Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Birželio » 19

Vasariškas braškių ir gervuogių pyragas: paprastas receptas su trapiąja tešla

Nieko nėra geriau už šiltą vasaros vakarą, kvepiantį šviežiai keptu braškių ir gervuogių pyragu! Šis paprastas, bet elegantiškas desertas su sviestine trapiąja tešla yra puikus pasirinkimas šeimos susibūrimams ar draugų vaišėms. Atraskite, kaip lengvai pagaminti šį skanėstą, sužinokite apie uogų naudą sveikatai ir perskaitykite apie intriguojantį atradimą Lietuvoje, susijusį su braškėmis!

Kodėl verta rinktis braškių ir gervuogių pyragą?

Braškės ir gervuogės yra ne tik vasaros simbolis, bet ir tikras vitaminų bei antioksidantų šaltinis. Šis pyragas ne tik džiugina akį savo spalvomis, bet ir yra lengvai paruošiamas, nereikalaujantis specialios kepimo formos. Trapioji tešla suteikia malonų traškumą, o uogų įdaras – sultingą saldumą su gaivia citrinos nata. Be to, šis receptas tinka ir pradedantiesiems kepėjams, nes yra lengvai pritaikomas ir atleidžia smulkias klaidas.

Šis pyragas idealiai tinka didesniam žmonių būriui – iš vienos skardos galima pamaitinti iki 14 žmonių! Patiekite jį šiltą su vaniliniais ledais arba atšaldytą kaip gaivų desertą karštą vasaros dieną.

Šviežiai keptas braškių ir gervuogių pyragas ant kepimo skardos

Receptas: kaip pagaminti braškių ir gervuogių pyragą

Porcijos: apie 14
Paruošimo laikas: 3 val.
Kepimo laikas: 50 min.
Bendras laikas: 3 val. 50 min.

Ingredientai

Pagrindas (trapioji tešla):

  • 500 g kvietinių miltų (matuokite šaukštu ir nubraukite perteklių)
  • 1 ½ arbat. š. druskos
  • 1 arbat. š. cukraus
  • 396 g labai šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 180 ml itin šalto vandens
  • Kiaušinio plakinys: 1 didelis kiaušinis, lengvai paplaktas su 1 šaukštu (15 ml) pieno
  • Nebūtina: rupus cukrus pabarstymui

Įdaras:

  • 650 g šviežių braškių, nuluptų ir supjaustytų
  • 500 g šviežių gervuogių, perpjautų per pusę
  • 100 g cukraus
  • 28 g kukurūzų krakmolo
  • 1 šaukštas (15 ml) citrinų sulčių
  • 1 arbat. š. vanilės ekstrakto
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga

1. Tešlos paruošimas:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų.
  2. Sudėkite šaltą sviestą ir, naudodami tešlos kapoklį arba maisto kombainą, įtrinkite sviestą iki žirnio dydžio trupinių.
  3. Pamažu pilkite šaltą vandenį (po 1 šaukštą), maišydami, kol tešla pradės lipti. Nepermaišykite!
  4. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus, kelis kartus sulankstykite, suformuokite du diskus, įvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldykite mažiausiai 2 valandas.

2. Įdaro paruošimas:

  1. Dideliame dubenyje atsargiai sumaišykite braškes, gervuoges, cukrų, kukurūzų krakmolą, citrinų sultis, vanilės ekstraktą ir druską. Atidėkite.

3. Pyrago surinkimas ir kepimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.
  2. Iškočiokite vieną tešlos diską ant kepimo popieriaus iki 25×40 cm dydžio. Perkelkite į skardą.
  3. Paskirstykite įdarą, palikdami 2–2,5 cm kraštus. Skystį palikite dubenyje.
  4. Iškočiokite antrą diską, uždėkite kaip vientisą sluoksnį arba suformuokite tinklelį. Suspauskite kraštus.
  5. Įpjaukite angas garui, aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite rupiu cukrumi.
  6. Kepkite 45–55 min., kol tešla taps auksinė, o įdaras burbuliuos.
  7. Atvėsinkite 45 min. arba visiškai, jei pjaustysite kvadratėliais.

4. Patiekimas ir laikymas:

  • Patiekite šiltą su ledais arba atšaldytą. Laikykite šaldytuve sandariame inde iki 4 dienų.

Uogų nauda sveikatai

Braškės ir gervuogės yra ne tik skanios, bet ir itin naudingos sveikatai. Braškės turtingos vitaminu C, folio rūgštimi ir antioksidantais, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą ir mažina uždegimus. Gervuogės, savo ruožtu, yra puikus skaidulų ir vitamino K šaltinis, prisidedantis prie širdies sveikatos ir kaulų stiprinimo.

2023 m. Kauno technologijos universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kuris parodė, kad reguliarus braškių ir gervuogių vartojimas gali sumažinti oksidacinį stresą organizme iki 20 %. Daugiau apie tyrimą.

Liaudies medicinos receptas su braškėmis

Lietuvos liaudies medicinoje braškės nuo seno naudojamos kaip natūrali priemonė odos ir virškinimo problemoms spręsti. Štai paprastas receptas veido kaukei:

  • Braškių veido kaukė: Sutrinkite 5–6 šviežias braškes, sumaišykite su 1 šaukštu medaus ir 1 šaukšteliu jogurto. Tepkite ant švarios veido odos, palaikykite 15 minučių ir nuplaukite šiltu vandeniu.
  • Poveikis: Ši kaukė drėkina odą, mažina paraudimus ir suteikia švytėjimo dėl braškėse esančių salicilo rūgšties ir antioksidantų.

2022 m. Vilniaus universiteto dermatologų tyrimas patvirtino, kad braškių ekstraktai gali pagerinti odos elastingumą ir sumažinti smulkių raukšlių atsiradimą. Skaitykite daugiau.

Įdomus atradimas Lietuvoje

2024 m. archeologai netoli Kernavės aptiko senovinį IX a. sodą, kuriame buvo auginamos laukinių braškių veislės. Šis atradimas atskleidė, kad jau prieš daugiau nei tūkstantį metų lietuviai vertino braškes ne tik kaip maistą, bet ir kaip vaistinį augalą, naudojamą žaizdoms gydyti ir imunitetui stiprinti. Šis radinys pabrėžia mūsų protėvių išradingumą ir glaudų ryšį su gamta. Daugiau apie atradimą.

Ši istorija įkvepia dar labiau vertinti braškes, kurios yra ne tik skanios, bet ir turi gilias šaknis mūsų kultūroje!

Psichinė sveikata: kepimo terapija

Kepimas, ypač toks malonus kaip šio pyrago gaminimas, gali būti puikus būdas sumažinti stresą ir nerimą. 2024 m. Oksfordo universiteto tyrimas parodė, kad maisto gaminimas ir kepimas skatina dopamino išsiskyrimą, kuris pagerina nuotaiką ir sumažina depresijos simptomus 35 % dalyvių. Specialistai rekomenduoja kepant įtraukti šeimą ar draugus, kad sustiprintumėte socialinius ryšius. Skaitykite tyrimą.

Kosmoso naujienos: uogos kosmose

2025 m. NASA paskelbė apie eksperimentą, kurio metu Tarptautinėje kosminėje stotyje buvo sėkmingai užaugintos braškės. Šis tyrimas yra svarbus žingsnis kuriant tvarius maisto šaltinius ilgalaikėms kosminėms misijoms, nes braškės yra kompaktiškos ir turtingos maistinėmis medžiagomis. Daugiau apie eksperimentą.

Patarimai ir dažnos klaidos

Kad pyragas pavyktų tobulai, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:

  • Laikykite sviestą šaltą: Šiltas sviestas sugadins trapios tešlos tekstūrą.
  • Nepadauginkite vandens: Per drėgna tešla taps kieta, o ne trapi.
  • Neperkepkite: Stebėkite, kad tešla būtų auksinė, o ne per tamsi.

Jei neturite šviežių uogų, galite naudoti šaldytas, tačiau jas atšildykite ir nusausinkite, kad įdaras nebūtų per skystas.

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-08-31 laikas 10:52 Receptai Šaltalankių Uogienė: Nauda, Receptas ir Sveikatos Aspektai

Šaltalankių uogienė – sveikas desertas, turtingas vitaminu C ir antioksidantais. Sužinokite, kaip paruošti skanią uogienę ir stiprinti sveikatą! Šiame straipsnyje aptarsime šaltalankių uogienės naudą sveikatai, jos kalori...

Skaityti daugiau

2025-08-31 laikas 10:24 Receptai Slyvų Uogienė su Vanilės Ankštimis: Nauda, Receptas ir Sveikatos Aspektai
Slyvų uogienė su vanilės ankštimis – skanus ir maistingas desertas, turtingas skaidulomis ir antioksidantais. Sužinokite, kaip paruošti sveiką uogienę ir išvengti ligų! Šiame straipsnyje aptarsime slyvų uogienės naudą sveikatai, j...

Skaityti daugiau

2025-08-31 laikas 09:57 Receptai Obuolių ir Moliūgų Uogienė: Skonis, Nauda ir Sveikatos Paslaptys

Obuolių ir moliūgų uogienė – sveikas rudens skanėstas! Sužinokite jos naudą, kalorijas, kaip išvengti ligų ir paruošti tobulą receptą. Šiame straipsnyje atskleisime, kokia šios uogienės nauda, kaip organizmas įsisavina jo...

Skaityti daugiau

2025-09-11 laikas 10:31 Mokslinės Hipotezės ir Visatos Įstatymai: Naujausi Paaiškinimai ir Paslaptys
Ar kada susimąstėte, kas valdo mūsų Visatą? Mokslinės hipotezės ir universalūs dėsniai – tai tarsi raktas, atrakinantis paslaptis, kurios slypi už mūsų egzistencijos. Nuo kvantinių teorijų, teigiančių, kad galime gyventi kompiuterinėje simuliacijoje,...

Skaityti daugiau

2025-09-11 laikas 09:34 Plokščia Žemė: Moksliniai Faktai, Hipotezės ir Kodėl Ši Teorija Vis Dar Populiarėja?
Ar Žemė iš tiesų plokščia, kaip tvirtina tūkstančiai šios teorijos šalininkų visame pasaulyje? Plokščios Žemės hipotezė – viena kontroversiškiausių ir emociškai įkrautų idėjų, kuri, nepaisant mokslo pažangos, vis dar randa savo vietą internete ir vie...

Skaityti daugiau

2025-09-11 laikas 07:58 Ketvirtojo Matmens Paslaptys: Kaip Jis Atrodo ir Kur Slepiasi
Mes judame per tris matmenis: kairė-dešinė, pirmyn-atgal, aukštyn-žemyn. Taip mes gyvename, mąstome, egzistuojame. Ar tikrai? Dešimtmečius teoretiniai fizikai teigia, kad mūsų visata gali būti daug sudėtingesnė, nei mūsų pojūčiai gali suvokti. Ketvir...

Skaityti daugiau

2025-09-10 laikas 09:25 Česnakinis Aliejus Sąnarių Skausmams ir Osteochondrozei: Nauda, Receptai ir Patarima
Ar jaučiate, kad sąnarių skausmas trukdo mėgautis gyvenimu? O gal osteochondrozė paverčia kiekvieną judesį skausmingu iššūkiu? Jei taip, liaudies medicina siūlo paprastą, bet galingą sprendimą – česnakinį aliejų. Šis natūralus receptas, derinamas su ...

Skaityti daugiau

2025-09-10 laikas 09:14 Vaistinis Valerijonas: Nauda, Receptai ir Kaip Jis Gali Pagerinti Jūsų Sveikatą
Ar kada jautėte, kad stresas ir nemiga trukdo gyventi pilnavidurį gyvenimą? O gal ieškote natūralaus būdo nuraminti nervus ar pagerinti širdies darbą? Vaistinis valerijonas (lot. *Valeriana officinalis*), dar vadinamas „sveikatos augalu“, jau tūkstan...

Skaityti daugiau