Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2023 » Balandžio » 3

Europos Komisija į maistui naudojamų vabzdžių sąrašą įtraukė Musca domestica L

Europos Komisija į maistui naudojamų vabzdžių sąrašą

Europos Komisija deda visas pastangas, kad mažinti žemės ūkio gamybą, o normalų piliečių maistą pakeisti vabzdžiais ir ląstelių kultūromis, iš kurių gaminama dirbtinė mėsa. Kaip žinome, žmonių maistui naudojami gyvuliai ir paukščiai labai kenkia "žaliajai politikai", skatina klimato atšilimą, nes iš žarnyno išskiria metaną, kuris mažina planetos tvarumą.

Nuo sausio mėnesio ES į maisto produktus galima dėti keturių rūšių vabzdžių vikšrų ir vabalų lervų miltelių. Vabzdžiai maiste šiuo metu yra daugelio Europos šalių diskusijų tema - ne tik tarp vartotojų, bet ir tarp mokslininkų bei ekspertų. Po to, kai ES Komisija 2023 m. sausio 3 d. paskelbė Įgyvendinimo reglamentą 2023/5 "Dėl leidimo pateikti rinkai iš dalies nuriebalintus Acheta domesticus (naminio vikšro) miltelius kaip naują maisto produktą", protesto bangos kyla. Tai reiškia, kad šiuo metu ES leidžiama naudoti maistui keturis vabzdžius: naminį vikšrą, grūdų pelėsinio vabalo (Alphitobius diaperinus) lervą, miltinį vabalą (Tenebrio molitor) ir migruojančią skraiduolę (Locusta migratoria). Aštuoni kiti panaudojimo būdai dar svarstomi. 

Europos Komisija aktyviai siekia, kad prie minėto  maistui naudojamų vabzdžių sąrašo būtų prijungtos ir naminės musės - Musca domestica L. Šį vabzdį galima vadinti Europos kulinarijos paveldu. Musių ir jų lervų valgymo tradicijos Europoje siekia viduramžius. Tai buvo mėgiamas grafo Drakulos ir kitų Europos vampyrų ir satanistų maistas. 

Lietuvoje ir kitose postsovietinėse ES valstybėse iki šiol apstu lauko tualetų, kuriuose gausiai veisiasi naminė musė, todėl šios šalys galėtų aprūpinti tokiu perspektyviu maistu ir baltymų šaltiniu visus Vakarų Europos gyventojus.

Musca domestica L. lervos

Musca domestica L. lervos

Vabszdžių valgytojams pagalius į ratus kiša kai kurie progresą ignoruojantys mokslininkai. Jie  nurodo ne tik naudą, bet ir riziką žmonių sveikatai. Mokslininkai ragina atlikti tolesnius tyrimus. Pavyzdžiui, vabzdžiai turi vadinamųjų antinutrientų, pavyzdžiui, chitino, iš kurio sudarytas jų išorinis skeletas (egzoskeletas). Paprastai laikoma, kad chitinas yra sunkiai virškinamas. Tačiau reaguodama į teiginį "vabzdžių chitinas negali būti suvirškintas ir yra kenksmingas", AFP-Faktencheck ragina "atsargiai vertinti klaidinančius straipsnius apie vabzdžių vartojimą". Antinutrientai - tai medžiagos, kurios riboja maksimalų su maistu gaunamų maistinių medžiagų panaudojimą. Tyrėjai taip pat mini fitatus (fitino rūgštį) ir oksalatus, vadinamąsias chelatines medžiagas. Jos, be kita ko, mažina mineralinių medžiagų, tokių kaip kalcis, cinkas, manganas, geležis ir magnis, įsisavinimą žmogaus organizme.

Musca domestica L. - mėgiamas grafo Drakulos maistas

Musca domestica L. - mėgiamas grafo Drakulos maistas

Vabzdžiuose yra steroidinių hormonų

Be to, mokslininkai baiminasi, kad reikėtų vengti vartoti "kriptotoksiškų" vabzdžių (kai kurių rūšių vabalų), nes juose yra steroidinių hormonų, pavyzdžiui, testosterono. Nuolatinis šių vabzdžių vartojimas gali sukelti tokius pavojus, kaip augimo sutrikimai, nevaisingumas, moterų maskulinizacija, edema, gelta ir kepenų vėžys. Tačiau "nežinomo dydžio" pavojus sveikatai visų pirma yra alergija. Daugelis nariuotakojų jautriems asmenims gali sukelti alergines reakcijas, ypač žmonėms, kurie jau yra alergiški vėžiagyviams ir namų dulkių erkutėms. 

Toksikologinė rizika

Vienas iš tokių mokslininkų yra Vokietijos federalinio rizikos vertinimo instituto maisto toksikologas profesorius Berndas Schäferis: "Kalbant apie riziką, manau, kad yra toksikologinė rizika. Vabzdžiai natūraliai absorbuoja teršalus iš aplinkos ir juos kaupia - žinome, kad vabzdžiai turi ypač daug riebalų - ir, be riebalinių kūnų, jie gali kaupti riebaluose tirpius teršalus, aplinkos teršalus, tačiau sunkieji metalai, be abejo, taip pat yra problema." Ir toliau: "Tačiau taip pat susiduriame su rizika, susijusia su alergeniškumu. Žinome, kad patys vabzdžiai turi alergizuojančių struktūrų, todėl jie gali sukelti žmonėms alergiją, net anafilaksinį šoką - to nežinome, dėl to yra daug neaiškumų." 

Šėferis, kritikuoja politikus, kurie, jo manymu, per greitai išdavė leidimą: "Visa pašarų ir maisto grandinė turi būti saugi. Norint tai užtikrinti, į rinką neturi būti leidžiamas nesaugus maistas. O vabzdžiai, kurie ES vis dėlto priskiriami naujiems maisto produktams, pirmiausia turi būti įvertinti. Taigi turime būti tikri, kad vabzdžiai kaip maistas ar pašaras nekelia jokios rizikos." 

Tvarus šaltinis?

Kita vertus, šalininkai giria vabzdžius kaip tvaresnį, ekologiškesnį ir ekonomiškesnį aukštos kokybės baltymų, nepakeičiamųjų riebalų rūgščių ir mikroelementų šaltinį. Taip pat teigiama, kad vabzdžiai yra universalūs, nes juos galima perdirbti į miltelius, o tai taip pat sumažintų vartotojų nenorą juos valgyti. 

Vabzdžių miltelių būtų galima dėti į duoną, makaronus, traškučius ar mėsos gaminius ir kt. Vietnamo bendrovė Cricket One Co Ltd pateikė ES Komisijai paraišką dėl naminio vikšro, kuri, kaip jau minėta, neseniai buvo patenkinta. Įgyvendinimo reglamento trečiame punkte teigiama: "Paraiška buvo susijusi su iš dalies nuriebalintų sveikų Acheta domesticus (naminių vikšrų) miltelių naudojimu daugiagrūdėje duonoje ir bandelėse, krekeriuose ir duonos lazdelėse, grūdų batonėliuose, sausuose kepinių mišiniuose, sausainiuose, sausuose įdarytuose ir neįdarytuose tešlos gaminiuose, padažuose, perdirbtų bulvių gaminiuose, ankštinių ir daržovių patiekalai, picos, makaronų gaminiai, išrūgų milteliai, mėsos analogai, sriubos ir sriubų koncentratai arba milteliai, užkandžiai iš kukurūzų miltų, į alų panašūs gėrimai, šokolado gaminiai, riešutai ir aliejinės sėklos, užkandžiai, išskyrus traškučius, ir mėsos gaminiai, skirti plačiajai visuomenei. " 

Vartotojams, kuriems gali nepatikti valgyti vabzdžius, svarbiausias klausimas bus ženklinimas. Iki šiol sudedamųjų dalių sąraše, be lotyniško pavadinimo, turi būti nurodytas vabzdžių rūšies vokiškas pavadinimas, o vartotojas turi būti atpažįstamas, kokiu pavidalu vabzdžiai buvo perdirbti, t. y., pavyzdžiui, kaip milteliai. Pasak Aukštutinės Austrijos ūkininkų sąjungos pirmininko Franzo Grafo (Franz Graf), tokio ženklinimo nepakanka: "Mes, ūkininkai, norime šiuo klausimu imti pavyzdį iš vengrų. Vengrijos žemės ūkio ministras Istvanas Nagy išleido reglamentą, pagal kurį ant vabzdžių turinčių maisto produktų pakuočių priekinės dalies turi būti užrašas, o parduotuvėse šie maisto produktai turi būti parduodami atskirose lentynose." Kol privaloma laikytis ES reglamento, tai būtų "nacionalinė neatidėliotina priemonė", sakė Grafas. Visiškas importo draudimas taip pat turėtų būti svarstomas, kol nėra visiškai aiškus pavojus sveikatai, leido suprasti liberalusis politikas.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://lebionka.blogspot.com/2023/04/europos-komisija-i-maistui-naudojamu.html

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
20.12.2024 laikas 17:05 Receptai Kalėdų antis grilyje: skonis ir tradicija susijungia
Kalėdų šventės yra puiki proga mėgautis ypatingais patiekalais, ir antis grilyje yra vienas iš geriausių pasirinkimų. Šis receptas sujungia sultingą mėsą, aromatingą įdarą ir išskirtinius vaisių prieskonius, kurie suteikia unikalų...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 16:57 Receptai Marinuota skumbrė: skanus ir maistingas užkandis
Marinuota skumbrė yra ne tik skanūs, bet ir maistingi užkandžiai, kurie puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Ši žuvis yra kupina omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir vitaminų, todėl jos įtraukimas į mitybą gali te...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 16:49 Receptai Silkė su džiovintais grybais: tradicinis lietuviškas skonis
Silkė su džiovintais grybais ir svogūnų pagardu – tai ne tik skanus, bet ir simbolinis lietuviškos virtuvės patiekalas, apjungiantis tradicijas ir modernumą. Šis receptas ypač populiarus, kai norima paruošti lengvą, tačiau sočę už...

Skaityti daugiau

22.12.2024 laikas 17:17 Kaip sustabdyti plaukų slinkimą: SUPER veiksmingos priemonės
Plaukų slinkimas yra problema, su kuria susiduria daugelis, o natūralios priemonės gali būti puikus sprendimas. Nuo senovės žmonės naudojosi įvairiais augalais ir žolelėmis, kad sustiprintų plaukų šaknis ir išvengtų slinkimo. Šiame straipsnyje apžvel...

Skaityti daugiau

22.12.2024 laikas 17:05 Nežemiška gyvybė: galimybės ir iššūkiai kosmose

Mokslininkai vis dažniau kelia klausimą: ar gyvybė gali egzistuoti kosmose, toli nuo mūsų planetos, net ir ekstremaliausiose sąlygose? Nuo tardigradų iki termofilinių bakterijų, Žemėje yra daugybė organizmų, kurie sugeba išgyventi net ir pačiose s...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 21:26 Storosios žarnos valymas nuo toksinų: 1 paprastas receptas
Virškinimo sistemos problemos, tokios kaip dirgliosios žarnos sindromas ar lėtinis vidurių užkietėjimas, yra vis labiau paplitusios. Daug žmonių ieško natūralių būdų, kaip pagerinti savo savijautą ir išvalyti gaubtinę žarną. Šiame straipsnyje pristat...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 19:19 Stebuklingas svorio metimas tinginiams: imbiero mišinys
Naujausi Kinijos mokslininkų tyrimai atskleidžia revoliucingus atradimus apie litocholinę rūgštį, natūraliai gaminamą organizme. Šis junginys, kuris pasireiškia, kai organizmas patiria badavimo būseną, gali tapti raktu į senėjimo procesų sulėtėjimą i...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:40 Kaip Neužversti Artimųjų Savo Negatyvumu?

Kiekvienas iš mūsų susiduria su iššūkiais ir sunkumais gyvenime, tačiau kaip mes juos sprendžiame, gali reikšmingai paveikti mūsų santykius su artimaisiais. Pagalbos ieškojimas yra natūralus, tačiau svarbu žinoti, kada ir kaip tai daryti, kad neap...

Skaityti daugiau