Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2024 » Liepos » 24

Patarimai, kaip rauginti, konservuoti agurkus (receptai)

Patarimai, kaip rauginti agurkus (receptai)

Šeimininkės vėl suka galvą, kaip geriausiai ir gardžiausiai išsaugoti agurkų derlių. Pasidomėkime tradiciniais ir naujesniais, kai kurių šeimininkių dar tik bandomais, šių populiarių daržovių konservavimo būdais. Tiksliau, dviem populiariausiais: rauginimu ir konservavimu. Daugiau dėmesio skirsime rauginimui, nes šis konservavimo būdas laikomas sveikesniu.

Prosenelių receptas

Reikės: 10 kg nedidelių konservuoti tinkamos veislės agurkų, 5 česnako skiltelių, po 100 g krienų, juodųjų serbentų, vyšnių lapų, 300 g sunokusių krapų su sėklomis, 50 g ąžuolo lapų, 10–15 kadagio uogų, druskos.

Švariai paruošto medinio, molinio ar emaliuoto indo dugną išklokite prieskoniais, sudėkite gerai nuplautų agurkų eilę, tada – vėl prieskonių ir agurkų, kol pridėsite artipilnį indą. Prieskonių nebūtina dėti visų rūšių, svarbiausi yra druska, česnakai, krapai, krienų ir juodųjų serbentų, vyšnių lapai.

Sudėtus agurkus užpilkite druskos tirpalu. Jeigu norite agurkus vartoti greitai, po 2–3 dienų, į 10 l vandens dėkite 300 g, o jei raugiate žiemai – 700 g druskos. Užpylę sūrimu agurkus paslėkite ir laikykite rūsyje ar kitoje vėsesnėje patalpoje.

Mūsų senoliai raugintus agurkus laikydavo kamarose, kur žiemą vasarą laikydavosi tokia pati temperatūra (labai svarbu, kad net įrūgę jie nesušaltų į ledą). Reikia stebėti, kad indo kraštai neapaugtų pelėsiais. Pastebėjus, kad dedasi pelėsis, indo kraštus reikia nuvalyti, lentelę ir uždėtą drobę nuplauti. Drobę būtina dar kartą pamirkyti sūryme ir vėl uždėjus iš naujo paslėgti daržoves.

Lengvas rauginimas

Agurkus gerai nuplaukite su šepetėliu, išplaukite uždaromus trilitrinius ar litrinius stiklainius. Į trilitrinį stiklainį įdėkite po porą česnako skiltelių, sunokusių krapų su sėklomis, krienų lapą, po 5–8 juodųjų serbentų, vyšnių lapus. Sudėkite agurkus, įberkite 3 v. š. druskos ir pripilkite stiklainius kuo šaltesnio šaltinio ar kitokio tyro vandens. Tada uždenkite verdančiu vandeniu nuplikytais plastikiniais dangteliais ir išneškite į vėsią vietą.

Rauginti su garstyčiomis

Agurkus gerai nuplaukite su šepetėliu, nupjaukite jų galus. Jei agurkai skinti ne šiandien, pamerkite į šaltą vandenį 2–3 val. Gerai išplaukite stiklainius. Į litrinį stiklainį berkite po 1 v. š. agurkų konservavimo prieskonių mišinio, druskos, cukraus, įkrėskite garstyčių tyrelės (visus be kaupo). Tada į stiklainius sudėkite nuplautus agurkus ir užpilkite kuo šaltesniu šaltinio ar šulinio vandeniu, uždenkite verdančiu vandeniu nuplikytais plastikiniais dangteliais. Tada gerai papurtykite stiklainius, kad prieskoniai pasiskirstytų, ir išneškite stiklainius į vėsią vietą.

Ilgai išsilaikantys

Agurkus gerai nuplaukite šaltu vandeniu. Paruoškite sūrymą: į 10 l vandens įberkite 500 g druskos, stiklinę vynuogių acto, 100 g degtinės, norimų prieskonių (ąžuolo, juodųjų serbentų ar vyšnių, krienų lapų, krapų, raudonėlių stiebų, česnakų). Kubiliuko, kibiro ar didesnio stiklainio dugną išklokite ąžuolo, juodųjų serbentų ar vyšnių, krienų lapais, dėkite krapų, raudonėlių stiebų, česnako skiltelių, ant jų sudėkite agurkus. Užpilkite karštu sūrymu, į kurį įpilta degtinės ir acto. Jei raugiate agurkus kubiliuke ar kibire, įpilkite šalto sūrymo ir uždengę dangčiu bei paslėgę, pastatykite į šaltą patalpą, jei stiklainiuose – sandariai užsukite ir laikykite vėsiai. Taip raugti agurkai ilgai išsilaiko.

Rauginti su medumi ir paprikomis

Medinį kubiliuką ar kibirą išplaukite karštu vandeniu su soda, išskalaukite, palikite išdžiūti, o agurkus 5–8 val. pamirkykite šaltame vandenyje. Paruoškite sūrimą: 1 l vandens reikia 2 v. š. druskos, 1 v. š. medaus ir prieskonių: juodųjų serbentų, vyšnių lapų, krapų šakelių, galima įdėti pankolių, taip pat kmynų šakelių, ąžuolo lapų, kvapiųjų ir juodųjų pipirų, truputį aitriųjų paprikų.

Vandenį pašildykite, kad ištirptų medus ir druska, palikite atvėsti. Indo sieneles įtrinkite česnaku, ant dugno sudėkite trečdalį lapų, česnakų, krienų, krapų ar ir kitų prieskoninių žalumynų, sudėkite pusę agurkų. Po to – dar sluoksnį lapų, česnakų, krienų ir krapų, aitriosios paprikos ir tuomet vėl agurkus. Ant viršaus užberkite likusius prieskonius.

Agurkus užpilkite šaltu sūrymu, uždenkite drobine servetėle, uždėkite medinį dangtį ir prislėkite svoriu, pavyzdžiui, akmeniu. Indą su agurkais laikykite kambario temperatūroje 3–4 dienas, vėliau perneškite į vėsią vietą. Stebėkite, kad agurkus apsemtų sūrymas, o prireikus įpilkite naujo. Agurkai išrūgs maždaug po 1,5 mėn.

Taip galima rauginti agurkus ir trilitriniuose stiklainiuose, tik juos reikia užpilti šiltu sūrymu ir stiklainius iš karto uždaryti.

Pjaustyti konservuoti

Reikės: 4 kg šviežių agurkų, 1 stiklinės cukraus, 1 stiklinės acto (9 proc.), 1 stiklinės aliejaus, 1 š. maltų juodųjų pipirų, 2 š. druskos, 3 skiltelių česnako.

Agurkus nuplaukite, nupjaustykite galiukus, perpjaukite išilgai į keturias dalis. Česnakus sutarkuokite smulkia tarka. Pasigaminkite marinatą iš cukraus, acto, aliejaus, druskos ir pipirų – viską sumaišykite, bet nekaitinkite. Agurkus sumaišykite su česnakais ir marinatu.

Palaikykite šaltoje vietoje mažiausiai 7 val., geriausia – visą naktį. Paskui sudėkite agurkus į stiklainius, užpilkite susidariusiu skysčiu. Agurkus galima valgyti po 7–12 val. Juos galima užsukti žiemai, 10 min. sterilizavus stiklainius.

Prancūziškai konservuoti

1 kg mažų jaunų agurkėlių reikės 700 g vandens ir beveik tiek pat baltojo acto, 250 g druskos, 3 aitriųjų paprikų, 5 mažų svogūnų, 5 kmynų ir 5 peletrūnų šakelių, 6 gvazdikėlių, 2 lauro lapų.

Agurkus nuplaukite šaltu vandeniu, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska ir parai palikite. Į šaltą vandenį įpilkite 2 š. acto, šiuo vandeniu nuplaukite agurkus. Agurkus sudėkite į sterilizuotus stiklainius. Įdėkite svogūnų, aitriųjų pipirų gabalėlių, prieskonių. Actą su vandeniu užvirkite, įdėkite kmynų ir peletrūnų, palikite atvėsti. Šiuo mišiniu užpilkite agurkus stiklainiuose ir sandariai uždarykite. Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Galima valgyti po 10 dienų.

Saldžiarūgščiai agurkai

Reikės: 4 kg agurkų, apie 1 l vandens, 3 v. š. cukraus, 1 v. š. druskos, stiklinės 9 proc. acto (galima ir 6 proc. obuolių acto, tada agurkai bus švelnesni), česnakų, krapų, vyšnių, serbentų, krienų lapų pagal skonį.

Agurkus nuplaukite, nupjaustykite galiukus ir sudėkite į didelį puodą, užpilkite vandeniu ir kaitinkite iki virimo. Jie taps minkštesni, todėl bus patogiau dėti į stiklainius. Taip pat jų tilps gerokai daugiau nei žalių. Agurkus dėkite į paruoštus stiklainius su sudėtais nuplikytais prieskoniais. Kitame puode išvirkite marinatą, kol jis karštas, užpilkite agurkus ir užsukite stiklainius dezinfekuotais dangteliais. Apverskite ir leiskite lėtai atvėsti, tada išneškite į vėsią patalpą ar rūsį.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
17.10.2024 laikas 07:36 Receptai Varškės Apkepai: Moliūgų, Kriaušių ir Banano Receptai
Varškės apkepai – tai puikus ir maistingas pasirinkimas, tinkantis tiek pusryčiams, tiek desertui. Šie patiekalai ne tik džiugina akį savo spalvomis, bet ir stebina skoniu. Šiame straipsnyje supažindinsime su trimis skaniausiais v...

Skaityti daugiau

16.10.2024 laikas 12:25 Receptai Švelnios vištienos kepenėlės pomidorų padaže: greitas receptas

Vištienos kepenėlės pomidorų padaže – tai ne tik skanus, bet ir lengvai paruošiamas patiekalas, puikiai tinkantis tiek pietums, tiek vakarienei. Šis receptas sujungia švelnų vištienos kepenėlių skonį su aromatingais pomid...

Skaityti daugiau

13.10.2024 laikas 16:52 Receptai Veganiški varškėčiai su bananais: skanūs ir lengvi pusryčiai
Sveiki draugai, šiandien noriu pasidalyti su jumis gardžiu receptu - veganiškais varškėčiais su bananais be kiaušinių. Sveiki atvykę į skanių ir sveikų pusryčių pasaulį! Šiandien pasidalinsime receptu, kuris ne tik pamalonins jūsų...

Skaityti daugiau

17.10.2024 laikas 19:49 Skydliaukės hormonų tyrimai: kaip ir kodėl juos atlikti?

Skydliaukė – tai mažas, tačiau galingas organas, turintis didžiulę įtaką mūsų sveikatai. Jos hormonai reguliuoja medžiagų apykaitą, energijos lygį ir net nuotaiką. Deja, daugelis žmonių neįvertina skydliaukės funkcijos svarbos, o simptomai, ...

Skaityti daugiau

17.10.2024 laikas 16:50 Paslaptingos „durys“ Antarktidoje: mokslininkų paaiškinimas

Neseniai „Google Maps“ žemėlapiuose pasirodė neįprasta struktūra Antarktidoje, kuri sukėlė begalę teorijų ir spekuliacijų. Internete pasirodžius nuotraukoms, šimtai vartotojų ėmė spėlioti, kas galėtų būti šios paslaptingos „durys...

Skaityti daugiau

17.10.2024 laikas 09:22 Rusijos Šalio Rajonas: NSO Stebėjimai ir Paslaptys
Pasaulyje, kurio techninės galimybės nuolat tobulėja, laiko kelionės ir nežemiškų civilizacijų egzistavimas vis dar kelia nerimą ir smalsumą. Nuo legendinių 51-osios zonos JAV iki mažiau žinomų, bet ne mažiau intriguojančių vietų Rusijoje, tokios pas...

Skaityti daugiau

17.10.2024 laikas 07:54 Laiko Kelionės: Paranormalūs Išgyvenimai ir Istoriniai Atvejai
Laiko kelionės – tai ne tik fantastikos kūrinių tema, bet ir realių žmonių patirčių šaltinis. Nuo Moberley ir Jourdan nuotykio Versalyje iki Martindale’o vizijų York’e, šie išgyvenimai kelia klausimų apie laiką, mūsų suvokimą ir istoriją. Kai kurie ž...

Skaityti daugiau

17.10.2024 laikas 07:41 Ekspertės Patarimai: Kaip Būti Savimi Per Pirmus Pasimatymus
Pirmieji pasimatymai gali sukelti didelį stresą ir nerimą, ypač kai norime palikti gerą įspūdį. Psichologė ir santykių ekspertė Lalita Suglani teigia, kad svarbu būti savimi ir išlaisvinti save nuo visuomenės lūkesčių. Šiame straipsnyje pateiksime ek...

Skaityti daugiau