Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2016 » Gruodžio » 14

Cinamonas: tikrasis ir toksiškas

Daugelis beria cinamono į kavą ar į kalėdinių sausainių tešlą ir nesusimąsto, ar tai tikras cinamonas, ar jį primenantis pusbrolis?

Kaip žinoti, ar vartojate tikrą cinamoną – lot. cinnamomum verum, ar apsišaukėlį jo pusbrolį cinamoną, kuris lotyniškai vadinasi cinnamomum cassia?

Kaip rašo qz.com, abejų prieskonių išvaizda, skonis ir kvapas panašūs, bet tai nėra tas pats prieskonis. Patariama vartoti cinamoną iš Šri Lankos, nes jis kvapnesnis (nors ir brangesnis), be to, cinnamon cassia yra kumarino – kiek toksiško komponento, kuris gali pakenkti kepenims.

Nuo 2013 m. Europos Sąjungoje uždrausta dėti cinnamomum cassia į dribsnius ir kepinius, jei kilogramui tektų daugiau nei 50 g prieskonio. Dėl šio nutarimo pakėlė maištą danų kepėjai, nes cinnamomum cassia labiau tinka kepiniams, tad galiausiai buvo padaryta išimtis šventiniam laikotarpiui.

Cinnamomum verum

Cinnamomum verum © en.wikipedia.org

Cinnamomum cassia yra aštresnis prieskonis, daugiausia gaminamas Kinijoje, Indonezijoje ir Vietname. Kartais jį dar vadina cinamonu niekšeliu arba kinišku cinamonu. Norint žinoti, kokį cinamoną perkate, reikia pažiūrėti kilmės šalį, o jei parduodamos lazdelės, galima padaryti bandymą.

Apie 90 proc. cinnamomum verum atvežama iš Šri Lankos. Šri Lankos prieskoniui nuskutama žievelė, tada ploni lakštai susukami į ritinėlius ir džiovinami. Cinnamomum cassia tereikia nulupti žievelę, sukti ir džiovinti nereikia. Taigi jei pakratysite dėžutę malto cinnamomum verum, išgirsite silpną, duslų garsą.

Jei pakuotė perregima, bus matyti, ar lazdelės yra susisukusios, ar tai tėra storesni, kiek užsilenkę lakštai. Jei lakštai, tai – cinnamomum cassia. Jei pakratysite dėžutę su cinnamomum cassia, garsas bus skardus, aštrus lyg kratytumėte medines lazdeles.

Be to, cinnamomum cassia sudėtyje nėra terpenoidų, kurie tikrajam cinamonui suteikia nepamirštamo jo aromato. Tikrasis cinamonas už cinnamomum cassia brangesnis apie penkis kartus. Šri Lanka kasmet eksportuoja apie 16 000 tonų cinamono, šis skaičius galėtų būti dvigubai didesnis, jei būtų daugiau profesionalių žievelių pjaustytojų.

Šiuo metu yra apie 30 000 pjaustytojų, o šalies vyriausybė pradėjo mokymų programą, kurios metu bus paruošti apie 25 000 pjaustytojų. Be to, Šri Lankoje buvo įsteigta Cinamono eksporto plėtros agentūra, siekiant įveikti vadinamąją kiniško cinamono grėsmę. Per pastaruosius 10 metų dėl cinnamomum cassia šalis prarado apie 50 proc. tikrojo cinamono rinkos, daugiausia todėl, kad pirkėjai nežino skirtumų.

Delfi su paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
25.07.2019 laikas 12:14 Receptai – Patiekalai Bulviniai blynai su mėsa

Gaminame namuose. Bulviniai blynai su mėsa. Kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol bulviniai blynai su mėsa iškeps ir gražiai apskrus. Skanaus!

Skaityti daugiau

05.11.2019 laikas 18:20 Receptai – Patiekalai Gardus Plikytos Tešlos Pyragas

Visada smagu išbandyti kažką naujo. Tarkime, plikytą tešlą. Jos paslaptis – karštas vanduo ar pienas, dėl kurio susidaro oro tarpų. Šie kepiniai itin minkšti, purūs ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad metas ryžtis naujiems sk...

Skaityti daugiau

02.11.2019 laikas 16:40 Receptai – Patiekalai Vištienos kepsneliai pievagrybių ir Marsala vyno padaže
Pievagrybius supjaustykite griežinėliais. Vištienos krūtinėlę perpjaukite išilgai ir išmuškite iki plonų kepsnelių, pagardinkite druska bei pipirais. Kepsnelius išvoliokite miltuose ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Apkepkite iš abie...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
09.05.2024 laikas 08:45 Mokslininkai siūlo naują Žemės žemynų susidarymo teoriją
Amerikiečių mokslininkai iš Pensilvanijos universiteto aprašė kratonų - senų ir plačių žemynų plutos plotų, užtikrinančių žemynų stabilumą - susidarymo mechanizmą.

Skaityti daugiau

09.05.2024 laikas 07:34 Nustatytas išorinis moterų psichopatijos požymis
Amerikiečių psichologai iš Naujosios Meksikos universiteto Albukerkėje atrado išorinį požymį, rodantį moterų psichopatiją.

Skaityti daugiau

09.05.2024 laikas 07:21 Išspręstas senovės šumerų šifras
Dublino Trejybės koledžo (Airija) mokslininkas daktaras Martinas Worthingtonas paskelbė tyrimą, kuris gali visiškai pakeisti senovės Mesopotamijos ikonografijos suvokimą. Jis pasiūlė labai tikėtiną ir paprastą senovės šumerų simbolių, kurie nuo XIX a...

Skaityti daugiau