Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Receptai » 2021 » Gegužės » 2

Obuolių pyragas su karameliniu padažu

Obuolių Pyragas Su Karameliniu Padažu

Manau, kad tai labai tradicinis amerikietiškas obuolių pyragas - Apple pie. Pyragui skirta gili kepimo forma yra išklojama trapia sviestine tešla, o ant jos dedamas obuolių įdaras ir tuomet viskas vėl užklojama iškočiotos tešlos sluoksniu. Šis pyragas skaniausias yra šiltas. Su pyragu labai tinka vaniliniai ledai arba plakta grietinėlė, o ant paties pyrago dar galima užpilti karamelinio padažo, nors skanu ir be jo. Siūlau pabandyti ir jums.

Ingredientai

Tešlai:

  • miltai: 2 stiklinės
  • malti migdolai, be luobelių: 0,5 stiklinės
  • sviestas:  225 gramų (atšaldyto ir supjaustyto 1 cm kubeliais)
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • rudasis cukrus: 1 valgomojo šaukšto 
  • šaltas pienas: 3 - 6 valgomųjų šaukštų
  • grietinėlė: 1 valgomojo šaukšto 
  • kiaušinio trynys: 1.

Įdarui:

  • cukrus: 0,5 stiklinės
  • rudasis cukrus: 0,25 stiklinės
  • druska: žiupsnelio
  • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
  • imbieras: 0,25 arbatinio šaukštelio (sauso, malto)
  • kieti obuoliai: 2,5 kilogramo
  • citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto 
  • tarkuota citrinos žievelės: 1 arbatinio šaukštelio
  • sviestas: 2 valgomųjų šaukštų (susmulkinto).

Recepto paruošimas

1. Virtuviniame kombaine sumaišome miltus, maltus migdolus, cukrų, rudą cukrų ir druską.

2. Sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir sukame, kol viskas gerai susimaišys. Po vieną valgomą šaukštą pilame pieną, vis pastoviai sukant, kol susiformuos vientisa tešla.

3. Tešlą išimame iš kombaino, perskiriame pusiau, suformuojame du vienodo dydžio diskelius ir įdedame į šaldytuvą maždaug 1 - 2 valandoms.

4. Obuolius nulupame, išimame sėklas ir supjaustome maždaug 1 centimetro storio skiltelėmis.

5. Dideliame dubenyje sumaišome įdarui skirtą cukrų, rudajį cukrų, druską, imbierą ir cinamoną. Į dubenį su prieskoniais sudedame supjaustytus obuolius ir suberiame tarkuotą citrinos žievelę.

6. Viską gerai išmaišome, perdedame į didelę keptuvę storu dugnu, keptuvę uždengiame ir troškiname ant vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišome, maždaug 8 - 10 minučių, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Labai svarbu nepervirti, nes obuoliai susmegs, ir bus po pyrago! Suminkštėjusius obuolius nukeliame nuo ugnies, perpilame į didelį kiaurasamtį ir paliekame, kad nuvarvėtų.

7. Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.

8. Iš šaldytuvo išimame vieną tešlos diskelį ir jį iškočiojame ant lengvai pamiltuoto paviršiaus arba didelio maistinės plėvelės lakšto. Iškočiotą tešlą perkeliame į apvalią kepimo formą ir išklojame ja formos dugną ir kraštus. Ant tešlos supilame obuolių įdarą, obuolius apšlakstome citrinų sultimis ir apdėliojame sviesto gabaliukais.

9. Iškočiojame antrą tešlos diskelį, juo užklojame obuolius ir pirštais užspaudžiame pyrago kraštus. Pyrago viršuje aštriu peiliu įpjauname 3 - 4 centimetrų ilgio įpjovimus, kad kepant iš pyrago galėtų išeiti garai. Pyrago viršų aptepame kiaušino trynio ir grietinėlės plakiniu.

10. Pyragą įdedame į orkaitę ir kepame ant pačių žemiausių orkaitės grotelių maždaug 15 minučių.

11. Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 190 laipsnių temperatūros ir toliau kepame dar maždaug valandą, kol pyrago viršus ir šonai įgauna sodrią auksinę spalvą. Pyragą atvėsiname skardoje. Į stalą tiekiame su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle ir karameliniu padažu.

12. Karamelinis padažas. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies kaitiname 2 stiklines cukraus, nemaišome, kol cukrus aplink puodo kraštus ima tirpti.

13. Mediniu šaukštu atsargiai maišome, kol visas cukrus ištirpsta ir įgauna tamsaus gintaro spalvą. Nukeliame nuo ugnies.

14. Toliau intensyviai maišome, į karštą cukrų plona srovele supilame 1 + 2/3 stiklinės grietinėlės (viena pilna stiklinė, ir dar maždaug du trečdaliai). Viskas stipriai suburbuliuos.

15. Maišome nesustojant, stipriai ir energingai, kol padažas pasidaro vientisas. Įmetame 1 šaukštą (15 gramų) sviesto ir žiupsnelį rupios druskos (arba fleur de sel), viską vėl gerai išmaišome. Supilame į stiklainį, uždengiame ir laikome šaldytuve.

Rekomendacija: Daugiau obuolių pyragų receptų rasite: Obuolių pyragai.

pyragai, pyragų receptai, obuolių pyragai, pyragas su obuoliais

Recepto Autorius Vaikai ir vanilė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
13.11.2024 laikas 20:40 Receptai Skanus morkų pyragas: lengvas receptas pradedantiesiems
Morkų pyragas yra ne tik skanus, bet ir maistingas pasirinkimas, puikiai tinkantis tiek šventėms, tiek kasdieniam desertui. Šis pyragas, derinantis saldžias morkas ir citrusinius apelsinus, sužavės net išrankiausius skonius. Šiame...

Skaityti daugiau

13.11.2024 laikas 20:29 Receptai Citrininiai sausainiai: skanūs ir gaivūs kepiniai

Citrinos — tai ne tik gaivinantis vaisius, bet ir svarbi Italijos kulinarinės kultūros dalis. Citrininiai sausainiai, šių citrusinių vaisių įkvėpti, tapo mėgstamu skanėstu visame pasaulyje. Šie sausainiai yra puikus pasir...

Skaityti daugiau

07.11.2024 laikas 09:42 Onkologinė Mityba 11.10. Geriausi Liaudiški Maisto Papildai. Paprastasis Varputis - Universalus Gydytojas

Varputis – tai unikalus augalas, kurio gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų. Nuo šaknų iki viršūnių, šis augalas gali padėti išspręsti daugybę sveikatos problemų: nuo kepenų cirozės ir akmenų inkstuose iki viršk...

Skaityti daugiau

22.11.2024 laikas 08:34 Rusija perėmė Izraelio lėktuvą, gabenantį adrenochromo aukas į Holivudą
Rusijos specialiosios pajėgos iš Izraelyje registruoto privataus lėktuvo išlaisvino dešimtis prekybos vaikais aukų, nes prezidento Vladimiro Putino karas prieš pasaulinę adrenochromo pramonę įsibėgėja.

Skaityti daugiau

22.11.2024 laikas 08:07 RFK jaunesnysis žada peržiūrėti ‘pavojingus’ 5G reglamentus, nurodydamas ‘rimtą pavojų sveikatai’
Robertas F. Kenedis jaunesnysis (Robert F. Kennedy Jr.), išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo (Donald Trump) pasirinktas sveikatos ir socialinių paslaugų sekretorius, paskelbė drąsų planą peržiūrėti 5G reguliavimą dėl rimto pavojaus sveikatai, kurį k...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 08:16 Varnalėšų lapai: nauda, vartojimas ir atsargumo priemonės
Varnalėšos yra gerai žinomos dėl savo šaknų gydomųjų savybių, tačiau daugelis žmonių nežino, kad ir varnalėšų lapai gali pasiūlyti daugybę naudos sveikatai. Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip šie lapai gali prisidėti prie jūsų gerovės, jų teikiama...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 08:00 Žemas kraujospūdis (hipotenzija): priežastys, simptomai ir gydymas
Žemas kraujospūdis, arba hipotenzija, dažnai yra ignoruojama sveikatos problema, tačiau ji gali turėti rimtų pasekmių. Nors dauguma žmonių žino apie aukšto kraujospūdžio pavojus, apie žemą kraujospūdį žinoma gerokai mažiau. Šiame straipsnyje išnagrin...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 07:44 Kaip greitai užmigti po naktinio prabudimo: patarimai
Naktinis prabudimas gali būti nemalonus ir varginantis, ypač jei po to sunkiai užmigsite. Daugelis žmonių patiria šią problemą, tačiau yra efektyvių būdų, kaip greitai ir neskausmingai grįžti į miegą. Gydytojas Michfelis Bruce'as pristato paprastus, ...

Skaityti daugiau