Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Gegužės » 02

Obuolių pyragas su karameliniu padažu

Obuolių Pyragas Su Karameliniu Padažu

Manau, kad tai labai tradicinis amerikietiškas obuolių pyragas - Apple pie. Pyragui skirta gili kepimo forma yra išklojama trapia sviestine tešla, o ant jos dedamas obuolių įdaras ir tuomet viskas vėl užklojama iškočiotos tešlos sluoksniu. Šis pyragas skaniausias yra šiltas. Su pyragu labai tinka vaniliniai ledai arba plakta grietinėlė, o ant paties pyrago dar galima užpilti karamelinio padažo, nors skanu ir be jo. Siūlau pabandyti ir jums.

Ingredientai

Tešlai:

  • miltai: 2 stiklinės
  • malti migdolai, be luobelių: 0,5 stiklinės
  • sviestas:  225 gramų (atšaldyto ir supjaustyto 1 cm kubeliais)
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • rudasis cukrus: 1 valgomojo šaukšto 
  • šaltas pienas: 3 - 6 valgomųjų šaukštų
  • grietinėlė: 1 valgomojo šaukšto 
  • kiaušinio trynys: 1.

Įdarui:

  • cukrus: 0,5 stiklinės
  • rudasis cukrus: 0,25 stiklinės
  • druska: žiupsnelio
  • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
  • imbieras: 0,25 arbatinio šaukštelio (sauso, malto)
  • kieti obuoliai: 2,5 kilogramo
  • citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto 
  • tarkuota citrinos žievelės: 1 arbatinio šaukštelio
  • sviestas: 2 valgomųjų šaukštų (susmulkinto).

Recepto paruošimas

1. Virtuviniame kombaine sumaišome miltus, maltus migdolus, cukrų, rudą cukrų ir druską.

2. Sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir sukame, kol viskas gerai susimaišys. Po vieną valgomą šaukštą pilame pieną, vis pastoviai sukant, kol susiformuos vientisa tešla.

3. Tešlą išimame iš kombaino, perskiriame pusiau, suformuojame du vienodo dydžio diskelius ir įdedame į šaldytuvą maždaug 1 - 2 valandoms.

4. Obuolius nulupame, išimame sėklas ir supjaustome maždaug 1 centimetro storio skiltelėmis.

5. Dideliame dubenyje sumaišome įdarui skirtą cukrų, rudajį cukrų, druską, imbierą ir cinamoną. Į dubenį su prieskoniais sudedame supjaustytus obuolius ir suberiame tarkuotą citrinos žievelę.

6. Viską gerai išmaišome, perdedame į didelę keptuvę storu dugnu, keptuvę uždengiame ir troškiname ant vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišome, maždaug 8 - 10 minučių, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Labai svarbu nepervirti, nes obuoliai susmegs, ir bus po pyrago! Suminkštėjusius obuolius nukeliame nuo ugnies, perpilame į didelį kiaurasamtį ir paliekame, kad nuvarvėtų.

7. Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.

8. Iš šaldytuvo išimame vieną tešlos diskelį ir jį iškočiojame ant lengvai pamiltuoto paviršiaus arba didelio maistinės plėvelės lakšto. Iškočiotą tešlą perkeliame į apvalią kepimo formą ir išklojame ja formos dugną ir kraštus. Ant tešlos supilame obuolių įdarą, obuolius apšlakstome citrinų sultimis ir apdėliojame sviesto gabaliukais.

9. Iškočiojame antrą tešlos diskelį, juo užklojame obuolius ir pirštais užspaudžiame pyrago kraštus. Pyrago viršuje aštriu peiliu įpjauname 3 - 4 centimetrų ilgio įpjovimus, kad kepant iš pyrago galėtų išeiti garai. Pyrago viršų aptepame kiaušino trynio ir grietinėlės plakiniu.

10. Pyragą įdedame į orkaitę ir kepame ant pačių žemiausių orkaitės grotelių maždaug 15 minučių.

11. Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 190 laipsnių temperatūros ir toliau kepame dar maždaug valandą, kol pyrago viršus ir šonai įgauna sodrią auksinę spalvą. Pyragą atvėsiname skardoje. Į stalą tiekiame su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle ir karameliniu padažu.

12. Karamelinis padažas. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies kaitiname 2 stiklines cukraus, nemaišome, kol cukrus aplink puodo kraštus ima tirpti.

13. Mediniu šaukštu atsargiai maišome, kol visas cukrus ištirpsta ir įgauna tamsaus gintaro spalvą. Nukeliame nuo ugnies.

14. Toliau intensyviai maišome, į karštą cukrų plona srovele supilame 1 + 2/3 stiklinės grietinėlės (viena pilna stiklinė, ir dar maždaug du trečdaliai). Viskas stipriai suburbuliuos.

15. Maišome nesustojant, stipriai ir energingai, kol padažas pasidaro vientisas. Įmetame 1 šaukštą (15 gramų) sviesto ir žiupsnelį rupios druskos (arba fleur de sel), viską vėl gerai išmaišome. Supilame į stiklainį, uždengiame ir laikome šaldytuve.

Rekomendacija: Daugiau obuolių pyragų receptų rasite: Obuolių pyragai.

pyragai, pyragų receptai, obuolių pyragai, pyragas su obuoliais

Recepto Autorius Vaikai ir vanilė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-12-07 laikas 23:05 Receptai Citrininis varškės keksas su manais: receptas, kalorijos ir maistinė nauda

Citrininis varškės keksas su manais – drėgnas ir purūs desertas vos per 180 kcal porcijoje. Sužinokite maistinę vertę, kaip sumažinti cukrų ir kalorijas bei iškepti idealiai!

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:48 Receptai Grietininis pyragas su soda – purus, drėgnas ir labai paprastas receptas dideliam stalui

Klasikinis lietuviškas grietininis pyragas su soda iš 1 litro grietinės – purus, drėgnas, pigus ir labai paprastas. Tobulas dideliam stalui, svečiams ar kelionėms. Su tiksliomis kalorijomis, maistine verte ir sveikesnėmis...

Skaityti daugiau

2025-11-29 laikas 15:34 Receptai Varškės pyragas su karamele ir riešutais – klasikinis lietuviškas desertas, kurio norėsis dar ir dar

Varškės pyragas su karamele ir riešutais – lietuviška klasika! Trapus pagrindas, purus įdaras ir sodri karamelė. Receptas + kalorijos, maistinė vertė ir kaip padaryti sveikesnį. Tobulas desertas šventėms ir kasdienai.

...

Skaityti daugiau

2025-12-12 laikas 10:44 ŠOKIRUOJANTI Tiesa: Kaip ŽOLĖS Išgydo Depresiją per 7 DIENAS!
Įsivaizduokite: beviltiškumo tamsa apgaubia jus, apatija užgniaužia kvapą, o pasaulis atrodo kaip pragaras. Depresija – ne liga, tai demonas, kuris įsigyvena be perspėjimo! Bet šokiruojanti tiesa: senovės žolės ir paprasti triukai gali išvyti jį per ...

Skaityti daugiau

2025-12-12 laikas 07:44 Horoskopas gruodžio 12 d. 2025 – Meilė, Finansai, Darbas ir Nuotaika
Pilnas dienos horoskopas 2025 m. gruodžio 12 d. visiems 12 zodiako ženklų – meilė, finansai, sveikata, darbas ir emocinė būsena. Tikslus, šiuolaikiškas horoskopas pagal geriausius pasaulio astrologus.

Skaityti daugiau

2025-12-11 laikas 17:40 Druskos mįslė: Kodėl mažo natrio kiekio dieta gali pakenkti jūsų sveikatai

Druskos ribojimas – mitas? Naujausi tyrimai rodo J formos ryšį: per mažas natrio kenkia širdžiai, hormonams ir energijai. Rinkitės nerafinuotą druską, atsižvelgdami į aktyvumą, klimatą ir genetiką. Patarimai subalansuotai mitybai, remiantis ...

Skaityti daugiau

2025-12-11 laikas 15:35 Namų valymo priemonė nuo kalkių ir riebalų: paprastas receptas

Šiame straipsnyje sužinosite, kaip namų sąlygomis pasigaminti galingą valymo priemonę iš paprastų ingredientų: muilo, sodos ir amoniako. Ji efektyviai pašalina kalkes, riebalus, rūdis ir nešvarumus nuo klozeto, vonios ir kitų paviršių. Pridėti pa...

Skaityti daugiau

2025-12-11 laikas 10:22 Gruodžio 11 d. horoskopas visiems 12 zodiako ženklų 2025
Šiandienos dangus: Merkurijus pereina į Šaulį (apie 23:40 LT), atnešdamas optimizmą ir plačias idėjas. Ryte Merkurijus trigonas Neptūnui stiprina intuiciją ir kūrybiškumą, o vakare Mėnulio kvadratūra su Venera gali sukelti emocinių trūkčiojimų santyk...

Skaityti daugiau