- 13.04.2023
- 0.0 Reitingas
- 710 Peržiūrų
- Aptarti
Rezultatas - pikantiškas užkandis, turintis maloniai aštrų skonį ir daugybę maistingųjų medžiagų.
Niekas neabejoja česnako nauda, tačiau ne visi jį vartoja maistui dėl specifinio kvapo. Marinuotas česnakas gali būti išeitis iš šios situacijos - jis skanus, kvapnus ir ne toks "protu nesuvokiamas" kaip šviežias česnakas. Jo dedama į sriubas ir konservus, naudojamas salotoms ir padažams, dedamas į mėsos marinatus.
Ši daržovė pasižymi pikantišku skoniu ir bet kokį patiekalą padaro apetitiškesnį ir puošnesnį. Šviežius česnakus ne visada lengva laikyti, ypač jei turite gerą derlių. Daugelis šeimininkių žino dešimtis receptų, kaip česnako galvutes ir skilteles marinuoti žiemai. Rezultatas - malonaus aštraus skonio ir daugybės maistingųjų medžiagų turintis užkandis.
Teigiamas česnakų poveikis organizmui
Ši daržovė žinoma nuo seniausių laikų. Dažniausiai ji buvo valgoma šviežia arba džiovinta. Vėliau česnakų galvutės buvo marinuojamos - taip jos tapdavo minkštesnės ir neutralizuodavo specifinį kvapą. Net ir termiškai apdorotas česnakas išlaiko biologiškai aktyvias medžiagas ir vertingus mikroelementus. Tai tikras vitaminų ir mikroelementų lobynas, padedantis stiprinti imuninę sistemą.
Visi nuo vaikystės žino, kad česnakų valgymas padeda sustiprinti organizmo gynybines funkcijas prieš virusus ir infekcijas. Jame yra natūralių fitoncidų ir daugiau kaip šimtas įvairių sulfidų, pasižyminčių stipriu baktericidiniu poveikiu.
Naudingosios česnako savybės yra neįkainojamos. Per pietus suvalgius gabalėlį šviežio arba marinuoto česnako, prisideda:
- papildyti askorbo rūgšties atsargas;
- sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje;
- sumažinti insulto ir infarkto riziką dėl didelio kalio kiekio;
- normalizuoti virškinimą ir tulžies išsiskyrimą;
- mažina kraujospūdį;
- patogeninės mikrofloros pašalinimas;
- ląstelinio senėjimo proceso sulėtinimas.
Česnakuose yra daug jodo, todėl jie rekomenduojami tiems, kurie turi skydliaukės problemų arba gyvena regionuose, kuriuose yra nepalankios aplinkos sąlygos. Ši daržovė taip pat užkerta kelią senatvinės demencijos vystymuisi.
Marinavimo būdai
Česnakų konservavimo procesas niekuo nesiskiria nuo kitų daržovių konservavimo žiemai. Jį galima marinuoti skiltelėmis arba nesmulkintomis česnako galvutėmis. Marinato pagrindą sudaro vanduo, 9 % stalo actas, valgomoji druska ir baltasis kristalinis cukrus. Aštriam kvapui panaikinti reikėtų pridėti prieskonių ir žolelių, prieskoninių žolelių ir pipirų. Paruoštas produktas sudedamas į sterilizuotus stiklainius ir užpilamas verdančiu sūrymu. Tada stiklainiai uždaromi geležiniais dangteliais arba sandariais kaproniniais stiklainiais.
Paprasčiausias česnakų marinavimo receptas
Kaip marinuoti česnako skilteles ir galvutes? Jos kruopščiai nulupamos ir nuvalomos nuo viršutinės luobelės, kruopščiai nuplaunamos ir 24 valandas mirkomos vėsiame vandenyje. Tuomet vanduo pakeičiamas ir vėl paliekamas mirkti skystyje 24 valandas. Česnakai mirkomi 4 dienas, kad pašalintų kartumą ir neutralizuotų kvapą.
Sudedamosios dalys:
- 1 kg česnakų;
- 200 ml vandens;
- 150 ml 9 % stalo acto;
- 60 g cukraus;
- rozmarino ir cinamono - 1 šaukštelis;
- 1 maža aitrioji paprika;
- 30 g druskos;
- lauro lapas.
Gaminimas
- Česnaką sudėkite į dubenį.
- Aitriąją papriką supjaustykite plonais žiedais;
- Puode užvirinkite vandenį, supilkite actą, visus prieskonius ir druską.
- Užvirus virkite 1-2 minutes.
- Česnakus užpilkite verdančiu sūrymu.
- Uždenkite ir palikite vėsioje vietoje 3 dienas.
- Kvapnus užkandis paruoštas! Patiekite su bulvėmis, riebia mėsa ar kitais marinuotais sūreliais.
Produkto pavojai
Per didelis česnakų vartojimas gali turėti nemalonių pasekmių:
- slopinamos reakcijos;
- į migreną panašūs galvos skausmai;
- budrumo sumažėjimas;
- virškinimo ligų pablogėjimas.
Net jei jums patinka marinuotų česnakų skonis, vartokite juos saikingai ir nepersivalgykite. Saikingas šios daržovės vartojimas bus labai naudingas jūsų sveikatai ir gerai savijautai.
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
Susijusios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau