvėmis, riebia mėsa ar kitais marinuotais sūreliais.

Produkto pavojai

Per didelis česnakų vartojimas gali turėti nemalonių pasekmių:

  • slopinamos reakcijos;
  • į migreną panašūs galvos skausmai;
  • budrumo sumažėjimas;
  • virškinimo ligų pablogėjimas.

Net jei jums patinka marinuotų česnakų skonis, vartokite juos saikingai ir nepersivalgykite. Saikingas šios daržovės vartojimas bus labai naudingas jūsų sveikatai ir gerai savijautai.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-12-07 laikas 23:05 Receptai Citrininis varškės keksas su manais: receptas, kalorijos ir maistinė nauda

Citrininis varškės keksas su manais – drėgnas ir purūs desertas vos per 180 kcal porcijoje. Sužinokite maistinę vertę, kaip sumažinti cukrų ir kalorijas bei iškepti idealiai!

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 11:18 Kaip skyrybos keičia vyrus: stipresnis, atsargesnis ar vienišas?
Skyrybos vyrams – stiprus emocinis smūgis, kuris dažnai paverčia juos atsargesniais, analitiškesniais ir net pasirengusiais sąmoningai rinktis vienatvę. Sužinokite, kodėl vyrai po išdavystės ir skyrybų retai nešiojasi neapykantą buvusiajai, tampa žym...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 10:04 Kalėdinis kaktusas: priežiūra namuose ir žydėjimo paslaptys
Kalėdinis kaktusas (Schlumbergera truncata) – populiarus kalėdinis kambarinis augalas, žydintis būtent žiemos švenčių metu. Sužinokite visas priežiūros taisykles: tinkamą laistymą, šviesos ir tamsos režimą, kaip priversti žydėti tiksliai per Kalėdas,...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 08:43 Po 25 metų jis pasakė „Man labai gaila“: ar melas dėl nėštumo išgelbėjo, ar sugriovė šeimą?
Po 25 metų santuokos vyras prisipažino niekada visiškai nepaleidęs buvusiosios ir visą laiką jautęs kaltę. Moteris jaunystėje melavo apie nėštumą, kad jį išlaikytų. Dabar abu atsidūrė aklavietėje. Tikra istorija ar pramanas? Šis tekstas pastarosiomis...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 08:25 Paveldėtas butas tapo laisve: kodėl žmona paliko vyrą be scenų

Tikra skaitytojo istorija sukrėtė tūkstančius: žmona paveldėjo butą ir tyliai išėjo iš šeimos – ne pas kitą vyrą, o tiesiog pas save. Kodėl moterys palieka ne piktai, o ramiai? Ar tai tik pramanas, ar tikrovė, kurią daugelis atpažįsta savo s...

Skaityti daugiau

2025-12-10 laikas 08:13 Sūnaus vestuvėse mane pasodino pačiame gale – tikra skaudi istorija, kuri sukrėtė tūkstančius
Skaudi istorija apie motiną, kurią sūnus pasodino vestuvių salės gale kaip svetimą. Netrukus paaiškėjo, kad šalia sėdi jos praeities meilė – milijonierius, kuris ką tik nupirko pastatą, kuriame dirba sūnus. Vakaras baigėsi skandalu, netektu darbu ir ...

Skaityti daugiau