Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Sodas

Laukiant Pomidorų Sėjos: Kokius Pomidorus Sodinti?

Patarimas: Laukiant Pomidorų Sėjos

Artėjant vienos populiariausių daržovių – pomidorų – sėjai, ūkininkės Salvinos Kievinienės teiravomės, ko svarbu nepamiršti prasidedant naujam sezonui, kokių klaidų turėtų vengti augintojai, besitikintys gausesnio derliaus, kokios naujos veislės galėtų sudominti praktiškumu ir skoniu.

Nuo plėšomų iki tuščiavidurių

Tuos, kurie ieško ne tik įdomių, bet ir naudingų veislių, kviečiame pasidairyti po Salvinos ir Alvydo Kievinų šiltnamius, kurie kaip veidrodis atspindi ir pasaulio naujoves. Daugelį naujų veislių sėklų

S. Kievinienė yra parsivežusi iš tolimų kelionių, iš anapus sienos rengiamų seminarų.

‘Voyaz’ – vadinamieji plėšomi pomidorai

‘Voyaz’ 

‘Voyaz’ – vadinamieji plėšomi pomidorai, dėl savo konsistencijos labai patogūs kelionėse. Šie derlingi, tvirti ir netyžtantys pomidorai ypatingu skoniu nepasižymi, tik vos juntama rūgštelė. Krūmai aukštaūgiai, vaisiai 100–150 g svorio.

‘Red Cavern’ (raudoni) ir ‘Yellow Striffer’ (geltoni) – tuščiaviduriai pomidorai, ypač tinka įdaryti daržovėmis ar mėsa. Dera iki spalio pabaigos.

‘Fox nose’ – egzotiško, saldoko skonio pomidorai.

‘Fox nose’

‘Fox nose’ – egzotiško, saldoko skonio pomidorai. Tokią skanią daržovę galima valgyti be nieko. Dauguma jų su „noselėmis“. Kadangi šių pomidorų stiebai ploni, geriausia auginti dviem stiebais.

Rugby F1’– ankstyvasis bulgariškas hibridas. Labai savita forma – pailgos avietinės širdys. Ypač gražūs ir derlingi pomidorai. Skonis primena avietinius pomidorus, tik saldesni.

‘Golubaja Laguna’

‘Golubaja Laguna’

‘Golubaja Laguna’ – rusiški apvalūs, nedidukai pomidorai, ant krūmo išsidėstę kekėmis. Pradžioje jie būna geltonai mėlyni, o prinokę geltonai rudi. Gardūs, su rūgštele, nemiltingi.

Tuščiaviduriai pomidorai ‘Red Cavern’ ir ‘Yellow Striffer’.

Tuščiaviduriai pomidorai ‘Red Cavern’ ir ‘Yellow Striffer’.

‘Sgt. Peppers’ – širdiniai pomidorai, ramygaliečių ūkininkų labiausiai mėgstami dėl egzotiško skonio.

Tai tik viena kita įdomesnė pomidorų veislė, pritapusi S. Kievinienės šiltnamiuose. Pernai juose užderėjo daugiau nei 80 veislių. Pomidorus auginančių daržininkų susidomėjimas ramygaliečių įdirbiu ir patirtimi taip išaugo, kad seminarai apie šių daržovių auginimą ir degustacijos pastaraisiais metais jau buvo tapę tradiciniais.

Besiruošiant sezonui

Startas naujam pomidorų sezonui S. Kievinienės ūkyje sutampa su kovo pradžia, kai pradedami sėti pomidorai, skirti auginti šildomame šiltnamyje.

Pirmieji augintojos į daigyklas pasėti pomidorai patenka ant šiltnamio stelažų ir daiginami apšviečiant bei šildant specialiomis lempomis. Pikiuojami ir persodinami kaip įprasta pomidorams.

Sėjai S. Kievinienė renkasi specialiai pomidorams skirtą substratą. „Kol sudygsta, iš pradžių tinkamiausias sijotas, smulkus substratas, vėliau įberiu perlito, jis geriau palaiko drėgmę“, – pataria moteris.

Laistymas

Kaip žinia, pomidoras – ypač tvirtas augalas, nulūžęs daigas  gali išleisti šakneles ir toliau gyvuoti. Daugeliui ne naujiena, kad šios daržovės laistomos retai, bet gausiai. „Ant lapų niekada negalima pilti vandens“, – pabrėžia ūkininkė.

Iš pradžių pomidorų daigai reikalauja azotinių trąšų. S. Kievinienė, prieš sodindama pomidorų daigus, į duobutę deda paukščių mėšlo granulių. Kai pomidorai mezga, kad būtų saldesni, jiems ne pro šalį kalio trąšos.

Salvinos Kievinienės nuotraukos

Autorius: Jolanta Tamašauskienė

Šaltinins: ukininkopatarejas.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
16.05.2020 laikas 20:41 Liepų nauda ir liaudies receptai

Vaistams naudojami liepų žiedynai, pumpurai, lapai ir žievė. Pavasarį labai sveika suvalgyti po saujelę liepų pumpurų, vėliau - pasidaryti salotų su jaunais liepų lapais. Verdama liepų žievė išskiria daug gleivių ir vartojama sergant gastritu, kai padidėjęs skrandžio rūgštingumas; furunkulams, nu...

Skaityti daugiau

15.07.2020 laikas 11:12 Mėlynės vaistas nuo senatvės

Jei norime ilgai išlikti jaunos, per dieną turėtume suvalgyti ne mažiau kaip stiklinę mėlynių.

Mėlynėse yra tiek antioksidantų, kad jų nevalgyti (ypač sezono metu), yra tiesiog žiaurus nusikaltimas. Stiklinė per dieną - ir būsite kaip nauja! Na, beveik.

...

Skaityti daugiau

05.03.2019 laikas 15:23 Baobabų aliejus
Baobabų aliejus pasižymi giliai drėkinančiomis, maitinančiomis ir minkštinančiomis savybėmis. Itin vertinamas dėl ypatingai švelninančių ir minkštinančių savybių. Nuostabiai puoselėja sausą odą!

Skaityti daugiau

29.03.2023 laikas 16:52 Kaip užauginti jurginus, kurių pavydės visi kaimynai: patyrusių sodininkų paslaptys
Gausūs ir spalvingi jurginų pumpurai praskaidrina net ir pačias darbingiausias dienas. Tačiau net ir šios iš pažiūros nepretenzingos gėlės turi savų problemų ir iššūkių.

Skaityti daugiau

11.12.2023 laikas 10:13 Dygliuotas šaltalankis ir jo nauda

Štai ir atėjo pirmosios šalnos – pats metas rinkti dygliuotojo šaltalankio uogas. Jas geriausiai rinkti spalio–gruodžio mėnesiais, kai po pirmųjų šalnų uogos tampa saldžiai rūgščios ir lengviau atsiskiria nuo šakelių.

...

Skaityti daugiau