Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2022 » Gruodžio » 17

Prabilęs apie mobingą Monikos Navickienės vadovaujamoje ministerijoje, sulaukė spaudimo

Prabilęs apie mobingą Monikos Navickienės vadovaujamoje ministerijoje

Apie mobingą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) prabilęs Ginčų komisijos pirmininkas Arvydas Akstinavičius sako labai greitai sulaukęs grįžtamojo ryšio. Viešą nepritarimą ministerijos planuojamai reformai reiškiantis valdininkas jau sulaukia ne tik neigiamo valdžios, bet ir sisteminės žiniasklaidos dėmesio.

„Vakaro žinios" straipsnyje „R.Pociaus istorija kartojasi - šįkart mobingas įtariamas M.Navickienės ministerijoje" rašė, kad į viešumą iškilus vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės ir buvusio Viešojo saugumo tarnybos vadovo generolo Ričardo Pociaus konfliktui, apie patiriamą mobingą iš konservatorių prakalbo ir valdininkai. Tokioje pačioje situacijoje sakė esantis Ginčų komisijos prie SADM pirmininkas A.Akstinavičius, neseniai laimėjęs bylą teisme dėl ministrės Monikos Navickienės skirtos nuobaudos. Pirmininkas atviras - dabartiniai valdantieji nori išvalyti nepatogius vadovus ir ruošia vietas saviems.

„Vakaro žinioms" pirmininkas pasakojo, kad mobingas tampa įprasta vadovavimo praktika ne vienoje ministerijoje. Jo vadovaujamoje komisijoje staiga pradėta ieškoti priekabių, sulaukta Darbo inspekcijos, auditorių tikrinimų. Ministrė M.Navickienė netgi buvo skyrusi asmeninę nuobaudą pirmininkui su grasinimu atleisti, jeigu nusižengimas pasikartos, bet teismas nuobaudą panaikino.

Viešai apie tai prabilęs A.Akstinavičius ir toliau negali ramiai dirbti. Neseniai jis sulaukė papildomo žurnalistų dėmesio. Pirmininkas įtaria, kad tai gali būti naujos formos spaudimas jam. „Vertinu tai, kaip valdžios užsakymų vykdymą", - prisipažino A.Akstinavičius.

Pirmininkas paviešino informaciją apie tai pranešime spaudai. Jame rašoma, kad už viešai išsakytą kritišką nuomonę Ginčų komisija patiria spaudimą. „Tenka apgailestauti, kad net ir demokratinėje visuomenėje dėl išsakytos dalykinės pozicijos, dėl keliamų projekto teikėjams galimai nepatogių klausimų, Ginčų komisija patiria kai kurių politikų ir net žiniasklaidos priemonių spaudimą. Ginčų komisija buvo be jokio pagrindo apkaltinta, esą viršijanti savo kompetenciją neįgaliųjų skundų nagrinėjimo procesuose. O Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto viešame posėdyje Komiteto pirmininkas be jokio pagrindo apkaltino Ginčų komisiją „skleidžiant dezinformaciją ir gąsdinant visuomenę", - rašoma komisijos nario, Tomo Bakučionio pasirašytame pranešime.

Skundo taip ir negavo

Jame taip pat nurodoma, kad į komisiją prieš kelias dienas atvyko žurnalistai, teigiantys, kad komisija neišnagrinėjo vieno neįgalaus asmens skundo. Vizito metu dalyvavo ir pats neįgalus asmuo.

Iš „Vakaro žinios" turimos informacijos matyti, kad negalią turintis žmogus šių metų liepą iš tiesų kreipėsi į komisiją elektroniniu laišku. Jame nurodė, kad gegužę kreipėsi į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą dėl automobilio statymo kortelės išdavimo, tačiau buvo informuotas, kad neatitinka tam reikalingų kriterijų. Vyras aiškino, kad jo galimybės judėti yra labai ribotos, nusileisti iš 9 aukšto ir nueiti iki automobilio jam visada padeda tėvai, todėl jam reikalinga kortelė, be kurios jis negalėtų dirbti.

Kaip matyti iš susirašinėjimo, minėtam asmeniui kitą dieną buvo atsakyta, kad jo laiškas gautas, o norint nagrinėti situaciją, jam reikia pateikti skundą komisijai. Taip pat nurodyta, kad komisijai pateikiamas skundas turi būti pasirašytas paties pareiškėjo arba jo atstovo, o tuomet gali būti atsiųstas elektroniniu arba paprastu paštu.

Kaip „Vakaro žinioms" pasakojo komisijos pirmininkas A.Akstinavičius, skundo, atitinkančio reikalavimus, komisija taip ir nesulaukė. Tačiau dabar sulaukė kaltinimų dėl šios situacijos, esą negina neįgaliųjų teisių. „Šiuo atveju gautas laiškas nebuvo skundas, nes skundas pirmiausia turi būti pasirašytas. Informavę jį apie tai, grįžtamojo ryšio negavome. Tačiau staiga žurnalistai atsiveda tą žmogų ir pradeda daryti „šou". Man nesuprantami tokie metodai. Kam traumuoti tą negalią turintį žmogų? Mums buvo sakoma, kad skundas buvo siųstas. Mes sudarėme komisiją, kurioje buvo ir IT specialistas. Patikrinus visą informaciją, galiu pasakyti, kad jokio skundo mes nesame gavę.

Negana to, buvome užsipulti, kodėl nepalaikome negalios reformos, jeigu ją palaiko Lietuvos negalios organizacijų forumo vadovė. Kuo tai susiję? Man tai panašu į tai, kad kai kurie žurnalistai vykdo ministerijos užsakymą sukompromituoti Ginčų komisiją ir parodyti, kaip neveikia sistema. Bet tai yra netiesa, sistema veikia puikiai", - svarsto A.Akstinavičius.

Pirmininkas sako, kad jeigu būtų išnagrinėjęs gautą elektroninį laišką be parašo taip, lyg tai būtų pasirašytas skundas, galimai būtų sulaukęs dar vienos ministrės nuobaudos: „Mane ministrė būtų nubaudusi dėl įgaliojimo viršijimo. Ir tada tikrai negalėčiau kreiptis į teismą, nes ministrė būtų teisi."

Apkaltino dezinformacija

Jis sako, kad po viešų pasisakymų ir kritikos negalios reformai, sulaukia politikų kaltinimų dezinformacija. Tačiau pirmininkas įsitikinęs, kad visuomenei meluoja patys valdantieji: „Seimo Socialinių reikalų komitete klausiant, koks bus reformos metu planuojamos sukurti agentūros statusas, ministerija iš pradžių nurodo, kad tai bus viešo administravimo, o tai, kaip suprantu, būtų viešoji įstaiga, bet vėliau jau sakoma, kad biudžetinė įstaiga. Kas tada klaidina visuomenę?"

Jo vadovaujamos komisijos viešame pranešime baiminamasi, kad naujai kuriama agentūra netaptų vieta savų žmonių įdarbinimui.

A.Akstinavičius sako sulaukiantis kaltinimų, esą tokiu būdų renkasi politinius dividendus: „Aš rinkimuose nedalyvauju, nes tai trukdytų mano pagrindiniam darbui. Mano tikslas yra užkardyti šią reformą, kad būtų išlaikomi objektyvūs teisės aktai neįgaliųjų atžvilgiu ir kad jie būtų taikomi tinkamai."

Nežino, už ką balsuos

Iš tiesų Seime svarstant reformą, Sveikatos reikalų komitete iškilo klausimas, koks būtų naujai kuriamos agentūros statusas. „Asmenų su negalia teisių apsaugos agentūra bus viešojo administravimo įstaiga, pavaldi SADM. Kitokio formato ir negalėtų būti", - į šį klausimą atsakė SADM viceministrė Justina Jakštienė.

Komitete taip pat paaiškėjo, kad parlamentarams vis dar nepristatyti poįstatyminiai aktai, pagal kuriuos veiktų nauja sistema, pagal kurią keisis neįgalumo nustatymo tvarka. Pavyzdžiui, Seimo nariams, kurie jau svarsto įstatymo projektą, vis dar nepateikta neįgaliųjų nustatymo kriterijų tvarka. Algirdui Sysui pasiteiravus, kur jie, viceministrė patikino, kad jie išsiųsti Seimo nariams, tačiau parlamentaras nurodė, kad gautame laiške kalbama visai apie kitus dalykus. „Kaip mes priimame įstatymą, nežinant, kas ir kokius kriterijus nustatys? Ten (ministerijos atsiųstoje medžiagoje - aut. past.) yra tik gražios vizijos ir misijos. Viceministre, jūs žadėjote, kad kažkokie juodraščiai yra. Pasirodo, jų jokių nėra. Visas šio įstatymo grožis slepiasi poįstatyminiuose aktuose, kurių mes nematome", - piktinosi A.Sysas.

Sulaukė naujų išpuolių

Negalios reforma vis dar svarstoma Seime. O tuo metu Ginčų komisija praneša sulaukianti vis naujų išpuolių. Komisija paviešino žiniasklaidai informaciją, kad gruodžio 1-ąją, apie 15.50 val., prie Ginčų komisijos patalpų Vilniuje neįgaliojo vežimėliu atvyko asmuo ir pareiškė norą patekti į vidų. Komisijos darbuotojos pastatė specialų mobilų pandusą ir šiam asmeniui pasiūlė pagalbą - užvežti jį į patalpų vidų, tačiau neįgalusis kategoriškai atsisakė, pareikšdamas, kad pandusas yra netinkamas ir pasišalino. Komisijos darbuotojai sako, kad atpažino neįgaliojo vežimėlyje sėdintį SADM institucijos darbuotoją.

„Komisijai nekyla abejonių, kad šiuo atvykimu buvo siekiama sudaryti įspūdį, jog komisija esą nesirūpina žmonėmis su negalia patalpos, nepritaikytos neįgaliesiems, taip formuojant naratyvą, kad Ginčų komisija yra „bloga" institucija, todėl ją reikia panaikinti. To ir siekia reformos propaguotojai.

Ginčų komisija laikosi pozicijos, kad bet koks manipuliavimas negalia politiniais tikslais yra amoralus, nepriklausomai nuo to, ar tokiomis manipuliacijomis užsiima žiniasklaida ar pats neįgalusis, tapdamas suinteresuotų politikų įrankiu", - nurodoma Komisijos paviešintoje informacijoje.

Joje Ginčų komisija pažymi, kad pagal galiojančius įstatymus už viešų patalpų ir pastatų pritaikymą neįgaliųjų poreikiams yra atsakingi pastatų valdytojai. Komisija panaudos teise naudojasi biuro patalpomis, esančiomis valstybei priklausančiame administracinės paskirties pastate, kurį patikėjimo teise valdo Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija. Taip pat pridedama, kad dėl šios situcijos jau kreiptasi į ministeriją.

Justina GAFUROVA

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
26.03.2024 laikas 11:01 Receptai – Patiekalai Jautienos liežuvis su krienų ir majonezo padažu
Besiartinant šventėmis vis dažniau sugrįžtu į lietuvišką virtuvę. Prisiminimai apie Kalėdas padeda prisiminti tai ką gamindavo šioms šventėms mano mama, ką gaminau prieš keletą metų pati. Yra patiekalų kurie ruošiami ne taip ir da...

Skaityti daugiau

25.03.2024 laikas 16:56 Receptai – Patiekalai "Sugaišau 10 minučių, o svečiai liko sužavėti": obuolių desertas arbatai (greitai ir nebrangiai)
Paruošti šį desertą man prireikė tiesiog 10 minučių, o mano svečiai manė, kad tam sugaišau pusę dienos! Nuostabus obuolių desertas, pagamintas iš pačių pigiausių produktų. Labai rekomenduoju visiems jį išbandyti! Dalinuosi receptu...

Skaityti daugiau

22.03.2024 laikas 21:32 Receptai – Patiekalai Stulbinamai skanūs sausainiai su įdaru (nebrangus receptas)
Dievinu naminį kepimą ir dažnai eksperimentuoju virtuvėje! Šiandien siūlau pasigaminti minkštų, skanių ir gražių sausainių.

Skaityti daugiau

27.03.2024 laikas 17:09 Kas nutinka vyrui, kuris susižavi moters išvaizda?
Būkime atviri, tai svarbus parametras. Kad ir kaip veidmainiškai nesakytume, kad svarbiausia žmogaus sieloje, vis tiek susitinkame pagal drabužius. Taip veikia mūsų smegenys. Kol mums nepatinka apvalkalas, tol jo nesimatuojame. Tai mūsų gynybinis mec...

Skaityti daugiau

27.03.2024 laikas 14:23 Prakeikto stalo, pražudžiusio 17 žmonių, paslaptis
Kada objektas gali būti vadinamas prakeiktu? Paprastai jis taip vadinamas, jei aplink jį vyksta keisti dalykai, kurių niekaip negalima paaiškinti. Arba šalia jo vyksta paslaptingi įvykiai, kuriuos negalima paaiškinti paprastais atsitiktinumais....

Skaityti daugiau

26.03.2024 laikas 21:55 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 27 d
Ši diena daugeliui Zodiako ženklų žada būti įtempta, bet kartu ir stimuliuojanti. Sutelkite dėmesį į savo tikslus ir imkitės veiksmų jiems pasiekti.

Skaityti daugiau