Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Gegužės » 02

Obuolių pyragas su karameliniu padažu

Obuolių Pyragas Su Karameliniu Padažu

Manau, kad tai labai tradicinis amerikietiškas obuolių pyragas - Apple pie. Pyragui skirta gili kepimo forma yra išklojama trapia sviestine tešla, o ant jos dedamas obuolių įdaras ir tuomet viskas vėl užklojama iškočiotos tešlos sluoksniu. Šis pyragas skaniausias yra šiltas. Su pyragu labai tinka vaniliniai ledai arba plakta grietinėlė, o ant paties pyrago dar galima užpilti karamelinio padažo, nors skanu ir be jo. Siūlau pabandyti ir jums.

Ingredientai

Tešlai:

  • miltai: 2 stiklinės
  • malti migdolai, be luobelių: 0,5 stiklinės
  • sviestas:  225 gramų (atšaldyto ir supjaustyto 1 cm kubeliais)
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • rudasis cukrus: 1 valgomojo šaukšto 
  • šaltas pienas: 3 - 6 valgomųjų šaukštų
  • grietinėlė: 1 valgomojo šaukšto 
  • kiaušinio trynys: 1.

Įdarui:

  • cukrus: 0,5 stiklinės
  • rudasis cukrus: 0,25 stiklinės
  • druska: žiupsnelio
  • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
  • imbieras: 0,25 arbatinio šaukštelio (sauso, malto)
  • kieti obuoliai: 2,5 kilogramo
  • citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto 
  • tarkuota citrinos žievelės: 1 arbatinio šaukštelio
  • sviestas: 2 valgomųjų šaukštų (susmulkinto).

Recepto paruošimas

1. Virtuviniame kombaine sumaišome miltus, maltus migdolus, cukrų, rudą cukrų ir druską.

2. Sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir sukame, kol viskas gerai susimaišys. Po vieną valgomą šaukštą pilame pieną, vis pastoviai sukant, kol susiformuos vientisa tešla.

3. Tešlą išimame iš kombaino, perskiriame pusiau, suformuojame du vienodo dydžio diskelius ir įdedame į šaldytuvą maždaug 1 - 2 valandoms.

4. Obuolius nulupame, išimame sėklas ir supjaustome maždaug 1 centimetro storio skiltelėmis.

5. Dideliame dubenyje sumaišome įdarui skirtą cukrų, rudajį cukrų, druską, imbierą ir cinamoną. Į dubenį su prieskoniais sudedame supjaustytus obuolius ir suberiame tarkuotą citrinos žievelę.

6. Viską gerai išmaišome, perdedame į didelę keptuvę storu dugnu, keptuvę uždengiame ir troškiname ant vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišome, maždaug 8 - 10 minučių, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Labai svarbu nepervirti, nes obuoliai susmegs, ir bus po pyrago! Suminkštėjusius obuolius nukeliame nuo ugnies, perpilame į didelį kiaurasamtį ir paliekame, kad nuvarvėtų.

7. Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.

8. Iš šaldytuvo išimame vieną tešlos diskelį ir jį iškočiojame ant lengvai pamiltuoto paviršiaus arba didelio maistinės plėvelės lakšto. Iškočiotą tešlą perkeliame į apvalią kepimo formą ir išklojame ja formos dugną ir kraštus. Ant tešlos supilame obuolių įdarą, obuolius apšlakstome citrinų sultimis ir apdėliojame sviesto gabaliukais.

9. Iškočiojame antrą tešlos diskelį, juo užklojame obuolius ir pirštais užspaudžiame pyrago kraštus. Pyrago viršuje aštriu peiliu įpjauname 3 - 4 centimetrų ilgio įpjovimus, kad kepant iš pyrago galėtų išeiti garai. Pyrago viršų aptepame kiaušino trynio ir grietinėlės plakiniu.

10. Pyragą įdedame į orkaitę ir kepame ant pačių žemiausių orkaitės grotelių maždaug 15 minučių.

11. Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 190 laipsnių temperatūros ir toliau kepame dar maždaug valandą, kol pyrago viršus ir šonai įgauna sodrią auksinę spalvą. Pyragą atvėsiname skardoje. Į stalą tiekiame su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle ir karameliniu padažu.

12. Karamelinis padažas. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies kaitiname 2 stiklines cukraus, nemaišome, kol cukrus aplink puodo kraštus ima tirpti.

13. Mediniu šaukštu atsargiai maišome, kol visas cukrus ištirpsta ir įgauna tamsaus gintaro spalvą. Nukeliame nuo ugnies.

14. Toliau intensyviai maišome, į karštą cukrų plona srovele supilame 1 + 2/3 stiklinės grietinėlės (viena pilna stiklinė, ir dar maždaug du trečdaliai). Viskas stipriai suburbuliuos.

15. Maišome nesustojant, stipriai ir energingai, kol padažas pasidaro vientisas. Įmetame 1 šaukštą (15 gramų) sviesto ir žiupsnelį rupios druskos (arba fleur de sel), viską vėl gerai išmaišome. Supilame į stiklainį, uždengiame ir laikome šaldytuve.

Rekomendacija: Daugiau obuolių pyragų receptų rasite: Obuolių pyragai.

pyragai, pyragų receptai, obuolių pyragai, pyragas su obuoliais

Recepto Autorius Vaikai ir vanilė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-09-12 laikas 08:28 Receptai Plikytos Tešlos Koldūnai su Mėsa: Nauda, Kalorijos ir Sveikatos Paslaptys
Plikytos tešlos koldūnai su mėsa – skanus ir maistingas patiekalas, kuris gali būti sveikas, jei paruošiamas subalansuotai. Sužinokite apie jų naudą ir kaip išvengti ligų! Šiame straipsnyje atsakysime į šiuos klausimus, remdamiesi...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 08:06 Receptai Vištienos Sultinys: Gydantis Eliksyras, Kuris Stiprina Imunitetą ir Atkuria Jėgas – Pilnas Vadovas su Receptu
Natūralus vištienos sultinys: nauda imunitetui, kalorijos 15 kcal/puodelis, receptas be praradimų. Pilnavertis patiekalas be ligų rizikos. Šiame išplėstame straipsnyje, remdamiesi naujausiais 2025 m. tyrimais ir tarptautiniais rec...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 07:42 Receptai Varškės apkepas: nauda sveikatai, maistinės medžiagos ir pilnaviduriai receptai
Varškės apkepas – skanus ir maistingas patiekalas, turtingas baltymais, kalciu ir vitaminais. Sužinokite, kaip jį paruošti sveikai ir išvengti ligų! Šiltas, kvapnus ir nostalgiškas – sužinokite, kodėl varškės apkepas yra ne tik sk...

Skaityti daugiau

2025-09-16 laikas 08:11 Perlinės kruopos: nauda sveikatai, receptai ir viskas, ką reikia žinoti
Šiame straipsnyje detaliai aptarsime kiekvieną naudą, patarimus, galimą žalą, kaip organizmas įsisavina šias kruopas, ką jos gydo, ir pateiksime naujus receptus bei pavyzdžius iš viso pasaulio. Jei ieškote natūralaus būdo pagerinti savijautą, perlinė...

Skaityti daugiau

2025-09-16 laikas 07:55 Kaip Išbalinti Baltas Kojines: Paprasti ir Efektyvūs Būdai Namuose?

Šiame straipsnyje atskleisime, kaip paprastomis namų priemonėmis galite grąžinti kojinėms jų pradinį baltumą. Vandenilio peroksidas, soda, citrinų sultys ir net indų plovimo gelis – tai tik keletas ingredientų, kurie padės jums pasiekti stul...

Skaityti daugiau

2025-09-16 laikas 07:43 Kaip Pasigaminti Cinamono Trąšą Vešliam Žydėjimui ir Apsaugai nuo Puvinio?
Šiame straipsnyje atskleisime, kaip pasigaminti cinamono pagrindo trąšą, kuri ne tik skatina žiedų formavimąsi, bet ir saugo augalus nuo puvinio. Sužinosite, kaip šį natūralų sprendimą naudoja sodininkai visame pasaulyje, ir atrasite naujų idėjų, kai...

Skaityti daugiau

2025-09-16 laikas 07:30 Sirijos tėvas liepė sūnui nužudyti seserį dėl garbės, teigia Vokietijos policija
„Padaryk taip, kad atrodytų kaip nelaimingas atsitikimas“. Sūnus sutrukdė Sirijos tėvo planui nužudyti seserį, teigia Vokietijos policija. Vokietijoje, šį kartą Žemutinės Saksonijos mieste Kukshavene, įvyko dar vienas pasipiktinimą keliantis garbės n...

Skaityti daugiau

2025-09-16 laikas 07:10 Vokietija: Maroko pilietis be jokios priežasties užpuolė pagyvenusią moterį iš nugaros
Užpuolimas įvyko prie Dortmundo zoologijos sodo ir neturi jokio akivaizdaus motyvo. Dar vienas beprasmis smurto aktas: Maroko migrantas buvo areštuotas už tai, kad be jokios akivaizdžios priežasties smarkiai sumušė pagyvenusią vokiečių moterį Vokieti...

Skaityti daugiau