Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2020 » Lapkričio » 23

Nėra paprasta išvirti bulves

Nėra Paprasta Išvirti Bulves

Pasirodo, kad kartais bulvės gali padaryti nepataisomą žalą organizmui, jeigu jos neteisingai vartojamos.

Dietologai pripažįsta tik 2 bulvių paruošimo būdus - virimas garuose su lupena ir kepimas orkaitėje taip pat su lupena.

Kepant orkaitėje bulves, prieš tai jas reikia labai gerai nuplauti su šepetėliu, perpjauti išilgai, dėti lupena žemyn, nebarstyti druskos, nepilti aliejaus ar vandens, kepti dideliame karštyje 20 - 25 minutes. Keptas bulves valgyti kartu su lupena. Reikia įvertinti ir tą aplinkybę, kad taip kepta bulvė yra labai vertinga pagal savo sudėties komponentus ir lengvai įsisavinama organizmo. Nemalonus bulvės lupenos kvapas lengvai pašalinamas prieskoninėmis žolelėmis ir lauro lapais.

Paprastai bulvės vertinamos dėl jose esančio krakmolo. Kuo daugiau bulvėse krakmolo, tuo vertingesnė tokia veislė. Istoriškai taip susiklostė, kad daugelis žmonių mėgsta bulves su baltu minkštimu ir kurios virdamos sukrenta.

bulvės, virtuvė

Bulvės žievėje ir paviršiniame sluoksnyje (apie 1 mm) yra fermentai, kurie perdirba bulvių krakmolą žmogaus organizme į įsisavinamą cukrų.

Taigi, jei bulvės valgomos kartu su žievele, jos tampa labai vertingu maisto produktu. Jeigu bulvės skutamos, tai plonasis sluoksnis, kuriame yra šios fermentinės medžiagos, paprastai pašalinamos. Šiame pačiame sluoksnyje yra susikaupę didžioji dalis mineralinių druskų ir mikroelementų.

Paprastai neakcentuojamas tas faktas, kad bulvėse yra baltymų - albuminas, proteinas, globulinas, pentonas, tuberinas, kurie bulvėje turi labai svarbią reikšmę. Baltymai bulvėje išsidėstę visoje erdvėje ir jų įsisavinimui nereikalingi jokie papildomi fermentais. Vienas iš baltymų - tuberinas - pasižymi labai geru įsisavinimu. Pagal savo sudėtį jis primena moters pieno baltymą ir yra pats vertingiausias iš visų augalinių baltymų.

bulvės, virtuvė

Bulvių baltymai turi labai didelę biologinę vertę, savo sudėtimi panašūs į vištos kiaušinio baltymus.

Praktiškai pusė paros baltymų poreikio yra patenkinama su bulvėmis.

Bulvių krakmolo vertingumas yra tai, kad jis virškinimo metu yra įsisavinamas palaipsniui ir todėl nesudaro perteklinio cukraus, kuris paskui būtų kaupiamas riebalų pavidalu. Tačiau tai tvirtinti galima tik tuo atveju, kai maistui ruošiamos neskustos bulvės, o dar geriau - valgomos kartu su žieve. Į šią išvadą pirmiausia turi atkreipti dėmesį moterys, kurios nori numesti nereikalingą antsvorį ar yra linkusios į storėjimą. Tačiau tai visiškai neliečia tų žmonių, kurie yra iš prigimties stambūs ir kuriems nereikia mesti svorio, nes tai yra kenksminga sveikatai.

bulvės, virtuvė

Per žiemą laikomose bulvėse žymiai sumažėja jose esančio vitamino C kiekis. Pavasarį jo belieka tik trečdalis buvusio kiekio. Tačiau pavasarį ir artėjant vasarai netgi optimaliose sąlygose laikytose bulvėse, kai bulvės nesudygsta, po žieve susikaupia gana nemažas kiekis solanino. Tokių bulvių žievę reikia pašalinti storu sluoksniu.

Norint išsaugoti maksimalų vitamino C kiekį bulvėse, nuskustas bulves negalima ilgai laikyti ore arba pradėti virti bulves šaltame vandenyje. Bulves geriausia sudėti į labai karštą ar jau verdančią sriubą 20-25 minutes iki jos išvirimo. Virtose bulvėse greitai išnyksta vitaminai, todėl jas pasilikti kitai dienai yra netikslinga.

Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge! 

paranormal.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
20.12.2024 laikas 17:05 Receptai Kalėdų antis grilyje: skonis ir tradicija susijungia
Kalėdų šventės yra puiki proga mėgautis ypatingais patiekalais, ir antis grilyje yra vienas iš geriausių pasirinkimų. Šis receptas sujungia sultingą mėsą, aromatingą įdarą ir išskirtinius vaisių prieskonius, kurie suteikia unikalų...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 16:57 Receptai Marinuota skumbrė: skanus ir maistingas užkandis
Marinuota skumbrė yra ne tik skanūs, bet ir maistingi užkandžiai, kurie puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Ši žuvis yra kupina omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir vitaminų, todėl jos įtraukimas į mitybą gali te...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 16:49 Receptai Silkė su džiovintais grybais: tradicinis lietuviškas skonis
Silkė su džiovintais grybais ir svogūnų pagardu – tai ne tik skanus, bet ir simbolinis lietuviškos virtuvės patiekalas, apjungiantis tradicijas ir modernumą. Šis receptas ypač populiarus, kai norima paruošti lengvą, tačiau sočę už...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 21:26 Storosios žarnos valymas nuo toksinų: 1 paprastas receptas
Virškinimo sistemos problemos, tokios kaip dirgliosios žarnos sindromas ar lėtinis vidurių užkietėjimas, yra vis labiau paplitusios. Daug žmonių ieško natūralių būdų, kaip pagerinti savo savijautą ir išvalyti gaubtinę žarną. Šiame straipsnyje pristat...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 19:19 Stebuklingas svorio metimas tinginiams: imbiero mišinys
Naujausi Kinijos mokslininkų tyrimai atskleidžia revoliucingus atradimus apie litocholinę rūgštį, natūraliai gaminamą organizme. Šis junginys, kuris pasireiškia, kai organizmas patiria badavimo būseną, gali tapti raktu į senėjimo procesų sulėtėjimą i...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:40 Kaip Neužversti Artimųjų Savo Negatyvumu?

Kiekvienas iš mūsų susiduria su iššūkiais ir sunkumais gyvenime, tačiau kaip mes juos sprendžiame, gali reikšmingai paveikti mūsų santykius su artimaisiais. Pagalbos ieškojimas yra natūralus, tačiau svarbu žinoti, kada ir kaip tai daryti, kad neap...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:06 Atleidimas: Kelias į Emocinę Laisvę ir Ramybę
Atleidimas – tai galinga savybė, leidžianti mums išsilaisvinti nuo praeities skausmų ir nuoskaudų. Nors dažnai manome, kad atleidimas yra susijęs su kitais, iš tiesų jis labiausiai veikia mus pačius. Šiame straipsnyje nagrinėsime atleidimo procesą, j...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 18:37 Gyvenimas dviese: kinė 5 metus apsimetinėjo savo mirusia seserimi
Šeimos ryšiai kartais gali būti tokie sudėtingi, kad net tragiškos aplinkybės skatina mus ieškoti neįprastų sprendimų. Kinijos internetas šiuo metu mirga nuo Annie Niu pasakojimo apie tai, kaip ji penkerius metus slėpė savo sesers dvynės mirtį nuo se...

Skaityti daugiau