- 20.02.2022
- 0.0 Reitingas
- 1855 Peržiūrų
- Aptarti
Tiems, kas mėgsta išsikepti savo virtuvėje naminės duonos, tikrai yra susidūrę ir su nesėkmės skoniu. Kartais taip nutinka, kad net ir labiausiai patyrusiai šeimininkei kartais perkepa, neiškepa arba ima ir neiškyla kepama duona. Su pastarąja mano santykis irgi visoks, tad kai jau noriu garantuoto rezultato, kepu duoniukus, jie itin tinka tada, kai maisto reikia pasiimti "su savimi", kai mėgstu keliauti visur su šeima ir turėti savo maisto.
Anksčiau aš duoniukus kepdavau iš kvietinių ir ruginių miltų (50/50), tyro vandens, trupučio aliejaus bei obuolių actu gesintos sodos. Bet kai geriau pagalvojau, supratau, kad tešlą galima gaminti su raugu, nebekilo jokių abejonių, kad tai bus mano kitas kepinys.
Po daugelio kepimų galiu labai lengva skirti pirmą vietą šioms duonelėms, jos turi itin malonios rūgštelės, yra porėtos ir skalsios. O kadangi jau ne vieną kartą gyriausi, kad mano namuose viskas rūgsta labai greit, kepu duoneles, raugindama visą masę, gal tame ir slypi paslaptis, kodėl jos tokios minkštos ir porėtos.
Gamindama visus produktus matuoju su ta pačia stikline 240 mililitrų. Iš nurodytų ingredientų kiekių man gavosi viena kepimo skarda ruginių duoniukų.
Ingredientai
- ruginiai miltai: 4 stiklinių
- drungnas vanduo: 3 stiklinių
- saulėgrąžų branduoliai: 0,5 stiklinės
- moliūgų sėklos: 0,5 stiklinės
- sezamo sėklos: 0,5 stiklinės.
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia miltus ir vandenį pilame į gilesnį indą, sumaišome ir paliekame šiltoje vietoje. Pradžioje masė gali pasirodyti per tiršta, bet rūgstant ji skystės. Kiekvieną dieną kelis kartus mediniu šaukštu pamaišome, ir kai jau pamatysime besiformuojančius burbulus, imkimės kepimo. Mano pačios namuose šis procesas trunka 1-2 paras, nelygu oro temperatūrai ir santykiniam drėgnumui namuose, rūgimas gali vykti ir iki 4 parų. Bene geriausias ir paprasčiausias testas ar tešla jau yra įrūgusi - pauostome, turi jaustis maloni rūgštelė.
2. Į tešlą įmaišome sėklas, druskos visai nededu, bet jeigu jums norisi sūrumo - įberiame vieną arbatinį šaukštelį. Sėklas taip pat galima dėti pagal savo nuožiūrą, svarbiausia, kad jų būtų daug.
3. Kepimo skardą išklojame su silikoniniu kilimėliu (galite tam naudoti ir kepimo popierių).
4. Supilame tešlą ir formą dedame į orkaitės vidurį. Jungiame 150 laipsnių temperatūrą, kepimo režimą iš abiejų pusių ir kepame maždaug 60 minučių, per šį laiką susiformuoja plutelė.
5. Po to kepimo skardą ištraukiame ant darbastalio, palaukiame, kol šiek tiek pravės ir aštriu peiliu supjaustome norimo dydžio stačiakampiais.
6. Skardą dedame atgal į orkaitę, temperatūrą padidiname iki 180 laipsnių ir kepame dar maždaug 15-20 minučių. Skanaujame!
7. Rekomendacija: Daugiau duoniukų receptų rasite: Duoniukų receptai.
Recepto Autorius Kūmutės virtuvė
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
Susijusios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau