Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2021 » Gegužės » 02

Obuolių pyragas su karameliniu padažu

Obuolių Pyragas Su Karameliniu Padažu

Manau, kad tai labai tradicinis amerikietiškas obuolių pyragas - Apple pie. Pyragui skirta gili kepimo forma yra išklojama trapia sviestine tešla, o ant jos dedamas obuolių įdaras ir tuomet viskas vėl užklojama iškočiotos tešlos sluoksniu. Šis pyragas skaniausias yra šiltas. Su pyragu labai tinka vaniliniai ledai arba plakta grietinėlė, o ant paties pyrago dar galima užpilti karamelinio padažo, nors skanu ir be jo. Siūlau pabandyti ir jums.

Ingredientai

Tešlai:

  • miltai: 2 stiklinės
  • malti migdolai, be luobelių: 0,5 stiklinės
  • sviestas:  225 gramų (atšaldyto ir supjaustyto 1 cm kubeliais)
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • rudasis cukrus: 1 valgomojo šaukšto 
  • šaltas pienas: 3 - 6 valgomųjų šaukštų
  • grietinėlė: 1 valgomojo šaukšto 
  • kiaušinio trynys: 1.

Įdarui:

  • cukrus: 0,5 stiklinės
  • rudasis cukrus: 0,25 stiklinės
  • druska: žiupsnelio
  • cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
  • imbieras: 0,25 arbatinio šaukštelio (sauso, malto)
  • kieti obuoliai: 2,5 kilogramo
  • citrinos sultys: 1 valgomojo šaukšto 
  • tarkuota citrinos žievelės: 1 arbatinio šaukštelio
  • sviestas: 2 valgomųjų šaukštų (susmulkinto).

Recepto paruošimas

1. Virtuviniame kombaine sumaišome miltus, maltus migdolus, cukrų, rudą cukrų ir druską.

2. Sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir sukame, kol viskas gerai susimaišys. Po vieną valgomą šaukštą pilame pieną, vis pastoviai sukant, kol susiformuos vientisa tešla.

3. Tešlą išimame iš kombaino, perskiriame pusiau, suformuojame du vienodo dydžio diskelius ir įdedame į šaldytuvą maždaug 1 - 2 valandoms.

4. Obuolius nulupame, išimame sėklas ir supjaustome maždaug 1 centimetro storio skiltelėmis.

5. Dideliame dubenyje sumaišome įdarui skirtą cukrų, rudajį cukrų, druską, imbierą ir cinamoną. Į dubenį su prieskoniais sudedame supjaustytus obuolius ir suberiame tarkuotą citrinos žievelę.

6. Viską gerai išmaišome, perdedame į didelę keptuvę storu dugnu, keptuvę uždengiame ir troškiname ant vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišome, maždaug 8 - 10 minučių, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Labai svarbu nepervirti, nes obuoliai susmegs, ir bus po pyrago! Suminkštėjusius obuolius nukeliame nuo ugnies, perpilame į didelį kiaurasamtį ir paliekame, kad nuvarvėtų.

7. Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.

8. Iš šaldytuvo išimame vieną tešlos diskelį ir jį iškočiojame ant lengvai pamiltuoto paviršiaus arba didelio maistinės plėvelės lakšto. Iškočiotą tešlą perkeliame į apvalią kepimo formą ir išklojame ja formos dugną ir kraštus. Ant tešlos supilame obuolių įdarą, obuolius apšlakstome citrinų sultimis ir apdėliojame sviesto gabaliukais.

9. Iškočiojame antrą tešlos diskelį, juo užklojame obuolius ir pirštais užspaudžiame pyrago kraštus. Pyrago viršuje aštriu peiliu įpjauname 3 - 4 centimetrų ilgio įpjovimus, kad kepant iš pyrago galėtų išeiti garai. Pyrago viršų aptepame kiaušino trynio ir grietinėlės plakiniu.

10. Pyragą įdedame į orkaitę ir kepame ant pačių žemiausių orkaitės grotelių maždaug 15 minučių.

11. Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 190 laipsnių temperatūros ir toliau kepame dar maždaug valandą, kol pyrago viršus ir šonai įgauna sodrią auksinę spalvą. Pyragą atvėsiname skardoje. Į stalą tiekiame su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle ir karameliniu padažu.

12. Karamelinis padažas. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies kaitiname 2 stiklines cukraus, nemaišome, kol cukrus aplink puodo kraštus ima tirpti.

13. Mediniu šaukštu atsargiai maišome, kol visas cukrus ištirpsta ir įgauna tamsaus gintaro spalvą. Nukeliame nuo ugnies.

14. Toliau intensyviai maišome, į karštą cukrų plona srovele supilame 1 + 2/3 stiklinės grietinėlės (viena pilna stiklinė, ir dar maždaug du trečdaliai). Viskas stipriai suburbuliuos.

15. Maišome nesustojant, stipriai ir energingai, kol padažas pasidaro vientisas. Įmetame 1 šaukštą (15 gramų) sviesto ir žiupsnelį rupios druskos (arba fleur de sel), viską vėl gerai išmaišome. Supilame į stiklainį, uždengiame ir laikome šaldytuve.

Rekomendacija: Daugiau obuolių pyragų receptų rasite: Obuolių pyragai.

pyragai, pyragų receptai, obuolių pyragai, pyragas su obuoliais

Recepto Autorius Vaikai ir vanilė

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-08-31 laikas 10:52 Receptai Šaltalankių Uogienė: Nauda, Receptas ir Sveikatos Aspektai

Šaltalankių uogienė – sveikas desertas, turtingas vitaminu C ir antioksidantais. Sužinokite, kaip paruošti skanią uogienę ir stiprinti sveikatą! Šiame straipsnyje aptarsime šaltalankių uogienės naudą sveikatai, jos kalori...

Skaityti daugiau

2025-08-31 laikas 10:24 Receptai Slyvų Uogienė su Vanilės Ankštimis: Nauda, Receptas ir Sveikatos Aspektai
Slyvų uogienė su vanilės ankštimis – skanus ir maistingas desertas, turtingas skaidulomis ir antioksidantais. Sužinokite, kaip paruošti sveiką uogienę ir išvengti ligų! Šiame straipsnyje aptarsime slyvų uogienės naudą sveikatai, j...

Skaityti daugiau

2025-08-31 laikas 09:57 Receptai Obuolių ir Moliūgų Uogienė: Skonis, Nauda ir Sveikatos Paslaptys

Obuolių ir moliūgų uogienė – sveikas rudens skanėstas! Sužinokite jos naudą, kalorijas, kaip išvengti ligų ir paruošti tobulą receptą. Šiame straipsnyje atskleisime, kokia šios uogienės nauda, kaip organizmas įsisavina jo...

Skaityti daugiau

2025-09-11 laikas 13:43 Kaip Mintys Kuria Realybę: Moksliniai Paaiškinimai ir Praktiniai Patarimai
Ar kada susimąstėte, kad jūsų mintys gali formuoti jūsų gyvenimą? Šiame straipsnyje atskleisime, kaip mokslas ir sąmoningumas padeda paversti svajones realybe.

Skaityti daugiau

2025-09-11 laikas 10:31 Mokslinės Hipotezės ir Visatos Įstatymai: Naujausi Paaiškinimai ir Paslaptys
Ar kada susimąstėte, kas valdo mūsų Visatą? Mokslinės hipotezės ir universalūs dėsniai – tai tarsi raktas, atrakinantis paslaptis, kurios slypi už mūsų egzistencijos. Nuo kvantinių teorijų, teigiančių, kad galime gyventi kompiuterinėje simuliacijoje,...

Skaityti daugiau

2025-09-11 laikas 09:34 Plokščia Žemė: Moksliniai Faktai, Hipotezės ir Kodėl Ši Teorija Vis Dar Populiarėja?
Ar Žemė iš tiesų plokščia, kaip tvirtina tūkstančiai šios teorijos šalininkų visame pasaulyje? Plokščios Žemės hipotezė – viena kontroversiškiausių ir emociškai įkrautų idėjų, kuri, nepaisant mokslo pažangos, vis dar randa savo vietą internete ir vie...

Skaityti daugiau

2025-09-11 laikas 07:58 Ketvirtojo Matmens Paslaptys: Kaip Jis Atrodo ir Kur Slepiasi
Mes judame per tris matmenis: kairė-dešinė, pirmyn-atgal, aukštyn-žemyn. Taip mes gyvename, mąstome, egzistuojame. Ar tikrai? Dešimtmečius teoretiniai fizikai teigia, kad mūsų visata gali būti daug sudėtingesnė, nei mūsų pojūčiai gali suvokti. Ketvir...

Skaityti daugiau

2025-09-10 laikas 09:25 Česnakinis Aliejus Sąnarių Skausmams ir Osteochondrozei: Nauda, Receptai ir Patarima
Ar jaučiate, kad sąnarių skausmas trukdo mėgautis gyvenimu? O gal osteochondrozė paverčia kiekvieną judesį skausmingu iššūkiu? Jei taip, liaudies medicina siūlo paprastą, bet galingą sprendimą – česnakinį aliejų. Šis natūralus receptas, derinamas su ...

Skaityti daugiau