Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Spalio » 1

Ispanijoje aptiktas smūgio krateris

Pietinėje Almerijos provincijoje aptiktas pirmasis Ispanijoje smūginis krateris. Praėjusią savaitę Europos moksliniame kongrese (EPSC) 2022 šį atradimą pristatė Almerijos universiteto atstovas Juanas Antonio Sanchezas Garrido.

Tai pirmasis tyrimas, kuriame nustatyti smūgio kraterio įrodymai Pirėnų pusiasalyje. Šis atradimas - tai 15 metų trukusių tyrimų, kuriuos atliko tarptautinė mokslininkų komanda iš Almerijos universiteto, Madrido astrobiologijos centro, Lundo universiteto ir Kopenhagos universiteto, rezultatas.

Profesorius Sanchezas Garrido sakė: "Manome, kad susidūrimas įvyko maždaug prieš 8 mln. metų. Ištyrėme daugybę regiono geologijos, mineralogijos, geochemijos ir geomorfologijos aspektų. Šioje teritorijoje esantys Alhabijos ir Tabernaso baseinai užpildyti 5-23 mln. metų senumo nuosėdomis, kurios dengia senesnes metamorfines uolienas. Didelė dalis smūgio struktūros yra palaidota po šiuolaikinėmis nuosėdomis, tačiau erozija ją atidengė ir atvėrė galimybes tyrinėti."

Manoma, kad paties kraterio skersmuo yra apie 4 km, o jį supa maždaug 20 km skersmens didesnė struktūra, kurioje dėl smūgio buvo sunaikinti nuosėdiniai sluoksniai.

Smūgio kraterio įrodymų yra keletas smūginių kvarco grūdelių pavyzdžių brekcijoje - nuosėdinių uolienų rūšyje, kurios dideli fragmentai yra sulipę į smulkiagrūdę matricą. Grūduose matyti deformacijos požymių dėl didžiulio 10-30 GPa slėgio.

"Jei kraterio atradimas pasitvirtins, jis bus ne tik įdomus moksliniu požiūriu, bet ir papildys Almerijos provincijos mokslinę ir turistinę pasiūlą", - sakė profesorius Sanchezas Garrido.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.07.2019 laikas 18:33 Receptai – Patiekalai Naminiai jautienos/kalakutienos kotletai
Gaminame. Naminiai jautienos/kalakutienos kotletai. Kotletai patiekiami su bulvių koše arba virtomis bulvėmis ir mėgstamomis salotomis. Skanaus!

Skaityti daugiau

15.09.2018 laikas 06:51 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo kosulio

Kosulys liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo kosulio, kosulys, kosulio gydymas, receptai kosuliui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, ...

Skaityti daugiau

12.11.2019 laikas 20:29 Receptai – Patiekalai Avižiniai sausainiai su bananais ir šokoladu

Dubenyje sumaišykite avižų dribsnius, smulkintus riešutus, kokosų drožles, visas sėklas, smulkiais gabaliukais smulkintą šokoladą, razinas, cinamoną, cukrų ir žiupsnį druskos. Atskirame inde šakute sutrinkite bananą. Įmuškite k...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau