Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Kiti rašo » 2023 » Sausio » 15

Dievas uždraudė valgyti vabzdžius. Košrutas

Dievas uždraudė valgyti vabzdžius. Košrutas

Elektroninių pinigų konclagerio gyventojams švabininkai ir sorošininkai ruošia maisto racioną: musių levas (dikūnus), žiogus, svirplius, tarakonus ir pan. Insecta klasės atstovus, kurie sudaro 90 proc. visų gyvūnų rūšių. Identifikuotų vabzdžių rūšių yra 625000, o neidentifikuotų dar daugiau Jų gali būto nuo 2 iki 4 milijonų. Taigi, gero apetito?!

Tora (Senasis Testamentas) draudžia valgyti vabzdžius

Žydų įstatymai nustato daugybę reikalavimų maisto produktams ir maisto ruošimo būdams. Su maistu susijusių taisyklių rinkinys vadinamas kašrutu, o pagal šias taisykles paruoštas maistas - košeriniu. Hebrajų kalba žodis kašrutas reiškia "tinkamas".

Tora griežtai draudžia valgyti visus varliagyvius, roplius, graužikus, vabzdžius ir kt. Susilaikykite!

Iš švaraus į švarų...

Vienas svarbiausių kašruto principų yra toks: "Tai, kas kyla iš švaraus - švaru, kas kyla iš nešvaraus - nešvaru. Vienintelė šios taisyklės išimtis - medus. Jis yra košerinis, nors yra vabzdžių - bičių – produktas.

Visi augaliniai maisto produktai yra košeriniai. Bet kadangi Tora draudžia valgyti vabzdžius ir kirmėles, reikia imtis atsargumo priemonių ir tikrinti grūdus, miltus, ankštines daržoves, žoles, daugelį daržovių, vaisių ir uogų, kad iš jų būtų pašalinti vabzdžiai ir jų gyvybės pėdsakai. Kiekvienai maisto rūšiai taikomi specialūs tikrinimo metodai: miltai sijojami, grūdai sijojami, kopūstai, salotos ir žalumynai tikrinami šviesoje, žiediniai kopūstai ir brokoliai mirkomi pasūdytame vandenyje ir po to nuplaunami, vaisiai ir uogos tiesiog tikrinami (vaisiai, pvz., vyšnios, persikai, slyvos ir kt., prieš tikrinimą perpjaunami per pusę ir pašalinamos kauliukai).

Košrutas yra vaistas nuo dvasinio nejautrumo. Portale Toldot rašoma

Nuo pat Sinajaus apreiškimo iki šių dienų kašrutas, t. y. su maistu susiję įsakymai, yra neatsiejama Toros besilaikančio žydo gyvenimo dalis. Iš 613 įsakymų, kuriuos Kūrėjas davė mūsų tautai, apie penkiasdešimt yra skirti maisto klausimams. Tora išsamiai paaiškina, kokius gyvūnus leidžiama valgyti ir kokius draudžiama, kada galima valgyti, o kada ne, kokius indus galima naudoti ir t. t. Neišmanantiems atrodo, kad šie nurodymai nelabai dera su aukštu žydų mokymo dvasingumu. Net paviršutiniškai susipažinę su Tora ir įsakymais, žmonės neretai suglumsta: "Kas yra maistas, kad jam reikia skirti tiek daug dėmesio žydams?

Atsakymo ieškome pačioje Toroje ir jos išminčių knygoje. Pirmiausia paaiškinkime pačią žydų dvasingumo supratimo esmę. Dvasingumas jokiu būdu nėra atitrūkimas nuo materialumo. Galbūt būtų labai gražu nukeliauti į nesuteptą pasaulio tyrumą ir palikti viską, kas žemiška ir žema, tačiau Tora sako priešingai - žydas neturėtų bėgti nuo materialaus gyvenimo, kad ir koks sunkus jis būtų. Būtina "pašventinti" materialumą, pakelti kasdienį gyvenimą į dvasingumo lygmenį, sujungiant dvasinį ir materialųjį. Talmudas traktate Hagiga (56) sako, kad žmogus panašus į angelus trimis dalykais. Jis vaikšto stačias kaip angelai, kalba šventąja kalba (hebrajų) ir turi protą kaip angelai. Toliau išvardijami trys aspektai, kuriais esame panašūs į gyvūnus. Vienas iš jų yra alkio malšinimo forma, t. y. valgymas ir gėrimas. Norint į šią žemą gyvenimo sritį įnešti šventumo, reikia į ją įtraukti Dievo valią. Tai yra Toros įsakymai ir nurodymai, kuriuos vadiname kašrutu.

Dėl kašruto net valgymas tampa tarnyste Kūrėjui. Žmogus išsilaisvina iš skrandžio jungo ir tampa savo reikalų šeimininku. Jis nebesivadovauja savo instinktais, bet valdo savo gyvuliškus troškimus, pajungdamas juos Toros įstatymams. Štai kodėl Kūrėjas taip griežtai reglamentuoja materialiąją gyvenimo pusę, nes tik taip mūsų bendrumas pakyla iki dvasingumo lygio!

Draudimas valgyti tam tikrus gyvūnus, žuvis ar paukščius ne visada iki galo suprantamas. Pavyzdžiui, remdamiesi įprastine logika, negalime paaiškinti, kodėl Toroje draudžiama valgyti kiaulieną, o ne, tarkime, jautieną. Draudimo šaltinis šiek tiek atskleidžiamas trečioje Penkiaknygės knygoje, kur sakoma: "Jei valgysite, sutepsite save jais. (Vayikra, 11) Žodį "ir sutepsite" - "venitametem" galima skaityti kaip "venitametem", kas išvertus reiškia "tapsite nejautrūs". Kitaip tariant, valgydamas Toros uždraustą maistą, žmogus įgyja imunitetą dvasingumui.

Pavyzdžiui, vienas iš Šulhan Aruch (žydų teisės kodekso) įstatymų. Draudžiama duoti vaikui nekašerinio maisto, nepaisant to, kad berniukas iki 13 metų ir mergaitė iki 12 metų pagal Torą yra atleisti nuo įsakymų laikymosi. Vis dėlto Šulhan Aruch draudžia treifą, nes nekaserinio maisto valgymas ugdo "blogą" vaiko prigimtį ir blogas savybes, nuslopina jo "dvasinius receptorius", todėl jis tampa neatsparus šventumui. Be to, Šulchan Aruchas teigia, kad žydė moteris, kuri yra priversta valgyti nekaserinį maistą (pavojaus gyvybei atveju tai leidžiama), turėtų surasti kitą kūdikio slaugytoją, kad tai, ką ji valgo, neturėtų neigiamos įtakos naujagimio dvasingumui. (Yoreh Deah 81-7).

Kai žydai buvo Egipto vergovėje, juos ištiko daug nelaimių. Vienas iš žiauraus faraono įsakymų buvo naujagimius berniukus mesti į Nilą. Visi žino istoriją apie stebuklingą Mošės išgelbėjimą, kuris galiausiai buvo užaugintas tuose pačiuose faraono rūmuose. Midrašas (senovinis pasakojimas) pasakoja, kad faraono duktė, išgelbėjusi Mošę, atvedė jam egiptiečių žindančių motinų, bet Mošė visų jų atsisakė, kol nepakvietė savo motinos. Taigi, kaip tokį elgesį paaiškinti Mošei? Midrašas atsako: "Toms lūpoms, kurios vėliau kalbėsis su Dievu, nedera liesti nieko nešvaraus!"

Pasaulinę kašruto svarbą iliustruoja dar vienas žydų istorijos epizodas. Midrašas pasakoja apie pirmagimę Sarą, kuri pagimdė Icchaką būdama devyniasdešimties metų. Midrašas pasakoja, kad motina Sara, būdama devyniasdešimties metų, pagimdė Icchaką. Nežydų kaimynai sakė, kad vaikas buvo viena iš vergių mergaičių - tikrai sunku patikėti, kad tokio amžiaus žmogus gali pagimdyti. Jie atnešė savo naujagimius pas Sarą, kad ši padėtų juos žindyti. Sara niekada neatsisakė. Ji maitino visus, kuriuos jai atnešdavo, ir buvo neįmanoma nepatikėti, kad Icchakas yra jos sūnus. Midrašas pažymi, kad visi vaikai, paragavę Saros pieno, vėliau atsivertė ir tapo žydais. (Tanhuma Ašan - Vayera 38).

Viename iš senųjų šaltinių Psikta Rabati (44-4) teigiama, kad tas pats Saros pienas neprarado savo įtakos iki paskutinių kartų, ir net mūsų amžininkai, atsivertę į žydų religijos glėbį, yra palikuonys tų naujagimių, kuriuos augino mūsų pirmagimė.

Žydui, gyvenančiam pagal Torą, įsakymų prasmė nėra priežastis jų laikytis. Mes valgome košerinį maistą, nes tokia yra Kūrėjo valia. Tačiau žmogus, gerai pažįstantis žmogaus prigimtį, negali nesuvokti, kad žmogui, net ir nusprendusiam vykdyti įsakymus, sunku pradėti juos vykdyti, jei jis visiškai nesupranta jų prasmės. Todėl mums įdomu, kaip jie veikia žmogaus ir visuomenės gyvenimą. Turėtume sakyti, kad pradėjus praktikuoti kašruto įstatymus, lengviau suvokti jų prasmę, tai, ko norime visiems. Pasiekti Mošės Rabeinu ir Saros Imeinu lygį nėra lengva, tačiau kiekvieno žydo pareiga yra bent jau stengtis. Mūsų dvasinio tobulėjimo galimybės yra daug didesnės, nei mums atrodo.

Nuorodos:

https://sinagoga.jeps.ru/iudaizm/praktika-evrejskoj-zhizni/kashrut.html

https://toldot.com/kashrut.html?

Straipsniai apie nekošerinio maisto diegimą ir žalą:

https://www.valstietis.lt/ukininku-zinios/lietuvoje-austa-vabzdziu-rytojus/125878

Šiame straipsnyje rašoma:

Ar tai perspektyvu Lietuvai?

Gintautas Gumauskas,

Padovinio ŽŪB (Marijampolės sav.) pirmininkas

Negalvoju apie tai, tad ir nežinau, ar tikrai verta prasidėti. Juolab kad tai taip pat būtų gyvulinės kilmės baltymai. Tai ką, vėl kempinligę įsiveisime? Augalėdžiai gyvuliai turi ėsti augalus, o ne vabalus ir mėsą. Mes savo ūkyje tikrai nenaudotume jokių priedų su gyvulinės kilmės baltymais. Dabar nebent netyčia koks vabaliukas papuola į racioną, „pasikavojęs“ kukurūze. Juk yra baltyminiai augalai. Jeigu jų neužtenka, nusiperkame sojos.

https://vokietijoslietuvis.press/index.php/2023/01/08/maistas-is-vabzdziu-gaminamas-ir-lietuvoje/

Šiame straipsnyje rašoma:

"2023 metų sausio 3 dieną Europos Komisija priėmė naują reglamentą (Dokumentas 32023R0005), įsigaliosiantį šių metų sausi 24-ąją, kuriuo Europos Sąjungoje įteisino svirplių (Acheta domesticus, žymimi AD) miltelius."

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://lebionka.blogspot.com/2023/01/dievas-uzdraude-valgyti-vabzdzius.html

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-09-12 laikas 08:28 Receptai Plikytos Tešlos Koldūnai su Mėsa: Nauda, Kalorijos ir Sveikatos Paslaptys
Plikytos tešlos koldūnai su mėsa – skanus ir maistingas patiekalas, kuris gali būti sveikas, jei paruošiamas subalansuotai. Sužinokite apie jų naudą ir kaip išvengti ligų! Šiame straipsnyje atsakysime į šiuos klausimus, remdamiesi...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 08:06 Receptai Vištienos Sultinys: Gydantis Eliksyras, Kuris Stiprina Imunitetą ir Atkuria Jėgas – Pilnas Vadovas su Receptu
Natūralus vištienos sultinys: nauda imunitetui, kalorijos 15 kcal/puodelis, receptas be praradimų. Pilnavertis patiekalas be ligų rizikos. Šiame išplėstame straipsnyje, remdamiesi naujausiais 2025 m. tyrimais ir tarptautiniais rec...

Skaityti daugiau

2025-09-12 laikas 07:42 Receptai Varškės apkepas: nauda sveikatai, maistinės medžiagos ir pilnaviduriai receptai
Varškės apkepas – skanus ir maistingas patiekalas, turtingas baltymais, kalciu ir vitaminais. Sužinokite, kaip jį paruošti sveikai ir išvengti ligų! Šiltas, kvapnus ir nostalgiškas – sužinokite, kodėl varškės apkepas yra ne tik sk...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 15:43 Vietnamas ištrina 86 milijonus banko sąskaitų
Vietnamas ką tik ištrino 86 milijonus nepatvirtintų banko sąskaitų, nes šalis pasidavė globalistų „Didžiajam perkonfigūravimui“.

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 13:35 🌊 Audringos Jūros Ošimas: Didelės Bangos ir Vėjas Tamsoje | 4K Meditacija & Joga
Pasinerkite į kerinčią audringos jūros atmosferą! Didelės bangos, stiprus vėjas ir jūros ošimas tamsoje sukuria unikalią ramybės ir jėgos harmoniją, puikiai tinkančią meditacijai, jogai ar atsipalaidavimui. Tamsus vakaras paplūdimyje ir gamtos garsai...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:42 Tyrimas parodė, kad reguliarus vitamino D vartojimas yra susijęs su mažesne melanoma rizika

Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra gerai žinomas dėl savo vaidmens kaulų sveikatai, kalcio apykaitai ir imuninės sistemos palaikymui. Jis gaminamas odoje reaguojant į ultravioletinius B (UVB) spindulius iš saulės švie...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:15 Marsaeigis Perseverance aptiko potencialius gyvybės pėdsakus Marse: sensacingas atradimas 2024 m.
NASA paskelbė apie potencialius biosignatūras Marse: Perseverance roverio atradimas Jezero krateryje. Išsamus straipsnis apie leopard spots, mineralus ir gyvybės paieškas Raudonojoje planetoje. Moksliniai faktai ir įžvalgos....

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:55 Kava ir antibiotikų efektyvumas: nauda, žala ir mokslo įžvalgos
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime kavos naudą ir žalą organizmui, kaip ji įsisavinama, ką gydo ir kokios rizikos kyla derinant su antibiotikais. Remdamiesi moksliniais šaltiniais, pateiksime patarimus, pavyzdžius iš užsienio šalių ir naujausius ty...

Skaityti daugiau