Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Gegužės » 02

Obuolių pyragas su karameliniu padažu

Obuolių Pyragas Su Karameliniu Padažu

Manau, kad tai labai tradicinis amerikietiškas obuolių pyragas - Apple pie. Pyragui skirta gili kepimo forma yra išklojama trapia sviestine tešla, o ant jos dedamas obuolių įdaras ir tuomet viskas vėl užklojama iškočiotos tešlos sluoksniu. Šis pyragas skaniausias yra šiltas. Su pyragu labai tinka vaniliniai ledai arba plakta grietinėlė, o ant paties pyrago dar galima užpilti karamelinio padažo, nors skanu ir be jo. Siūlau pabandyti ir jums.

Ingredientai

Tešlai:

  • miltai: 2 stiklinės
  • malti migdolai, be luobelių: 0,5 stiklinės
  • sviestas:  225 gramų (atšaldyto ir supjaustyto 1 cm kubeliais)
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • rudasis cukrus: 1 valgomojo šaukšto 
  • šaltas pienas: 3 - 6 valgomųjų šaukštų
  • grietinėlė: 1 valgomojo šaukšto 
  • kiaušinio trynys: 1.

Įdarui:

  • cukrus: 0,5 stiklinės
  • rudasis cukrus: 0,25 stiklinės
  • druska: žiupsnelio
  • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
  • imbieras: 0,25 arbatinio šaukštelio (sauso, malto)
  • kieti obuoliai: 2,5 kilogramo
  • citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto 
  • tarkuota citrinos žievelės: 1 arbatinio šaukštelio
  • sviestas: 2 valgomųjų šaukštų (susmulkinto).

Recepto paruošimas

1. Virtuviniame kombaine sumaišome miltus, maltus migdolus, cukrų, rudą cukrų ir druską.

2. Sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir sukame, kol viskas gerai susimaišys. Po vieną valgomą šaukštą pilame pieną, vis pastoviai sukant, kol susiformuos vientisa tešla.

3. Tešlą išimame iš kombaino, perskiriame pusiau, suformuojame du vienodo dydžio diskelius ir įdedame į šaldytuvą maždaug 1 - 2 valandoms.

4. Obuolius nulupame, išimame sėklas ir supjaustome maždaug 1 centimetro storio skiltelėmis.

5. Dideliame dubenyje sumaišome įdarui skirtą cukrų, rudajį cukrų, druską, imbierą ir cinamoną. Į dubenį su prieskoniais sudedame supjaustytus obuolius ir suberiame tarkuotą citrinos žievelę.

6. Viską gerai išmaišome, perdedame į didelę keptuvę storu dugnu, keptuvę uždengiame ir troškiname ant vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišome, maždaug 8 - 10 minučių, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Labai svarbu nepervirti, nes obuoliai susmegs, ir bus po pyrago! Suminkštėjusius obuolius nukeliame nuo ugnies, perpilame į didelį kiaurasamtį ir paliekame, kad nuvarvėtų.

7. Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.

8. Iš šaldytuvo išimame vieną tešlos diskelį ir jį iškočiojame ant lengvai pamiltuoto paviršiaus arba didelio maistinės plėvelės lakšto. Iškočiotą tešlą perkeliame į apvalią kepimo formą ir išklojame ja formos dugną ir kraštus. Ant tešlos supilame obuolių įdarą, obuolius apšlakstome citrinų sultimis ir apdėliojame sviesto gabaliukais.

9. Iškočiojame antrą tešlos diskelį, juo užklojame obuolius ir pirštais užspaudžiame pyrago kraštus. Pyrago viršuje aštriu peiliu įpjauname 3 - 4 centimetrų ilgio įpjovimus, kad kepant iš pyrago galėtų išeiti garai. Pyrago viršų aptepame kiaušino trynio ir grietinėlės plakiniu.

10. Pyragą įdedame į orkaitę ir kepame ant pačių žemiausių orkaitės grotelių maždaug 15 minučių.

11. Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 190 laipsnių temperatūros ir toliau kepame dar maždaug valandą, kol pyrago viršus ir šonai įgauna sodrią auksinę spalvą. Pyragą atvėsiname skardoje. Į stalą tiekiame su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle ir karameliniu padažu.

12. Karamelinis padažas. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies kaitiname 2 stiklines cukraus, nemaišome, kol cukrus aplink puodo kraštus ima tirpti.

13. Mediniu šaukštu atsargiai maišome, kol visas cukrus ištirpsta ir įgauna tamsaus gintaro spalvą. Nukeliame nuo ugnies.

14. Toliau intensyviai maišome, į karštą cukrų plona srovele supilame 1 + 2/3 stiklinės grietinėlės (viena pilna stiklinė, ir dar maždaug du trečdaliai). Viskas stipriai suburbuliuos.

15. Maišome nesustojant, stipriai ir energingai, kol padažas pasidaro vientisas. Įmetame 1 šaukštą (15 gramų) sviesto ir žiupsnelį rupios druskos (arba fleur de sel), viską vėl gerai išmaišome. Supilame į stiklainį, uždengiame ir laikome šaldytuve.

Rekomendacija: Daugiau obuolių pyragų receptų rasite: Obuolių pyragai.

pyragai, pyragų receptai, obuolių pyragai, pyragas su obuoliais

Recepto Autorius Vaikai ir vanilė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-12-16 laikas 10:10 Receptai Balta Mišrainė su Rūkyta Vištiena: Nauda, Kalorijos ir Receptai
Balta mišrainė – neatsiejama lietuviškų švenčių dalis, o variantas su rūkyta vištiena suteikia naujų skonių ir sotumo. Šis patiekalas mėgstamas už paprastumą ir galimybę eksperimentuoti.

Skaityti daugiau

2025-12-16 laikas 09:31 Receptai Kepta Antis Orkaitėje: Nauda, Kalorijos ir Sultingas Receptas
Kepta antis – klasikinis šventinis patiekalas, kvepiantis citrusais ir traškia odele. Su citrusiniu sūrymu paruošta antis išlieka sultinga, o skonis tampa sodrus ir subalansuotas. Šis receptas su sūrymu užtikrina tobulą rezultatą ...

Skaityti daugiau

2025-12-16 laikas 09:17 Receptai Kiaulienos Karbonadas su Pievagrybiais: Nauda, Kalorijos ir Receptas
Lietuviškas karbonadas su pievagrybių padažu – tai klasikinis, sotus patiekalas, primenantis namų šilumą ir šeimos pietus. Traški kiauliena su kreminiu grybų padažu ne tik skanus, bet ir turtingas maistinėmis medžiagomis: aukštos ...

Skaityti daugiau

2025-12-16 laikas 08:08 Dienos Horoskopas: 2025 m. Gruodžio 16 d. – Galinga Saulės ir Marso Jungtis Šaulyje Atneša Ambicijas ir Sėkmę
Šiandien, gruodžio 16 d., Saulė įžengia į Šaulį ir susijungia su Marsu, formuodama galingą energijos jungtį – tai vadinama Aditya Mangal Raj Yoga vedinėje astrologijoje. Šis tranzitas žada drąsą, ambicijas, lyderystę ir proveržius karjeroje bei finan...

Skaityti daugiau

2025-12-15 laikas 09:16 Vitaminas D trūkumas didina demencijos riziką iki 50% – natūralūs sprendimai

Vitaminas D trūkumas didina demencijos riziką 32–50%. Naujausia 2025 m. meta-analizė Frontie...

Skaityti daugiau

2025-12-15 laikas 09:05 Sūnus pasirinko marčią: ar padėti antram vaikui?

Šeimos drama: mama atstumta nuo sūnaus ir marties, bet pašaukta vidury nakties dėl verkiančio kūdikio. Po pagalbos – vėl atstūmimas. Ar padėti antram vaikui?

Skaityti daugiau

2025-12-15 laikas 07:00 Dienos Horoskopas 2025 m. Gruodžio 15 d. – Pirmadienis

Dienos horoskopas gruodžio 15 d. 2025 m.: Marsas Ožiaragyje suteikia ambicijų. Prognozės meilėje, finansuose, sveikatoje ir darbe visiems 12 ženklų. Tom Lescher

Skaityti daugiau

2025-12-14 laikas 11:30 NePatikėsi, Kaip Greitai Užmigsi Klausydamas Šių Baltijos Bangų! 😱🌊
Be muzikos • Be trukdžių • ĮSPĖJIMAS: Nepaprastai priklausomybę sukelianti ramybė! beprotiškai raminančios Baltijos jūros bangos išjungs jus per minutes — tūkstančiai jau miega kaip niekada anksčiau! Tikras 4K paplūdimio vaizdas su galingu ASMR baltu...

Skaityti daugiau